»

Piratiziranje filmov ima (včasih) tudi pozitivne učinke

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Marketingarji s poslovnih šol Univerze v Houstonu in Western University iz kanadskega Ontaria, so v posebni raziskavi preučevali vpliv Piratebaya na uspešnost filmov v kinematografih.

Ko so švedske oblasti pred petimi leti zaprle podatkovni center Pirate Baya v bližini Stockholma, je priljubljena stran s torrenti umolknila za dober mesec dni. Prav ta downtime je bil izhodišče raziskave, ki je merila njegove učinke na prodajo kino vstopnic v tistem času. V poštev so vzeli več sto filmov in njim pripadajočih torrentov in prišli do zanimivih ugotovitev.

Če na...

13 komentarjev

Sony Entertainment zaradi pretočnih videostoritev odpisal milijardo dolarjev

Sony - Dandanes se čedalje več filmov in serij pogleda prek pretočnih storitev, kar škoduje klasičnim poslovnim modelom, ki temeljijo na prodaji DVD-jev in blu-rayjev. To ugotavljajo tudi založniki. To je na lastni koži izkusil Sony, ki je svojo filmsko enoto Sony Pictures kupil kot Columbia Pictures Entertainment davnega leta 1989. Sedaj so drugi časi in v zadnjih časih so dobički iz te dejavnosti toliko upadli, da se je Sony odločil odpisati milijardo dolarjev (112 milijard jenov) vrednosti te naložbe. Zmanjšali so tako imenovano dobro ime.

Sony je imel lani precej težav s filmi, saj ni ustvaril nobenega res velikega hita. Na zahtevnem ameriškem trgu je imel v kinematografih 8-odstotni tržni delež. Njegova največja lanska...

11 komentarjev

ZDA uvedle sankcije zoper Severno Korejo zaradi domnevnega vdora

Slo-Tech - Čeprav se pojavljajo dokazi, ki mečejo senco dvoma na razlago uradnega Washingtona, da je za vdor v Sony Pictures odgovorna Severna Koreja, ostajajo ZDA neomajne. Predsednik Obama je zato med novoletnimi prazniki celo podpisal ukaz o zaostritvi sankcij proti državi, ker je izvedla internetni napad na ZDA. Spomnimo, da so ZDA že pred štirimi leti javno oznanile, da bodo računalniške napade obravnavale povsem enakovredno klasičnemu vojskovanju.

ZDA so okrepile gospodarske sankcije zoper severnokorejski režim. Sankcije so uperjene proti trem vladnim organizacijam - obveščevalni agenciji RGB, orožarskemu trgovcu KOMID in uvozniku vojaške tehnologije Tangun - in desetim vidnim funkcionarjem. Obama je v sporočilu za javnost poudaril, da gre za prvi...

56 komentarjev

Napad na Sony Pictures maslo odpuščenih?

Slo-Tech - Sony in ameriški pravosodni organi za zdaj trdno vztrajajo pri mnenju, da je za vdor v Sony Pictures odgovorna Severna Koreja, ki ni bila zadovoljna s filmom The Interview. Sony je naprej napovedal umik filma, potem pa so ga vseeno izdali - in zaslužili milijone. Nekateri indici pa sedaj kažejo, da napad morebiti vendarle ne izvira iz Severne Koreje.

Podjetje Norse, ki se ukvarja z računalniško varnostjo, na lastno pest preiskuje vdor in uporablja podatke, ki so pricurljali v javnost. Ker so hekerji objavili ogromno množično ukradenega materiala, vključno s seznami sedanjih in nekdanjih zaposlenih, je socialni inženiring mogoč. V Norse trdijo, da je izvor napada precej bolj vsakdanji - nezadovoljni odpuščeni sodelavci.

Norsejev podpredsednik Kurt Stammberger je povedal, da so uspeli...

11 komentarjev

The Interview bo vendarle izšel

Reuters - Nenavaden film The Interview o atentatu na severnokorejskega predsednika je nenadoma postal najbolj razvpitih in težko pričakovanih filmov, ker je neznana hekerska skupina Guardians of Peace vdrla v Sony Pictures in povzročila ogromno škode, pokradla okrog 11 TB podatkov ter Sony prisilila v preklic izida filma. Sony so na neprimernost takega odziva opozorili tako v Hollywoodu kakor v Beli hiši, kjer so sicer hitro pristavili, da na noben način ne želijo posegati v odločitve podjetja, kaj in kje bodo predvajali. Toda čiščenja se je Sony lotil tako temeljito, da so pobrisali tudi profile za film na družbenih omrežjih. A stvari se spreminjajo in The Interview bo vendarle izšel, čeravno ne v vseh...

