»

Mozilla dobila novo direktorico in začela reorganizacijo

Slo-Tech - Mozilla je minuli teden dobila novo, sicer začasno izvršno direktorico. Dosedanja direktorica Mitchell Baker se vrača na funkcijo predsednice, zato bo nova direktorica postala Laura Chambers, ki bo funkcijo opravljala do konca leta. Laura Chambers je že tri leta članica Mozillinega upravnega odbora, predtem pa je delala v Airbnbju, PayPalu in eBayu. Njena glavna cilja sta posodobitev in izčiščenje strategije podjetja v prihodnosti ter učinkovito izkoriščanje potenciala in izvajanje obstoječih procesov. Z drugim besedami, Laura Chambers mora povišati prepoznavnost podjetja v javnosti ter povečati prihodke.

Njen prvi korak je rezanje stroškov. V podjetju so odpustili 60 ljudi, kar predstavlja pet odstotkov zaposlenih. Prav tako zmanjšujejo vlaganja v nekatere izdelke, med katerimi so VPN, Relay in Online Footprint Scrubber. 3-D svet Hubs bodo v celoti ukinili. Zaradi tega krčenja bodo potrebovali tudi manj zaposlenih.

Mozilla je nenavadno podjetje. Nastala je na pogorišču Netscapa,...

30 komentarjev

Google leta 2021 plačal prek 26 milijard dolarjev, da je bil njegov iskalnik privzet

Slo-Tech - Protimonopolni proces ZDA proti Googlu je postregel z zanimivim podatkom: velikan je predlani plačal kar 26,3 milijarde dolarjev, da je bil njegov iskalnik privzeta izbira v množici brskalnikov.

Trenutno v Združenih državah poteka eden najpomembnejših sodnih procesov v zgodovini IT industrije, namreč protimonopolna tožba tamkajšnjega pravosodnega ministrstva proti Googlu. V njej država trdi, da so sporazumi, ki jih je velikan sklenil z različnimi drugimi akterji na trgu, da ti njegov iskalnik postavljajo na prvo mesto oziroma kot privzeto možnost, v svojem jedru nepošteni, oziroma protikonkurenčne narave. V Mountain Viewu se skušajo braniti predvsem na način, da zmanjšujejo pomen takšnih pogodb in trdijo, da so na tržišču namesto tega vodilni predvsem zaradi lastne inovativnosti. Zaslišanja so se pričela 12. septembra in bodo trajala skupno 10 tednov; prvih 5 je priče klicalo ministrstvo, sedaj je že na vrsti Google. Doslej smo daleč največ kolobocij videli okoli dileme, kateri od...

43 komentarjev

Facebook ne bo dovoljeval proticepilskih reklam

The New York Times - Facebook je včeraj napovedal spremembo svoje politike dopustnih oglasov. Medtem ko se dolga leta niso vmešavali v vsebino oglasov, dokler ti niso kršili zakonodaje, so v zadnjih dveh leti omejili, kaj se lahko oglašuje. Pred volitvami že od lani omejijo politične oglase, kar se bo zgodilo tudi z letošnjimi predsedniškimi volitvami v ZDA. Sedaj pa so se na seznamu nezaželenih oglaševalcev znašli proticepilci. Že vrsto let se na Facebooku krepijo skupine nasprotnikov cepljenja, letošnja zdravstvena situacija pa je Facebook spodbodla, da je prevzel aktivno vlogo.

Oglaševanje (plačane objave, reklame ipd.), ki trdi, da so cepljiva škodljiva, ali ljudi aktivno odvrača od cepljenja, ne bo več dovoljeno. Vodja iniciativ za zdravje v Facebooku Kang-Xing Jin je ob tem dejal, da je cilj podjetja poskrbeti, da informacije o varnosti in učinkovitosti cepiv dosežejo karseda širok krog ljudi, medtem ko oglase, ki bi z dezinformacijami škodijo javnemu zdravju, prepovedujejo. To ni edini primer...

105 komentarjev

Mozilla z Googlom podaljšala ključno pogodbo za svoje preživetje

Slo-Tech - Mozilla je po neuradnih podatkih podaljšala pogodbo z Googlom, ki je glavni vir prihodkov za organizacijo. Še naslednja tri leta bo Googlov iskalnik privzet v Firefoxu, za kar bo Mozilla prejela 400 do 450 milijonov dolarjev letno. Mozilla si je s tem zagotovila normalen obstoj do leta 2023. Mozilla od Google prejme 75 do 95 odstotkov vseh svojih prihodkov. Dogovor sega že v leto 2006, ko Google še ni imel svojega brskalnika in je veljal vse odtlej (le v letih 2014-2017 je Mozilla ponujala Yahoo kot privzeti iskalnik). Mozilla je potrdila, da so dogovor podaljšali, konkretnejši pa niso bili.

Ko je Google predstavil svoj brskalnik Chrome in še posebej ko je postal najpopularnejši brskalnik na svetu, je Mozilli grozilo, da bo ostala brez tega financiranja. Google za priljubljenost svojega iskalnika, ki je največji, ne potrebuje več Firefoxa (navsezadnje ga je prehitel Chrome), a njegov obstoj izpolnjuje pomembno funkcijo. Google je nevarno blizu monopolnega položaja, česar se ob...

