»

Oculus stavi na brezžične VR naočnike Quest

Road to VR - Oculus je predstavil očala za navidezno resničnost Quest, ki bodo vmesna stopnja med cenejšimi naočniki Go in dražjimi Rift.

Nadležni kabli in visoki stroški sta dve poglavitni oviri pri prodoru navidezne resničnosti med množice ljudi in v veliki meri botrujeta dejstvu, da je VR še vedno le stvar zanesenjakov. Če odmislimo Gear VR, ki potrebuje telefon, je Oculus reševanju tega problema že namenil poceni naočnike Go. Toda ti so bili zgolj obstranska veja projekta Santa Cruz, ki ga je podjetje predstavilo pred dvema letoma in s katerim je želelo tlakovati pot proti brezžični navidezni resničnosti. Na dogodku Connect 5 v San Joseju so najavili prvi "pravi" rezultat teh namer, Oculus Quest, ki naj bi dospel prihodnjo pomlad in bo konkuriral HTCjevemu Vive...

18 komentarjev

Prihaja samostojen Oculus Go

Slo-Tech - Facebookov odsek za Oculus je predstavil nov samostojni komplet za navidezno resničnost Oculus Go, ki sodi nekam med Oculus Rift in Gear VR. Za 200 dolarjev dobimo brezžično, samostojno napravo, ki ne potrebuje računalnika ali mobilnega telefona. Prodaja se bo pričela prihodnje leto, so pojasnili na razvijalski konferenci OC4. Oculus Go bo imel vgrajene lastne zvočnike, bo pa možno uporabiti tudi zunanje. Zaslon, ki ne bo več OLED, temveč LED z zelo nizkim odzivnim časom, bo sliko prikazoval z ločljivostjo 2560 x 1440 točk. Bo pa Oculus Go, sicer samostojna naprava, tudi združljiv s celotnim ekosistemom GearVR, kar pomeni, da bo vgrajena strojna oprema nekje na nivoju pametnih telefonov, ki že danes poganjajo Gear VR.

Hkrati je Mark Zuckerberg sporočil, da je...

2 komentarja

LG V20 prvi novinec z Androidom 7

Slo-Tech - V senci Applovega megadogodka je LG danes zjutraj predstavil svoj novi pametni telefon LG V20, ki se lahko pohvali z dejstvom, da je prvi telefon, ki ima že tovarniško nameščen novi Android 7. Naslednik lanskega V10 je eden največjih telefonov (phablet), saj ima 5,7 palcev velik zaslon IPS-LCD z ločljivostjo 2560 x 1440.

V notranjosti skriva štirijedrni procesor Snapdragon 820, grafiko Adreno 530, 4 GB pomnilnika, 32 ali 64 GB flasha in režo microSD, dvojno primarno kamero (16 milijonov točk s 75-stopinjskim zornim kotom in 8 milijonov točk s 135-stopinjskim zornim kotom), sekundarno kamero s 5 milijoni točk in baterijo s kapaciteto 3200 mAh. Nad glavnim zaslonom najdemo sekundarni...

11 komentarjev

Samsung predstavil Galaxy Note 5 in Galaxy S6 Edge+

Slo-Tech - Samsung je včeraj na novinarski konferenci predstavil težko pričakovana telefona Galaxy Note 5 in Galaxy S6 Edge+, ki bosta v naslednjih mesecih igrala vlogo njegove prve violine. Galaxy Note 5 je še najbliže križancu med lanskim Note 4 in letošnjim Galaxy S6. Drobovje imata podobno, saj ima tudi Note 5 isti osemjedrni procesor Exynos 7420, ki je Samsungova verzija ARM-jevih procesorjev CortexA57 in A53 (64-bitna 2,1 GHz in 1,5 GHz v 14-nm litografiji). Poleg najdemo še 4 GB pomnilnika, 32 ali 64 GB prostora, kamero s 16 milijoni točk (f/1.9, video 4K, slow-motion) ter pomožno kamero spredaj s petimi...

