»

Razvili 100-krat hitrejši 3D tisk

Slo-Tech - Eden glavnih problemov 3D tisk je nizka hitrost, saj se čas za tisk posameznega izdelka meri v urah. Zato je dobrodošla novost, ki so jo razvili na Univerzi v Michiganu, s katero je mogoče tiskati stokrat hitreje. Za demonstracijo so uporabili material iz posebne smole, ki so ga obdelovali s svetlobnimi diodami (LED) v modri in ultravijolični barvi. Smola se ob izpostavitvi svetlobi ustrezne valovne dolžine strdi, kar omogoča hiter nastanek tiskanega predmeta.

Ker smola absorbira modro in ultravijolično, lahko s spreminjanjem intenzitete osvetlitve spreminjamo, kako globoko bo žarek prodrl in se smola strdila. Tisk poteka tako, da skozi dno sveti ultravijolična svetloba, hkrati pa skoznjo pošiljajo tudi vzorce intenzivne in manj intenzivne modre...

7 komentarjev

MIT razvil 3D tisk s steklom

Slo-Tech - Tehnologija 3D tiska se je začela s plastičnimi masami, do široke uporabe te tehnologije pa manjka vsaj še razširitev na druge materiale. Raziskovalci z bostonskega MIT-a so pokazali, kako je mogoče natisniti izdelke iz prozornega stekla, česar doslej še ni uspelo izvesti nikomur. Postopek se imenuje G3DP (glass 3D printing).

Steklo sodi med najstarejše materiale, saj je z nami v najrazličnejših oblikah že pet tisočletij. V osnovi gre za podhlajeno talino silicijevega dioksida in...

19 komentarjev

Kitajci natisnili petnadstropno poslopje

Slo-Tech - Potem ko so lani pokazali, da je mogoče natisniti enodružinsko hišo, so Kitajci tehnologijo 3D-tiska prignali še nekoliko dlje in natisnili pravcati petnadstropni blok. Poleg tega so natisnili tudi luksuzno vilo s 1100 kvadratnimi metri površine.

Spet gre za isto podjetje WinSun, ki je že lani polnilo časopisne vrstice s hitrostjo tiskanja 10 hiš v 24 urah, pri čemer je treba poudariti, da so se tiskali le večji deli (stene, tramovi itd.), medtem ko jih je bilo še vedno ročno povezati. S 3D-tiskalnikom, ki je visok 6,6 metra, širok 10 metrov in dolg 40 metrov so napravili še korak dlje. Natisnili so rdeč blok in sivo vilo.

Kot pravijo, glavna prednost 3D-tiska ni le hitrost, temveč zmanjšanje odpada in nižja cena. V...

55 komentarjev

HP napovedal revolucionaren 3D-tiskalnik za leto 2016

Slo-Tech - Hewlett-Packard je predstavil nov 3D-tiskalnik, ki bo po njihovih besedah spremenil podobo tega področja v prihodnosti. Ali se bo to uresničilo, bomo videli v najboljšem primeru leta 2016, ko pride nov tiskalnik na trg. Danes pa si lahko pogledamo, kakšno tehnologijo vsebuje.

HP jo imenuje Multi Jet Fusion in naj bi pohitrila ter pocenila tisk, hkrati pa še povečala njegovo natančnost. Sliši se torej odlično. V HP-ju trdijo, da lahko nov tiskalnik tiska približno 10-krat hitreje ter dvakrat ceneje od trenutno dostopnih modelov. Pri tisku lahko razprši 350 milijonov kapljic v sekundi, ki svoje mesto zasedejo z natančnostjo 21 mikrometrov, kar je približno pol velikostnega razreda bolje od konkurence.

Nova tehnologija...

30 komentarjev

3D-tisk sadja

Slo-Tech - Britansko podjetje Dovetailed je predstavilo 3D-tiskalnik, s katerim je mogoče natisniti povsem užitno sadje in ki so ga razvili v sodelovanju s podružnico Microsofta v Cambridgeu. Tehnologija 3D-tiska je seveda svoj krst z natisnjenim orožjem, potem pa smo videli že tisk čokolade, sladkornih umetnin in pic. Zakaj torej ne bi natisnili sadja?

3D Fruit Printer, kot se nič kaj izvirno ne...

27 komentarjev

Na Japonskem aretirali mladeniča zaradi 3D-tiska pištol

Kotaku - Pred letom dni smo videli, da je mogoče s tehnologijo 3D-tiska narediti tudi pravcato pištolo, ki je sposobna izstreliti vsaj en naboj. Na Japonskem so aretirali mladeniča, ki je imel pet natisnjenih strelnih orožij.

To je prvikrat
, da so Japonci uporabili svojo strogo orožno zakonodajo proti natisnjenim 3D-pištolam. Sedemindvajsetletni Yoshitomo Imura, ki živi južno od Tokia v kraju Kawasaki, je zaposlen na višji šoli. V njegovem domu so našli pet plastičnih natisnjenih pištol, poleg njih pa so mu zasegli še 3D-tiskalnik. Streliva niso našli, sta pa po trditvah policije dve pištoli nevarni.

