»

Evropska komisija predlaga digitalno vozniško dovoljenje

Slo-Tech - Evropska komisija je danes predstavila predlog nove direktive o vozniških dovoljenjih, ki med drugim predvideva digitalno vozniško dovoljenje. Z novo zakonodajo želijo doseči cilj nič smrtnih žrtev na evropskih cestah do leta 2050, k čemur bo pripomoglo tudi doslednejše čezmejno preganjanje prometnih prekrškov. Minulo leto je na evropskih cestah umrlo 20.000 ljudi, večinoma pešci, kolesarji in voznikih motornih koles.

Evropsko digitalno vozniško dovoljenje bo dostopno na pametnem telefonu ali drugi digitalni napravi, veljajo pa bo v celotni Evropski uniji. Na ta način bodo zamenjava, podaljševanje ali zamenjava vozniškega dovoljenja enostavnejši. Vse postopke bo namreč možno izvesti prek interneta. Po prehodnem obdobju bodo digitalna vozniška dovoljenja uporabna po celi EU, a ne bodo obvezna. Posameznik bo še vedno lahko imel fizično kartico ali oboje. Predvidevajo, da bodo podrobna pravila dorečena 18 mesecev po sprejetju direktive, izdajanje teh dovoljenj pa bo steklo še...

19 komentarjev

Clearview širi svojo aplikacijo po svetu. Tudi v Slovenijo?

vir: Pixabay

vir: Buzzfeednews
Buzzfeednews - Poročali smo že o aplikaciji za samodejno prepoznavo obrazov Clearview, ki jo menda uspešno preizkuša policija v ZDA. Aplikacija ni sporna le z vidika zasebnosti, pač pa tudi zaradi načina pridobivanja svoje baze fotografij. Te namreč spraska s spleta, z vseh pomembnejših družabnih omrežij, kot so Instagram, Twitter, YouTube in Facebook, zaradi česar naj bi ta baza po njihovih besedah obsegala že spoštljive tri milijarde posnetkov.

Takoj po objavi so v pri Clearview od vseh večjih spletnih podjetij prejeli sodne zahteve po prenehanju t. i. scrapinga, med zadnjimi se je prejšnjo sredo odzval še Facebook, ki pa je nanje podobno, a zgolj neformalno zahtevo naslovil tudi glede Instagrama. Pri tem je zanimivo, da je Peter Thiel, član uprave Facebooka, obenem tudi vlagatelj v Clearviewu, svojega, precej kričečega konflikta interesov pa za medije do sedaj še ni želel komentirati.

Medijskemu trušču navkljub pa se Clearview skuša prodati čimveč državam sveta. Pri Buzzfeed so tako...

14 komentarjev

EU razmišlja o začasni prepovedi prepoznave obrazov

Euractiv - Kot izhaja iz 18 strani dolgega dokumenta, ki je za zdaj še v fazi predloga, bi Evropska komisija (EK) za obdobje treh do petih let prepovedala uporabo tehnologije prepoznave obrazov na javnih mestih, kot so nakupovalna središča, športni objekti in sredstva javnega prevoza. V vmesnem času želi EK vzpostaviti regulatorni organ in predvideti potrebne zakonske varovalke, ki bi preprečevale zlorabe na tem področju. Kljub temu dokument, ki so ga pridobili novinarji Euractiva, predvideva nekatere izjeme, denimo za varnostne projekte in za znanstvene raziskave.

Dokument govori o več ravneh regulacije, ta bi za ponudnike in razvijalce v določeni meri veljala tudi povsem na prostovoljni, etični bazi, s čimer bi si pozneje lahko pridobili certifikat zaupanja. Zakonsko bi urejali predvsem najbolj tvegane oblike uporabe umetne inteligence, denimo na področju zdravstvene oskrbe, javnega transporta in pravosodja.

Besedilo tudi opozarja, da državljani EU že po določbah GDPR ne morejo biti...

72 komentarjev

ZDA želijo uvesti obvezno prepoznavanje obrazov na letališčih za vse, tudi državljane

Slo-Tech - V ZDA na letališčih že sedaj izvajajo prepoznavanje obrazov za tujce, ki vstopajo v državo, sedaj pa želijo to prakso razširiti tudi na lastne državljane. Oddelek za domovinsko varnost (DHS) predlaga, da v skladu s potrebo po uvedbi biometrične identifikacije vstopajočih in izstopajočih na mejnih prehodih uvedejo obvezno fotografiranje tudi za državljane. Po trenutnih pravilih so bili državljani in imetniki dovoljenja za stalno prebivanje (zelena karta) izvzeti.