55 komentarjev

Swatch bo dodal nekaj elektonske pameti svojim uram

Nekatere pametne ure so na videz zelo podobne klasiki.

BBC - K pametnim uram vodita dve poti. Apple je s svojo uro Smart Watch ubral pot od kosa elektronike proti uri. Najdražji modeli bodo stali vse do 17.000 dolarjev, osnovni najcenejši in najbolj oskubljen model pa bo na voljo že za 350 dolarjev. Neodgovorjeno ostaja vprašanje, ali bo Apple s tem zadel v črno ali brcnil v prazno. A vseeno je bilo to dovolj, da so se zganili tudi klasični proizvajalci ur.

K pametnim zapestnim napravam je mogoče iti tudi iz druge smeri, tj. od elegantnih mehanskih ur z dodajanjem elektronskih komponent. Največji proizvajalec ur na svetu Swatch, ki ima pod svojim okriljem tudi znamke Swatch, Omega, Calvin Klein in druge, je najavil, da bodo njegove ure počasi dobile tudi NFC in Bluetooth.

Da se razumemo, še vedno bodo ostale...

12 komentarjev

Sonyjeva navidezna resničnost Morpheus leto dni pred izidom že osupljiva

The Verge - Sony je na Game Developers Conference v San Franciscu pokazal napredek, ki so ga v zadnjem letu ustvarili na projektu Morpheus. Razvoj bo trajal še leto dni in končni izdelek pričakujemo v prvem polletju 2016. O ceni še ni podatkov.

Znano je, da bo imel Morpheus OLED-zaslon s frekvenco osveževanja 120 Hz in ločljivostjo 1920 x 1080. Zaslon meri 5,7 palca in omogoča 100-stopinjsko vidno polje. Človeški periferni vid gre sicer vse do 180 stopinj, a je na skrajnih mejah že izjemno neobčutljiv na podrobnosti. Zato je 100 stopinj dober kompromis med ceno ter uporabniško izkušnjo. Hkrati ima naglavni komplet devet senzorjev LED, ki pokrivajo celoten prostor (360 stopinj) in omogočajo sledenje uporabnikovim gibom. Iger za Morpheus še ni, so pa...

5 komentarjev

Učenec Xiaomi prehitel učitelja z novimi tablicami

Android Central - O kitajskem izdelovalcu pametnih telefonov in drugih mobilnih naprav Xiaomi smo pred poldrugim letom pisali kot o posnemovalcu Appla. Xiaomi morda res posnema videz, a njegova strojna oprema že zdavnaj ni več drugorazredna. Danes so predstavili nova tablična računalnika Mi Note in Mi Note Pro, pri čemer ima slednji ene najboljših specifikacij na tržišču ta hip.

Mi Note, ki se po imenu zgleduje kar po Samsungovem Galaxyju, je tipična tablica s 5,7-palčnim zaslonom z ločljivostjo 1080p, procesorjem Snapdragon 801 2,5 GHz, 3 GB pomnilnika, kamero s 13 milijoni točk in optično stabilizacijo...

36 komentarjev

CES 2015: Virtuix Omni VR Treadmill

Slo-Tech - Podjetje Virtuix je v Las Vegasu predstavilo prihajajoč komplet za navidezno resničnost, ki se imenuje Omni VR Treadmill. Kot namiguje že ime, ponuja več od običajnih naglavnih kompletov, kakršen je denimo Oculusov Rift. Ima namreč 360-stopinjski tekoči trak, ki omogoča hojo in premikanje po navidezni resničnosti, medtem ko se v realnem svetu ne premaknemo nikamor, kar je z varnostnega vidika zelo pomembno. Naglavni del kompleta je lahko kar Oculusov Rift, zanimivo pa postane dogajanje pod pasom.

Naprava je pozornost svetovne javnosti prvikrat vzbudila junija 2013, ko so na Kickstarterju zelo hitro zbrali 150.000 dolarjev želenega startnega kapitala za prehod od prototipa k množični proizvodnji. Dejansko so nabrali...