Preiskava se je začela, ko so na internetu odkrili njegove posnetke, kako strelja iz 3D-natisnjenih pištol. Aprila so pri Imuri izvedli tudi hišno preiskavo in odkrili pet...

24 komentarjev

Natisnjena hiša

Slo-Tech - Kitajsko podjetje WinSun je prikazalo tehniko za 3D-tisk, s katero so v enem dnevu natisnili deset enodružinskih hiš. Tehnologija 3D-tiskanja postaja čedalje pomembnejša in dostopnejša, tovrstni tiskalniki pa segajo od preprostih modelov za domačo uporabo do dragih industrijskih modelov.

WinSun je za 4800 dolarjev na kos natisnil deset hiš s površino 100 kvadratnih metrov. V ta namen uporabljajo velik tiskalnik, ki meri 32 x 10 x 6,6 metra. Razvijali so ga 12 let, stal pa je 3,2 milijona dolarjev. Hiše bodo za zdaj uporabljene kot pisarne v neki poslovni coni v Šanghaju na Kitajskem, kmalu pa lahko pričakujemo tudi bivališča. Za tisk so uporabili material, ki je bil mešanica cementa in gradbenih odpadkov (steklena vlakna), kar poleg odsotnosti delavcev...

54 komentarjev

Makerbot Digitizer: 3D-skener

BBC - Če obstajajo 3D-tiskalniki, je logično, da dobimo tudi 3D-skenerje. Ti že obstajajo, a so prav nesramno dragi. Oktobra pa se bo začela prodaja Makerbot Digitizerja, ki se s ceno 1400 dolarjev uvršča med domačemu uporabniku dostopne modele.

Naročila so začeli zbirati v četrtek in stran se je na začetku skorajda sesula od navala. Digitizer namreč obljublja skeniranje običajnih predmetov, ki naj bi sicer trajalo dobrih deset minut, ki jih bo mogoče s 3D-tiskalnikom natisniti oziroma sklonirati. Za 3D-tisk sedaj namreč potrebujemo bodisi načrt izdelka bodisi znanje modeliranja. S tovrstnimi 3D-skenerji pa bo lahko vsak uporabnik podvojil kakšen predmet, ne da bi posedoval posebna znanja.

Pri tem seveda veljajo realistične omejitve, saj hamburgerja, procesorja...

33 komentarjev

Prva natisnjena 3D-pištola

Forbes - V zadnjem času je najhitreje razvijajoča se tehnologija 3D-tisk. Tovrstni tiskalniki omogočajo uporabo najrazličnejših materialov, ki jih lahko natisnejo v razne oblike. Prednosti so ogromne, saj lahko namesto dejanskih predmetov po svetu nosimo le načrte, predmet pa natisnemo v pisarni. Druga velika prednost je možnost tiska predmetov, ki jih s klasičnim ulivanjem v enem kosu sploh ne moremo sestaviti. In natisnemo lahko tudi orožje.

Današnja zamisel ni prva, je pa doslej najbolj dodelana. Na Univerzi v Teksasu je 25-letni študent prava uspel natisniti pravo pravcato pištolo, ki jo pomenljivo imenuje Liberator. Podrobnosti so na voljo na spleti strani Defense Distributed. Pištolo je natisnil iz običajne ABS-plastike...

72 komentarjev

Natisnite si svoje ohišje za nokio

Slo-Tech - Nokia je resno vzela svojo situacijo, zato se na vse načine trudi pridobiti več uporabnikov svojih mobilnih telefonov. To se počne z marketingom ravno toliko kakor s tehnološko dovršenostjo. In kaj bi bilo letos bolj privlačno in vroče kot 3D-tiskanje? Tiskalniki za trorazsežno tiskanje resda še niso na vsaki pisalni mizi, a videli smo že nekaj zelo zanimivih aplikacij - navsezadnje si lahko natisnete tudi puško in magazin. Nokiin pristop je precej manj militanten.

Javno so izdali specifikacije za ohišje za svoje telefone Lumia 820, ki so izšli lani. Lumia že tovarniško stavi na nečimrnost, saj je na voljo v kopici barv, ima pa...

58 komentarjev

1000 strani na minuto

Daily Tech - Raziskovalca Moshe in Nissim Einat sta objavila raziskavo o ink jet tiskalniku, ki bi lahko teoretično tiskal tudi s hitrostjo do 1000 strani v minuti. Bistvo koncepta je v velikosti tiskalne glave, za razliko od običajnih tiskalnikov, pri katerih se mora ta premikati, je njun izdelek (imenovam JeTrix) po svoji velikosti enak listu, na katerega se tiska. Tako se tisk ene strani opravi v enem samem koraku, kar pojasni napovedane visoke hitrosti tiskanja. Izraelca pravita, da sta tehnologijo že preizkusila in da deluje dobro, čez dve leti, ko bi naj po njunem mnenju prišla na trg, pa si lahko obetamo dnevne časopise s personaliziranimi reklamami in pomanjšane knjigarne, v katerih nam bodo izbrano čtivo natisnili šele ob nakupu. Novico smo našli na Daily Tech-u.

29 komentarjev