V zadnjem času so krepili predvsem nadzor na odhodnih letih, saj so tako želeli poloviti obiskovalce, ki so v ZDA prekoračili dovoljeno trajanje bivanja na vizumu. Prepoznavanje obrazov se še ne izvaja povsod, a imajo do leta 2021 rok, da ga uvedejo na 20 najprometnejših letališčih. Sistem so sicer začeli uvajati leta 2016 in je doslej naletel na nemalo tehničnih težav. Leta 2017 je predsednik Donald Trump podpisal izvršni ukaz, s katerim je še pospešil uvedbo biometričnega prepoznavanja vseh potnikov v mednarodnem in...

66 komentarjev

Porazni rezultati britanske policije pri prepoznavi obrazov

vir: Flickr

vir: theguardian.com
theguardian.com - Neodvisna raziskava, ki so jo opravili na Univerzi v Essexu, je pokazala, da je nedolžnih kar 81 % domnevnih osumljencev, identificiranih s pomočjo prepoznave obrazov, ki jo uporablja del britanskih policijskih uprav. Znanstveniki so obenem mnenja, da je celoten postopek zelo verjetno pomeni tudi kršenje temeljnih človekovih pravic. Metropolitanska policija se zato te dni sooča z ostrimi pozivi, naj preneha z uporabo nedelujoče tehnologije. Predstavniki policije pa na drugi strani, zaradi uporabe drugačne metodologije, trdijo, da se sistem zmoti le v enem od tisoč primerov.

Scotland Yard je raziskovalcem med lanskim junijem in letošnjim februarjem dovolil šestkrat uporabiti njihov sistem za prepoznavo obrazov. S...

26 komentarjev

Hekerji ameriškim mejnim organom ukradli fotografije potnikov

Slo-Tech - Hekerji so uspeli ukrasti podatke o več deset tisoč ljudeh, ki so letos vstopili v ZDA. Kot so potrdili v US CBP (Customs and Border Patrol), so 31. maja letos izvedeli za vdor, ki se je pripetil njihovemu partnerju. Zagotavljajo, da njihovi sistemi niso bili kompromitirani in da so bili v zlonamernem hekerskem napadu prizadeti le sistemi neimenovanega partnerja. Dodajajo, da je bil ta predhodno brez dovoljenja prenesel zajete posnetke registrskih tablic in fotografij potnikov. Napadalci so uspeli dobiti te podatke. Vsi podatki se nanašajo na en sam kopenski mejni prehod ZDA z Mehiko za obdobje poldrugega meseca. Fotografij potnih listov in drugih osebnih podatkov hekerji niso uspeli odnesti.

To ni prvi ali edini tovrstni primer. Minuli mesec smo namreč

10 komentarjev

Kitajska bo kriminalce iskala s prepoznavo hoje

vir: Handout

vir: scmp.com
scmp.com - Kitajska, država, ki je znana po nizki ceni zasebnosti svojih prebivalcev, namerava v naslednjih nekaj letih povečati omrežje nadzornih CCTV kamer na približno 400 milijonov. Številne od teh bodo opremljene tudi s katero od tehnologij s področja umetne inteligence, denimo tisto za prepoznavo obrazov. A slednja ima, kljub temu, da gre za tehnološko že precej dozorelo področje, še vedno precej pomanjkljivosti. Zlasti, če ljudje na ulici pred kamero zakrivajo svoj obraz.

Zato je kitajski startup Watrix lani oktobra predstavil svoj izdelek, ki omogoča razpoznavo načina hoje posameznika. Pri tem spremlja nekaj tisoč različnih podatkov, od obrisa celotnega telesa, kota pod katerim se premikajo roke, usmerjenost stopal pri...

15 komentarjev

V ZDA potihem nastaja baza zvočnih podpisov zapornikov

The Intercept - Zapori v Združenih državah potiho gradijo ogromno zalogo biometričnih zvočnih podpisov tako jetnikov kot tistih, ki so z njimi v telefonskem kontaktu, tamkajšnje pravo pa v tem trenutku dogajanju ne uspe slediti.

Medtem ko s prstom kažemo na Kitajsko in njeno skrb vzbujajočo rabo prepoznave obraza za množični nadzor, pa tudi na Zahodu rastejo banke biometričnih podatkov. The Intercept je razkril, da se v Združenih državah pospešeno razrašča praksa beleženja in kopičenja zvočnih podpisov jetnikov, ki uporabljajo telefon za komunikacijo z zunanjim svetom. S takšnim identifikacijskim zaznamkom je potem moč govorca prepoznati v drugih pogovorih, v...

