»

RIAA bo pri certificiranju naklad upoštevala tudi spletno predvajanje

Slo-Tech - Ameriška cehovska glasbena organizacija RIAA je v začetku meseca spremenila več kot pol stoletja star sistema določanja, kdaj album doseže zlato in platinasto naklado. Po novem bodo šteli tudi prenosi s spleta, in sicer tako nakupi skladbe kakor tudi predvajanja v pretočnih vsebinah (streaming). Za organizacijo, ki je še pred leti ignorirala te kanale, je to pomemben simboličen korak.

Album si je...

18 komentarjev

Vsak deseti prodani album je gramofonska plošča

Slo-Tech - Nielsen Music je objavil polletno poročilo o prodaji glasbe v ZDA, ki razkriva večinoma pričakovane trende, med nenavadnejše pa gotovo štejemo vztrajno rast prodaje gramofonskih plošč. Ta traja že dobrih osem let.

V zadnjih šestih mesecih se je prodaja glasbe v vseh možnih oblikah in na vseh nosilcih v ZDA povečala za 14 odstotkov in je dosegla 260 milijonov dolarjev. Levji delež je odpadel na neposredno predvajanje (streaming), kjer je rast 92-odstotna. V pol leta so ljudje na ta način kupili 135 milijard skladb. Skupno je rast prodaje prek digitalnih medijev (prodaja in streaming skupaj)...

111 komentarjev

Prodaja glasbe v ZDA pada

Ars Technica - Znani so podatki o prodaji glasbe za največji svetovni trg. V ZDA je prodaja glasbe v prvem letošnjem polletju padla tako med digitalnimi vsebinami kakor pri klasičnih albumih.

Daleč najbolje se prodaja album z glasbo iz animiranega filma Ledeno kraljestvo. V zadnjih 12 mesecih so prodali 2,7 milijona kopij albuma, na drugem mestu pa je Beyonce istoimenske pevke s 700.000 prodanimi izvodi. Lani ta čas je bil najboljši album The 20/20 Experience Justina Timberlaka z dvema milijonoma prodanih izvodov, kar je sicer več. Bistveno slabša prodaja pa je letos od drugega mesta dalje. Letos je tretje leto zapovrstjo le en album presegel število milijon, medtem ko sta bila pred tem taka albuma vsakokrat vsaj dva. Letos je le pet...

54 komentarjev

YouTube škoduje prodaji glasbenih albumov

Slo-Tech - O vplivu piratstva na prodajo filmskih naslovov, glasbenih albumov, iger in drugih digitalnih vsebin so mnenja deljena, raziskave pa tudi ne pokažejo konsistentne slike o tem početju. Nekatere celo dokazujejo, da pirati kupijo več avtorskih del, filmski studii pa tudi niso a priori proti.

Kaj pa YouTube? Gledanje glasbenih videospotov prek YouTuba je povsem legalno početje, a ni brez učinka na prodajo albumov, ugotavlja nova raziskava. Raziskovalca sta uporabila incident iz leta 2009, ko je zaradi nesporazuma z YouTubom glasbeni založnik Warner Music do podpisa nove pogodbe umaknil vso glasbo z YouTuba. Analiza prodaje albumov v tem obdobju je po kontroli vse spremenljivk pokazala, da je dejansko prodaja v tem...

176 komentarjev

Prvikrat po dolgih letih rast prodaje skladb

Bloomberg - Mednarodna federacija fonografske industrije (IFPI) je včeraj postregla s podatki o prodaji glasbe v letu 2012, ki razkrivajo presenetljiv zasuk navzgor. Prvikrat po letu 1999 so se na letni ravni prihodki od prodaje glasbe povečali, in sicer za 0,3 odstotka v primerjavi z letom 2011. Lani je bilo po vsem svetu s prodajo glasbe ustvarjenih 16,5 milijarde dolarjev prihodkov. Povečanje odpade na rovaš digitalne distribucije.

