»

Western Digital zaradi kontaminacije izgubil 6,5 milijarde gigabajtov flasha

Slo-Tech - Western Digital, ki je eden največjih proizvajalcev polprevodnikov za flash, je v sredo potrdil, da so imeli januarja incident v dveh tovarnah na Japonskem, ki proizvajata čipe za flash. Zaradi kontaminacije surovin se je zgodil izpad proizvodnje v obsegu 6,5 milijard gigabajtov pomnilniških medijev, kar bo po ocenah TrendForcea vplivalo na ceno SSD-jev v tem četrtletju. Prizadeta je bila le proizvodnja 3D BiCS flasha, medtem ko na 2D NAND ni vplivala.

Western Digital in Kioxia Holdings Corp, ki upravljata omenjeni tovarni, imata 30-odstotni tržni delež na področju SSD-jev. Izpad, ki predstavlja približno tri odstotke letne proizvodnje, bi lahko v naslednjem kvartalu povzročil dvig cen za 5 do 10 odstotkov. Dvigi cen so lahko še višji, če je imela večjo škodo tudi Kioxia. Po ocenah TrendForcea so v letu 2021 prodali 207 milijard gigabajtov flasha oziroma 333 milijonov SSD-jev.

20 komentarjev

HGST pokazal prototip, ki je stokrat odzivnejši od SSD-ja

Slo-Tech - Western Digital oziroma njegova podružnica HSGT je na konferenci Flash Memory Summit, ki te dni poteka v Santi Clari, pokazal prototip podatkovnega pogona, ki je za več velikostnih razredov hitrejši od SSD-jev. Tehnologija, ki za zdaj še nima komercialnega imena, temelji na PCM, o čemer smo nazadnje pisali pred tremi leti. V tem času pa se je zgodilo mnogo.

Novi SSD, če mu lahko tako rečemo, zmore tri milijone IO-operacij naključnega branja na sekundo (velikosti 512 bajtov) in ima zakasnitve okrog 1,5 mikrosekunde. To je bistveno hitreje od dosedanjih SSD-jev, ki zmorejo do sto tisoč IOPS (resda velikosti 4 kB) in imajo zakasnitev slabih 100 mikrosekund. Kje je torej kavelj?

Za zdaj v tem, da gre za prototip. PCM-čipi v 45 nm-tehnologiji s...

57 komentarjev

Western Digital izdal nov najtanjši hibridni disk

CNET - SSD-ji čedalje odločneje nadomeščajo klasične trde diske v računalnikih za končne uporabnike, saj je njihova cena že padla na znosne ravni (pod dolar za gigabajt), odzivnost pa je za več velikostnih razredov boljša. Kljub temu so čedalje priljubljenejši tudi hibridni diski, ki vsaj v teoriji združujejo najboljše iz obeh svetov - hitrost SSD-jev ter kapaciteto in nizko ceno klasičnih trdih diskov. Na tem področju je Seagate že stari maček, njegovim letošnjim novostim pa se sedaj zoperstavlja Western Digital s svojimi izdelki.

V sodelovanju s Sandiskom so izdali nove hibridne diske iz serije WD Black SSHD. V izdelku je Sandisk poskrbel za bliskovni pomnilnik iSSD NAND, medtem ko je Western Digital prispeval trde diske...

73 komentarjev

Seagate ukinja 2,5-palčne trde diske s 7200 rpm

X-Bit Labs - Počasi se dogaja prehod od klasičnih trdih diskov k SSD-jem, a vsake toliko časa vidimo kakšen občuten korak. Enega bo napravil Seagate, ki bo letos prenehal izdelovati trde diske za prenosne računalnike, ki se vrtijo z več kot 5400 obrati na minuto. To pomeni, da se s koncem leta poslavljajo 2,5-palčni trdi diski z 7200 rpm. Na področju trdih diskov večjega formata za namizne računalnike ne bo sprememb.

Seagate pojasnjuje, da so se za spremembo odločili zaradi novih razmer na trgu. Kdor ima namreč debelejšo denarnico, da si lahko privošči cene okrog evra na gigabajt, seveda v prenosnikih poseže po SSD-jih, ki...

26 komentarjev

Premiki pri razvoju pomnilnika PCM

ComputerWorld - IBM je objavil, da so dosegli pomemben preboj pri razvoju pomnilniške tehnologije PCM (phase-change memory, pomnilnik na fazni prehod), ki bo omogočila podvojitev kapacitete pomnilnika in neposrednejši spopad z bliskovnim pomnilnikom, katerega konkurenco predstavlja. Glavni odliki pomnilnika PCM sta hranjenje podatkov tudi brez napajanja (non-volatile, podobno kakor bliskovni pomnilnik in nasprotno kot RAM) in možnost prepisa podatkov brez predhodnega brisanja (podobno kakor RAM in nasprotno kot bliskovni pomnilnik), kar se pozna kot tudi 100-krat hitrejše pisanje na nesveže pogone.

Prav cikli brisanja in pisanja utrujajo bliskovni pomnilnik, ki tipično zmore 5000 do 10000 ciklov, preden se iztroši. IBM pravi, da PCM...

4 komentarji

Izboljšana podpora za SSD-je v Windows 7

Microsoft - SSD-ji oziroma flash diski so revolucija, ki jo marsikdo najteže pričakuje in vanje polaga velike upe. Splošno prepričanje je, da bo nova vrsta trajnega pomnilnika v računalnikih občutno pospešila vsakdanja opravila, saj ne bo več treba čakati počasnega trdega diska, da mukoma dostavi ali zapiše podatke. Kot po navadi je tehnologija brez ustrezne programske podpore neuporabna, zato se je SSD-jem in njihovim zahtevam v prihajajočem Windows 7 posebej posvetil tudi Microsoft.

Na MSDN blogu najdemo zanimiv prispevek, ki točno popiše, kaj so ukrenili, da bi prednosti SSD-jev čim bolje udejanjili. Cilj je bil izdelati sistem, ki bo ob prisotnosti SSD-ja preklopil v drugačen način delovanja, ne da bi uporabnik moral o tem kaj vedeti. Pri naključnem branju je nova generacija absolutno nenadkriljiva, saj ga izvaja do 100-krat hitreje od klasičnih diskov, pa tudi pri zaporednem branju so še vedno hitrejši od povprečnih diskov s 7200 obrati. Pri pisanju se stvari zapletejo. Zaporedno pisanje...

17 komentarjev

Western Digital pohrustal SiliconSystems

CNet - Western Digital je že nekaj časa na glas razmišljal o vstopu na živahen trg SSD-jev. Včeraj so objavili, da so prevzeli podjetje SiliconSystems, s čimer so se naenkrat znašli na tem trgu. Za podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 2002 in proizvaja vrsto SSD-jev za različne segmente, osredotočajo pa se na t.i. embedded naprave, so v Western Digitalu odšteli 65 milijonov dolarjev. Izvršni direktor WD-ja John Coyne je v svoji izjavi dejal, da bodo znanje in tehnološke zmožnosti SiliconSystemsa znatno pripomogle pri razvoju SSD-jev v WD-ju. O tem ne gre dvomiti, saj ima tarča nekaj svojih patentov, poleg tega pa imajo navzkrižno licenco s SanDiskom, ki se bo sedaj prenesla na WD. Prevzeto podjetje bo nemudoma postalo oddelek z imenom WD Solid-State Storage business unit.

8 komentarjev