»

Adobe prevzema Figmo

vir: Adobe
Adobe - Adobe, velikan s področja grafično-oblikovalskih orodij, vnovič prevzema neposrednega tekmeca: tokrat je tarča firma za razvoj orodij za spletno sodelovalno oblikovanje Figma.

Iz Adobeja so po pobegu informacije pred dnevi potrdili, da kupujejo družbo Figma, in sicer za 20 milijard dolarjev, s čimer gre za enega večjih prevzemov v industriji grafičnega oblikovanja. Figma je desetletje stara firma, kjer se ukvarjajo z razvojem spletnih orodij, ki se uporabljajo v skupinskem grafičnem dizajnu in uporabnikom med drugim omogočajo dostop z vrste naprav, tudi telefonov in tablic. To je ravno funkcionalnost, kjer so Adobejeve rešitve doslej šepale, saj je njihova tovrstna platforma Adobe XD zadnja leta vozila po vse bolj stranskih tirih. Sklepati gre, da jo bodo postopno popolnoma ukinili in stranke preusmerili na orodja Figme. Zanjo sicer vpleteni pravijo, da bo zaenkrat ostala samostojna podružnica in je ne bodo na silo tlačili v Creative Cloud.

Poznavalci področja pa se bržkone ob...

0 komentarjev

Mozilla popustila; prihodnje verzije Firefoxa bodo vključevale Adobe Access DRM

Težko je biti popularen, če ne moreš predvajati popularnih tv serij.

Slo-Tech - Mozilla je včeraj precej potihoma, a v skladu z napovedmi, sklenila dogovor z Adobejem, tako da bodo bodoče različice Firefoxa vključevale tudi DRM rešitev Adobe Access. Omenjeno je namreč pogoj, da bodo v tem brskalniku delali Netflix in podobni uradni kanali za ogled "studijskih" video vsebin, to pa je nekaj, kar uporabniki pač hočejo.

DRM ("tehnične ukrepe, ki so ob običajnem delovanju namenjeni preprečevanju ali oviranju dejanj, ki jih imetnik pravic iz tega zakona ni dovolil", kot jim pravi zakon) so historično zagotavljali brskalniški vtičniki, zlasti Adobe Flash. A ko se je temu odpovedal Steve Jobs, in ker so vtičniki nasploh pravo malo leglo požrešnosti, nestabilnosti in varnostnih lukenj, se sedaj ta naloga seli v uradni standard...

71 komentarjev

Izšel Firefox 18

Slo-Tech - Mozilla je v torek izdala novo verzijo svojega odprtokodnega brskalnika. Že osemnajsta inačica (oziroma trinajsta od začetka nove dobe, kjer vsakih šest tednov dobimo novo verzijo) prinaša precej novosti in pohitritev.

Glavne novosti so prevajalnik IonMonkey, ki naj bi poskrbel za 25 odstotkov hitrejše izvajanje JavaScripta, podpora za zaslone Retina na macih, ki imajo vsaj Mac OS X 10.7 (in seveda zaslon Retina), in preliminarna podpora WebRTC. Slednji ponuja API-knjižico, ki omogoča klice, videoklice in deljenje datotek P2P neposredno v brskalniku, ne da bi potrebovali zunanje razširitve oziroma vtičnike. Podpora je preliminarna zato, ker WebRTC še ni dokončno standardiziran. Doslej je bilo treba za uporabo kamere in mikrofona iz brskalnika uporabiti Flash ali...

22 komentarjev

Firefox 16 umaknjen zaradi ranljivosti

vir: BBC
BBC - Le nekaj dni po izidu Firefoxa 16 ga je Mozilla zaradi varnostnih zadržkov umaknila s spleta. Razlog tiči v ranljivosti, ki zlonamernim spletnim stranem omogoča, da ugotovijo zgodovino uporabnikovih obiskov po spletu (URL-naslov in parametri, ki se posredujejo v isti vrstici). Luknjo so odkrili kmalu po izidu in Firefox hitro umaknili.

