»

Microsoft dobil patent za z GPU pospešeno enkodiranje videa

Slashdot - Microsoftu je bil odobren patent Accelerated video encoding using a graphics processing unit (št. 7.813.570), za katerega so vlogo predložili 22. oktobra 2004. V njem je orisan koncept uporabe grafičnega procesorja (GPU) za enkodiranje videa. To opravilo so klasično sicer izvajali centralni procesorji (CPU), a ga lahko moderni grafični procesorji izvedejo hitreje zaradi paralelizacije. Končni uporabniki so tehnologiji dobili na razpolago šele z DirectX 10 in Windows Visto leta 2007, nadaljevalo pa se je z Nvidiino implementacijo GPGPU-ja v obliki arhitekture CUDA in AMD-jevim GPU-pospeševanjem. Prvi z GPU pospešen program za enkodiranje videa je bil Elementalov Badaboom. Sedaj podeljeni patent zaobjema vse te rešitve.

57 komentarjev

Jake2

Monitor - Kljub skorajda uveljavljenemu prepričanju, da programski jezik java ne omogoča izdelave aplikacij, ki bi delovale s spodobno hitrostjo, je deset let razvoja jave prineslo zavidljive rezultate. O tem priča tudi zgodba nemškega programerja, ki je javno objavljeno kodo igre Quake2 prenesel v javo in predstavil rezultate. Jake2, kot se prenos imenuje, deluje tudi na slabših sistemih s hitrostjo, povsem primerljivo izvirniku, ki je napisan v jeziku C. V resnici je prenesen celotni 3D-pogon, kar ponuja drugim razvijalcem možnost, da ga uporabijo za lastne 3D-igre v javi.

Jake2 se lahko pohvali tudi z javansko tehnologijo neposrednega zagona "web start". Z le enim klikom spletne povezave na povsem nedotaknjen sistem namestimo vse potrebno za igranje: javanski izvajalni sistem (če še ni nameščen), potrebne knjižnice, pogon Jake2 in celo zemljevide izvirne igre, ki so prosto na voljo na strežnikih izvirnega avtorja iger Quake, podjetja id software.

13 komentarjev

Varnostne luknje v IE6/SP2

Slashdot - Secunia je ponovna objavila opozorilo o kritičnih varnostnih luknjah. Tokrat je na udaru Microsoft Internet Explorer 6. Kritične napake je mogoče izkoristiti v sistemih z nameščenim drugim skupkom popravkov za Windows XP. Težave se pojavljajo v Microsoftovi ActiveX kontroli, ki dovoli skriptnim jezikom pisati poljubne datoteke na disk. V povezavi z ostalima dvema luknjama pa je mogoče tudi poganjati poljubne ukaze.

Preizkus ranljivosti vam bo hitro povedal ali ste tudi vi ranljivi. Varnostno podjetje predlaga kot rešitev napake zamenjavo brskalnika. Microsoft je bil obveščen o napaki 21. oktobra 2004.

53 komentarjev

Spremembe Internet Explorerja

WinInformant - Včeraj je Microsoft potrdil, da bo do začetka naslednjega leta spremenil Internet Explorer, tako, da ne bo kršil patenta, ki ga je registriralo podjetje Eolas. Po štirih letih sojenja je porota namreč odločila v prid podjetja Eolas, ki si lasti patentne pravice za 'vključene programske objekte' ali drugače rečeno, "plug-ine". Microsoft je kršil pravice s tem, ko je v Windowse in Internet Explorer na prepovedan (zaščiten) način vključeval ActiveX kontrole, Java in ostale plug-ine namenjene brskalnikom.

Čeprav so nekateri nasprotniki Microsofta to novico sprejeli z navdušenjem, pa je njihovo veselje pretirano, saj ta razsodba v nič manjši meri ne bo prizadela tudi drugih brskalnikov, kot so Mozilla, Netscape, Opera in Safari, ker le-ti uporabljajo zelo podobne načine vključevanja plug-inov. Kaj to pomeni za podjetja in razvijalce? Odločitev bo povzročila veliko dodatnega dela vsem spletnim razvijalcem oz. studiem, saj bodo morali večino spletnih strani ustrezno popraviti tako, da...

15 komentarjev

Kakršna mati, takšen pankrt

Vnunet - Očitno se je Britney Spears pridružila eliti: njej v čast je bil napisan virus.

Žal/na srečo pa je kvaliteta samega virusa nekje na nivoju dekletinih skladb/besedila/petja: je kriminalen. Obišče nas v obliki električnopoštnega sporočila s pripetkom 'Britney.chm', ki nas, o bog, ob zagonu (če nimamo omogočenih ActiveX kontrol) celo vpraša, če želimo to omogočiti, da bomo videli slike Britny (!). Kakorkoli, potem se pridno razpošlje nesrečnikom iz adresarja, sposoben pa se je prenašati tudi preko IRC-a. V največji nevarnosti je pak mozoljava mularija in potrebna očetovska srenja. Ehh.

7 komentarjev

Protivirusnik za Javo?

ZDNet - Res je - v sredo so iz Trend Micro sporočili, da so dobili patent za tehnologijo, ki v javanskih programčkih odkriva kodo zlobe. Poleg jave tehnologija omogoča tudi pregledovanje ActiveX kontrol ter drugih spletnih aplikacij na ravni omrežja (jah, kako pa naj inštaliramo tovrstno programje v... telefon? )

Java je dandanes resda nekakšen 'univerzalni', vsestranski jezik, ki se ne uporablja le v namiznih računalnikih, ampak tudi v mobilnih telefonih (predvsem Japonska, seveda ), za to je zgolj vprašanje časa, kdaj se bodo pisci omenjenih vrstic kode spravili še na Javo.

2 komentarja

Protivirusna zaščita v prihodnosti

The Register - Že kar dolgo časa nazaj sem poročal, kako so na Japonskem mobilni telefoni začeli klicati policijsko postajo in povzročati razne neprijetne stvari. Vzrok za to je bil virus, ki je, če me spomin ne vara, Japonske mobilce okužil preko raznih e-mailov. Ker postajajo mobilni telefoni in ostale mobilne naprave vedno bolj razširjene in ker je vedno več servisov, ki delujejo preko teh naprav, se bo jasno povečala tudi količina virusov, ki bodo obsedali te naprave. Trend Micro gleda v prihodnost in razvija protivirusne programe, ki odkrivajo nevarno kodo v Javanskih ali Active X programčkih (applets). Trend Micru se skeniranje programčkov zdi tako posrečena metoda, da so se odločili, da ta način patentirajo. Seveda pa skeniranje programčkov na mobilnih napravah ni niti slučajno lahko opravilo, saj imajo te naprave precejšnje pomnilniške omejitve. Sicer s patentiranjem tega postopka ni nič narobe, vendar se moramo zavedati, da podobne programe razvijajo tudi pri podjetjih, kot so NAI,...

0 komentarjev