»

Huawei pokazal prepogljiv telefon Mate X

Ars Technica - Huawei je na sejmu Mobile World Congress v Barceloni pokazal telefon Mate X, svojega prepogljivega tekmeca Samsungovemu Foldu. Tudi po ceni, ki bo v Evropi znašala 2300 evrov.

Prepogljivi telefoni so področje nove tekme med mobilnimi velikani. Po tem, ko je Samsung pred dnevi najavil Galaxy Folda, je Huawei na sejmu MWC razkril lastnega prepogljivčka, Mate X. Podjetji sta ubrali različna pristopa v zasnovi. Za razliko od Folda ima Mate X samo en zaslon, ki objema vso zunanjo stran telefona in je v razprti obliki velik osem palcev, z ločljivostjo 2480×2200 pik. Ob pregibanju se prelomi na približno enako veliki polovici - toda ne povsem, ker ima zadnja stran naprave odebeljen skrajni rob, kamor so...

64 komentarjev

Apple ne more osvojiti Indije

Applova trgovina v New Delhiju

Slo-Tech - Indija je z 1,3 milijardami prebivalcev druga najštevilčnejša država in tretji največji trg pametnih telefonov. Zato ni presenetljivo, da si vsi proizvajalci prizadevajo za čim večji delež na tem trgu, ki pa ga pesti nizka kupna moč in visoke carine, ki ceno dvignejo še za 15 do 20 odstotkov. Apple, ki si je od Indije veliko obetal, se že dlje časa spopada s slabimi rezultati v tej državi.

V celem lanskem letu so v Indiji prodali zgolj 3,2 milijona svojih telefonov, v prvi polovici tega leta pa manj kot milijon. Medtem ko Applova prodaja upada, Indijci čedalje raje posegajo po cenejših Xiaomijevih ali Samsungovih izdelkih. Apple poizkuša s prodajo nekoliko starejših modelov, ki so zato cenejši, a rezultati niso...

46 komentarjev

LG novi dobavitelj zaslonov za iPhone?

vir: Bloomberg
Bloomberg - Včeraj smo poročali, da sta mobilna konkurenta Apple in Samsung po dolgih letih sodnih sporov, vendarle sklenila poravnavo. A rivalstvo se, kot kaže, nadaljuje z drugimi sredstvi. Kot so iz neimenovanih virov izvedeli pri Bloombergu, bo namesto Samsunga vsaj del OLED zaslonov za naslednjo generacijo iPhonov dobavil prav tako južnokorejski LG Display. Sprva naj bi priskrbeli med dvema in štirimi milijoni zaslonov, kar pa predstavlja bolj pičel delež, glede na število telefonov, ki jih prodajo pod blagovno znamko odgriznjenega jabolka. Pogodba med Samsungom in Applom za dobavo zaslonov za Iphone X je namreč obsegala 100 milijonov kosov. Samsung naj bi tako od vsakega prodanega telefona zaslužil solidnih 110 dolarjev.

...

14 komentarjev

Samsung patentiral prepogljivi telefon

Slo-Tech - Telefoni na pregib so bili pred desetletjem zelo popularni, potem pa so jih pametni telefoni s preprostim dizajnom popolnoma zasenčili. Toda moda se obrača in Samsung meni, da se ima podobno zgoditi tudi s telefoni. Le tako si namreč lahko razlagamo prijavljen patent za prepogljivi telefon. Nizozemci so patenti izbrskali in priobčili na splet, Samsung pa uradnih komentarjev ne daje.

Ne gre za staro izvedbo telefona na pregib, temveč čisto zares prepogljivi telefon, ki ima na sredini rebrasto površino, prek katere se prepogne. V tem delu bo podoben denimo Microsoftovemu Surface Booku. To pomeni, da se bo telefon preganil na sredini zaslona, če bodo patent udejanjili. Tak telefon bi bil praktičen za prenašanje naokoli, deloma pa bi ga lahko upognili tudi pri...

24 komentarjev

MWC: Samsung Galaxy S6 in S6 Edge

Slo-Tech - Samsung je na novinarski konferenci na Mobile World Congressu, ki ta teden poteka v Barceloni, pokazal nova pametna telefona Galaxy S6 in Galaxy S6 Edge. Slednji ima čez rob napet ukrivljen zaslon, kar smo pričakovali. Osnovni model Galaxy S6 ima običajen 5,1-palčni AMOLED-zaslon, medtem ko v specifikacijah med modeloma praktično ni razlike. Oba imata ločljivost 2560 x 1440 točk (577 na kvadratni palec), kar je dovolj veliko, da jih človeško oko ne razloči. Maksimalna svetlost znaša 600 kandel/m2, kar je pol več od običajnih zaslonov AMOLED.

V telefonih najdemo lasten Samsungov osemjedrni procesor Exynos 7 (štiri hitra jedra ARM A57 z 2,1 GHz in štiri varčnejša jedra A53 s taktom 1,5 GHz), in taka bo tudi verzija za evropski trg, ki je v preteklosti dobival...

144 komentarjev

Galaxy S6 pride naslednji mesec z ukrivljenim zaslonom

Bloomberg - Nov Samsungov pametni telefon iz serije Galaxy bo izšel prihodnji mesec, in to v dveh verzijah. Po poročanju Bloomberga, ki je običajno precej dobro in pravilno obveščen, bo ena verzija S6 imela zaslon, ki se bo raztezal čez tri stranice. Torej, zaslon bo s sprednje strani napet še čez levi in desni rob. Drugi model bo imel klasičen 5,1-palčni zaslon.