Popravek je že v izdelavi in naj bi bil na voljo danes ali najkasneje jutri zjutraj. Do takrat ostaja obvoz uporaba verzije Firefox 15.0.1, ki te luknje nima. Ker ima Firefox tudi možnost avtomatičnega nadgrajevanja verzij, se je marsikdo vprašal, ali se je Firefox samodejno nadgradil na inačico 16. Mozilla zatrjuje, da se to ni zgodilo, saj so hrošča še pravočasno ujeli. Se bodo pa verzije samodejne...

29 komentarjev

Prihaja Firefox za androidne tablice

CNet - Firefox je že na voljo za osebne računalnike in pametne telefone, medtem ko so tablični računalniki tista niša, za katero Mozilla še ni pripravila prilagojenega brskalnika. Ta je visoko na prioritetni listi, zato so javno predstavili prve testne verzije Firefoxa za Android na tabličnih računalnikih.

Kot je razvijalec Lucas Rocha zapisal na blogu, so dosegli zadosti delujoče stanje, da si upajo izdelek pokazati svetu in zaprositi za odzive. Gre sicer še za zelo zgodnjo preizkusno verzijo, ki jo lahko do končne doleti še precej sprememb. Velik del dizajna so prenesli iz verzije za pametne telefone, ki pa so mu zavoljo večjega zaslona lahko dodali gumbe za navigacijo in vrstico z naslovom.

Mozilla se na Android osredotoča predvsem zato, ker je to...

19 komentarjev

Firefox 4 bo izšel prihodnji mesec

Firefox 4 beta 8

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Po nekoliko prestavljanja bo Mozilla novo verzijo svojega brskalnika Firefox izdala do konca prihodnjega meseca, je obljubil vodja inženirskega oddelka v Mozilli Damon Sicore. Do takrat morajo poloviti in odpraviti hrošče, ki stojijo na poti izidu; ta trenutek naj bi bilo takih resnih okoli 160. Sicore pravi, da zgodovina kaže, da izid navadno sledi šest tednov zatem, ko se ta številka spusti pod sto.

Spomnimo, da bi bil moral Firefox 4 iziti že lanskega novembra, pa so ga prestavili. Preden bo izšla končna verzija, bomo videli vsaj še eno beto (torej že deveto), nato pa bodo sledili že kandidati za izid, če beta ne bo hroščata. Zato pozivajo vse uporabnike beta verzij Firefoxa, naj pridno prijavljajo vse hrošče in še zlasti naj ne izključijo vtičnikov, saj mora...

30 komentarjev

Youtube 'podpira' HTML5

bit-tech.net - Nativna podpora video in zvočnih posnetkov v standardu HTML5 brez dodatkov, kot je Adobe Flash, je že pred časom povzročila mnogo polemik. Težav s sprejemanjem enotnega kodeka za vsako izmed vsebin je bilo celo toliko, da so oznaki <video> in <audio> črtali iz zahtevane podpore, kar pomeni, da razvijalci podporo v brskalnike vključijo po želji. Za nativno podporo video in zvočnih posnetkov bi bila nedvomno največja zmaga, če bi standard podprla največja stran z videoposnetki na svetu, YouTube. S podporo bi verjetno zgledu sledile tudi druge videostrani, a so se pri YouTubeu zaenkrat odločili, da se bodo držali trenutno obstoječega Flash predvajalnika.

A v primeru da si lastite brskalnik, ki podpira <video> in <audio> oznaki ter si želite ogledati posnetke z YouTubea brez uporabe Adobe Flash, na pomoč priskoči podjetje NeoSmart Technologies. Izdelali so namreč vmesnik, v katerega enostavno vnesete URL posnetka z YouTube, vmesnik pa vam nato servira filmček v standardu HTML5. Fantje...

12 komentarjev