»

Obsojena še dva ključna človeka Megauploada

NZ Herald News - Dolgotrajen sodni proces proti upravnikom spletne strani za gostovanje datotek Megaupload je naposled postregel še z dvema sodbama, saj so na Novi Zelandiji na nekajletni zaporni kazni obsodili programerja Mathiasa Ortmanna in Brama van der Kolka. Kim Dotcom se medtem še vedno bori proti izročitvi ZDA.

Megaupload je bila ena prvih modernih spletnih strani za hrambo in deljenje datotek, brez dvoma pa najbolj razvpita. Zaradi deljenja avtorsko zaščitenih vsebin so se je organi pregona lotili že pred časom in ni nič presenetljivo, če je kateri od bralcev na vse skupaj že malo pozabil. FBI je stran namreč zaprl januarja 2012, pri čemer je bila aretirana tudi večina vodilnih članov ekipe. Toda verjetno si takrat nihče ni predstavljal, da se bo sodna epopeja vila več kot desetletje. Doslej se je zaključila le peščica primerov, kot je bila leta 2015 obsodba Andrusa Nomma - ker je bil ta v ZDA. Preostali so se namreč nahajali na Novi Zelandiji in se na vse kriplje upirali izročitvi v ZDA,...

23 komentarjev

Kim Dotcom bo verjetno izročen ZDA

BBC - Kim Dotcom bo izročen ZDA, je danes odločilo novozelandsko sodišče. Poznamo ga kot ustanovitelja in upravljavca strani Megaupload, ki se je uporabila za deljenje datotek (digital locker), zaradi česar se je prek njenih strežnikov med uporabniki pretočilo tudi ogromno piratske vsebine. Stran je ugasnila leta 2012, ko je novozelandska policija izvedla racijo, zaplenila strežnike in vložila obtožnico zoper nekdanjega nemškega hekerja Kima Schmitza, danes znanega kot Kim Dotcom, in nekatere druge sodelujoče. V hišni preiskavi pa so tedaj zasegli več milijonov dolarjev gotovine, precej luksuznih avtomobilov, računalniško opremo in več kosov umetnin. Dotcoma, ki je nemški državljan in biva na Novi Zelandiji na podlagi vize za...

45 komentarjev

Prva zaporna kazen v primeru Megaupload

Ars Technica - V zgodbi Megaupload, ki se vleče že tretje leto in v kateri glavni kolovodja Kim Dotcom še vedno uspešno izpodbija izročitev v ZDA, smo vendarle dočakali prvo obsodbo. V ZDA so obsodili estonskega državljana Andrusa Nomma, ki je v zameno za priznanje krivde prejel leto dni zaporne kazni.

Nomma so prvikrat aretirali že leta 2012 na Nizozemskem skupaj s Svenom Echternachom, ker so za njima ZDA razpisale tiralico. Nomm se je pogodil z ameriškim tožilstvom in v zameno za nižjo kazen priznal krivdo in ni ugovarjal izročitvi.

V času delovanja strani Megaupload je bil Nomm eden glavnih programerjev na strani, ki je skrbel za vzdrževanje kode, razvijanje novih funkcionalnosti in testiranje....

42 komentarjev

Ameriški založniki so na veliko uporabljali Megaupload

TorrentFreak - Primer Megaupload se le počasi vleče naprej. Datum sodnega zaslišanja glede njegove izročitve je (spet) prestavljen na konec letošnjega leta, z aprila letos oz. novembra lani. Se pa ve, da bo Američanom nekoliko lažje dokazati svoj prav, ker je novozelandsko vrhovno sodišče nedavno potrdilo (4:1), da jim na tej točki še ne bo treba predložiti vseh dokazov, ki jih imajo zoper Dotcoma in ekipo. ZDA in Nova Zelandija imata namreč sklenjen sporazum o izročanju, kjer povsem zadostuje, da država prosilka v grobem izkaže svoje upravičenje do izročitve. Dokazi, kakršnikoli že so, naj se potem osvetlijo na kasnejšem sojenju v državi prosilki. Ta uspeh je cehovski združenji MPAA oz. RIAA tudi toliko opogumil, da sta zoper Megaupload oz. Dotcoma vložili še ločeni civilni tožbi.

Dotcom, ki je zadnje čase tudi malo umiril ton svojih javnih odzivov, je v obrambo postregel z nekaj zanimivimi...

5 komentarjev

Novi tožbi zoper Megaupload

Ars Technica - Ameriška cehovska organizacija filmskih studiev MPAA je vložila civilno tožbo zoper podjetje Megaupload, ki je upravljalo do predlani aktivno spletno stran za deljenje datotek, ustanovitelja Kima Dotcoma in še dva nekdanja menedžerja v podjetju. Megaupload je uradno deloval kot skladišče podatkov v oblaku (cloud storage service), a se je izrodil tudi v stran za širjenje avtorsko zaščitenih vsebin.