51 komentarjev

Firefox naposled ne bo dobil reklam

Kmalu

Slo-Tech - Mozilla je sporočila, da se ne bodo uresničile februarske napovedi, da bo Firefox dobil reklame. Tedaj je namreč precej bojazni povzročila napoved, ki so jo številni napačno razumeli. Mozilla je bila namreč napovedala, da bo prodajala oglasni prostor v praznem oknu, ki se prikaže z odprtjem novega zavihka. To bi bilo mogoče le na začetku, ko je Firefox nameščen sveže, kasneje pa bi si uporabnik lahko sam nastavil, katere hitre povezave oziroma bližnjice želi imeti.

Razlog je bil seveda finančne narave, saj Mozilla išče načine, kako zmanjšati svojo odvisnost od Googla. Prihodki od Googla, ker je njegov iskalnik privzeta izbira tudi v Firefoxu, so namreč previsoka postavka, njena prihodnost pa je zaradi Googlovega...

6 komentarjev

V Firefox prihajajo reklame

Sedaj

Mozilla.org - Ni skrivnost, da ima Mozilla vse od prihoda Googlovega Chroma težave s svojim poslovnim modelom, ki je skoraj v celoti odvisen od Googla. Glavni vir prihodkov je denar, ki ga Mozilla dobi od Googla v zameno za to, da je v Firefoxu privzeta domača stran Googlov iskalnik. Za zdaj v Mountain Viewu pogodbe o financiranju še podaljšujejo, ker tudi Googlu ustreza, da je na trgu brskalnikov konkurenca, ker bi bil v nasprotnem primeru pod še strožjim nadzorom regulatorjev trga (kot na primer Microsoft zaradi svojega operacijskega sistema), a v Mozilli se pripravljajo tudi na morebiten izpad teh prihodkov. Eni izmed dodatnih prihodkov bodo tudi reklame.

Ko...

59 komentarjev

Študija varnosti brskalnikov: prvi Chrome, drugi IE, Firefox daleč zadaj

vir: Forbes
Forbes - Podjetje Accuvant je konec tedna objavilo rezultate obsežne študije, v kateri so raziskovali varnost treh najpriljubljenejših spletnih brskalnikov: Firefoxa, Internet Explorerja in Chroma. Rezultat je 140 strani dolgo poročilo, v katerem je podrobno predstavljena metodologija testiranja in izsledki. Ugotovili so, da je najvarnejši Chrome, tik za petami pa mu sledi Internet Explorer. Firefox je daleč zadaj.

Najprej povejmo, da je raziskavo financiral Google. Accuvant in Gogole poudarjata, da je bila izvedena neodvisno in brez pritiskov, ne glede na ta vir denarja. Kljub temu je rezultat zelo prikladen, zato je Google javno izpostavil rezultate. Toda ko se med seboj pomerita IE in Firefox, je rezultat brez vsakršnega dvoma objektiven. In IE je s Firefoxom pometel.

Accuvant je pojasnil, da

70 komentarjev

Mozillin brskalnik brez vmesnika

Prototipni vmesnik s predogledom strani namesto zavihkov

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Po popolnoma na novo zamišljenem vmesniku Tab Candy, ki omogoča združevanje zavihkov v ločene skupine, razdeljene znotraj brskalnikovega okna, pri Mozilli pripravljajo še eno, morda nekoliko manj revolucionarno novost v povezavi z vmesnikom brskalnika. Chromeless, kot je projekt poimenovan in je še v globoki alpha fazi, je Firefox, ki ne bo imel izdelanega vmesnika, saj bo to naloga uporabnikov. Po besedah Marcia Gallija, razvijalca pri Mozilli, bo tega mogoče izdelati z uporabo Javascripta, HTML-ja in CSS-ja ter bo izkušenim oblikovalcem in razvijalcem ustvarjanje vmesnika vzelo približno toliko časa, kolikor ga porabijo za izdelavo spletne strani. S tem upajo, da bodo sami...

36 komentarjev

Fenneca ne bo na iPhone in Symbian

Iskanje po spletu, zaznamkih in zgodovini hkrati

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - S predstavitvijo Opere za iPhone so mnogi verjetno popolnoma smiselno predvidevali, da bi kaj podobnega lahko storila tudi Mozilla s svojim mobilnim Firefoxom, Fennecom. Slednji je že na voljo za Maemo, Windows Mobile in v alpha različici za Android. Pri Mozilli so za iPhone že predstavili Firefox Home, orodje za sinhronizacijo zaznamkov, zavihkov in zgodovine na osebnem računalniku, kjer teče Firefox, ter na iPhonu, a bo pri tem tudi ostalo.

V sporočilu na uradnem blogu so člani ekipe Mozilla namreč najavili, da bi bil Fennec za iPhone morda mogoč, a izjemno zahteven. Zato se bodo raje posvetili razvoju in dodajanju funkcij v Firefox Home, ki se bo tudi nekoliko razširil. V prihodnosti...

1 komentar