»

Hewlett-Packard in Foxconn skupaj v proizvodnjo strežnikov

The Wall Street Journal - Hewlett-Packard bo sodeloval z največjim proizvajalcem in sestavljavcem elektronike na svetu Foxconn. Slednji je bil deležen publicitete predvsem zaradi nehumanih delovnih pogojev za delavce, ki so povzročali samomore delavcev, kar je raziskoval tudi HP, in obvezne študentske prakse v svojih tovarnah, kar je lani glasno kritiziral tudi HP. A vse to ni ovira pri poslu, saj podjetju že sedaj sodelujeta na ruskem trgu.

HP je največji proizvajalec strežnikov na svetu, saj ima 28-odstotni tržni delež. Toda za ovratnik mu diha Lenovo, ki je od IBM-a odkupil cenejši strežniški del. Zato HP in Foxconn skupaj vlagata v proizvodnjo strežnikov. Odločitev ni presenetljiva, saj si HP želi doseči nižje cene, kar mu Foxconn vsekakor lahko zagotovi,...

5 komentarjev

HP kljub padcu dobička prijetno presenetil

Slo-Tech - Kdor je danes gledal borzno tečajnico, se je bržkone praskal po glavi? Hewlett-Packard je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje, v katerem so beležili 10-odstotni padec prihodkov na 27,6 milijarde dolarjev in 32-odstotni padec dobička, ki se je skrčil na milijardo dolarjev. Delnico pa je katapultiralo za 17 odstotkov na 25 dolarjev.

Čeprav rezultati niso dih jemajoči, je Meg Whitman kot nova izvršna direktorica v zadnjih 21 mesecih opravila veliko delo. Lotila se je bolečega prestrukturiranja podjetja, ki vključuje odpuščanja in pripravo novih izdelkov. To je bilo nujno, saj je imel še lani Hewlett-Packard ogromno izgubo, tepel pa jih je tudi nespameten nakup Autonomyja, kjer...

2 komentarja

Tudi HP ostro proti obveznemu delu študentov in dijakov v kitajskih tovarnah

The New York Times - Večkrat smo že pisali o slabih razmerah v kitajskem Foxconnu, kjer dela tudi veliko študentov. Na papirju so ti tam prostovoljno, a v resnici morajo obvezno prakso oddelati, če želijo diplomirati. Delo v proizvodnji elektronske opreme pa običajno ni povezano z njihovim študijem, ampak gre za navadno izkoriščanje. Apple, ki se največkrat omenja v povezavi s Foxconnom, je že napovedal konec tega početja, sedaj pa se jim pridružuje še Hewlett-Packard.

Le nekaj tednov po Applu bo tako tudi HP vzpostavil strožje omejitve za delo študentov in dijakov v kitajskih tovarnah, ki proizvajajo dele za HP-jeve izdelke. HP bo še strožji od Appla, ki za zdaj zahteva le podrobne informacije in pregled nad delom študentov. HP pa zahteva, da je vso delo...

10 komentarjev

HP resnično toži Oracle zaradi opustitve podpore za Itanium

vir: ZDNet
Ars Technica - Hewlett-Packard je po ostrem pismu, ki so ga Oraclu zaradi opustitve podpore za procesorje Itanium poslali prejšnji teden, svoj odziv še stopnjeval. Uresničili so napoved in vložili so tožbo zoper Oracle, saj naj bi bila prekinitev razvoja programske opreme za platforme Itanium kršitev pogodbenih obveznosti.

HP se je za tožbo odločil, ker se Oracle sploh ni odzval na poziv iz prejšnjega tedna. To je Oracle vzpodbudilo, da so se urno odzvali na včeraj vloženo tožbo. Zapisali so, da se Intel že dlje časa pripravlja na ukinitev platforme Itanium (uradno Intel to zanika), kar je bojda poznano tudi HP-ju. Zato naj bi bil HP septembra lani od Oracla zahteval podpis pogodbe o dolgoročni podpori platforme, ki je Oracle po lastnih navedbah ni podpisal. Šele pol leta pozneje so...

21 komentarjev

Preiskava zaradi podkupovanja HP-ja se širi

The Wall Street Journal - V ZDA so razširili preiskavo podjetja Hewlett-Packard, ki mu od letos pod prste gledajo zaradi domnevnih večmilijonskih podkupnin, s katerimi so si zagotovili posle v Rusiji prek nemške podružnice. Oblasti v ZDA, Nemčiji in Rusiji preiskujejo sedanje in nekdanje zaposlene v HP zaradi suma podkupovanja, poneverbe in utaje davkov v poslu podjetja Hewlett-Packard ISE GmbH z ruskim tožilstvom. Podkupnine v višini 10,9 milijona dolarjev za posel, vreden 44,5 milijona dolarjev, naj bi v letih 2001-2006 prejeli na ruski strani, kar je kršitev FCPA.

Sedaj pa ameriško pravosodno ministrstvo in nadzornik trga vrednostnih papirjev SEC sumita, da so se nečedni posli odvijali na večjem območju Skupnosti neodvisnih držav že od leta 2000. Pravosodno ministrstvo in SEC uradnih komentarjev ne dajeta, v HP-ju pa so dejali, da v največji meri sodelujejo v preiskavi, ki je očitno razširjena.

Če bodo HP-ju dokazali nezakonito ravnanje, jih čakajo visoke kazni. Kršitev FCPA se kaznuje s 500.000...

0 komentarjev

HP-jevi načrti za Unix

OSNews - Hewlett-Packard bo ta teden na svoji svetovni konferenci uporabnikov predstavil harmonijo in prednosti, ki jih prinaša operacijski sistem Unix.

Harmonijo zato, ker je predstavil HP-UX 11i V2 tako za strežnike z Itaniumi, kot tudi s procesorji PA-RISC. Uporabnikom PA-RISC tako ne bo potrebno čakati na prihod HP-UX 11i V3, da bi uporabili enak operacijski sistem kot na strežnikih z Itaniumi. Žal pa bosta obe skupini uporabnikov na različico V3 čakali do druge polovice leta 2005 in ne do konca letošnjega leta, kot je HP obljubljal.

Pomembna novost, ki jo je pripravil HP, je podpora gručam, v kateri so tako strežniki z Itaniumi kot tudi s PA-RISC. To omogoča programska oprema Serviceguard, ki je del VSE (Virtual Server Environment). HP načrtuje uvedbo tehnologije navideznega stroja tudi za strežnike z Itaniumi, ki bi omogočala poganjanje več operacijskih sistemov na enem procesorju. Klik!

1 komentar