»

Microsoft bi želel Windows sčasoma prestaviti v oblak

Slo-Tech - Vest pravzaprav ni presenečenje za nikogar, ki spremlja trende na področju programske opreme ter Microsoftove nedavne poteze in izdelke, denimo Office 365. V spopadu, ki ta hip poteka med FTC in Microsoftom o izdaji soglasja za prevzem Activision Blizzarda, čemur FTC nasprotuje, je Microsoft razkril dolgoročni načrt za Windows. Sčasoma želijo čim več izvodov prestaviti v oblak. Strategija je jasna: Windows 11 bi tekel v oblaku, od koder bi se sproti pretakal (streaming) v napravo.

Vrnitev terminalov torej, le da bi bil mainframe na drugi strani interneta? Bolj prehod na programsko opremo kot storitev (SaaS), ki ponudnikom zagotavlja kontinuirani dotok denarja. Microsoft pripravlja verzijo Windows 365 za domače uporabnike, ki bo omogočala dostop do operacijskega sistema s katerekoli naprave, ki ima dostop do interneta. Takšna rešitev v Windows 365 za operacijska sistema Windows 10 in 11 že obstaja za poslovne uporabnike.

Da želi Microsoft na tak način pritegniti tudi domače...

45 komentarjev

Microsoft odpušča 10.000 zaposlenih

vir: Neowin
Neowin - Microsoft izvršni direktor Satya Nadella je danes sporočil, da bodo do konca tretjega četrtletja v fiskalnem letu (to je konec marca) odpustili približno 10.000 zaposlenih. S tem je potrdil govorice, ki so krožile že nekaj časa, saj gre za največje odpuščanje v podjetju po letu 2014, ko so ravno prevzeli Nokio. Tedaj so odpustili 18.000 ljudi. To sicer predstavlja slabih pet odstotkov vseh zaposlenih, je dejal Nadella. Za odpravnine in povezane stroške bodo odšteli 1,2 milijarde dolarjev.

Razlogi so očitno in pričakovani. Tudi Microsoft opaža, da se razmere na trgu poslabšujejo, zaupanje potrošnikov upada, s tem pa tudi njihovi nakupi. Pričakujejo tudi recesijo, zato bodo bodočim prihodkom in povpraševanju prilagodili tudi število zaposlenih. Z drugimi besedami: varčevali bodo. Microsoft je sicer odpuščal tudi lani, a je šlo za manj kot tisoč zaposlenih. To pot so rezi večji, ker je v zadnjem četrtletju podjetje ustvarilo le dva odstotka več prihodkov kot lani (53,4 milijarde...

60 komentarjev

Črni oblaki nad Netflixom

Slo-Tech - Netflixovi delničarji so se danes soočili z znatnim upadom vrednosti svojega premoženja, ko je delnica zaradi slabih poslovnih rezultatov podjetja zgrmela za 35 odstotkov. Izvršni direktor podjetja je včeraj razkril nič kaj vzpodbudne rezultate, saj je podjetje prvikrat v tem desetletju beležilo padec števila naročnikov. V prvem letošnjem kvartalu so izgubili 200.000 naročnikov, do konca polletja pa naj bi jih odšlo še dva milijona. Razloga sta dva: sankcije zoper Rusijo in množično deljenje gesel med obstoječimi uporabniki.

Netflix ima trenutno 221,6 milijona uporabnikov, torej se je njihovo število zmanjšalo za en promil. A po drugi strani so pričakovali enoodstoten prirast števila uporabnikov. Dodatno naj bi Netflix uporabljalo še 100 milijonov uporabnikov z izposojenimi gesli, nad čemer podjetje seveda ni navdušeno. Njihov delež se sicer ne spreminja bistveno, a predstavlja strop za rast. Tudi konec covidnih karanten in zapiranj javnega življenja povzroča nekaj odpovedi...

52 komentarjev

HP se pripravlja na veliko odpuščanje

U.S. Securities and Exchange Commission - Hewlett-Packard načrtuje 16-odstotno znižanje števila zaposlenih, kar pomeni 7.000-9.000 delovnih mest. V podjetju, ki ima po zadnjih javno dostopnih podatkih 55.000 zaposlenih, bodo z večjim prestrukturiranjem do leta 2022 privarčevali milijardo dolarjev. Število zaposlenih bodo znižali tako z mehkimi prijemi, torej upokojevanjem in nepodaljševanjem pogodb, kakor tudi z odpuščanjem. Samo prestrukturiranje bo sicer stalo milijardo dolarjev, od tega polovico v letu 2020, preostanek pa v letih 2021 in 2022. Največ bodo privarčevali v menedžmentu in podpornih službah, kjer načrtujejo največ odpuščanj. Delnica podjetja je takoj po objavi teh napovedi izgubila skoraj deset odstotkov vrednosti.