89 komentarjev

Prikrita uporaba prepoznave obraza na koncertu Taylor Swift

Slo-Tech - Varnostna služba glasbenice Taylor Swift je maja na koncertu v Kaliforniji za obrambo pred zalezovalci uporabila tehnologijo prepoznave obraza, ne da bi obiskovalce o tem obvestila. To je zadnji kamenček v mozaiku aferic, ki opozarjajo na pravno neurejenost področja v ZDA.

Po tem, ko smo skozi letošnje leto videli vrsto opozoril strokovnjakov za strojno učenje, da področje prepoznave obraza ni ustrezno urejeno in posledično predstavlja resno tveganje za vdor v zasebnost ljudi, prihaja do udejanjanja teh strahov v praksi. Miku Downingu iz svetovalnega podjetja Oak View Group je namreč pred dnevi "ušlo", da je varnostna služba Taylor Swift na majskem koncertu v kalifornijski Pasadeni prikrito uporabila prepoznavo...

33 komentarjev

Kako Google digitalizira milijone The New York Timesovih fotografij

The New York Times - Google je začel sodelovati z The New York Timesom pri digitalizaciji več kot petih milijonov fotografij, ki jih ima časnik shranjene v svoji kleti, poimenovani tudi mrtvašnica. Pod svojo stavbo na Time Squaru v New Yorku imajo med 5 in 7 milijoni večinoma edinstvenih fotografij zgodovinskih dogodkov, ki segajo v 19. stoletje. Gre za neprecenljivo dediščino, ki večinoma nima kopij, temveč obstaja le na papirju v kleti. Ko je pred tremi leti počila cev, so imeli precej dela z zavarovanjem zbirke. Tedaj so se tudi vprašali, kako varno shraniti te dokumente.

Fotografije so sicer katalogizirane, a le z osnovnimi opisi dogodka. Na fotografijah je še mnogo več podrobnosti, ki niso zavedene v seznamih. Tu bo na pomoč priskočila...

18 komentarjev

Britanska notranja ministrica: Enkripcija je sporna, država mora imeti dostop!

vir: Reuters
Reuters - Tehnološka podjetja morajo pričeti sodelovati z organi pregona. Njihove storitve, kot so digitalne platforme z enkripcijo komunikacije med uporabniki, namreč nudijo varen pristan teroristom. Tako je včeraj britanska notranja ministrica Amber Rudd tudi uradno napovedala vojno zasebnosti na Otoku. Tako kot v ZDA je tudi v Veliki Britaniji debato o zasebnosti in varnosti ter enkripciji komunikacije in drugih podatkov, »začel« teroristični napad. Britanec, ki je pretekli teden v Londonu ubil pet ljudi, je namreč sekunde pred začetkom pokola poslal šifrirano sporočilo.

»Zato morajo naši organi pregona imeti dostop do aplikacij, ki omogočajo šifrirano komunikacijo. Aplikacij, kot je recimo WhatsApp,« Reuters povzema želje...

201 komentar

NSA zmore zapisati večino pogovorov

The Inercept - The Intercept je objavil nove dokumente iz Snowdnovega svežnja, ki pričajo o sposobnostih NSA pri prepoznavi govora in njegovega zapisa. Čeprav se je že dlje časa špekuliralo, da NSA zmore prepisati posnetke prestreženih telefonskih pogovorov, smo šele sedaj dobili trdne dokaze, da je tehnologija že zelo razvita, praksa pa zelo razširjena.

NSA je že leta 2006 razpolaga s tehnologijo, ki so jo interno imenovali Google for Voice. Prisluškovanje telefonskim pogovorom od nekdaj sodi med osnovne dejavnosti NSA, a donedavna so vedno potrebovali človeka, ki je pogovor poslušal in zapisal vsebino. To je pomenilo, da lahko obravnavajo zgolj zanemarljiv del vseh svetovnih pogovorov. Tehnologija to spreminja. Popolna transkripcija sicer še ni mogoča, so pa trenutni sistemi temu že dovolj blizu, da lahko sami...

50 komentarjev

NSA prestreza fotografije za prepoznavo obrazov

The New York Times - Ameriška NSA zbira velike količine fotografij, ki jih uporablja za prepoznavanje obrazov na njih, odkriva The New York Times. Program dobil velik pospešek v letih 2009-2010 po neuspešni razstrelitvi letala na poti v Detroit in propadlem načrtu za teroristični napad na Times Squaru. V teh štirih letih so sposobnosti NSA izdatno napredovale. Leta 2010 so prvikrat uspeli povezati različna zadetka v dveh različnih bazah, danes pa to ni več noben problem.

Znano je že, da NSA prestreza različne oblike komunikacije, od mobilnih sporočil in elektronske pošte do telefonskih pogovorov. Ker čedalje več komunikacije vsebuje tudi fotografije, ni presenetljivo, da NSA zbira tudi te. Dnevno jih zberejo več milijonov, od tega jih je...

