»

Telekom Slovenije podražil mobilne pakete

Slo-Tech - Telekom Slovenije je z začetkom tega meseca podražil nekatere mobilne pakete, ki se jim cena zvišuje za en evro na mesec. Za enak znesek bodo dražje nekatere dodatne storitve zanje, denimo SIM 2. Dražijo se v glavnem starejši paketi, med katerimi omenimo Neodvisni A, Neodvisni B, Dostopni A, Dostopni B, Dostopni C in še nekaj drugih. Dražji pa bodo tudi aktualni paketi Mobilni net A, Mobilni net B, Mobilni net, Mobilni net Neomejeni in Mobilni poslovni net ter Naj A, Naj B in Naj C ter Platinum A in Platinum B. Paketom Modri se cena ne bo spremenila.

Zaradi pravil EU pa bo Telekom Slovenije znižal pribitke za prenesene gigabajte v tujini, ki ne zapadejo v politiko poštene rabe, ter povišal zakupljene količine prenosa podatkov v EU. Pribitek bo odslej znašal 4,27 evra za gigabajt podatkov. Povišana količina zakupljenih podatkov bo veljala od novega leta in prinaša gigabajt ali več dodatno vključenih podatkov.

Zadnja sprememba je posledica evropskih predpisov, katerih novosti se z...

106 komentarjev

Madžarska umaknila davek na internet

Protesti v Budimpešti v torek, 28. 10. 2014

vir: The New York Times
Reuters - Madžarski premier Viktor Orbán je danes sporočil, da vlada umika predlog zakona o davku na količino prenesenih podatkov prek interneta. V intervjuju za nacionalni radio Kossuth je povedal, da bodo prihodnje leto organizirali javno posvetovanje o davkih in internetu, kjer bodo poizkusili najti nove rešitve.

Minuli teden je madžarska vlada pri predstavitvi predloga proračuna za prihodnje leto napovedala uvedbo davka na količino prenesenih podatkov prek interneta v višini 150 forintov (pol evra) na gigabajt. Kasneje so dodali še zgornjo mejo, ki bi bila postavljena pri 700 forintih mesečno za fizične osebe in 5000 forintov mesečno za podjetja. Napoved je naletela na ogorčene odzive uporabnikov interneta, ki so v nedeljo

29 komentarjev

V Budimpešti protesti proti davku na internet

vir: AFP
AFP - V Budimpešti se je včeraj pred ministrstvom za gospodarstvo zbralo več kot deset tisoč ljudi, ki so protestirali proti napovedani obdavčitvi internetnega prometa.

Vladajoča stranka Fidesz je namreč prejšnji teden predstavila osnutek proračuna za prihodnje leto, ki predvideva davek v višini 150 forintov (pol evra) za vsak prenesen gigabajt. Ko je postalo jasno, da se ta številka po nobenem scenariju ne bo izšla, so pristavili, da bo davek navzgor omejen na mesečno 700 forintov (2,3 evra) za fizične osebe in 5000 forintov (16,2 evra) za podjetja. Vlada je tudi zatrdila, da bodo davek plačevali le ISP-ji in telekomunikacijski operaterji, a pričakovati je, da bodo ti davek prevalili na končne uporabnike.

Nasprotniki so na družabnih omrežjih za nedeljo...

162 komentarjev

Madžarska želi obdavčiti internetni promet

Slo-Tech - S prihodnjim letom želi madžarska vlada obdavčiti prenos podatkov po internetu, razkriva osnutek proračuna za prihodnje leto. Dostop do interneta seveda ni neobdavčen, saj se na storitev normalno obračuna davek na dodano vrednost, a Madžarska želi dodati poseben davek, katerega višina bi bila odvisna od količine prenesenih podatkov prek interneta.

Predvidena višina davka znaša 150 forintov na gigabajt, kar je približno pol evra. Madžarski gospodarski minister Mihaly Varga pojasnjuje, da se je način uporabe interneta v preteklosti spremenil, zato se mora spremeniti tudi davčna obravnava. Poudaril je, da si vlada z novim davkom obeta 20 milijard forintov (65 milijonov evrov) prihodkov.