5 komentarjev

Tablica Lenovo Yoga z vgrajenim projektorjem

Mashable - Lenovo je prenovil svojo serijo tablic Yoga, kjer je največ pozornosti ukradel Yoga Tablet 2 Pro, ki ima poleg vseh običajnih pritiklin in nekoliko neobičajnega, a za serijo Yoga že znanega dizajna vgrajen tudi Pico projektor.

V pregibnem delu ima projektor, ki je sposoben projicirati razločno sliko v formatu 16:9 do diagonale 50 palcev (127 centimetrov). Njegov zaslon sicer meri 13,3 palca in zmore prikazati ločljivost 2560 x 1440 točk, a komur to ni dovolj, lahko sliko projicira kar na bližnjo steno. Seveda projicirana slika ni primerljiva s tisto profesionalnih projektorjev, a tudi 854 x 480 točk na 50 palcih je soliden rezultat za miniaturen projektor. Ob uporabi projektorja znaša avtonomija tri ure, kar je dovolj za ogled filma.

Notranjost je brez...

8 komentarjev

Oculus pokazal nov prototip Crescent Bay

Gizmodo - Oculus, ki razvija tehnologijo za navidezno resničnost in ga je nedavno kupil Facebook, je v soboto na svoji prvi konferenci v Los Angelesu pokazal nov prototip z imenom Crescent Bay. Gre za naslednji korak pri razvoju naglavnega sistema za navidezno resničnost Oculus Rift, ki ga bo moč kupiti kmalu.

Crescent Bay prinaša precej novosti in po besedah proizvajalca predstavlja podoben preskok, kot je bil prehod od lanskoletnega prototipa DK1 do letošnjega DK2. Specifikacije Crescent Baya še niso razkrite, znano pa je, da bo imel višjo ločljivost in frekvenco osveževanja od DK2. Pomembna novost je integriran avdio z vgrajenimi slušalkami in prostorskim zvokom, ki ga zagotavlja programska oprema RealSpace3D, s čimer bo navidezna resničnost še bolj resnična. Podpira...

17 komentarjev

Samsungove novosti: Galaxy Note 4, Note Edge, Gear S, Gear VR

Slo-Tech - Tudi Samsung je na predvečer berlinskega sejma IFA pokazal nekaj novosti, ki jih lahko pričakujemo letošnjo jesen. Na prvem mestu je gotovo nova tablica Galaxy Note 4, ki se od predhodnika Galaxy Note 3 na prvi pogled ne razlikuje. Pa tudi na drugi pogled razlik ni kaj dosti drugače.

Zaslon je enako velik (5,7 palcev diagonale) in oblikovanje je enako, le aluminij je po novem na robovih namesto plastike. Zadnja stranica ostaja plastična. Zaslon vseeno zmore nekaj več, saj podpira ločljivost 2560 x 1440 (prej 1920 x 1080), a to je dvorezen meč, saj skrajšuje avtonomijo. Baterija namreč ni praktično nič zmogljivejša (3220 namesto 3200 mAh), le funkcijo hitrega polnjenja ima, s katero se do polovice napolni v pol ure. V notranjosti najdemo Snapdragon 805 z 2,7 GHz,...

71 komentarjev

Samsung predstavil izboljšan Galaxy S5

Slo-Tech - Samsung nadaljuje tradicijo izdaje več verzij svojih telefonov, tako da je tudi Galaxy S5 ta teden dobil svojo močnejšo verzijo, ki pa bo sprva na voljo le v Južni Koreji. Sodeč po njegovem imenu Galaxy S5 LTE-A bi pomislili, da je edina razlika v podpori novemu standardu hitrega prenosa podatkov po mobilnih omrežjih, a bi se zmotili.

