»

Skok brez padala iz sedmih kilometrov

vir: BBC
BBC - Potem ko smo pred slabimi štirimi leti spremljali skok Felixa Baumgartnerja z roba vesolja je danes na tem področju padel nov mejnik.



Ameriški padalski inštruktor je namreč namerno skočil iz sedmih kilometrov brez padala. Da je kaj takega vsaj teoretično mogoče so do sedaj pričali redki preživeli nekaj letalskih nesreč v zadnjih petdesetih letih.

Tokrat pa je šlo za načrtovan skok v vnaprej pripravljeno lovilno mrežo na tleh. Skok se je končal po načrtih in brez poškodb.

32 komentarjev

Googlu bo pri internetu z balonov pomagala francoska vesoljska agencija

Google - Francoska vesoljska agencija (CNES) in Googla sta najavila partnerstvo pri reševanju zagotavljanja internetne povezljivosti v odročnih sveta, kjer ni optičnih, bakrenih ali satelitskih povezav. CNES bo sodeloval v lani napovedanem projektu Loon, s katerim želi Google z baloni v odročne kraje prinesti povezave do interneta.

Lahki poliestrski baloni imajo sončne celice in osnovno elektroniko, ki jim omogoča tako medsebojno komunikacijo kakor tudi prenos podatkov na zemljo. Sprejemniki na tleh z njimi komunicirajo prek posebnih anten...

5 komentarjev

Googlov podpredsednik skočil z roba vesolja in presegel predlanski rekord

Slo-Tech - V veliki tajnosti in brez medijskega pompa je Googlov inženir in podpredsednik Alan Eustace včeraj podrl predlanski Baumgartnerjev rekord in skočil z višine 41.419 metrov. S tem je za dobra dva kilometra izboljšal rekord za skok z najvišje višine, mimogrede pa je postavil še nekaj drugih.

Pred dvema letoma je Felix Baumgartner v sodelovanju z Red Bullom naredil odmeven medijski dogodek, Eustace pa se je projekta lotil povsem drugače. Sofinanciranja ni želel niti od Googla, čeprav mu je bil ta pripravljen priskočiti na pomoč. Sodelavci ga opisujejo kot preprostega človeka, ki pa ima rad adrenalin. Da mu ni bilo treba polagati računov in da njegovega dosežka ne bodo uporabljali v reklamne namene, je svoj projekt v celoti financiral sam.

Tri...

45 komentarjev

Boeing in SpaceX bosta vozila ljudi v vesolje, prvi tudi turiste

Slo-Tech - Boeing se pridružuje sila kratkemu seznamu podjetij, ki vozijo turiste v vesolje in na katerem je trenutno zapisano le ime Space Adventures. NASA je minuli teden s podjetjema SpaceX in Boeing sklenila pogodbi o dostavi astronavtov na mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Boeing je že napovedal, da bo omogočal tudi komercialna potovanja.

Era vesoljskega turizma se je začela leta 2001, ko je ameriški milijarder Dennis Tito poletel v vesolje in na ISS prebil osem dni, za kar je odštel 20 milijonov dolarjev. Do leta 2009 so opravili skupno osem komercialnih poletov, s katerimi so v vesolje pripeljali sedem turistov (eden je šel dvakrat). Space Adventures je v vesolje vozil z ruskimi plovili...

18 komentarjev

Google preizkuša internet na balonih

BBC - Google se je lotil zelo ambicioznega projekta, s katerim želijo omogočiti enostavno in poceni pokritje oddaljenih delov sveta s širokopasovnim internetom. V okviru projekta Loon bodo v nebo poslali približno trideset superlahkih balonov, ki bodo zagotavljali internet podoben povezavi 3G pod seboj.

Lahki poliestrski baloni imajo v zaprti plastični kupoli pod tlakom lahke pline, ki zagotavljajo zadosten vzgon. Google bo balone, ki v premeru merijo 15 metrov, opremil s telekomunikacijsko opremo in jih poslal v stratosfero na višino 20 km. To je nad rezerviranimi višinami za letala, tako da gneče tam ni. Posamezen balon bo zagotavljal internet v radiju 40 kilometrov pod seboj, na nebu pa naj bi ostal okrog 100 dni. Potem se bo kontrolirano...

26 komentarjev

Nov vesoljski turistični raketoplan

New Scientist Tech - Evropsko podjetje EADS Astrium se je odločilo iti v razvoj novega vesoljskega turističnega raketoplana, ki bi dosegal višine do 100 kilometrov. Omogočal bi 90 minutne izlete, ki bi vključevali tudi 3 minutno stanje breztežnosti. Do višine 12 kilometrov bi se plovilo obnašalo kot navadno letalo, dodatni raketni motorji pa bi služili za doseganje suborbitalnih višin. Podjetje trenutno išče sofinancerje, ki bi bili v projekt pripravljeni vložiti skupno 1 milijardo €. Prototip raketoplana bi naj bil izdelan do leta 2012. Ob uspešni izvedbi računajo, da bi do 2020 prepeljali 15.000 vesoljskih turistov.



newscientist.com

Cena izleta? Drobiž! Med 150.000 in 200.000€. Vsaj glede na ceno vesoljskega turizma, ki ga s Soyuzi...

21 komentarjev

Leti, leti tehnologija

engadget - Že pred časom je podjetni avstralski profesor izkoristil histerijo, ki curlja iz vse dražjih sodčkov nafte in obelodanil svojo rešitev, visokoleteče mline na veter. Strnjeno povedano je poanta v tem, da spravimo lahke vetrnice na višino, kjer stalno pihajo močni vetrovi. Dovolj močni, da ne skrbijo samo za ohranjanje vetrnice v zraku, ampak proizvajajo tudi električno energijo, ki jo pošljemo po kablu, ki vetrnico hkrati drži na mestu, odjemalcem. Nadejajo se dvakrat več energije na enoto površine kot pri klasičnih vkoreninjenih vetrnicah.

Delnic Petrola sicer še ni treba prodajati, ampak ideja, četudi se Don Kihot ves čas vsiljuje v misli, vseeno ima empirično...

57 komentarjev

Stratosferske širokopasovne povezave

Delo - Se še spominjate, kako je mednarodna skupina znanstvenikov zadnjega dne avgusta s švedskega vesoljskega središča, 200 kilometrov pod arktičnim krogom, izstrelila poskusni balon z modulom za širokopasovne povezave?

No, Mednarodni konzorcij trinajstih evropskih držav in Japonske, Capanina, je pred dnevi objavil prve rezultate meritev. Brezžične povezave (Wi-Fi), ki so jih razvili na britanski univerzi York, so na razdalji do 60 kilometrov dosegale hitrosti od 4 do 11 megabitov na sekundo.

Nemška skupina strokovnjakov ( DLR) je hkrati kot prva opravila optično komunikacijo z objektom v stratosferi - na razdalji 64 kilometrov so podatke nemoteno prenašali s hitrostjo do 1,25 gigabita na sekundo.

Sicer pa je končni cilj Capanine končnim uporabnikom in malim podjetjem omogočiti poceni širokopasovne povezave s hitrostjo prenosa do 120 megabitov na sekundo. Več v originalni novici na delo.si.

S to tehnologijo boste čez nekaj let končno prišli na račun tudi uporabniki na odročnih...

5 komentarjev