»

Vodno hlajenje v čipu

Slo-Tech - Raziskovalci s švicarske raziskovalne univerze EPFL v Laussani so demonstrirali nov način vodnega hlajenja čipov, kjer hladilna tekočina teče skozi čip (on-chip liquid cooling). Medtem ko sam koncept ni nov, so to pot prvi uspeli ustrezne kanale zgraditi že pri samem litografskem postopku izgradnje čipa. Pri klasičnem vodnem hlajenju je namreč še vedno treba zagotoviti ustrezen prenos toplote od mesta nastanka (torej v čipu) do njegove površine, da jo lahko tam pobere hladilna tekočina. Taki sistemi niso le okorni, temveč imajo tudi omejitve, koliko toplote lahko odvedejo. Te omejitve so eden izmed razlogov, da se je frekvenca čipov bolj ali manj ustavila (ni pa to glavni razlog), prav tako pa omejuje število jeder in nadaljnjo miniaturizacijo (spet, ni edini razlog).

Če pa v čip že med proizvodnjo vstavimo ustrezne kanale, skozi katere črpamo hladilno tekočino, toploto zajemamo in odvajamo bliže mestu nastanka. Hkrati novi način terja bistveno nižjo porabo energije za hlajenje,...

17 komentarjev

Ko hekerji odkrijejo vašo toplo vodo

Pen Test Partners - Varnostno podjetje Pen Test Partners je razkrilo, da so opozorila glede varnosti IoT naprav docela utemeljena in vredna pozornosti. Uporabnik jih je namreč opozoril na masažne kadi proizvajalca Balboa Water Group (BWG), ki so zasnovane tako, da jih je prek aplikacije mogoče upravljati na daljavo. Denimo, na poti domov vklopiti gretje vode, da nas ta ob prihodi pričaka na pravi temperaturi. Ali pa da gretje na daljavo ugasnemo, če se nam zdi, da smo to pozabili.

Pri Pen Test Partners so se zadeve lotili po vseh pravilih, najprej so kupili omenjeno kad ("That was an entertaining $5,000 conversation with our CFO!") in ugotovili, da se mobilna aplikacija povezuje na Wi-Fi dostopno točko, ki je...

35 komentarjev

Tekoče hlajenje strežnikov

Slo-Tech - Intel, SGI in 3M so pokazali prototip hladilnega sistema za strežniške sisteme in superračunalnike, kjer se elektronske komponente potopijo v neprevodno tekočino, ki skrbi za odvod toplote. Za zdaj gre za delujoč koncept (proof-of-concept), tako da je do komercialne uporabe še daleč, a izdelek je že pogojno delujoč.

Uporabili so tekočino s komercialnim imenom Novec (Novec FluoroKetone), ki se dandanes uporablja za suho gašenje. Ker ne prevaja električnega toka, ne predstavlja nevarnosti za električne komponente, zato sedaj preiskujejo njeno uporabo kot hladilno tekočino. Zračno hlajenje, ki je še vedno glavni način hlajenja v strežniških centrih, je sorazmerno slabo učinkovito, ker se veliko energije porabi za...

18 komentarjev

Vodno hlajeni nogometaši

Slo-Tech - Na Gizmodu so objavili zabaven prispevek o uporabi napredne tehnologije v športu, natančneje ameriškem nogometu. Ekipa Dallas Cowboys-ov uporablja zelo zanimiv sistem za ohlajanje igralcev na klopi -- ščitniki, ki jih nosijo pod dresi, so delno votli in povezani med sabo, tako da se lahko prepotene člane ekipe, medtem ko počivajo in čakajo na vstop, priklopi na tekočinsko hlajenje. Princip je zelo podoben kot pri računalniškem ali avtomobilskem hlajenju te sorte -- črpalka požene po ceveh hladno tekočino, ta pa odvaja telesno toploto z igralcev. Opisan sistem naj bi bil sposoben sočasnega hlajenja do dvanajstih nogometašev, pravi izvorna novica.

18 komentarjev

Nov način hlajenja prenosnikov

Tech Web - Procesorji, pa naj gre za navadne ali mobilne, so v zadnjem času poleg hitrosti veliko pridobili na oddani toploti. In če to pri namiznih računalnikih ne povzroča pretiranih težav, pa pri prenosnikih lahko krepko vpliva na trajanje avtonomije. Varčnejši način hlajenja so odkrili v laboratorijih Bell Labs.

Postopek, ki so ga avtorji poimenovali tudi nanotrava, kljub temu da z nanotehnologijo nima povezave, temelji na mikronskih cevkah, ki dovajajo hladilno tekočino samo na mesta, ki se dejansko grejejo. Preostanek tekočine gre do hladilnika, kjer se zbere in ohladi, preden gre v ponovno kroženje. Princip je obetaven, ker omogoča manjšo porabo energije, poleg tega pa tekočina vseskozi kroži v zaprtem sistemu in ne segreva pretirano zraka v okolici, poroča Tech Web.

Saj ne, da postopek ne bi bil zanimiv, samo prava nanotehnologija bi tole izvedla veliko bolje ...

1 komentar

Vodno hlajenje prihodnosti

Science Blog - Procesorji se vedno bolj grejejo in kot napovedujejo, bodo procesorji kmalu proizvajali 4x več toplote kot sedaj. Zato so znanstveniki odkrili nov način hlajenja. Prednost takega vodnega hlajenja je ta, da ne potrebuje črpalke, saj bodo v hladilni tekočini mikro mehurčki, zaradi katerih bo posledično nastal tlak, ki bo poganjal vodo skozi zaprt krog. Seveda bo tudi hlajenje postalo učinkovitejše in predvsem tišje.

5 komentarjev

Peltier na grafični kartici

Radid Hardware - Peltier je že dokaj star izum, a je zelo učinkovit način hlajenja procesorjev. Njegova naloga je ta, da "izsrkava" toploto stran od procesorja in jo prenaša stran od njega. Ima pa tudi slabost - potrebuje veliko elektrike za učinkovito delovanje in dobro odvajanje toplote z njegove vroče strani. Ponavadi se zato uporablja v kombinaciji z vodnim hlajenjem, tokrat pa so ga uporabili kar z zračnim in vse skupaj namontirali kar na grafično kartico. Torej, če vas zanima kako izgleda tako hlajenje na GeForce3 Ti200 si ga obvezno preberite.

4 komentarji

O hladilnih tekočinah

Overclockers.com - Ko delaš vodno hlajenje, je ponavadi zadnja stvar, na katero pomisliš, tekočina, ki bo prenašala toploto po sistemu. Za sisteme, ki uporabljajo osnoven model, se pravi blok, radiator in pumpa, je dovolj destilirana voda z kakim dodatkom proti rjavenju/rasti alg, na primer antifriz. Ko pa se podaš v ekstremne vode, kjer že tekočino shladiš pod temperaturo zmrzovanja - se pa pojavi problem. Kako preprečiti, da bi voda zmrznila? Kater je najboljši dodatek za vodo ali, še bolje, kaj je najboljši nadomestek vode v takem sistemu? To so se vprašali na Overclockers.com in spisali precej poučen članek o hladilnih tekočinah. Pa veselo branje[:)]!

0 komentarjev