Leta in leta so se založniki pritoževali, da jim internet odžira kupce, saj je na internetu vse mogoče dobiti zastonj. Slednje je do neke mere res, a kupci so tudi na internetu pripravljeni plačati za kakovostno in primerno ponujeno vsebino, le pripraviti jo je treba znati....

9 komentarjev

Prodanih že 30 milijonov konzol Xbox 360

X-Bit Labs - Ta teden je Microsoft objavil, da so prodali že 30 milijonov konzol Xbox 360, s čimer držijo občutno prednost pred konkurentom PlayStation 3, katerih je Sony prodal približno 22 milijonov. Nedosegljiv na prvem mestu ostaja Nintendo Wii s 50 milijoni prodanih izvodov. Analitki iz NPD Group so izračunali, da so samo Američani skupno porabili 14,5 milijard dolarjev za Xboxe 360 in pripadajočo opremo. Najbolj plodno leto je bilo lansko, tudi letos pa jim ne kaže slabo, saj je prodaja porasla za 28 odstotkov. Po Microsoftovih podatkih so uporabniki prenesli tudi več kot milijardo iger in drugih večpredstavnostnih (filmov, nanizank itn.) vsebin z Xbox Live Marketplacea, ki ima sicer 20 milijonov članov.

6 komentarjev

Prenos glasbe še vedno večinoma nelegalen

The inquirer - Preteklo leto ni bilo kaj bistveno drugačno od prejšnjih, kar se tiče glasbe in avtorskih pravic na spletu, ugotavlja The Inquirer, ki se sklicuje na rezultate raziskave IFPI (Mednarodna zveza fonografske industrije). Ta trenutno zastopa 1400 založb v 72 državah, tako da lahko spremlja tudi njihovo poslovanje. V svojem poročilu (povzetek, statistike) 2009 so si tako ogledali svetovne trende za preteklo leto in ugotovili nekaj zanimivih reči.

V letu 2008 je prodaja digitalne glasbe zrasla za približno četrtino in dosegla vrednost 3,7 milijarde dolarjev (od tega polovico v ZDA), tako da sedaj petino vse glasbe prodajo prek spleta. Gonilo spletne distribucije so še vedno nakupi posameznih singlov, katerih število se je povečalo za 24 odstotkov na 1,4 milijarde; lepo raste tudi prodaja albumov, ki se je povzpela za 37 odstotkov.

Sliši se odlično, a še vedno je to kaplja v morje v primerjavi z nelegalnim trgom. IFPI na podlagi triletnega povprečja različnih študij v državah ocenjuje,...

27 komentarjev

Lani prodanih dvakrat več gramofonskih plošč

CNet - Naslednja v vrsti statistik za pravkar izteklo se leto je prodaja glasbe. Založniki so skupaj lani prodali 1,51 milijarde izdelkov, kar je za deset odstotkov več kot predlani, pri čemer so šteli albume v trgovinah in prek spleta, posamezne skladbe prek spleta in glasbene videe. Priljubljenost celotnih albumov se zmanjšuje, so lani prodali le 428 milijonov ali 14 odstotkov manj kot leto prej, vedno bolj pa se prodajajo posamezne skladbe. Največkrat prodana skladba leta 2008 je Bleeding Love Leone Lewis, najbolj prodajana izvajalka pa je bila Rihanna.

Posebej zanimiva pa je vrnitev gramofonskih plošč. Čeprav so jih CD-ji in MP3-ji zasenčili že zdavnaj, so te še vedno pri življenju, predvsem vsled avdiofilov, ki trdijo, da nudijo opazno boljši zvok. Lani so tako prodali 1,88 milijona plošč, kar je sploh največ od leta 1991, ko Nielsen SoundScan meri trende. Prejšnji rekord je znašal poldrugi milijon iz leta 2000, leta 2007 pa so prodali pičlih 990.000 plošč.

139 komentarjev