Če upoštevamo, da so lani madžarski uporabniki interneta prenesli 1,15...

62 komentarjev

Jabolčni podvojili svoj lobistični napor

Amakudari.

Slo-Tech - Kot smo že pisali, želi Apple v prihodnjih dveh letih nagraditi svoje delničarje z bogatejšimi dividendami in odkupom lastnih delnic, za kar naj bi šlo kar 100 milijard dolarjev od njihovih 145 milijard denarnih oz. ekvivalentnih rezerv. Žal ta denar ni davčno prost, saj je še pretežno parkiran v tujini, stran od prstov domačega dacarja (IRS). Točneje, pravno gledano ni "nikjer", ker so njihovi davčni svetovalci...

7 komentarjev

Applov izvršni direktor pred Senatom: davke plačujemo

Forbes - Applov izvršni direktor Tim Cook je danes pred Senatom pojasnjeval, kako je z Applovim plačilom davkov. Podjetje namreč svoje tuje prihodke prek dveh irskih in ene nizozemske podružnice spravi v davčne oaze, kjer davkov na dobiček ni. Senatni odbor je tako ocenil, da se je Apple izognil plačilu davka na 44 milijard dolarjev dobička. Odbor je lani zaradi enakih očitkov že preiskoval Microsoft in Hewlett-Packard, ki uporabljata podobne trike.

Že včeraj je bila na Applovih straneh dostopna izjava, ki jo je danes predstavljal Cook. V njej je poudaril, da je Apple največji plačnik davkov v ZDA. Lani so plačali šest milijard dolarjev davkov in kar 2,5 odstotka celotne mase davkov na dobiček v ZDA. Dodaja, da Apple zaposluje...

34 komentarjev

Kako dobiti denar od Googla in Facebooka: Francija bi obdavčila zbirke osebnih podatkov

The New York Times - Francija išče načine, kako bi obdavčila Google, Facebook, Amazon in ostale internetne gigante, ki se spretno izmikajo plačevanju davkov na Stari celini. Facebook je lani plačal davek po manj kot 0,3-odstotni stopnji, kar strašno jezi vse države, ne le Francozov. Toda v Evropi je poseben problem enotni trg in razdrobljena nacionalna zakonodaja, ki podjetje omogoča poslovanje iz Irske in...

33 komentarjev

Francija prihodnje leto bržkone obdavčuje spletne oglase

Heise - Kot je bilo napovedano, bo Francija s prihodnjim letom verjetno obdavčila spletne reklame, saj je zakon, ki to predvideva, potrdil senat. Od vseh neto pobranih zneskov za spletno oglaševanje bo francoska vlada z novim zakonom pobrala en odstotek. Davka pa ne bodo plačevali ponudniki spletnih storitev, marveč podjetja, ki oglase na francoskem koncu interneta prikazujejo. Na ta način bodo zbrali največ davkov, saj neposredno podjetij, ki oglase naročujejo, ne morejo obdavčiti, če imajo sedež v tujini. Zakona francoska Narodna skupščina (Assemblée Nationale) še ni obravnavala. Preden bo začel veljati, ga morata seveda potrditi oba doma francoskega parlamenta. Če bo zakon sprejet, bo na leto prinesel v francoski proračun 20 milijonov evrov. Od televizijskih oglasov se nabere za 70 milijonov evrov davkov.

35 komentarjev

EU bo obdavčila kupovanje preko interneta

Yahoo News - Po poročanju Yahoo! News bo Evropska unija obdavčila kupovanje preko interneta. S pridobljenim denarjem naj bi pomagala evropskim podjetjem, ki se ukvarjajo z internetnim poslovanjem, da bi bila bolj konkurenčna ameriškim. Nov davek naj bi začel veljati 1. julija leta 2003, vse skupaj pa naj bi izgledalo nekako takole: če bomo hoteli na primer kupiti datoteko MP3 iz nekega strežnika v Ameriki ali drugod po svetu, bo ta strežnik moral ugotoviti, da se geografsko nahajamo v Evropi in končni ceni dodati še dodaten "evropski davek". Seveda pa ni dvakrat za reči, da se da tak sistem tudi ogoljufati. Več tukaj.

1 komentar