»

Gmail se skrivnostno vrača na Kitajsko

Financial Times - Po štiridnevnem popolnem mrku Gmaila na Kitajskem je storitev tako skrivnostno, kot je prenehala delovati, spet začela funkcionirati. Dostop je še vedno omejen v enaki meri kot pred popolno blokado, a je vsaj osnovna funkcionalnost omogočena. Kitajska trdi, da je razlog verjetno na Googlovi strani.

Kot je v modernem svetu hiperpovezanem svetu že v navadi, se je novica sprva razširila na družabnih omrežjih, kasneje pa tudi v klasičnih medijih. Skrivnostno in brez pojasnila je povezava do Gmailovih strežnikov prek protokola POP3/IMAP ter SMTP spet mogoča, uporabniki pa so prejeli tudi vso zaostalo pošto, čeprav nekateri še poročajo o manjših zamudah pri dostavi.

Na Googlovem servisu Preglednost informacij lahko vidimo, da se je promet do Gmaila s kitajskih IP-naslovov začel vračati, a še vedno ne dosega preteklih ravni.

0 komentarjev

Kitajska popolnoma blokirala Gmail

The New York Times - Kitajska je okrepila svojo cenzuro Google in popolnoma onemogočila dostop do Gmaila, ki je bil sicer otežen že zadnjih šest mesecev (omejitve so začele veljati v dneh pred 25. obletnico protestov na Trgu nebeškega miru, 4. junija 1989). Doslej je bila spletna stran Gmail nedosegljiva, a je bilo mogoče elektronsko pošto prek Gmailovega predala pošiljati oziroma sprejemati prek odjemalcev, ki so uporabljali protokol POP3/IMAP za sprejemanje in SMTP za pošiljanje. Nič več.

Konec tedna je promet do Gmaila iz kitajskih IP-naslovov upadel praktično na ničlo, Google pa zatrjuje, da napaka ni na njegovi strani. Na kitajskem zunanjem ministrstvu pa so dejali, da nimajo nobenih informacij o kakršnihkoli blokadah (kar je mogoče celo res). Analiza prometa kaže, da je Kitajska...

16 komentarjev

Doslej največja blokada Googlovih storitev na Kitajskem

The New York Times - Na Kitajskem so v zadnjih treh dneh spet okrepili blokado Googlovih storitev, tako da je dostop nemogoč do cele palete storitve, med drugimi Gmaila, koledarja, prevajalnika, PIcase in drugih. Razlog je predvidljiv - 25. obletnica protestov na Trgu nebeškega miru. Ti veljajo na Kitajskem še vedno za prepovedano temo, o kateri se ne govori ali piše.

Dostop do Googlovih storitev na Kitajskem že dlje časa občasno oviran, o čemer smo že dosti pisali. Google je po poizkusu upora leta 2011, ko niso želeli več cenzurirati zadetkov iskanja na Kitajskem, naposled vendarle klonil. A vseeno kitajske oblasti občasno v celoti zablokirajo dostop do teh storitev.

Marca je Google začel preusmerjati...

26 komentarjev

Kitajska odstranila internetno blokado Googlovih storitev

Slo-Tech - Obsežna blokada Googlovih storitev na Kitajskem, ki so jo kitajske oblasti izvedle z zastrupljanjem DNS-vnosov, je končana. Približno 24 ur po blokadi je po večini države Google spet normalno dostopen. Zaradi narave blokade so sicer strani po dvigu blokade še vedno nekaj ur nedostopne, dokler se DNS-zapisi ne osvežijo po celotni globini omrežja, a državne intervencije je konec. Ob tem se postavlja vprašanje, kaj je bil resnični razlog za enodnevni mrk Googla na Kitajskem.

Teoretično bi lahko šlo za napako, a indici kažejo, da se to ni zgodilo. Poleg domene google.com in njenih poddomen so bili blokirani tudi google.com.hk in google-analytics.com. To izključuje možnost, da so želeli...