Novi izvršni direktor Enrique Lores je dejal, da bo prestrukturiranje podjetju omogočilo, da se pripravo na novo poglavje. Lores bo funkcijo prevzel 1. novembra, ko bo nasledil Diona Weislerja, ki je odstopil iz osebnih razlogov. Njegova glavna naloga bo dvig dobičkonosnosti podjetja, ki ga...

23 komentarjev

Microsoft: Oblak in naprave gor, Xbox dol

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Odkar je podjetje prevzel Satya Nadella, so Microsoftovi četrtletni izkazi pravzaprav nekoliko dolgočasni. Podjetje je celo svoje zadnje fiskalno leto in tudi njegov zadnji kvartal poslovalo rekordno. V tem času so zabeležili za 125,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 14 % več kot v prejšnjem poslovnem letu. Čistega dobička je bilo za 12,4 milijarde oz. petino več kot lani. Prihodki za zadnje četrtletje, ki se je končalo s koncem junija, so nanesli 33,7 milijarde dolarjev, kar pomeni 12 % rast glede na enako lansko trimesečje.

V zadnjem kvartalu je največ zrasel oblačni segment, za 19 %, kar v prihodkih pomeni 11,4 milijarde, skoraj enako, 11,3 milijarde je prispevalo področje...

3 komentarji

Afrika dobiva prve velike podatkovne centre za oblačne storitve

Slo-Tech - Afrika se bo z zaostankom vendarle vpisala na seznam kontinentov, kjer so svetovni ponudniki storitev v oblakih postavili podatkovne centre oziroma svojo infrastrukturo. Led je prebil Microsoft, ki je odprl centra v Cape Townu in Johannesburgu. Z njima bo lahko v Afriki ponujal Azure, Office 365 in Dynamics 365. Predlani najavljena centra bi po prvotnih načrtih bili morali odpreti že lani, a se je gradnja zavlekla. Vseeno je Microsoft s tem prehitel konkurenta Amazona, ki bo svoj center v Cape Townu odprl šele prihodnje leto.

V Afriki se je, podobno kot v ostalih delih sveta, uporaba storitev v oblaku v zadnjih letih precej razmahnila. Od leta 2013 do 2018 se je število uporabnikov med srednje velikimi in velikimi podjetji več kot podvojilo. Trend se bo nadaljeval, saj v največjih...

1 komentar

Microsoftovo četrtletje po pričakovanjih

Microsoft - Microsoft je v prvem letošnjem četrtletju ustvaril 4,8 milijarde dolarjev dobička ob 22 milijardah dolarjev prihodkov, so sporočili iz Redmonda. To je nekoliko več kot v enakem obdobju lani, a rahlo pod pričakovanji analitikov.

Najbolj je upadla prodaja v segmentu Surface, kjer so se prihodki znižali za 26 odstotkov. To je razumljivo, saj v zadnjem kvartalu kakšnih bistvenih osvežitev linij Surface Pro ali Surface Book ni bilo. Surface sicer sodi v skupino osebni računalniki, v katerih je Microsoft ustvaril 8,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 7 odstotkov manj kot lani. Prodaja Windows in oblačnih storitev zanj se je povečala za 5-6 odstotkov, prav tako so zrasli prihodki od oglaševanja in iger.

V drugi...

1 komentar

Microsoftov Surface Studio se prodaja presenetljivo dobro

DigiTimes - Ko je Microsoft oktobra predstavil Surface Studio, smo dvakrat obnemeli. Prvič ker sta bila dovršena tako predstavitev kot sam izdelek, drugič pa ker je bila cena pogumno visoka. Najosnovnejši model, ki ima 8 GB pomnilnika, 1 TB velik hibridni disk, procesor Core i5 z 2,6 GHz in grafični čip Nvidia GeForce GTX 965M, stane 3000 dolarjev, z vgradnjo zmogljivejših komponent pa se cena povzpne prek štirih tisočakov. Bo prodaja stekla, so se spraševali skeptiki. Sedaj imamo odgovor, ki je še kako pritrdilen.

Microsoft je za prvo četrtletje dobavljivosti načrtoval za nišni izdelek zelo spodobnih 15.000 prodanih enot. Izkazalo se je, da so to število presegli za dvakrat, in sicer so jih prodali 30.000. To pomeni, da je čez...

