»

Nova Microsoftova konzola Xbox One X prihaja 7. novembra

The Verge - Prihajajoča Microsoftova konzola, ki smo jo doslej poznali le pod kodnim imenom Project Scorpio, se bo imenovala Xbox One X in bo naprodaj od 7. novembra. Glavni značilnosti sta poganjanje iger v ločljivosti 4K z vsaj 60 sličicami na sekundo ter cena 500 dolarjev, so povedali na sejmu E3. To je 100 dolarjev več kot Playstation 4 Pro, torej bi moral Microsoft v zameno za to razliko ponuditi več. Še zlasti, če bo Sony svoj Playstation v prihodnjih dneh res pocenil, o čemer se špekulira.

In kaj bo ponudil? Grafični procesor s frekvenco 1,17 GHz bo zmogel 6 teraflops. Imel bo 12 GB pomnilnika GDDR5 s prepustnostjo 326 GB/s, a bo za igre na voljo 8 GB, preostanek pa bo porabil operacijski sistem. S tem bo po grafični moči zmogljivejši celo od AMD-jevega RX 480...

31 komentarjev

Znane podrobnosti o konzoli Xbox Project Scorpio

Euro Gamer - Na splet so pricurljale podrobnosti o Microsoftovi prihajajoči konzoli, ki za zdaj imenuje še Xbox Project Scorpio, a ji bo trženjski oddelek zagotovo nadel kakšno manj preprosto ime. Kot je razbrati iz specifikacij, bo nova konzola hitrejša od predhodnikov in konkurence, igre v ločljivosti 4K pa bo poganjala brez težav.

Srce nove konzolo predstavlja 40 grafičnih jeder (Xbox One jih ima 12 pri 853 MHz), ki bodo tekla pri 1172 MHz. Število osenčevalnikov (shader engine) bo dvakrat večje, drugonivojskega predpomnilnika bo štirikrat več. Skupnega pomnilnika bo 12 GB v tehnologiji GDDR5 (12 čipov po 1 GB), ki bodo tako ustvarili 384-bitno vodilo. To bo prineslo prepustnost 326 GB/s, ker je celo več kot pri Nvidiini GTX...

15 komentarjev

Xbox One S prispe 2. avgusta

Microsoft - Svet konzol se spreminja in vmesne verzije bodo očitno postale nekaj običajnega. Po Sonyjevi napovedi PlayStationa 4 Neo je Microsoft prestavil v šesto prestavo in najavil Xbox One S, ki bo na prodajne police prispel že 2. avgusta. Slovenije na seznamu držav še ni, a ker je na njem večina EU in ker Microsoft obljublja tudi hiter prihod na druge trge, konzolo pričakujemo kmalu.

Xbox One S bo na voljo v treh modelih, in sicer s 500 GB, 1 TB ali 2 TB prostora. Najšibkejši model bo stall 300 dolarjev, vsak naslednji pa 50 dolarjev več. Za zdaj datum izida velja le za najmočnejši model, medtem ko bosta šibkejša nekoliko zamudila. Z Xbox One S bo Microsoft poskusil dvigniti popularnost svoje konzole, kar so s pičlim uspehom poizkušali z nižanjem cene osnovnega...

10 komentarjev

Konec Xboxa 360

Slo-Tech - Microsoftova legendarna konzola Xbox 360, ki jo je redmondski velikan predstavil daljnega leta 2005, je dočakala svoj konec. Danes so namreč sporočili, da se po dobrem desetletju proizvodnja te konzole končuje. Razprodali bodo še obstoječe zaloge, novih primerkov pa ne bodo več proizvajali. Vseeno pa si uporabniki lahko oddahnejo, saj se za obstoječe lastnike ne bo spremenilo skoraj nič.

Microsoft zagotavlja, da bodo uporabniki še vedno imeli dostop do Xbox Live, da bodo strežniki še vedno delovali, da bodo še vedno prodajali igre (okrog 4000 naslovov) in da bo mogoče te stare igre poganjati tudi na Xbox One (prek Xbox One Backward Compatibility). Ob tej priložnosti so razkrili nekaj statistike o tej ikonski konzoli. Ljudje so na njej preživeli 78 milijard...

