»

Severna Koreja z virusi v Google Playu lovi prebežnike

Slo-Tech - Severnokorejski državni hekerji so januarja uspeli na Google Play naložiti vsaj tri aplikacije, ki so bile okužene z zlonamerno programsko opremo, namenjeno sledenju in zbiranju osebnih podatkov prebežnikov. Google je omenjene aplikacije odstranil šele sredi marca, ko je bil nanje izrecno opozorjen, razkriva McAfee.

Da se na Google Playu znajdejo tudi nekatere zlonamerne aplikacije, ni nič novega. Zanimivo pa je to, da je bila tokratna akcija usmerjena proti točno določenim posameznikom, ki so prebegnili iz Severne Koreje. Povezave do omenjenih aplikacij so prejeli prek Facebooka in skupno ni bilo okuženih več kot 100 ljudi. S takšno natančno odmerjeno in omejeno okužbo pisci programske opreme poskrbijo, da njihovi programi čim dlje ostanejo neodkriti.

Izmed omenjenih aplikacij sta se dve izdajali za varnostni aplikaciji, ena pa kot...

22 komentarjev

Lažne aplikacije na App Storu prinašajo mastne denarje

Slo-Tech - Eden izmed načinov kako zaslužiti veliko denarja z mobilnimi aplikacijami, je napisati izvrstno aplikacijo, ki jo ljudje množično kupujejo. Izkaže pa se, da je mogoče veliko zaslužiti tudi z lažnimi aplikacijami, ki ne počno ničesar, razen da nič hudega slutečim in neveščim uporabnikom praznijo račun. Čeprav Apple bojda skrbno preverja aplikacije, ki jih spusti v svoj App Store, je že na 10. mestu najbolj dobičkonosnih aplikacij v kategoriji Storilnost lažna aplikacija, ki piscu nosi okrog 80.000 dolarjev mesečno.

Pregled, ki ga je opravil Johnny Lin, je pokazal, da to ni osamljen primer. Najuspešnejša je sicer aplikacij s čudnim imenom Mobile protection...

8 komentarjev

Apple vendarle dovolil razvijalcem komunikacijo z uporabniki prek App stora

TechCrunch - Najnovejši reinkarnaciji Applovih operacijskih sistemov iOS 10.3 in macOS 10.12.4 končno dopuščata razvijalcem aplikacij, da odgovarjajo na vprašanja in probleme svojih uporabnikov tudi na spletni trgovini App store, poroča TechCrunch. Razvijalci bodo tako lahko prek jabolčne tržnice svojim uporabnikom ponudili tehnično podporo, se zahvalili za komentar, postavljali dodatna podvprašanja uporabnikom … torej vse, kar potrebujejo za komunikacijo s svojimi uporabniki. Oziroma po domače, Apple je za svojo skupnost razvijalcev končno naredil to, kar recimo Google piscem androidne kode omogoča že od leta 2013. Slaba komunikacijska platforma na App storu med razvijalci in njihovimi uporabniki je zbujala nejevoljo že nekaj let. Pritoževali pa so se oboji, tako uporabniki...

25 komentarjev

Več deset domiselno okuženih aplikacij v Apple App Storu

Slo-Tech - Apple intenzivno čisti svoj App Store, v katerega se je zavleklo več deset zlonamernih aplikacij, ki so zbirale in v splet pošiljale podatke o uporabniku in napravi. Čeprav to ni prvi primer zlonamerne aplikacije v App Storu, ki sicer zaradi temeljitega preverjanja aplikacij in strogih vstopnih pogojev velja za zelo varno spletno trgovino, gre za najbolj množičnega. Potencialno je prizadetih več milijonov uporabnikov.

Aplikacije so okužene z XCodeGhost, ki so med tako imenovane zlonamerne prevajalnike. Zlikovci so namreč ugotovili, da je...

22 komentarjev

Lažna aplikacija za Tor na iOS v App Storu več mesecev

Slo-Tech - Čeprav Apple trdi, da aplikacije pred vključitvijo v njihovo spletno prodajalno prestanejo strog preizkus, se včasih skozenj izmuzne kakšna nesnaga. Tak primer je Tor Browser, ki je bil v App Storu na voljo od novembra, čeprav je Apple že decembra dobil informacijo, da gre za zlonamerno, lažnivo in škodljivo aplikacijo. Tor je način za anonimno brskanje po internetu, kjer se podatki šifrirajo, potem pa posredujejo v omrežju prek več vozlišč do končnega mesta, ki ne ve, kdo je stran obiskal.

Apple se je na decembrsko obvestilo odzval z besedami, da bodo razvijalcem aplikacije dali možnost, da pripravijo svoj odgovor in aplikacijo ubranijo. To se je zgodilo 3. januarja. Od takrat sprememb ni bilo, aplikacija je še vedno enaka, kot je...

