»

Vrača se nepozabna Nokia 3310 in novinci Nokia 3, 5 in 6

VentureBeat - Nokie sicer ni več, kar se tiče mobilnih telefonov, zato pa ima licenco za uporabo te blagovne znamke HMD Global Oy. In ta se je odloči, da bo na prihajajočem MWC-ju v Barceloni predstavil obujeno Nokio 3310. Res je, legendarni telefon, ki se ga je prijel sloves neuničljivega, se za 60 dolarjev vrača. Kako točno bo videti in kaj bo vključeval, še ni znano, gotovo pa tudi slavno Kačo. Gotovo je, da ne bo šlo za pametni telefon, temveč za prenovljeno verzijo starega neumnega telefona. Originalna verzija je izšla leta 2000 in kljub ceni 150 dolarjev več kot uspešno nadomestila Nokio 3210.

To pa seveda ni vse, kar bo HMD Global predstavil na MWC-ju. Nokia 3310 bo le poklon stari legendi, največ pa jasno pričakujejo od novih pametnih telefonov. Že znani Nokii 6 se...

56 komentarjev

Neuradni Blackphone 2 ne bodo več delovali

Slo-Tech - Lastniki varnih androidnih pametnih telefonov Blackphone 2 proizvajalca Silent Circle, ki jih niso kupili pri uradnih prodajalcih, imajo velik problem. Silent Circle je že sredi tega meseca opozoril, naj jih nikar ne kupujejo pri neuradnih preprodajalcih, sedaj pa je grožnje udejanjil. Nova posodobitev operacijskega sistema prepreči uporabo vseh neuradnih telefonov.

Novi Silent OS 3.0.8 preveri številko IMEI in če ugotovi, da telefon ni bil prodan po uradnih kanalih oz. ni pristen, ne dovoli njegove uporabe, temveč ga zaklene (bricked). Silent OS 3.0.7, ki je izšel 29. decembra, še normalno dovoli uporabo teh istih telefonov. Pri tem ni čisto jasno, kaj Silent Circle šteje kot pristen (genuine) telefon.

Dejstvo je, da...

12 komentarjev

Oblačna shramba s šifriranjem Wuala se poslavlja

Slo-Tech - Še pred dvema letoma je v senci velikih ponudnikov hranjenja podatkov v oblaku uspevala švicarska Wuala, katere glavna prednost je bilo šifriranje podatkov, s čimer sta bila (vsaj v teoriji) prisluškovanje ali nepooblaščen dostop do podatkov onemogočena. Ko so se Google, Dropbox in Microsoft šele ukvarjali z vprašanjem, kako neprebojno zaščititi uporabniške podatke, je Wuala že vedela, da je edini način šifriranje, s čimer so od podatkov odrezali tudi sebe, predvsem pa organe pregona in obveščevalne službe. V poslovnem modelu je začelo škripati že lani, zato je podjetje pred letom dni ukinilo brezplačne račune in se osredotočilo na plačljivi dostop. Letos je zgodbe konec in Wuala bo konec septembra prenehala delovati.

Izklop bo...

24 komentarjev

Blackphoni gredo za med

Slo-Tech - Najbolj varnostno osveščen telefon Blackphone, ki sta ga na letošnjem MWC-ju v Barceloni predstavila Silent Circle in Geeksphone, gre za med. Zalogo so razprodali v tednu dni, v vmesnem času so pridobili 30 milijonov dolarjev denarja iz skladov tveganega kapitala in preselili sedež v Švico.

Telefon se poizkuša kar najbolj izogniti prisluškovanju, zaradi česar so odstranili vso programsko opremo, ki pošilja kakršnekoli nehotene podatke o uporabniku. Poleg tega dobi uporabnik še naročnino na storitve Silent Phone, Silent Text in Silent Contact, ki skrbijo za šifriranje telefonskih...

32 komentarjev

MWC: Blackphone kot telefon s poudarkom na zasebnosti

Ars Technica - Na Mobile World Congressu v Barceloni sta podjetji Silent Circle in Geeksphone predstavili Blackphone, ki bo nared junija in bo prvi pametni mobilni telefon, narejen posebej z mislijo na zasebnost. Na njem bo tekla prilagojena verzija Androida, iz katere bo pobrisano vse, kar lahko izdaja informacije o uporabniku.