MPAA v tožbi Megauploadu očita, da so njegovi glavni upravljavci podpirali in vzpodbujali deljenje avtorsko zaščitenih vsebin, s čimer so se finančno okoristili. Kot pravijo, je imel Megaupload sistem vzpodbud in nagrad, ki je uporabnike motiviral pri nalaganju...

15 komentarjev

Hotfile bo plačal 80 milijonov dolarjev in mrknil

TorrentFreak - Le nekaj dni pred uradnim začetkom sodnega procesa med priljubljeno stranjo za shranjevanje in deljenje vsebine na spletu Hotfile in ameriško cehovsko organizacijo filmskih studijev MPAA sta se sprti strani poravnali. Spletna stran Hotfile bo plačala 80 milijonov dolarjev odškodnine in trajno prenehali obratovati, je povzetek dogovora med strankama.

MPAA je tožbo proti Hotfilu in njegovemu domnevnemu vodji Antonu Titovu vložila leta 2011, v kateri je strani očitala vzpodbujanje uporabnikov k piratiziranju. Hotfile je imela namreč izdelan sistem nagrajevanja, ki je uporabnike nagrajeval za vsak prenos njihovih datotek, ki so ga izvedle tretje osebe. Seveda, Hotfile se je financirala iz reklam in naročnin za plačljive pakete. S tem si je...

10 komentarjev

Podatki iz Megauploada se prašijo, stroški pa rastejo

Ars Technica - Ko so v začetku tega leta aretirali upravljavca strani Megaupload in zaprli omenjeno stran, je FBI zasegel vse strežnike in izdelal forenzične kopije podatkov na njih. Strežnike so zatem vrnili podjetju Carpathia Hosting, kjer je imel Megaupload najeto kolokacijo, ta pa sedaj z njimi ne more storiti nič koristnega. Megaupload ima namreč zamrznjena vsa sredstva, zato ne more več plačevati gostovanja. V normalnih pogojih bi ponudnik gostovanja kmalu izbrisal podatke in strežnike uporabil za svoje druge stranke, a v primeru Megaupload je situacija precej bolj zapletena.

Že nekaj dni po raciji je Carpathia objavila, da bodo podatke kmalu izbrisali....

12 komentarjev

MPAA terja zaprtje Hotfila

Affiliate Program je eden izmed trnov v peti MPAA

TorrentFreak - Po spektakularnem zaprtju strani Megaupload in aretaciji voditelja je Hotfile naslednja stran na seznamu založnikov, katerih se želijo čim prej znebiti. Hotfile ima enako osnovno poslanstvo kot Megaupload, to je nudenje gostovanja za javno deljenje datotek. Ameriška filmska organizacija MPAA trdi, da se na Hotfilu prav tako dogajajo masovne kršitve avtorskih pravic, zato od sodišča terja zaprtje strani po skrajšanem postopku (angl. summary judgement), da se prepreči ustvarjanje nadaljnje škode. Hotfile navedbe zanika.

Zgodovina je to pot zelo zanimiva, zato jo na kratko povzemimo. MPAA je že lani februarja vložila tožbo zoper Hotfile v imenu založnikov 20th Century Fox, Universal Studios, Columbia Pictures in Warner Bros, ker naj bi si Hotfile pridobival...

23 komentarjev

Ustanovitelju Megauploada zasegli vilo, tožilstvo razširilo obtožnico

Slo-Tech - Konec prejšnjega meseca so ameriški organi pregona zaprli priljubljeno spletno stran za deljenje datotek Megaupload in s pomočjo agencij v drugih državah tudi aretirali upravljavce strani. Glavni med njimi je ustanovitelj strani Kim Schmitz, ki naj bi si skupaj s šestimi preostalimi upravljavci s stranjo nabral vsaj 175 milijonov dolarjev protipravne premoženjske koristi. Že tedaj so mu zasegli za več kot 16 milijonov dolarjev premoženja. Novozelandske oblasti pa so mu sedaj zasegle še športni avtomobil, zlatnino, vodnega skuterja in dobre štiri milijone dolarjev vredno vilo. Tisk je slednjo že poimenoval Dotcom Mansion (graščina Dotcom) po Kimovem vzdevku Dotcom. Skupno je zaseženega za približno 50 milijonov dolarjev premoženja.

...

30 komentarjev

Megaupload izgubil prvi krog na sodišču

Techdirt - Perfect 10 je pornografski založnik, ki je bolj kot po svojih materialih znan po svojih tožbah. V preteklosti so tožili že skoraj vse ponudnike gostovanja datotek (takoimenovane lockerje, recimo Rapidshare) zaradi kršenja avtorskih pravic. Tožbe so po pravilu izgubljali, saj niso mogli dokazati, da ponudniki ob opozorilu o prisotnosti avtorsko zaščitenih vsebin teh takoj ne izbrišejo. Znana taktika Perfecta 10 je bila pošiljati pomanjkljive in neustrezne zahtevke po odstranitvi vsebin (take down notice), ki so jih ponudniki seveda zavrnili, nakar je Perfect 10 veselo tožil.

Preobrat pa se...

12 komentarjev