17 komentarjev

Apple pokazal predogled OS X 10.8

The Verge - Apple je včeraj predstavil predogledno verzijo operacijskega sistema Mac OS X 10.8 (kodno ime Mountain Lion) za razvijalce, ki bo izšla kasneje letos - predvidoma poleti. Kot opisujejo, je v njej vsaj sto novih funkcionalnosti in cel kup popravkov in izboljšav. Mountain Lion bo tako za razliko od Liona (10.7) velika revizija in ne zgolj nadgradnja, obljubljajo. Dve administrativni novosti pa sta sprememba imena v OS X (odpadla bo predpona Mac) in hitrejši, letni cikel izdajanja novih verzij.

Pomembna novost je Gatekeeper, ki omogoča večjo zaščito pred poganjanjem nepodpisanih aplikacij. Nastaviti ga bo mogoče tako, da bo dovolil samo aplikacije z Applovim...

50 komentarjev

Apple omilil pogoje uporabe za pisce naročniških aplikacij

Nov način naročanja je utrl Murdochov The Daily.

vir: Guardian
Ars Technica - Ko je Apple februarja ponudil API z možnostjo plačevanja in naročanja znotraj aplikacij v App Store, kar je uporabno za vsebine, ki se morajo periodično osveževati, kot so recimo digitalni časniki, so to storili zelo samosvoje. Razvijalci aplikacij so morali obvezno v aplikacijo integrirati gumb za naročilo iz same aplikacije, če je kje na spletu obstajala tudi druga možnost nakupa naročnine, pa so morali zagotoviti, da je bila ponudba v sami aplikaciji, ki je šla prek App Stora, vsaj enako poceni. Apple je s tem pridobil 30 odstotkov provizije od vseh prodanih naročnin, hkrati pa razvijalci niso dobili podatkov o strankah (kontaktni in profilni podatki). Sedaj so pogoje uporabe omilili.

Kot so prvi ugotovili pedantni Nemci, lahko razvijalci...

5 komentarjev

Apple in Amazon v tožbi za ime app store

BuisnessWeek Online - Ko je Amazon marca letos predstavil svojo spletno trgovino za aplikacije in jo poimenoval Amazon Appstore for Android, Apple ni tratil časa. Hitro so vložili tožbo zoper Amazon, češ da Amazon krši Applovo blagovno znamko, za katero se je Apple prijavil že leta 2008 takoj po izidu iPhona 3G. To ni bil prvi primer, saj je Microsoft že januarja letos na Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke naslovil zahtevo, da se Applu blagovna znamka App Store Applu ne podeli (Microsoft se je vmes pritožil tudi zaradi premajhne pisave).

Amazon se je konec aprila na Applovo tožbo odzval v predvidljivem tonu. Dejali so, da je app store generičen termin, sestavljen iz angleških besed app (okrajšava za aplikacijo) in...

87 komentarjev

Mac App Store že uspešno napaden

vir: CNet
CNet - Le en dan po uradnem odprtju Applovega Mac App Stora so hekerji na splet že poslali popravek, ki omogoča piratstvo. Aplikacije v Mac App Storu imajo DRM, ki poskrbi, da jih lahko poganjajo le kupci in jih ne morejo kopirati naprej. Uporabniki so že potrdili, da trik deluje in da lahko zaganjajo plačljive aplikacije brez nakupa.

Srž napake ni v DRM-ju, ampak pomanjkljiva implementacija preverjanja dovoljenja za zagon v aplikacijah, kot so jo spisali pisci aplikacij. Tako niso prizadete vse aplikacije ampak le neka podmnožica. Temu navzlic skupina Hackulous trdi, da so razvili programsko opremo, ki omogoča nelegalno uporabo katerekoli aplikacije z Mac App Stora, a je še niso predstavili.

Napad je zelo preprost. Napadalec prekopira tri...

9 komentarjev

App Store dve leti in pet milijard aplikacij pozneje

CNet - Pred dvema letoma je Apple lansiral spletno trgovino App Store, ki je dopolnila leto prej izdani iPhone. Če so skeptiki morda dvomili v uspešnost tega modela prodaje, lahko danes mirno rečemo, da je Apple uspelo v velikem slogu. Na App Storu danes najdemo četrt milijona plačljivih in brezplačnih aplikacij, uporabniki pa so jih na svoje naprave prenesli več kot pet milijard. Poleg tega je App Store vzpodbudil nastanek mnogih konkurenčnih spletnih trgovin z aplikacijami, ki so jih ustanovili konkurentje v želji odrezati si kos spletne pogače, za katero se je izkazalo, da je večja, kot si je kdorkoli pred tem upal predstavljati.

Največji in edini omembe vredni Applov konkurent, ki se ga v Cupertinu morajo bati, je Googlov...

35 komentarjev