»

Zbogom, WordPad

Slo-Tech - Dasiravno je bil ves čas v senci velikega brata, je WordPad bolj ali manj uspešno preživel dolgih 28 let. Prvikrat se je pojavil v operacijskem sistemu Windows 95, zadnji nastop pa je imel očitno v Windows 11. Microsoft je ta teden sporočil, da je razvoj WordPada končan in da se ne bo nadaljeval. V eni izmed prihodnjih posodobitev operacijskega sistema pa bo WordPad v celoti odstranjen.

WordPad je le zadnja v vrsti komponent iz Windows, ki jih je letos pričakala sekira v obliki značke nepriporočen (deprecated). Enako se je zgodilo tudi Cortani, TLS 1.0 in 1.1, Microsoft Support Diagnostic Tool in AllJoyn. WordPada ne bomo zelo pogrešali, ker obstaja kopica alternativ, tudi brezplačnih. Osnovna verzija Worda, ki zmore vsaj isto kot WordPad, je na spletu na voljo tudi brezplačno. Tudi Beležnica v novih verzijah Windows se je precej izboljšala in je dobila na primer več zavihkov.

Leta 1995 je WordPad prispel s prvo verzijo Internet Explorerja in je nadomestil danes malo znano...

21 komentarjev

Izšel Office 2016

Microsoft - Kot po švicarskem urniku je izšla nova verzija Microsoftovega pisarniškega paketa Office 2016. Novosti je precej, ena glavnih pa so tri bistveno različne možnosti, kako lahko pridemo do nove verzije. Microsoft se trudi udejanjiti vizijo programske opreme kot storitve namesto izdelka, tako da bi plačevali naročnino namesto nakupa licence. Office 2016 je še nekje vmes.

Office.com in aplikacije Office Mobile so brezplačne. Gre za spletno verzijo resda nekoliko okleščenih aplikacij Word, Excel, PowerPoint in Outlook. Za uporabo zadostuje brezplačni spletni račun pri Microsoftu, ki ga zelo verjetno že imate, če uporabljate OneDrive, Xbox, Windows 10, Skype itd. Aplikacije imajo nekaj omejitev (recimo Word ne zna slediti...

52 komentarjev

Prispel brezplačen Office za Android

Microsoft - Microsoft je najavil brezplačno verzijo Officea za operacijski sistem Android, ki so jo v predogledni verziji sicer pokazali že pred tedni. S tem je Office na voljo tako za domač ekosistem Windows (Phone) kakor tudi za iOS, Mac OS X in Android.

Uporaba Officea je brezplačna, dokler imate Microsoftov račun, ki pa je tudi brezplačen, so pa nekatere funkcionalnosti omejene na lastnike plačljive naročnine na Office 365. Mednje sodijo na primer sledenje spremembam, sprememba postavitve strani (pokončno, ležeče), vstavljanje prelomov, napredne nastavitve glave in noge itd. Brezplačna verzija zmore prikazati vse te funkcije, če jih dokument že ima, le spreminjati oziroma urejati jih ne moremo. Pohvalna je podpora za oblake, in...

47 komentarjev

Dropbox in Microsoft bosta sodelovala

Med viri datotek bo mogoče nastaviti Dropbox

vir: The Verge
The Verge - Le nekaj dni po najavi, da bo Microsoft svojim uporabnikom oblačne različice Office 365 ponujal neomejeno količino prostora v oblaku, prihaja novica, da bodo sodelovali še z Dropboxom. Na Dropbox, ki je kot smo omenjali nekako v najslabšem položaju izmed treh velikih, bo mogoče v kratkem nalagati datoteke iz okolja Office, kjer je bilo do sedaj uradno to mogoče početi le na Microsoftov oblak OneDrive. Poleg shranjevanja v OneDrive in lokalno na napravo se bo v vmesniku za shranjevanje in odpiranje datotek tako po novem pojavil še Dropbox, vsaj na mobilnih napravah in v spletni verziji Office Online.

Vodja razvijalcev izdelkov Office pri Microsoftu, Kirk Koenigsbauer, je povedal, da je bila...

11 komentarjev

Microsoftov oblak OneDrive prinaša več prostora

Mashable - Microsoftova storitev za hrambo podatkov v oblaku OneDrive je dobila precejšnji dodatek prostora. Medtem ko je bilo doslej brezplačnih 7 GB prostora, ga je odslej zastonj kar 15 GB. Opazne so tudi pocenitve plačljivih paketov. Najšibkejši paket s 100 GB, ki je predhodno stal 7,5 dolarja mesečno, se je pocenil na vsega dva dolarja. Dvakrat večji paket je dvakrat dražji.

Spletna pisarna Office 365 Home za 10 dolarjev mesečno, Office 365 Personal za sedem dolarjev mesečno in Office 365 University za 80 dolarjev za štiri leta vsi prinašajo kar 1 TB prostora v oblaku. Podobno bodo terabajt dobili tudi poslovni uporabniki, ki imajo naročen Office 365 z OneDrive for Business. Doslej je Office 365 vključeval le 20 GB prostora. Nove cene veljajo od 1. julija.

S tem je...