Glavna in najočitnejša razlika je seveda nov zaslon QHD z ločljivostjo 2560 x 1440, kar ga postavlja ob bok konkurenčnemu LG G3. Ker so te točke razporejene po zaslonu z diagonalo 5,1 palca, predstavlja to gostoto točk 577...

102 komentarja

Oppo Find 7 prinaša 1440p

Slo-Tech - Kitajsko podjetje Oppo je predstavilo nov telefon, ki je do roba napolnjen z megapiksli, megaherci in megabajti. Nov telefon z imenom Find 7, prvi s podporo LTE iz Oppa, ima zaslon diagonale 5,5 palca, na katerem se izrisuje slika v ločljivosti 2560 x 1440 točk, kar je največ med vsemi pametnimi telefoni - enako je še z Vivo XPlay 3S. To se preračuna v 538 točk na palec (ppi), kar je več od Galaxyja S5 ali iPhona 5S.

Kamera, ki jo vsebuje, naj bi imela 50 milijonov točk, a gre za marketinško nakladanje. V resnici ima tipalo 13 milijonov uporabnih točk, a kamera posname 10 hitrih zaporednih posnetkov, ki jih potem zloži v sliko s 50 milijoni točk. Procesor Qualcomm Snapdragon 801 tiktaka z 2,5 GHz. Telefon ima funkcijo Gobi True 4G LTE World Mode, kar pomeni,...

32 komentarjev

CES 2014: štiri nove tablice iz Samsunga

Slo-Tech - Samsung je lasvegaškem CES-u predstavil nove tablice, ki dosegajo velikosti zaslona, primerljive s starejšimi prenosniki. Iz družine Galaxy Tab Pro so tu trije novinci, ki merijo po diagonali 8,4, 10,1 in 12,2 palca. V vseh primerkih je zaslon zmožen prikazati sliko z ločljivostjo 2560 x 1600. Na največjem zaslonu to znese 247 točk na kvadratni palec, kar je povsem dovolj za delo, na manjših pa je številka še višja (298 ppi na 10,1-palčnem in 359 ppi na 8,4-palčnem).

Videz vseh treh je zelo podoben in že klasičen za Samsung, kakršnega smo vajeni že pri Notu 3 ali Galaxy Tabu 10.1. Samsung pravi, da so namenjeni zapolnitvi vrzeli med domačo in poslovno uporabo. Vsaj za največjega, ki tehta dobrih 700 gramov, lahko...

16 komentarjev

Nokia Lumia 1520 prinaša 6-palčno diagonalo

The Verge - Na splet so pricurljale slike in podatki o prihajajoči Nokiini napravi, ki se bo imenovala Lumia 1520. Težko bi jo uvrstili med telefone ali tablice, saj s svojimi značilnostmi sodi nekam vmes, kar angleško govoreči označijo kot phablet ali tablefon v prostem prevodu. To oznako si je naprava s kodnim imenom Bandit prislužil predvsem z veliko diagonalo zaslona, ki meri kar šest palcev in zmore polno HD 1080p ločljivost.

V notranjosti bo tiktal štirijedrni procesor Snapdragon 800 z 2 GB pomnilnika in 32 GB kapacitete. Kamera bo imela 16 milijonov točk, kar je že na zgornji meji smiselnega....

46 komentarjev

LG-jev nov paradni konj je G2

LG-jev paradni konj, G2

vir: The Verge
The Verge - Pred približno letom dni je LG najavil svojega paradnega konja, mobilni telefon Optimus G. Po strojni plati je srce (in nekatere dizajnerske elemente) posodil še Googlovemu Nexus 4 in relativno kmalu doživel nadgradnjo v obliki Optimus G Pro (predvsem je to obsegalo boljši zaslon). S to nadgradnjo so pri LG-ju želeli tekmovati s Samsungovim Galaxy S4 in HTC-jevim One, a so zgolj nekoliko zmanjšali zaostanek. Pravi konkurent je prispel zdaj v obliki mobilnega telefona G2.

Nabor strojnih specifikacij je...

53 komentarjev