»

Bild ne dovoli dostopa ob uporabi AdBlocka

Slo-Tech - Vsebine na internetu se mogoče zdijo zastonj, a jih vseeno mora nekdo plačati. Za strani, ki ne živijo od prodaje izdelkov, sta glavna vira dva: naročnine in oglaševanje. Čim več oglasov ko stran prikaže in predvsem dobi klikov nanje, tem večji prihodek ima. Uporabniki se seveda proti čedalje bolj vsiljivim reklamam borijo na različne načine, največkrat z dodatki za brskalnike (npr. AdBlock), ki oglase skrijejo, zaradi česar lastniki strani hudujejo. Nemškega založnika Axel Springer je to tako razjezilo, da je blokiral dostop do tabloida Bild.

Če poizkusite obiskati stran Bild.de in uporabljate...

94 komentarjev

Google Contributor za splet brez reklam

Google - Google je začel preizkušati nov način financiranja vsebin na internetu, ki predstavlja alternativo oglasom. Ti so dandanes že tako moteči, da mnogo ljudi prisega na AdBlock in podobne vtičnike, ki jih blokirajo. A hkrati so reklame edini vir financiranja večine brezplačnih strani. Zato si je Google izmislil Contributor, ki to vrzel odpravlja.

Mnogokrat namreč slišimo očitke, da bi bili ljudje za kakovostno vsebino pripravljeni odščipniti kakšen evro mesečno, a da večina vsebine ni dovolj kakovostne in da večina strani te možnosti sploh ne podpira. Zato je Google iznašel Contributor, ki dela točno to. Uporabniki imajo možnost mesečno plačati določen znesek Googlu, v zameno pa bodo lahko gledali sodelujoče spletne strani brez oglasov.

Projekt je...

25 komentarjev

Evropska komisija ponovno začenja preiskavo Googla

Danes ...

vir: Europa.eu
Guardian - Čeprav sta se februarja Evropska komisija in Google sporazumela o spremembah, ki jih bo Google uvedel v zameno za prekinitev štiriletnega postopka zoper njega, je Komisija ponovno odprla preiskavo. Komisar v odstopu Joaquín Almunia pojasnjuje, da so poleti prejeli izrazito negativne odzive od pritožnikov v postopku zoper Google, zato predlagane poravnave ne morejo sprejeti.

Problem ostajata Googlov iskalnik in oglaševanje, odpirajo pa se tudi nove fronte. Ni namreč izključna niti preiskava stanja na trgu mobilnih operacijskih sistemov, kjer ima Googlov Android prevladujoč tržni delež. Konkurenca namreč Googlu očita, da proizvajalce mobilnih telefonov z Androidom silijo v uporabo Googlovih...

9 komentarjev

Google se je poravnal s FTC

Slo-Tech - Google je dosegel pomembno pravno zmago, saj je sklenil dogovor z ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FTC), s čimer se je izognil tožbam in sankcijam zaradi domnevne zlorabe monopolnega položaja. S tem se zaključuje 19-mesečna preiskava. Google se je zavezal, da bodo uvedli nekatere spremembe, a gre za manjše, malodane kozmetične popravke. V principu ostajajo Googlove storitve enake. Google je že izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo, ki po njegovem mnenju kaže, da so Googlove storitve v dobrobit javnosti.

Izstopata dve spremembi. Lastniki strani, ki so nezadovoljni z Googlovo obravnavo, se lahko odločijo za izstop iz Google Searcha, s čimer ta

2 komentarja

Italija končala preiskavo Googla

The New York Times - Italija je včeraj Google obvestila, da so ustavili preiskavo zoper njih, ki so jo sprožili leta 2009 po pritožbi Italijanske federacije časopisnih založnikov. Srž problema je bila storitev Google News, iz katere se ni bilo mogoče izpisati, ne da bi Google umaknil članke tudi iz glavne baze podatkov za iskanje. Storitev Google News je prikazovala kratke izvlečke članke s povezavami do matičnih spletnih strani, a je po besedah založnikov le malo uporabnikov dejansko hotelo prebrati kaj več in klikniti nanje. Tako jim je Google odžiral promet in oglaševalske prihodke, pri čemer je bila...

0 komentarjev

Google nadaljuje z nakupi oglaševalcev

CNet - Pred kratkim smo pisali, da Google prevzema AdMob, ki je poznan oglaševalec na mobilnih napravah. Nakupovanje v tej branži se nadaljuje, saj je Google napovedal prevzem podjetja Teracent, ki je prav tako ponudnik oglaševanja. Podjetje se namreč ukvarja s prilagajanjem slik, izdelkov, sporočil, barv v oglasih na podlagi lokacije, jezika, obiskovanih vsebin, lokalnega časa in preteklih preferenc uporabnika. Poenostavljeno rečeno, gredo se popolno personalizacijo oglasov. Google je v blogu, koder so prevzem najavili, zapisal, da bodo z novo tehnologijo dobili boljše rezultate pri oglaševalskih kampanjah, s čimer bodo v končni fazi tudi založniki več zaslužili, uporabniki pa bodo deležni relevantnejših reklam. Nobeno izmed podjetij ni želelo razkriti, koliko bo posel vreden.

0 komentarjev