56 komentarjev

Cisco z rekordnim dobičkom odpušča osem odstotkov zaposlenih

Slo-Tech - Konec prvega letošnjega četrtletja je imel tehnološki gigant Cisco 73 tisoč zaposlenih. V prihodnjih mesecih se bo ta številka znižala za 12-20 odstotkov, saj namerava Cisco po neuradnih podatkih odpustiti med 9000 in 14.000 5500 ljudi. Številni zaposleni, ki skorajda izpolnjujejo pogoje za upokojitev, so že dobili predloge za predčasno upokojitev, a mehko zniževanje števila ne bo zadoščalo.

Cisco bo največje odpuščanje v svoji 32-letni zgodovini izvedel, ker se podjetje iz proizvajalca strojne opreme čedalje bolj preusmerja v nudenje programske opreme in storitev. To pomeni, da bodo potrebovali manj zaposlenih, predvsem pa bodo potrebovali tudi drugačen profil zaposlenih. V Ciscu so sicer množično odpuščali že v...

52 komentarjev

Microsoftov SQL Server prihaja na Linux

Microsoft - Microsoft je napovedal, da bo sredi prihodnjega leta izdal verzijo SQL Serverja, ki bo tekla na Linuxu. Prav se prebrali, SQL Server prihaja na Linux oziroma je že tu, saj je zaprta beta verzija za preizkuševalce že na voljo.

Spomnimo, da je Steve Ballmer leta 2001 dejal, da je "Linux rak, ki se v smislu intelektualne lastnine prime vsega, česar se dotakne" (mislil je seveda na licenco GPL). A časi so se spremenili, še zlasti po februarju 2014, ko je vodenje podjetja prevzel Satya Nadella in njegovi izjavi, da ima Microsoft rad Linux. Ustanovitelj Canonicala Mark Shuttleworth je dejal, da se veseli sodelovanja z Microsoftom, ko ta pripravlja SQL Server za Linux.

Microsoftove molzne krave se počasi spreminjajo, in so še kaj drugega kot Office in Windows....

126 komentarjev

Microsoft ponuja tudi certifikat za Linux

Microsoft - Microsoftov odnos do Linuxa je v preteklosti nihal od sovražnosti do ambivalentnost, sedaj pa novi izvršni direktor Satya Nadella tudi udejanja svoje besede, da ima Microsoft v resnici Linux rad. To je dobrodošla sprememba od na primer Ballmerjevega odnosa, ki je Linux opisoval kot raka. Vseeno pa je presenetljiva novost nov Microsoftov certifikat, ki zahteva znanje Linuxa. Prav ste prebrali - od danes je mogoče pridobiti certifikat MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate): Linux on Azure.

Za dosego tega naziva morajo kandidati opraviti izpit 70-533, ki pokriva implementacijo Microsoft Azure Infrastructure Solutions, kakor tudi Linux Foundation Certified System Administrator (LFCS). Mimogredi, taki izpiti niso poceni, saj vas omenjeni par olajša za okrog...

24 komentarjev

Microsoftovi rezultati solidni: padec prihodkov, rast dobička, Bing končno iz rdečega

Microsoft - Microsoft je včeraj objavil poslovne rezultate za minulo četrtletje, ki je v njihovih poslovnih knjigah označeno kot prvi kvartal fiskalnega leta 2016, s katerimi je navdušil investitorje. Delnice podjetja so poletele za 10 odstotkov in dosegle najvišjo vrednost v zadnjih 15 letih - dražje so bile na vrhu internetnega balončka leta 1999. V zadnjih treh mesecih so v Redmondu zabeležili 20,4 milijarde dolarjev prihodkov oziroma 12 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, ob tem pa ustvarili 4,6 milijarde dolarjev dobička ali dva odstotka več kot v lanskem četrtletju. Delničarjem so izplačali za 6,9 milijarde dolarjev četrtletnih dividend.

Glavna razloga za upad prihodkov sta močan dolar in slabša prodaja strojne opreme z...

13 komentarjev

Microsoft zaradi Nokie četrtletje sklenil z največjo izgubo

Microsoft - Microsoft je v zadnjem četrtletju, ki se je končalo junija in je predstavljajo tudi konec fiskalnega leta 2015, ustvaril 2,1 milijarde dolarjev čiste izgube, so sporočili iz Redmonda. Glavni razlog za izgubo kljub 22,2 milijardam dolarjev prihodkov, kar je zgolj pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, je prevrednotenje naložbe v Nokio. Kot smo že pisali, je Microsoft odpisal 7,6 milijarde dolarjev in napovedal, da bodo odpustili 7800 ljudi. Skupni stroški z vključenimi odpravninami in drugimi izdatki zaradi prestrukturiranja bodo predvidoma narasli na 8,4 milijarde dolarjev. Spomnimo: Microsoft je za Nokio odštel 9,5 milijarde dolarjev, že lani pa so odpustili 18.000 zaposlenih.