Uradna predstavitev obeh modelov bo prihodnji mesec na sejmu Mobile World Congress v Španiji. Vemo tudi to, da bosta imela nov procesor, ki bo bržkone osemjedrni (ne Qualcomm Snapdragon 810), ter kovinsko ohišje, kaj več pa ni znanega. To ne bo prvi Samsungov telefon, ki ima neraven zaslon. Lani so izdali Galaxy Note Edge, ki ima zaslon napet čez en rob. Korak dlje bodo storili, ker so v to pravzaprav prisiljeni.

Apple namreč s svojimi...

19 komentarjev

Samsungov dobiček in tržni delež padla

vir: Samsung
Samsung - Medtem ko je Apple presenetil z največjim dobičkom vseh časov, je njegov glavni konkurent na trgu pametnih telefonov Samsung nekoliko nazadoval, dasiravno so presegli pesimistične napovedi analitikov. V zadnjih treh mesecih so poslovali slabše kot v preteklem letu, hkrati pa drsi tudi njihov tržni delež.

V minulem četrtletju so ustvarili 5,29 bilijona vonov dobička (4,2 milijarde evrov), kar je veliko, a še vedno 36 odstotkov manj kot leto pred tem. Padel je tudi dobiček iz poslovanja, in sicer za 10 odstotkov. Prihodki od prodaje so se skrčili za 11 odstotkov na 52,7 bilijona vonov (42,3 milijarde evrov). Samsung ima seveda bistveno širšo paleto izdelkov od Appla, a na področju mobilnih naprav njihov zalet peša. Dobiček tega oddelka je upadel za 64...

51 komentarjev

Galaxy Round: prvi ukrivljen pametni telefon

Slo-Tech - Samsung je izpolnil obljubo in danes predstavil prvi pametni telefon na svetu, ki ima ukrivljen zaslon. Imenuje se Galaxy Round in bo v domači Južni Koreji naprodaj od jutri, medtem ko bomo morali drugod nanj še nekoliko počakati. Stane milijon vonov, kar je približno 750 evrov.

Kot vidite že na prvi pogled, Galaxy Round ni v ničemer podoben prototipu, ki ga je Samsung kazal na CES-u januarja letos. Ta je imel zaslon napet čez rob, medtem ko je Galaxy Round v celoti vbočen (tako steklo kot tudi panel) in ima zato upognjen zaslon, ki pa ne gleda čez rob. Glavna funkcija, ki jo ta ukrivljenost prinaša, je Gravity Effect (poglejte videoposnetek). Če telefon leži na mizi in ga na eni strani zagugate, bo akcelerometer...

50 komentarjev

LG: prihodnost je ukrivljena

Tole je vse, kar je LG uspel poslati v javnost.

CNet - Pravzaprav je smešno, kako se zgodovina ponavlja ali pa vsaj zelo rima, če parafraziramo Twaina. V časih zaslonov s katodno cevjo so proizvajalci kar tekmovali, kdo bo uspel izdelati čim bolj raven zaslon. Desetletje ali dve pozneje imamo ravne zaslone, ki nam jih je prinesla tehnologija tekočih kristalov, proizvajalci pa sedaj tekmujejo, kdo ga bo bolj ukrivil. Naslednji v vrsti je LG, ki bo prihodnji mesec pričel prodajo pametnih telefonov z upognjenim zaslonom.

Konec septembra je Samsung za oktober napovedal pametni telefon s ukrivljenim zaslonom. Njegov domači rival LG noče zaostajati niti za ped, zato so danes predstavili svoj izdelek, ki bo na prodajnih policah novembra. Imenoval se bo G Flex....

24 komentarjev

Samsung prihodnji mesec izdaja telefon z upognjenim zaslonom

TechRadar UK - Samsung je držal obljubo in bo prihodnji mesec na trg poslal telefon, ki ima ukrivljen zaslon. Že januarja letos je na CES-u predstavil prototip pametnega telefona, ki je imel upogljiv zaslon. Tega so izkoristili tako, da so zaslon napeli prek robov. To pomeni, da vidimo spremembo barve na zaslonu, četudi je telefon postavljen z zaslonom navzdol. Hkrati s tem odpadejo nadležni in grdi (to je sicer relativno) robovi na telefonu.

Z upogljivimi zasloni je sicer kot z vsemi novotarijami. Videvamo vrsto predstavitev in prototipov, končni izdelki pa na trg prihajajo silno sramežljivo. Še tisto, kar vendarle pride na tržišče, pa stane veliko. Ta teden je LG, recimo, predstavil...

27 komentarjev

CES: Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon

CNet - Na CES-u je Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon, ki je za razliko od ogromnih televizorjev druga skrajnost uporabe te tehnologije. Pokazali so zaslon z diagonalo okrog pet palcev, s čimer je prilagojen za pametne telefone. O upogljivih OLED-zaslonih smo sicer že pisali, in sicer o prototipu telefona s kanadske Queen's University in o upogljivem Sonyjevem zaslonu. Vseeno gre za bistveno razliko, saj je Samsung predstavil že skoraj gotov izdelek za množično proizvodnjo. In ko o neki stvari govori ogromno podjetje, pa četudi gre za prototip, je to vseeno bistveno bliže proizvodnji, kakor če jo predstavlja univerzitetni laboratorij.

Čeprav se nekateri ob omembi upogljivih...

25 komentarjev