49 komentarjev

Microsoftov poslovni OneDrive spreminja uporabnikove datoteke

Slo-Tech - Spletna stran Myce razkriva, da Microsoft v svoji storitvi OneDrive for Business (nekdaj SkyDrive for Business) spreminja uporabnikove datoteke, ne da bi ta to vedel. Pri shranjevanju podatkov v oblaku zasledujemo tri komponente - zaupnost, integriteto in dostopnost, ali z angleško kratico CIA (confidentiality, integrity, availability). V zadnjem času imamo precej težav z zaupanjem v prvo, medtem ko drugi dve ne bi smeli biti problematični, a to očitno ni tako.

Ko se je odjemalec zataknil v neskončni zanki sinhronizacije, so podrobneje pregledali, kaj se dogaja. Zgodilo se je zanimivo - datoteke v oblaku in tiste v lokalni kopiji niso imele enake zgoščene vrednosti (hash) MD5. To se običajno zgodi, če se datoteka spremeni zaradi preskoka kakšnega bita oziroma drugih težav. To pot pa so...

63 komentarjev

Office za iOS je tu

Ars Technica - Po napovedih je Microsoft izdal verzijo svojega pisarniškega paketa Office, ki je namenjena Aplovim iPadom. S tem je Office na voljo za vse naprave na iOS, saj je na iPhonu že nekaj časa dosegljiv. Hkrati so izdali tudi posodobitve verzij za iPhone in Android.

Paket, ki vključuje Word, Excel in PowerPoint za iPad, je brezplačen in ga je mogoče namestiti iz spletne trgovine iTunes App Store. Toda brezplačna verzija bo omogočala le ogledovanje dokumentov, medtem ko bo za ustvarjanje novih in urejanje obstoječih treba imeti naročnino na Office 365 ali Office 365 Home Edition, ki staneta deset oziroma sedem dolarjev mesečno (ali desetkrat toliko za celo leto).

Mobilni Office je povezan z...

20 komentarjev

Office prihaja na iOS

vir: Reuters
Reuters - Verzija Microsoftovega pisarniškega paketa Office za uporabo na Applovih mobilnih napravah z operacijskim sistemom iOS je tik pred vrati. Kot pravijo viri blizu podjetja, je Office za iOS že dokončana in čaka le še na odločitev izvršnega direktorja Nadelle, kateri datum bo najprimernejši za izid.

V Redmondu morajo pohiteti, saj gre za eno največjih zamujenih priložnosti. Po nekaterih ocenah Microsoft izgubi skoraj sedem milijonov dolarjev dnevno (oportunitetna izguba), ker še niso izdali verzije Office za iPade. Konkurenca namreč ne počiva.

Verzija Officea za namizne Mace obstaja že vrsto let, zadnja inačica pa je izšla oktobra 2010, za letos pa je v izdelavi prenovljena verzija. To...

34 komentarjev

Jailbreak za iOS 7

9to5Mc - Tri mesece po izidu nove verzije Applovega mobilnega operacijskega sistema iOS 7 smo končno dočakali prvi untethered jailbreak, ki lastnikom naprav iPhone (vseh verzij), iPod touch, iPad in iPad Mini (uradno na verzijah od iOS 7 do iOS 7.0.4, uspelo pa je tudi uporabnikom iOS 7.1 beta 2) omogoča pridobitev popolnega nadzora nad napravo. Jailbreak je Božiček prinesel od mož v skupini evasi0n, ki so izdali tudi že nekaj jailbreakov za prejšnje verzije. Postopek je sorazmerno preprost in hiter, saj traja približno pet minut.

Iskanje ranljivosti v iOS, ki jih lahko uporabimo za jailbreak, postaja čedalje težje početje. Medtem ko smo za prve iPhone čakali le nekaj dni ali tednov, se ta čas podaljšuje. Za iPhone 4S smo čakali skoraj 100...

16 komentarjev

Office za Android je tu

Business Insider - Microsoft je v sredo izdal verzijo svojega pisarniškega paketa Office, ki je namenjena rabi na odprtokodnem mobilnem sistemu Android. Junija so to storili za Applovo platformo iOS, sedaj pa paket dopolnjujejo še z androidno verzijo. V njej najdemo Word, Excel in PowerPoint. Za Windows Phone je Office seveda na voljo že od začetka.

Verzija za Android je sila podobna jabolčni verziji. Tudi ta ni zastonj, ampak od uporabnika terja naročnino na oblačno verzijo Office 365 (Home Premium, ProPlus ali Office 365 Enterprise). Ob naročnini (najcenejša znaša 100 dolarjev letno) pa je potem Office formalno zastonj za vse sisteme. Vsak naročnik...

25 komentarjev

Apple izdal iOS 4.3

Heise - Apple je pohitel in dve dni pred napovedmi izdal novo verzijo operacijskega sistema za svoje prenosne naprave iOS. Tretja podverzija iOS 4 prinaša številne novosti, med njimi omenimo izboljšan tethering, ki omogoča deljenje WLAN-povezave z do tremi napravami in UMTS z do petimi napravami. Prvič je tudi mogoč tethering med iPhonom in iPodom prek Bluetootha. Pohitrili so še izvajanje JavaScripta v mobilnem Safariju, podprli prenos videa prek AirPlaya v aplikacijah z App Stora, spremenjeno opozarjanje na prispele SMS-e itn. Novo verzijo iOS je mogoče brezplačno prenesti prek iTunes za iPhone 4, iPhone 3GS, iPod touch 3 in 4 ter iPad. Podporo za iPhone 3G in iPod touch 2 so ukinili.

21 komentarjev