0 komentarjev

Doslej največja blokada Googlovih storitev na Kitajskem

Washington Post - Večkrat pišemo o kitajskih blokadah določenih internetnih strani. Zlasti rade so na udaru zahodne strani, prek katerih je mogoče komunicirati ali z njimi pridobivati informacije. Kitajci vsake toliko časa blokirajo Gmail in neprimerne ključne besede na Googlu, težave so pri uporabi navideznih zasebnih omrežij, prisluškujejo tudi telefonskim pogovorom itd. Blokade spletnih strani so običajno omejene na strani, ki so za partijo najbolj problematične, trajajo pa od nekaj dni do nekaj mesecev, odvisno od razloga in okoliščin blokade. Te dni na Kitajskem poteka 18. kongres komunistične partije, na katerem volijo nove visoke predstavnike.

Zato gotovo ni naključje, da smo včeraj opazili največjo blokado Googla in njegovih storitev na Kitajskem v zgodovini. Kot

27 komentarjev

Google Kitajce opozarja na cenzuro

Google - Googlov boj s Kitajsko in cenzuro, ki jo tamkajšnje oblasti izvajajo, se z mešanimi rezultati vleče že nekaj let. Cenzura je tam dejstvo že dolga leta in sprva jo je Google upošteval, potem pa je leta 2010 počilo. Naprej je kazalo, da se bo Google povsem umaknil s kitajskega trga, potem pa so oblasti vendarle obnovile licenco. Google je kljub temu preselil strežnike v Hongkong in začel uporabnike preusmerjati nanje, a cenzure to ni odpravilo. Opravljati jo je začela pač kitajska vlada. Posledica je tudi upad tržnega deleža, ki se je na Kitajskem s 35,7 odstotka prepolovil na 17 odstotkov.

V praksi se to pokaže kot nenavadne prekinitve povezave do internet ob vpisu nezaželenih iskalnih pojmov v Google. Blokade se vršijo na kitajskem delu interneta, tako da Google nanje nima vpliva, izvedene pa so na...

17 komentarjev

Kitajska zvito blokira Gmail

Guardian - V zadnjih tednih imajo na Kitajskem uporabniki težave z dostopom do elektronskega predala na Gmailu in upravljanjem z njim , kar so pripisovali Googlovim težavam. Google pravi, da so preverili delovanje storitve in da niso odkrili nobene napake. Šli pa so še nekoliko dlje in odkrito povedali, da je po njihovem mnenju za slabo delovanje kriva kitajska vlada, ki da zvito blokira Gmail na način, ki daje vtis, kakor da bi bila težava v Googlu.

Google pravi, da so se težave pričele po vstajah v arabskem svetu, katerih razširitev v Azijo se kitajske oblasti zelo bojijo. Kitajci pa se niso ustavili pri tem, saj so blokirali celo Googlovo storitev za iskanje pogrešanih po japonskem potresu. Google je Kitajsko že večkrat obtožil kibernapadov, nazadnje...

6 komentarjev

Kitajska obnovila Googlovo licenco

ComputerWorld - Med Googlom in kitajskimi oblastmi je počilo marca, ko se je Google odločil, da ne bo več v skladu z zahtevami oblasti cenzuriral iskalnih vsebin. Zaradi tega je Kitajska zagrozila, da mu ne bodo podaljšal licence ICP, Google pa je užaljeno napovedal svoj odhod. Zgodilo se ni ne eno in ne drugo. Google je poiskal salomonsko rešitev in uporabnike začel preusmerjati na svojo hongkonško stran, kjer cenzure ni, Kitajska pa je stanje tiho tolerirala. Te dni je Google pridobil še omenjeno licenco ICP.

Včeraj so na svojih straneh zapisali, da jim je Kitajska z rahlo zamudo podaljšala ICP. To jim omogoča ostati prisotni na kitajskem trgu; v nasprotnem primeru bi namreč konkurenčni Baidu postal...

5 komentarjev