»

RIPE v Beogradu razpravlja o problematiki prenosov ukrajinskih in ruskih IP-jev

Slo-Tech - V Beogradu ta teden poteka 85. srečanje Réseaux IP Européens Network (RIPE), na katerem je pomembna tema tudi ruski napad na Ukrajino, sankcije zoper Rusijo in naslovi IP. RIPE je vrhovni upravljalec internetnih naslovov (IP) za Evropo, ki skrbi za dodeljevanje skrbnikom na nižjih ravneh.

Ukrajinski predstavniki poročajo, da ruske sile prevzemajo tudi IP-je in jih dodeljujejo ruskim uporabnikom. Ukrajinsko pravosodno ministrstvo zato pričakuje, da bo RIPE zamrznil prenose naslovov IP in številk avtonomnih sistemov (AS). RIPE ob tem opozarja, da bi tak ukrep prizadel tudi legitimne prenose, ki bi bil onemogočeni. Hkrati bi lahko bile baze RIPE v neskladnju z dejanskim stanjem, obstajala pa bi tudi možnost tožb. Rešitev je več, nobena pa ni idealna: blokada vseh prenosov, možnost zamrznitve registracijskih informacij za pol leta, pregled zahtevkov, ki ga izvajajo nacionalne vlade.

Vodja pravne službe RIPE Athina Fragkouli je dejala, da bi uvajanje kakršnekoli nove politike trajalo...

12 komentarjev

Apple med kladivom in nakovalom politične korektnosti

vir: BBC

vir: theguardian.com
theguardian.com - Apple se je po več mesecev trajajočih pogajanjih uklonil zahtevam Rusije in polotok Krim v svojih aplikacijah Apple Maps ter Weather App prikazal kot del njihovega ozemlja. Tak prikaz je sicer mogoče videti le če se nahajamo znotraj meja Rusije, drugod je Krim še vedno označen kot nikogaršnje ozemlje. Podobno, a z manj pompa, je problem že letos spomladi rešil Google v svojih Maps.

Rusija je polotok Krim anektirala leta 2014 in si s tem prislužila obsodbo ter sankcije mednarodne skupnosti. Obenem priključitve ne priznava večina pomembnejših svetovnih držav, med njimi denimo EU, ZDA in Kitajska. Applovo potezo so pravzaprav prvi javno objavili in pozdravili poslanci ruske Dume, ki so podjetje že prej opozarjali, da je prikazovanje Krima kot del Ukrajinskega ozemlja v Rusiji kaznivo dejanje.

Apple zadeve ne želi komentirati, toda na podjetje se je zgrnil srd uporabnikov, najprej ukrajinskih, tamkajšnji zunanji minister jim je namreč svetoval, naj se držijo tehnologije in zabave,...

30 komentarjev

Na prodaj gesla uporabnikov VKontakte

Slo-Tech - Na spletu se je znašel paket ukradenih osebnih podatkov, ki jih je neznani heker pridobil z vdorom v rusko družabno omrežje VKontakte. Več kot 100 milijonov uporabniških podatkov ponuja heker, ki je odgovoren tudi za vdore v MySpace, Tumblr, LinkedIn in Fling. Za ruski komplet podatkov zahteva en bitcoin, kar je okrog 500 evrov, vseh ukradenih podatkov pa naj bi bilo 170 milijonov.

Vdor v VKontakte (ki se danes uradno imenujejo VK.com) je pomemben zaradi več faktorjev. To je največje rusko družabno omrežje, ki je zelo popularno tudi v Vzhodni Evropi in Centralni Aziji, in ima v Rusiji več uporabnikov kot Facebook, saj je po Alexi to tam najbolj obiskana stran. Skupaj z ostalimi...

5 komentarjev

Krimska kriza tudi na internetu

Slo-Tech - Vse moderne vojne so bijejo tudi na internetu in zadnji incidenti med ruskimi in ukrajinskimi silami niso nič drugačni. Vse od začetka kopičenja ruskih vojakov na Krimu na internetu in drugih telekomunikacijskih možnostih potekajo srditi boji.