Za strojni del telefona bo skrbel Geeksphone. V telefonu bomo našli dvogigaherčni štirijedrni procesor, 4,7-palčni zaslon s podporo za HD, 2 GB pomnilnika, 16 GB prostora za shranjevanje podatkov, kameri z osmimi in 1,3 milijona točk ter podporo za HSPA+ in LTE. To so okvirne specifikacije, ki se lahko še spremenijo, a "le navzgor", zatrjujejo.

Bolj zanimiv je programski del, za katerega je zadolženo podjetje Silent Circle. Poznamo ga iz NSA-jeve afere Prism, ki je povzročila

15 komentarjev

The Daily prvi časnik ekskluzivno za iPad

ComputerWorld - Branje elektronskih verzij klasičnih časnikov na mobilnih naprav ni več nič nenavadnega. Naslednji logični korak v evoluciji so izključno elektronski časniki, ki papirnatih staršev nimajo več. Medijski mastodont News Corp. je včeraj izdal prvi elektronski časnik za iPad, ki se imenuje The Daily.

The Daily je moč prenesti z App Stora, uporabniku pa nudi novice v vseh oblikah - besedilni, slikovni in video. Na predstavitvi v New Yorku je izvršni direktor News Corp. Rupert Murdoch dejal, da je iPad naprava, ki jih je prisila v popolno prenovo svojega modela podajanja novic. Tako The Daily ni zgolj elektronska oblika klasičnega časopisa, ampak nov način informiranja javnosti.

Nov časnik bo kakor vsak papirnati izšel vsak dan zjutraj, a bo...

8 komentarjev

Cisco se zanima za Skype

Slashdot - Skype je prejšnji mesec že napovedal javno ponudbo svojih delnic (IPO), s sicer še nedoločenima datumom in cenovnim razponom, a utegne ta pasti v vodo. Cisco je namreč ponudil pet milijard dolarjev za prevzem Skypa, kar bi seveda prekinilo priprave na IPO. Pet milijard je tudi vrednost, na katero konzorcij okoli Silver Laka ceni svojo investicijo v Skype, tako da je ponudba Cisca povsem resna.

Skype sicer ne posluje bleščeče, saj je v prvem letošnjem polletju ob 406 milijonih dolarjev zbral le 13,2 milijona dolarjev dobička, a prava vrednost Skypa tiči v ogromni uporabniški bazi. Trenutno imajo registriranih 560 milijonov uporabnikov, od katerih pa imajo dohodke le od osmih milijonov, ki uporabljajo Skype za klice na stacionarne telefone. Impresivno število uporabnikov tako zbledi ob dejstvu, da od velike večine ni niti centa. Kako točno namerava Cisco iz Skypa izvleči vloženih pet milijard dolarjev, ni jasno. Tega ni znal niti Ebay, ki je bil nadvse vesel, da so se Skypa uspeli...

14 komentarjev

Red Hat imun na gospodarsko krizo

vir: CNet
CNet - Recesija, ki je v preteklih letih povzročila velika odpuščanja in izgube, tudi pri največjih podjetjih, ni prizadela Red Hata, ponudnika ene izmed najbolj razširjenih distribucij Linuxa v strežniških vodah. Včeraj so namreč predstavili rezultate zadnjega četrtletja iz fiskalnega leta 2010, ki so bili ponovno odlični.

Prihodki so znašali 195,9 milijona dolarjev, kar je 18% več, kot v enakem obdobju leto poprej. Podobna je zgodba tudi s prihodki od naročnin za tehnično podporo, ki so s 169,2 milijona dolarjev za 21% višji, kot leto poprej. Sklenili so...

16 komentarjev

"Prvi" padli izmenjevali sistem

ZDNet - Po nekaj več kot dveh letih, kolikor se je vlekla sodna epizoda Napster ter se je slednji prostituiral nemškemu Bertelsmann-u za vsoto osmih milijonov dolarjev, je Napster (po nekaj tednih napovedovanja) na sodišče le vložil zahtevek za stečajni postopek. No, to presenečenje je ne, saj je bila to ena izmed postavk "poslovnega načrta" pod nemškim založnikom, ki bo storitev najverjetneje ponovno obudil, le da bo v popolni njegovi lasti. Klik!

0 komentarjev