11 komentarjev

NSA za nekaj držav hrani vse telefonske pogovore

Slo-Tech - Novi dokumenti iz NSA, ki jih je razkril Washington Post, prinašajo slabe novice, če kličete v državi, ki so jo ZDA uvrstile na svoj radar. Obstajajo namreč države - katere, zaradi nacionalne varnosti časnik ni razkril - kjer NSA prestreza, snema in hrani vse telefonske pogovore.

Da NSA zbira prometne podatke o telefonskih pogovorih po celem svetu, od koder potem gradijo sezname povezanih oseb glede na lokacijo in komunikacije, smo pisali že lani. Letos smo ugotovili, da je svet vendarle prevelik, da bi NSA beležila vse telefonske pogovore. Toda v kakšni državi bi pa to šlo.

Po zadnjih razkritjih ima NSA orodja in tehnične zmožnosti, da prestreza in shranjuje vse telefonske pogovore v zadnjih 30 dneh v neki...

23 komentarjev

NSA brska po igri Angry Birds in Googlovih zemljevidih

Slo-Tech - Guardian, The New York Times in ProPublica so danes skupaj razkrili, kako NSA prisluškuje podatkom, ki iz pametnih telefonov uhajajo zaradi uporabe aplikacij. Igre, kot je na primer Angry Birds, in druge aplikacije namreč po internetu pošiljajo cel kup podatkov o uporabniku telefona, kar je za NSA zlata jama. Na ta način jim sploh ni treba vdreti v telefon ali k operaterju, ampak lahko uporabijo že izdelane metode za prestrezanje internetnega prometa. Pri tem početju sodeluje tudi britanska agencija GCHQ.

Pametni telefoni so vir najrazličnejših podatkov o uporabniku. NSA v enem izmed dokumentov opisuje idealni scenarij, ko uporabnik z mobilnim telefonom posname fotografijo in jo...

31 komentarjev

Po Prismu je tu Muscular

Washington Post - Washington Post je pridobil tajne dokumente NSA, ki razkrivajo bistveno večji obseg prestrezanja internetnih komunikacij, kot je to veljalo v primeru Prism. Najnovejši dokumenti, ki jih je razkril Edward Snowden, kažejo, da je NSA prestrezala tudi interno komunikacijo med podatkovnimi centri internetnih velikanov brez vednosti udeleženih podjetij.

Afera Prism ima mnogo aspektov, vse od prisluškovanja svetovnim voditeljem do prečesavanja podatkov v oblačnih internetnih storitvah. Podjetja, kot so Facebook, Google in Microsoft, so naposled priznala, da ima NSA dostop do nekaterih informacij, a le do tistih, ki jim jih morajo posredovati na podlagi odredb sodišča po FISA. Najnovejša...

27 komentarjev

NSA ve, s kom se družite

The New York Times - NSA si je dolgo časa prizadevala, da bi obšla oviro, ki ji jo je pri prisluškovanju postavljala zakonodaja. Obveščevalna agencija namreč ne sme prisluškovati ameriškim državljanom, zato so morali sledenje ustaviti, vsakokrat ko so upravičeno sumili, da gre za komunikacijo med ameriškimi državljani. Že davnega leta 1999 so poskusili pridobiti dovoljenja, da bi prisluškovali tudi Američanom, a jim FISC (Foreign Intelligence Surveillance Court) tega ni dovolil.

Leta 2006 je NSA od pravosodnega ministrstva vnovič zahtevala, da ji dovoli analizo podatkov o telefonskih klicih in elektronskih klicih ameriških državljanov. Z ministrstva so odgovorili, da bi zloraba takšnih informacij lahko...

30 komentarjev

Samodejno prepoznavanje obrazov na Facebooku v Nemčiji ilegalno

Bloomberg - Možnost samodejne prepoznave obrazov pri nalaganju slik na Facebook je bila globalno uvedena na začetku poletja in že tedaj je dvignila veliko prahu, še posebej v državah s strogimi zakoni o zasebnosti. Med njimi je na prvem mestu Nemčija, ki je ta teden odločila, da ta funkcija ni v skladu z nemško zakonodajo. Zato so pozvali Facebook, da jo umakne, sicer mu grozi visoka globa.

Johannes Caspar, informacijski pooblaščenec v Hamburgu, je v torek odločil, da je Facebookova storitev samodejnega prepoznavanja obrazov na fotografijah v Nemčiji ilegalna, saj Facebook hrani biometrične podatke. Po njegovem razumevanju predstavlja hudo kršitev tako nemške kot tudi evropske zakonodaje o varovanju zasebnosti. Čeprav je storitev mogoče izključiti, to ne zadostuje, saj je...

33 komentarjev