»

V Braziliji morajo ISP-ji zagotavljati 80 odstotkov plačane hitrosti

Slo-Tech - V Braziliji se zelo trudijo, da bi internetno povezljivost države dvignili na nivoje, ki so primerljivi s Severno Ameriko, Evropo in Azijo. Sem sodi tudi zagotavljanje hitrosti dostopa do interneta, kjer ponudniki ne bodo smeli več prodajati megli, saj bodo obvezani zagotavljati vsaj 80 odstotkov naročene hitrosti. To je približno enako razmerje, kot je v Evropi.

Tako kot pri nas je tudi v Braziliji popularno prodajanje internetnih priključkov z magično besedo do pri navedbi hitrosti. Medtem ko so naši operaterji sorazmerno pošteni in naročene hitrosti praviloma dosegamo (raziskave kažejo, da v Evropi dobimo 75 odstotkov tega, kar plačamo, včasih pa je bilo še slabše), je v Braziliji precej drugače. Do leta 2012, ko je...

16 komentarjev

V Braziliji dvoletni hekerski napad na plačilni sistem

Krebs On Security - V Braziliji so odkrili enega največjih napadov na uporabnike bančnih storitev prek spleta, ki je povzročil ogromno škodo.

Napadalci so se lotili sistema Boleto, ki je v Braziliji izjemno priljubljen za plačevanje vseh mogočih izdatkov. Ker v Braziliji veliko število ljudi nima dostopa do kreditnih kartic, uporabljajo Boleto. Gre za sistem plačil, kjer prodajalec oziroma prejemnik plačila generira svoj boleto, na katerem so vsi potrebni podatki za uspešno izvedbo plačila. Kupec potem boleto plača in denar nepovratno pristane na računu. Gre torej za neke vrste obratne čeke, ki jih izdaja prejemnik. Ustvariti jih je mogoče tako na papirju kakor elektronsko. V Braziliji se na ta način izvede 18 odstotkov vseh transakcij in le...

5 komentarjev

Zaradi NSA v gradnji nov podmorski kabel Brazilija-Portugalska

Slo-Tech - Brazilija in Španija bosta julija začeli graditi nov podmorski kabel, ki bo povezal brazilsko Fortalezo s portugalsko obalo. Kabel bo povečal kapaciteto prenosnih povezav med Evropo in Latinsko Ameriko, neposredni povod za hitro odločitev za gradnjo pa je ameriško prisluškovanje vsemu prometu, ki teče prek ameriškega ozemlja.

Snowdnovo lansko razkritje je namreč precej pokvarilo načrte za gradnjo novega podmorskega kabla med Brazilijo in ZDA. Direktor brazilskega operaterja Telebras je namreč dejal, da gradnja te povezave ni več prioriteta, ampak da se bodo osredotočili na povezavo z Afriko prek Angole, z Evropo prek Portugalske in lokalne povezave med Fortalezo in São Paulom.

...

24 komentarjev

Internet v EU: dobimo le tri četrtine tega, kar plačamo

Europa.eu - Evropska komisija v poročilu razkriva rezultate raziskave, ki je pokazala, da v povprečju uporabniki interneta v EU dobijo le 75 odstotkov hitrosti, ki jo plačajo. Ponudniki dostopa do interneta večinoma oglašujejo višje hitrosti z znamenito besedo "do", ki pa jih uporabniki redko dosežejo. Povprečna hitrost dostopa do interneta je v EU 19,7 megabitov na sekundo.

V raziskavi je sodelovalo 10.000 gospodinjstev iz EU, ki so izvedla 75 milijonov meritev hitrosti dostopa do interneta. Ugotovili so, da so najbolj pošteni ponudniki kabelskega dostopa do interneta, kjer uporabniki v povprečju dobijo 91,4 odstotka naročene hitrosti, medtem ko pri optičnih povezavah le 84,4 odstotka. Daleč najslabše so xDSL povezave, kjer dobijo v povprečju le...

75 komentarjev

Evropsko poročilo o širokopasovnem internetu kaže napredek

Europa.eu - Evropska komisija je objavila poročilo o širokopasovnih povezavah na našem kontinentu, iz katerega je moč razbrati, da smo v primerjavi z lanskim letom napredovali. Četrtina državljanov evropskih držav ima širokopasovni dostop do interneta, kar je dve odstotni točki več kot lani, medtem ko jih šest odstotkov uporablja širokopasovno povezavo na mobilni napravi.

Tudi hitrost ne šepa. Julija 2010 je bilo 29 odstotkov vseh širokopasovnih povezav v Evropski uniji hitrosti vsaj 10 Mbps, kar je dvakrat več kot lani, medtem ko je bilo pet odstotkov povezav hitrejših od 30 Mbps in pol odstotka od 100 Mbps.

Vodilni državi sta Nizozemska in...

10 komentarjev

Rezultat uzakonjenega oglaševanja garantirane hitrosti interneta na Madžarskem medel

Ars Technica - Zagotavljanje hitrosti dostopa do interneta je hecna stvar. Naši ponudniki dostopa do interneta (ISP-ji) se trudijo po najboljših močeh zagotavljati oglaševano in dogovorjeno hitrost dostopa do interneta, a jim vedno ne uspe. Iz takšnih ali drugačni razlogov hitrost ni vedno maksimalna in če so težave stalne, pač ponudijo cenejši paket ali, če tega ni, znižanje cene. K sreči se ne držijo slepo Splošnega akta o prenosni hitrosti, primerni za funkcionalen dostop do interneta, v katerem je Agencije za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije primerno prenosno hitrost zakoličila pri 28.800 bitih na sekundo. V tujini je stanje še slabše, saj je ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) ta teden ugotovila, da je povprečna hitrost dostopa do interneta nekako polovica...

29 komentarjev