Tako se kljub dobrim poslovnim rezultatom...

62 komentarjev

Microsoft bo odpustil četrtino ljudi iz Nokie in odpisal več milijard

Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta, in nekdanji Nokiin šef Stephen Elop

Microsoft - Microsoft bo težave v oddelku za mobilne telefone, ki se je z neposrečenim prevzemom Nokie precej odebelil, poizkusil rešiti z večjim odpuščanjem, hkrati pa bo moral priznati tudi visoko kapitalsko izgubo.

V izjavi za javnost so priznali, da nameravajo odpustiti 7800 zaposlenih, kar predstavlja skoraj sedem odstotkov vseh zaposlenih. A v resnici bo večina odpuščanj na oddelku za mobilno telefonijo, ki ga sestavljajo ljudje iz Nokie. Teh je bilo 32.000, torej se bodo poslovili kar od četrtine.

Microsoft je za Nokio odštel devet in pol milijard dolarjev, sedaj pa bodo odpisali 7,6 milijard dolarjev zaradi znižanja vrednosti dobrega imena. Poleg tega bodo imeli še 750-850 milijonov dolarjev neposrednih stroškov zaradi prestrukturiranja te enote.

Ali to...

85 komentarjev

Microsoftov dobiček nekoliko upadel

Microsoft - V tretjem četrtletju fiskalnega leta 2015, ki se je za Microsoft pravkar zaključilo, so v Redmondu ustvarili 21,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je temu navkljub zmanjšal za pet odstotkov in dosegel 6,6 milijarde dolarjev. Nekaj dobička, približno 190 milijonov dolarjev, je odnesla integracija in prestrukturiranje prevzete Nokie. Vseeno so nekoliko presegli pričakovanja Wall Streeta, zlasti pa so investitorje navdušili z vrnitvijo 7,5 milijarde dolarjev v obliki izplačil dividend in odkupa lastnih delnic.

Prodaja storitev, zlasti Office 365 in Azure, raste in pomembno prispeva k prihodkov, medtem ko prodaja Windows in Office upada. Windows 10 pričakujemo v naslednjih mesecih in bo - tako upa...

47 komentarjev

Microsoft pokazal manjšega brata Surface 3

Slo-Tech - Microsoft je predstavil tablični računalnik Surface 3, ki je manjši, šibkejši in nekoliko cenejši brat Surface 3 Pro. Za 500 dolarjev ponuja 10,8-palčni zaslon z ločljivostjo 1920 x 1280, procesor Intel Atom X7-Z8700, 2 ali 4 GB pomnilnika ter 64 ali 128 GB velik SSD. Vse to so stlačili v 8,7 milimetra debel okvir, skupaj pa tablica tehta 620 gramov. Windows RT se poslavlja, novi Surface 3 ima polnokrvni Windows 8.1 z dodano enoletno naročnino na Office 365 z 1 TB prostora. Kamera zadaj ima osem milijonov točk, spredaj pa 3,5 milijona točk, po želji pa lahko vzamemo model s podporo za omrežja 4G/LTE.

V primerjavi s Surface 3 Pro je novinec nekoliko manjši in lažji, a ohranja prepoznaven in značilen videz linije Surface....

57 komentarjev

Microsoft z rekordnimi prihodki, dobiček nekoliko sklestila Nokia

The Wall Street Journal - Microsoft je v zadnjem četrtletju, ki je že sodilo v fiskalno leto 2015, zbral rekordne prihodke in ustvaril zelo soliden dobiček. Tudi zavoljo dobre prodaje storitev v oblaku ter mobilnih telefonov so prihodki zrasli na 23,2 milijarde dolarjev, dobiček pa se je nekoliko spustil na 5,8 milijarde dolarjev.

Razlog za osemodstotni padec dobička so uradno stroški za integracijo in prestrukturiranje v višini 1,14 milijarde dolarjev, kar z drugimi besedami pomeni, da je ta del požrl nakup Nokie, za katero so odšteli sedem milijard dolarjev. Microsoft je za odpravnine odpuščenih zaposlenih iz Nokie (18.000 ljudi) in reorganizacijo oddelka porabil 1,05 milijarde dolarjev. V naslednjim četrtletju jih iz tega naslova čaka še pol milijarde dolarjev stroškov. Brez tega bi...