39 komentarjev

E3: Oculus Rift in Microsoft Xbox One sta lepi par

Slo-Tech - Na novinarski konferenci pred začetkom E3 je Oculus, ki je od lani v Facebookovi lasti, pokazal prihajajoč končni izdelek Oculus Rift in napovedal sodelovanje z Microsoftom. Datum izida je prvo četrtletje prihodnjega leta.

Vsak kos Oculus Rift bo imel priložen krmilnik Xbox One, ki podpira tako konzolo Xbox One kakor tudi osebne računalnike s (prihajajočim) sistemom Windows 10. Xbox Wireless Adapter, ki so ga najavili minuli teden, bo omogočal brezžično igranje. Tako bo mogoče vse igre z Xbox One igrati ne le na Windows 10 temveč tudi na Oculus Riftu.

Končni izdelek Oculus Rift je precej drugačen od prvih prototipov. Naglavni na eni strani pokriva tkanina, sicer pa ima dva OLED...

9 komentarjev

Xbox končno tudi brez Kinecta

Slo-Tech - Microsoft se je odločil, da z dražjo konzolo ne more tekmovati s Sonyjevim PlayStationom 4, četudi sami ponujajo zraven Kinect. Odslej bo za sto dolarjev manj naprodaj tudi Xbox One brez Kinecta, in sicer bo stal 400 dolarjev, kar je enako kot Sonyjeva konzola. S tem poizkušajo rešiti glavni problem - Sony je prodal sedem milijonov konzol, Microsoft pa le pet milijonov.

Kaj bo to pomenilo za prodajo, je v intervjuju za Forbes poizkušal pojasniti Microsoftov direktor za marketing in strategijo Yusuf Mehdi. Pojasnjuje, da je Microsoft že več tednov razmišljal o razvezavi Xboxa in Kinecta, sedaj pa je čas za to dozorel. Glavna bojazen je seveda PlayStation 4, od katerega ga je sedaj...

33 komentarjev

Prodaja Xboxa zaostaja za PS4

Slo-Tech - V tekmi med Sonyjevo konzolo PlayStation 4 in Microsoftovo Xbox One za zdaj še vedno vodi prvi, ki je bil boljši tudi pred dvema mesecema. V Redmondu so se namreč pohvalili, da so prodali pet milijonov konzol Xbox One. Ob tem je treba poudariti, da Microsoft v to številko šteje vse konzole, ki so romale na naslove trgovine, ne pa dejanske prodaje končnim kupcem. Le dan pred tem je Sony naznanil, da so prodali že sedem milijonov konzol PS4, kar pomeni, da se vrzel med konzolama veča. Pred dvema mesecema je bil namreč razlika le poldrugi milijon prodanih enot - in ne pozabimo, Sony navaja dejansko prodajo končnim uporabnikom!

Vseeno pa to ne pomeni, da se katera konzola prodaja slabo, saj sta obe...

20 komentarjev

Sony prodal 5,3 milijona konzol PlayStation 4, Microsoft zaostaja

The Verge - Sony je danes povedal, da so od izida 15. novembra pa do 8. februarja prodali že 5,3 milijona konzol PlayStation 4, s čimer je postala to najbolje prodajana konzola. Spomnimo, da so milijon enot prodali v 24 urah po izidu, 2,1 milijona enot v prvih dveh tednih po izidu, do konca leta pa 4,2 milijona enot. Pri tem pa povejmo, da se prodaja na domačem trgu sploh še ni začela, saj na Japonske pride šele v soboto.

Kaj pa konkurenca? Microsoftov Xbox One se prodaja nekoliko slabše, in sicer so do 23. januarja, ko je Microsoft zadnjikrat javno objavil podatke o prodaji, prodali 3,9 milijona Xboxov One. V ZDA, kjer je Microsoft tradicionalno boljši od Sonyja, so pretekli mesec prodali skorajda dvakrat več Sonyjevih...

