»

Kitajski disident obsojen na 11 let zapora

Xiaobo Liu

CNet - Xiaobo Liu je bil profesor književnosti in glasen kritik kitajskega enostrankarskega političnega sistema. Lanskega decembra so ga priprli, ker je pomagal napisati Listino 08, ki so jo objavili 10. decembra 2008 (mednarodni dan človekovih pravic) in jo je podpisalo 10.000 zagovornikov. V njej kitajski intelektualci terjajo ločitev oblasti, spremembo ustave, pravico do svobodnega govora, združevanj in vere, zaščito zasebne lastnine itn. Do teh dni je bil obstoj te listine v tujini malo znan, a so si kitajske...

39 komentarjev

Year 2003 Bug?

The Register -

Po svetovnih e-mail nabiralnikih menda že lep čas kroži pisemce, ki vas opozarja na računalniški hrošč leta 2003, ki naj bi ugonobil naše abake pojutrišnjem. Hrošč naj bi bil odkrit 23. februarja, nastopil pa naj bi zaradi okroglega (khm, khm) datuma v računalniškem zapisu -- 03/03/03. Pismo še pravi, da čas nedelovanja računalniških sistemov ostaja neznan, medtem ko strokovnjaki menijo, da bo zagotovo daljši od 24 ur.

V pismu seveda ni niti drobca resnice, saj nam v bližnji prihodnosti ne grozi nobena časovno tempirana e-bomba. Kljub očitnemu nesmislu pisma, je mnogo ljudi nasedlo. Kako izgleda pismo, si lahko preberete tu. Še novica.

14 komentarjev

Linux na strežniškem pohodu

The Register - Na Slo-techu smo že večkrat poročali, kako se na strežnike počasi, a vztrajno, prebijajo distribucije Linuxa. Razlogi so vam verjetno znani, čeprav so skregani s tržno logiko, vsaj po mojem mnenju.

Tako pa sem danes v iskanju novic na Registru zasledil podatek, da bo naslednje leto Linux podvojil svojo prisotnost na strežnikih. Vsaj tako prekorokujejo v analizni hiši Gartner-Dataquest, kjer pravijo, da naj bi ob 1% rasti trga Linux naredil 4 milijarde dolarjev prometa, in povečal delež na 9%.

Poleg tega so tej novici naredili pregled dogajanja na strežniškem trgu v prihajajočem letu, tako da priporočam ogled.

2 komentarja

Strežniki so molčali

več strani - Tole je bolj neuradna novica, saj nisem nikjer zasledil kakšnega sporočila o ugašanju strežnikov v spomin žrtvam terorističnega napada na Pentagon in World Trade Center (WTC), vendar se mi zdi, da so nekatere znane strani po svetu v znak solidarnosti sledile Slo-Techu in za nekaj časa odklopile strežnike. Tako včeraj nisem mogel nekaj časa dostopati do Yahoo! Maila, Overclockers Australia, Slashdota, X-bit labsov in delno tudi The Registerja. Do strani sem poizkušal priti tako iz Linuxa, kot iz Windowsev, vendar je bila povsod enaka pesem. Kaj je bil vzrok nedostopnosti? Da bi po naključju izpadlo 5 strežnikov zveni malce čudno, čeprav tudi to ni nemogoče. Morda znak solidarnosti? Bo že držalo. Vsekakor presodite sami, vendar vas opozarjam, da je novica še vedno neuradna.

Update by slycer: izgleda, da s to novico le nisem tako zgrešil, saj je HardOCP uradno najavil, da je v znak solidarnosti izklopil strežnik....

6 komentarjev

Utišajte ventilator!

PC Critic - Če ste se ušteli pri nakupu in hladilnika in morate sedaj prenašati hrup, ki ga proizvaja ventilator, potem bo ta članek ravno pravšnji za vas. Vendar vas opozarjam, da ga uporabite samo v skrajni sili. Če so triki z vato, volno, žeblji (se še spomnite, kako je neki tip tako utišal Delto?) in vsem drugim alternativam odpovedali, potem je edina rešitev nižanje voltaže samega ventilatorja. Z nižanjem voltaže se namreč zniža tudi število obratov, kar pa povzroči zvišanje temperature procesorja. Če se boste postopka lotili, pa itak presodite sami. Na OC Australia je bilo kar nekaj govora o teh stvareh, sam pa sem mnenja, da take stvari ne vplivajo ravno blagodejno na "zdravje" ventilatorja.

9 komentarjev

Fotografije Tualatin-a

PC Pop - Juhuhu! Spet sem tu. Končno mi je uspelo usposobiti svoj računalnik za zgledno delovanje. Sicer to ne bo občutno zvišalo števila mojih novice, ker so naslednji teden eksterci... Kar pomeni, da boste dobili velik zalogaj novic po ekstercih, v znak kesanja (mojega). Ker pa je danes nedelja in imam celo nekaj časa, vem bo nekaj novic le predstavil.
Zadnje dni se veliko govori o Tualatin procesorjih. Saj veste, Intelovih procesorjih na FC-PGA2 ležišču, ki bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji. No, tukaj, so se pojavile fotografije teh lepotcev.

8 komentarjev