25 komentarjev

Apple z rekordnimi prihodki in dobičkom, iOS 8.1 z Apple Pay izšel

Apple - Apple je včeraj zvečer po koncu trgovanja objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje, ki so osupnili tudi najbolj optimistične na Wall Streetu. V zadnjih treh mesecih so se prihodki povečali na rekordnih 42,1 milijarde dolarjev (+12,3 odstotka glede na lani), dobiček pa prav tako na 8,5 milijarde dolarjev (+13,3 odstotka). Bruto marža je zrasla za odstotno točko na 38 odstotkov.

Apple po menjavi vodstva že nekaj časa izplačuje dividende, zato si lahko delničarji obetajo četrtletno dividendo v višini 0,47 dolarja lastnikom delnic z dne 10. novembra. Delnica je sicer trenutno vredna okroglih 100 dolarjev, ne pozabimo pa na cepitev 1:7 sredi leta, tako da se višina dividende realno ni spremenila.

V zadnjih treh...

125 komentarjev

Microsoft povečal dobiček, slab sprejem Windows 8 še brez vpliva

CNet - Čeprav je prodaja Windows 8 slaba in ga nekateri celo krivijo za rekorden padec prodaje osebnih računalnikov, na Microsoftove poslovne rezultate to za zdaj še ni učinkovalo. V tretjem fiskalnem četrtletju (ki ustreza prvemu koledarskemu) so zbrali 20,5 milijarde dolarjev prihodkov, kar je manj kot za odstotek slabše od pričakovanj analitikov. Ob tem so pridelali 6,1 milijarde dolarjev čistega dobička, medtem ko je dobiček iz poslovanja znašal 7,6 milijarde dolarjev. V primerjavi z enakim obdobjem lani so prihodki zrasli za 18 odstotkov, dobiček iz poslovanja pa se je povzpel za 20 odstotkov. Nekoliko ga je sicer sklestila globa Evropske komisije in...

1 komentar

Google z rekordnimi prihodki povečal dobiček

CNet - Včeraj po koncu trgovanja je Google objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, iz katerih lahko veje optimizem delničarjev. Prihodki celotnega koncerna so znašali devet milijard dolarjev, kar je absolutni rekord podjetja. Od tega dve tretjini odpadeta na matični del podjetja Google.com, preostanek pa širše omrežje.

Dobiček se je v primerjavi z lanskim letom povečal za 36 odstotkov na 2,5 milijarde dolarjev. To znese 8,74 dolarjev na delnico na četrtletje, kar postavlja letni P/E na 15,1.

Prodaja na mednarodne trge že zavzema več kot polovico vse prodaje, saj se je povečala za eno odstotno točko na 54 odstotkov v primerjavi s prvim letošnjim četrtletjem.

V zadnjih treh mesecih je...

7 komentarjev

Microsoft povečal dobiček na rovaš Officea in Xboxa

Ars Technica - Naslednje v množici podjetij, ki te dni pridno objavljajo poslovne izkaze za preteklo četrtletje, je redmondski velikan Microsoft. Njegove rezultate bi lahko strnili z besedami nič novega. Nekoliko so povečali dobiček, ki še vedno večidel izvira iz dveh izdelkov - pisarniškega paketa Office in konzole Xbox s pritiklinami, še zlasti Kinectom.

Prihodki od prodaje so znašali 16,4 milijarde dolarjev, kar je za 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. S tem so vknjižili 5,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je za 31 odstotkov več kot lani.

Slabše se je odrezala divizija za Windows, saj so se prihodki od prodaje Windows 7 skrčili za štiri odstotke na 4,4 milijarde dolarjev, kar...

17 komentarjev

Intel z rekordnimi prihodki in ogromnim dobičkom

vir: CNet
CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje, ki so presegli vsa pričakovanja analitikov. Dobiček iz poslovanja je znašal 3,2 milijarde dolarjev, kar je 29 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so znašali 12,8 milijarde dolarjev oziroma četrtino več kot leto pred tem. Analitike je Intel presenetil z več kot petino odstotkov višjim dobičkom od pričakovanega, kar se je odrazilo tudi na borzi, saj je delnica v trgovanju po zaprtju (after hours) pridobila skoraj pet odstotkov. Bruto marža je znašala 62 odstotkov ali odstotno točk manj kot lani.

Paul Otellini je zadovoljen hitel pojasnjevati, da je v preteklem četrtletju Intel prav v vseh segmentih beležil...

8 komentarjev