41 komentarjev

Izšel je Xbox One

Slo-Tech - Dvoboj titanov se je začel. Sonyjev Playstation 4 je izšel v začetku tedna, danes pa je na prodajne police priromal njegov največji konkurent, Mirosoftov Xbox One. Za razliko od Japoncev so Redmondovci novo konzolo začeli prodajati po večjem delu sveta sočasno, tako da jo lahko v Evropi že dobite. Slovenija ne spada v razvito Evropo, če vprašate Microsoft, zato Xbox One uradno pride prihodnje leto. Neuradno je že tu.

Microsoft je pripravil intenzivno reklamno kampanjo, s katero je splavil novo konzolo. Zavzeli so reklamne panoje na Times Squaru v New Yorku, medtem ko so na londonskem Leicester Squaru pripravili dvourno predstavitev. Z interneta lahko snamete celo obvestilo o bolniškem staležu zaradi igranja konzole.

Resnejše je seveda vprašanje, ali je Xbox...

85 komentarjev

PlayStation 4 v EU pride 29. novembra

Wired Blog - O novi Sonyjevi konzoli PlayStation 4, ki bo predstavljala hudo konkurenco prihajajočemu Microsoftovemu Xbox One, smo napisali že precej. Tehnične specifikacije so znane praktično v celoti, Sony pa se je tudi že pohvalil z dobrimi številkami iz prednaročil. Predprodali naj bi že milijon enot. Sedaj smo dobili še zadnji pomemben podatek - konzola izide 15. novembra in bo naprej naprodaj v ZDA, medtem ko na Staro celino in v Južno Ameriko pride 29. novembra.

Že nekaj časa so poznane tudi cene. Za PS4 boste odšteli 400 evrov, medtem ko bo v ZDA stal 400 dolarjev (in prometni davek). PS4 bo sprva na voljo v 32 državah, med katerimi za zdaj ni videti Slovenije, so pa Avstrija, Italija in Nemčije, če si ga boste resnično...

38 komentarjev

PlayStation 4 razkrit

Ars Technica - Sony je na včerajšnji konferenci dokončno razkril PlayStation 4. Po njihovi februarski konferenci, ki je bila precej skopa z detajli, se je na veliko razpravljalo kakšno pot bo Sony ubral glede nekaterih ključnih vprašanj, kot so rabljene igre in potreba po internetni povezavi. Prav tako niso predstavili same konzole. Sedaj je vse jasno.

Za začetek povejmo, da bo PS4 stal 100 dolarjev manj kot Xbox One. V ZDA bo za konzolo treba odšteti 399 dolarjev, v Evropi pa 399 evrov. Prodaja rabljenih iger ne bo omejena (za fizične medije), prav tako ne bo nobene zahteve po povezavi v internet. Po konferenci je bilo razkrito še, da je PS4 neodvisen do regije (region free) in da je 500 GB-trdi disk zamenljiv. Na teh področjih je...

56 komentarjev

Prodanih že 30 milijonov konzol Xbox 360

X-Bit Labs - Ta teden je Microsoft objavil, da so prodali že 30 milijonov konzol Xbox 360, s čimer držijo občutno prednost pred konkurentom PlayStation 3, katerih je Sony prodal približno 22 milijonov. Nedosegljiv na prvem mestu ostaja Nintendo Wii s 50 milijoni prodanih izvodov. Analitki iz NPD Group so izračunali, da so samo Američani skupno porabili 14,5 milijard dolarjev za Xboxe 360 in pripadajočo opremo. Najbolj plodno leto je bilo lansko, tudi letos pa jim ne kaže slabo, saj je prodaja porasla za 28 odstotkov. Po Microsoftovih podatkih so uporabniki prenesli tudi več kot milijardo iger in drugih večpredstavnostnih (filmov, nanizank itn.) vsebin z Xbox Live Marketplacea, ki ima sicer 20 milijonov članov.

6 komentarjev