23 komentarjev

Nadaljevanje sage Sony/Interview: Severna Koreja brez interneta

Slo-Tech - Povezava Severne Koreje v mednarodni internet je nestabilnem delovanju, ki smo mu bili priče skozi celotni konec teden, danes dokončno odpovedala. Situacija je najbolj podobna DDoS-napadu na severnokorejske usmerjevalnike, ki bi zaradi njihovega majhnega števila zlahka onesposobila internetno povezljivost celotne države. Celi Severni Koreji je dodeljenih 1024 naslovov, medtem ko jih imajo ostale države vsaka po več milijonov.

V Severni Koreji je dostop do internet luksuzna dobrina, ki je namenjena le eliti. Ves promet s tujino poteka prek štirih omrežij (recimo ZDA jih imajo dobrih 150.000), ki se najprej povezujejo v kitajska omrežja in potem v internet (obstaja pa tudi satelitska povezava prek Nemčije)....

20 komentarjev

Napad na Sony Pictures povzročil umik filma

Slo-Tech - Ameriški obveščevalci so za The New York Times neuradno potrdili, da je bila Severna Koreja "bistveno udeležena" v napad na Sony Pictures, za katerega je odgovornost prevzela neznana skupina z imenom Guardians of Peace (GOP). V Beli hiši naj bi resno razpravljali o vprašanju, ali Severno Korejo javno obtožiti vdora ali ne. Od lani tovrstno žuganje Američanom ni tuje, saj so na primer Kitajsko že javno obtožili vdorov in njihove vojake postavili pred sodišče (kamor seveda ne bodo nikoli šli).

V Beli hiši se želijo izogniti neposrednem soočenju s Severno Korejo, ki bi državi lahko dalo povod za resnično sovražnost do ZDA in povračilne ukrepe. Spet pa se kot glavni problem izpostavlja prihajajoči film The Interview, v katerem se...

38 komentarjev

Vdor v Sony na internet naplavil neizdane filme

TorrentFreak - Hekerski vdor v Sony Pictures, ki ga je minuli teden zagrešila neznana skupina z imenom Guadians of Peace, ima bolj daljnosežne posledice, kot je bilo slutiti. Medtem ko se Sony ukvarja z vprašanjem, kdo je odgovoren, in je aktiviral tudi policijo, so na internet pricurljali čisto sveži filmi.

Na omrežja za izmenjavo podatkov si je pot utrlo pet filmov: Fury, ki po svetu že igra v kinematografih, ter Annie, Mr. Turner, To Write Love on Her Arms in Still Alice. Filmi so dostopni v DVD-kakovosti, ne kakšnih zanič screenerjev. Te četverice Sony sploh še ni uradno izdal, zato je situacija še toliko bolj neprijetna. (Hkrati se nekateri privoščljivo muzajo ob odkritju, da so imeli Sonyjevi...

25 komentarjev

Kinematografi grozijo z bojkotom filmov iz nove sheme

Guardian - Ameriški kinematografi so zagrozili, da ne bodo vrteli hollywoodskih filmov, če bodo filmski studii zanje uvedli že dlje časa načrtovan sistem VoD (video on demand). Gre za novi način trženja filmov, ki bo nared v prihodnjih tednih. Štirje veliki filmski studii (Universal, Sony, Warner in Fox) so se namreč odločili, da bodo njihovi filmi že dva meseca po premieri v kinematografih na voljo za izposojo, ki bo stala 30 dolarjev. Doslej je bilo ekskluzivno okno dolgo štiri mesece, kar Paramount Pictures kot edini od velikanov še vedno podpira.

Kinematografi so se predlogu o skrajšanju dobe na dva meseca silovito uprli, saj jih po njihovem mnenju uničuje in krade posel. Zato so zagrozili, da filmov, ki bodo v novi shemi,...

57 komentarjev

Nov način distribucije filmov takoj po premieri v kinematografih

Disneyjev izvršni direktor: "Menim, da bomo z združitvijo interneta in televizije lahko ponudili še več drugih izdelkov."

vir: Bloomberg
Bloomberg - Filmski studii so začeli razmišljati, kako bi posodobili svoje okostenele okvire distribucije (kinematografi, čez 120 dni izdaja na DVD-ju, kasneje televizijska dobavljivost) filmov. Ena izmed idej, ki jih premlevajo Sony Pictures, Warnes Bros. in Walt Disney Co. je povezava s kabelskimi operaterji, da bi kupcem ponudili ogled filmov iz domačega fotelja takoj po premieri v kinematografih.

V ZDA se s podjetjem In Demand dogovarjajo, da bi lahko filme videli pred pretekom tri- do štirimesečnega roka, ki mora običajno preteči od premiere do izida DVD-ja ali možnosti ogleda proti plačilu štirih dolarjev na televiziji. Filmi ne bodo poceni, saj se...

173 komentarjev