»

Afganistan se je leta digitaliziral, sedaj je to nevarnost

Slo-Tech - Po talibanskem prevzemu oblasti v Afganistanu prebivalci ugotavljajo, da je v digitalni dobi za njihovim dosedanjim življenjskim slogom ostalo veliko sledi, ki bi lahko predstavljale grožnjo v prihodnosti. V Afganistanu so v zadnjih letih tudi izvajali obsežno digitalizacijo različnih baz, uvajali digitalne osebne izkaznice, biometriko za volitve itd. Sedaj imajo dostop do teh baz verjetno talibani, ugotavljajo v človekoljubni organizaciji Human Rights First, zato bi jih lahko uporabili za ciljane napade in maščevanje.

V afganistanskih bazah so tudi prstni odtisi, posnetki šarenice in posnetki obrazov skupaj s tehnologijo za njihovo prepoznavanje. Mednarodne nevladne organizacije zato že delijo nasvete, kako se čim bolje skriti pred prepoznavanjem s temi tehnologijami, pri čemer je v nekaterih primerih to zelo težko, denimo pri prstnih odtisih. Strahovi niso votli, saj so talibani imeli dostop do nekaterih baz že pred petimi leti, ko sploh še niso bili na oblasti. Sedaj so zasegli...

81 komentarjev

Samsung in Mastercard preizkušata biometrične plačilne kartice

Slo-Tech - Včasih so imele kartice magnetni zapis, zato smo se ob transakcijah podpisovali, sedaj imajo čipe, ki terjajo vpis kode PIN. V prihodnosti pa bi lahko zadoščal že prstni odtis, menita Samsung in Mastercard. Biometrične kartice, ki sicer niso nova tehnologija, saj so jih prvikrat pokazali že leta 2017 in testirali v Južni Afriki ter na Cipru, bodo sedaj začeli preizkušati v Južni Koreji.

Nove plačilne kartice bodo imele nove Samsungove čipe, ki bodo omogočali plačevanje na vseh običajnih terminalih. Za potrditev plačila bo dovolj, da imetnik kartice prisloni svoj prst na čip, ki bo prebral prstni odtis in ob pozitivnem rezultatu odobril transakcijo. S tem bo odpadla tudi potreba po dotikanju kateregakoli dela terminala z roko, kar bo varnejše tudi za ljudi.

Za zdaj v najavi, ki preizkus na terenu obljublja še za letos, manjkajo ključne informacije. Prstni odtis oziroma iz njega izračunana zgoščena vrednost se bo morala primerjati z referenčno vrednostjo. Ni jasno, kje in kako bo...

27 komentarjev

V ZDA potihem nastaja baza zvočnih podpisov zapornikov

The Intercept - Zapori v Združenih državah potiho gradijo ogromno zalogo biometričnih zvočnih podpisov tako jetnikov kot tistih, ki so z njimi v telefonskem kontaktu, tamkajšnje pravo pa v tem trenutku dogajanju ne uspe slediti.

Medtem ko s prstom kažemo na Kitajsko in njeno skrb vzbujajočo rabo prepoznave obraza za množični nadzor, pa tudi na Zahodu rastejo banke biometričnih podatkov. The Intercept je razkril, da se v Združenih državah pospešeno razrašča praksa beleženja in kopičenja zvočnih podpisov jetnikov, ki uporabljajo telefon za komunikacijo z zunanjim svetom. S takšnim identifikacijskim zaznamkom je potem moč govorca prepoznati v drugih pogovorih, v...

89 komentarjev

EU oglobila MasterCard s 570 milijoni evrov

Slo-Tech - Evropska komisija je danes MasterCardu naložila 570 milijonov evrov globe, ker je zlorabljal svoj tržni položaj in zaračunaval previsoke provizije. Ključni problem je bilo nespoštovanje enotnega trga v EU, saj je Mastercard podjetjem zaračunaval provizije glede na državo, v kateri se nahajajo, četudi so banke v drugih državah članicah EU ponujale ugodnejše pogoje. Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da evropski potrošniki plačilne kartice uporabljajo vsak dan, ko kupujejo hrano, oblačila ali dobrine prek spleta. S tem, ko je Mastercard trgovcem onemogočil iskanje ugodnejših pogojev poslovanja pri bankah v drugih članicah EU, je umetno zvišal cene kartičnih plačil, s čimer je škodoval potrošnikom in trgovcem v EU. Zaradi tega...

54 komentarjev

Mastercard: delež brezstičnih plačil v Evropi strmo raste

Slo-Tech - Plačilne kartice, ki omogočajo brezstično plačevanje, so sprva prispele sramežljivo, a so se do danes že zelo uveljavile. Iz družbe Mastercard sporočajo, da v Evropi že polovico plačil s karticami opravimo na tak način. To pomeni, da se je od leta 2017 delež teh transakcij kar podvojil (97-odstotna rast).

Več kot 50-odstoten delež imajo na Danskem, Hrvaškem, v Grčiji, na Madžarskem, Nizozemskem, Poljskem in v Rusiji. V tej statistiko so kot brezstična plačila šteli tudi plačila prek pametnih telefonov. Najvišjo rast beležijo Poljaki, kjer se je število transakcij z brezstičnimi karticami letos povečalo za 80 odstotkov.

Glavni razlog za porast tovrstnih plačil je gotovo praktičnost in hitrost, saj pri nizkih vrednostih ni treba vpisovati niti PIN-a (v Sloveniji pri vrednostih do 15...

69 komentarjev

Namesto PIN-a MasterCard želi selfi in prstni odtis

Financial Times - Precej časa je trajalo, da smo plačilne kartice z magnetnim zapisom nadgradili v takšne s čipom, kjer istovetnost dokazujemo z vnosom številke (PIN), pa še pri tem so onstran Atlantika v ogromnem zaostanku. Na tej strani Luže pa se MasterCard spogleduje z identifikacijo s prepoznavanjem obraza in branjem prstnih odtisov. V Veliki Britaniji in še nekaterih državah (med njimi Italija, Nemčija, ZDA) bodo že poleti poizkusno uvedli tovrstno identifikacijo, saj so pilotni preizkusi na Nizozemskem in v ZDA dali pozitivne rezultate.

Sistem se bo imenoval Selfie Pay in bo uporabnikom omogočal, da namesto vnosa PIN-a pogledajo v pametni telefon za prepoznavo obraza in oddajo prstni odtis, če bodo seveda namestili ustrezno aplikacijo. Najprej bodo morali na MasterCardove strežnike prenesti svojo sliko, ki se bo uporabljala kot...

41 komentarjev

Kreditna kartica s čitalnikom prstnih odtisov

TechWeek Europe - MasterCard je predstavil prvo plačilno kartico, ki ima vgrajen čitalnik prstnih odtisov, zato je vsaj v teoriji varnejša od kartic, ki terjajo vnos PIN-a. Nova kartica bo v Veliki Britaniji v splošni rabi že prihodnje leto, podatkov za druge dele Evrope pa še ni. V ZDA je še nekaj časa ne bo, saj tam niti uvedba kartic s čipi še ni končana. Pri pripravi nove kartice so združili moči z norveškim podjetjem Zwipe, ki ga je leta 2009 prav s tem namenom ustanovil poslovnež Kim Kristian Humborstad.

Uporaba biometričnih podatkov vsakokrat vzbudi pomisleke o varnosti. MasterCard zatrjuje, da so vsi podatki shranjeni na kartici in je nikoli ne zapustijo. Terminal prejme le informacijo, ali je bilo plačilo avtorizirano ali ne, podobno kot pri vnosu...

34 komentarjev

Nigerija: ena država, ena plastična kartica

BBC - Nigerija je ena prvih držav na svetu, ki je uvedla kombinirane nacionalne e-osebne izkaznice in bančne kartice. V okviru nacionalnega programa, ki ga izvajajo v sodelovanju z MasterCardom, bo 13 milijonov prebivalcev v tej 160-milijonski deželi. V petih letih naj bi kartice dobili vsi državljani, saj bodo obvezne za glasovanje na volitvah.

V Nigeriji namreč doslej niso imeli enotnih nacionalnih osebnih izkaznic, kot je to še vedno v številnih državah po svetu. Hkrati je v Nigeriji še vedno ogromno prebivalcev brez bančnih računov (po podatkih Bloomberga kar 70 odstotkov), kaj šele kreditnih kartic. Pred desetimi leti so poizkusili uvesti osebne izkaznice, a je projekt tudi zaradi korupcije propadel. Sedaj so odločeni, da se to ne bo ponovilo.

MasterCard...

47 komentarjev

Napadalci pridobili podatke o poldrugem milijonu kreditnih kartic Visa in MasterCard, škode za zdaj ni

Obvestilo na straneh Global Payments o vdoru

vir: Krebs On Security
Krebs On Security - V petek je na spletu odjeknila novica, da so bile v ZDA izpostavljene številke več kot 10 milijonov kreditnih kartic, ki sta jih izdala Visa in MasterCard. Po poročanju KrebsOnSecurity in Wall Street Journala, ki sta se prva dokopala do novice, naj bi neznani napadalci odtujili podatke o obeh magnetnih zapisih (Track 1 in Track 2) na karticah, kar bi jim omogočilo izdelavo fizičnih duplikatov za dvigovanje gotovine na bankomatih. Opravljanje spletnih transakcij pa je tako ali tako mogoče že samo s poznavanjem številke kartice in trimestne varnostne kode.

Danes je natančno znano, kaj se je zgodilo, in da škoda ni bila velika. Neznani napadalci so med 21. januarjem in 25. februarjem vdrli v...

4 komentarji

Elektronske osebne izkaznice v Nemčiji

Heise - Nemški notranji minister Thomas de Maizière in Združenje Deutschland sicher im Netz (DsiN) sta včeraj predstavila nov elektronski osebni dokument, ki naj bi bil od 1. novembra standardni način identifikacije na internetu, a uporaba ne bo obvezna. S tem bi odpadla potreba po množici različnih gesel.

Nova kartica bo delovala z vsemi običajnimi informacijskimi sistemi, tako da bodo...

11 komentarjev

Britanska osebna izkaznica zlomljena v 12 minutah

Nova osebna izkaznica

vir: Daily Mail
Daily Mail - Nove osebne izkaznice, ki jih britanska vlada počasi uvaja in želi odpremiti vsem državljanom do leta 2012, naj bi bile odporne proti ponarejanju in zlorabam. A to ne drži, poroča The Daily Mail. Adam Laurie, znani britanski računalniški izvedenec, je namreč dobil v roke eno izmed 51.000 osebnih izkaznic, ki so jih prejeli tujci na začasnem delu ali študiju v Veliki Britaniji. Te izkaznice so podobne izkaznicam, ki jih bodo sčasoma prejeli tudi britanski državljani. Vsebujejo mikročipe s podatki o imetniku v elektronski obliki: ime, rojstni datum, fizične karakteristike, prstni odtis itn. Po besedah oblasti je čip neprebojen.

Laurie je uporabil svoj mobilni telefon in prenosni računalnik ter uspel informacije s čipa prekopirati v nekaj...

81 komentarjev