Že v petek so ruske sile prevzele nadzor nad več središči s telekomunikacijsko opremo, ki so v lasti ukrajinskega operaterja Ukrtelecom. Namestili so opremo, ki omogoča nadzor nad komunikacijami pred mobilnih telefonov, s naj bi preprečili uporabo mobilnih telefonov članov parlamenta in drugim pomembnim posameznikom, zatrjuje Valentin Nalivajčenko, vodja ukrajinske varnostne službe SBU. Ukrtelecom in varnostna služba se trudita ponovno vzpostaviti normalno komunikacije v tem delu države. Povezave med Krimom in...

23 komentarjev

Ruski rootkit Uroburos

Slo-Tech - Nemško podjetje G-Data je odkrilo kos zlonamerne programske opreme za prestrezanje podatkov, ki so ga najverjetneje napisali v ruskih obveščevalnih agencijah. Imenuje se Uroburos in neopaženo deluje že vsaj tri leta.

Kot je razvidno iz podrobnega poročila, gre za zelo dovršen kos programske opreme oziroma rootkit, ki ga sestavljata gonilnik in šifriran virtualni datotečni sistem. Ime je dobil po besedi, ki se pojavlja v njegovi kodi, in pomeni kačo, ki grize lasten rep.

Uroburos je sposoben okužiti računalnike, na katerih teče kakšna izmed različic sistema Windows. Ko ga okuži, začne...

13 komentarjev

Svetovni telekomunikacijski vrh WCIT'12 zaključen brez dogovora

V Dubaju je trenutno 25 stopinj.

Slo-Tech - Lepo na toplem (tj. stran od tečnih protestnikov ter nevladnih organizacij) se drevi v Dubaju zaključuje mednarodni telekomunikacijski vrh WCIT-12 v organizaciji ITU / OZN. Tema dneva je ureditev telekomunikacijskih omrežij v prihodnje, pri čemer je bilo že minuli mesec jasno, kam pes taco moli: skupina držav, osredinjena okoli Rusije, Kitajske ter organizatorke Savdske Arabije si močno želi nacionalizacije upravljanja z Internetom, tako da bi lahko samostojno bdele na svojih izhodnih linijah, domenah in notranjem prometu, ali navsezadnje uvedle tarifiranje po porabi v stilu mobilnih operaterjev. Zato je tudi tehnični standard za nadzor vsebine internetnega prometa (DPI) - ki bo zdaj vgrajen v vse prihajajoča heavy-duty omrežna stikala - prejšnjo sredo tako lepo šel skozi, brez kake...

5 komentarjev

Medvedjev želi cenzuro internetnih strani, ki propagirajo droge

vir: Heise
Heise - Ruski predsednik Dimitrij Medvedjev je na srečanju v mestu Irkutsk, kjer se je sestal tudi z otroki in govoril o ukrepih za zajezitev epidemije odvisnosti od drog med ruskimi mladimi, napovedal tudi cenzuro neprimernih spletnih strani kot enega izmed ukrepov. Obstoji več kot deset tisoč strani, ki odkrito propagirajo uporabo nedovoljenih drog, in prav te želi Medvedjev zapreti.

Kritiki oblasti se bojijo, da bo to le še na pripravna možnost za cenzuro protivladnih strani. Z ušesi so zastrigli že pred dvema tednoma, ko je ruska Tajna služba FSB izrazila zaskrbljenost nad dovoljenostjo šifriranja na internetu, a jih je Medvedjev potolažil z zagotovilom, da ne razmišljajo o prepovedi šifriranja. Zdajšnja napoved cenzure...

16 komentarjev

Strožji pogoji za registracijo ruskih domen

Nevarne in varne domene

ComputerWorld - Registracija državnih vrhnjih domen, kot so .si, .de in ostale dvočrkovne oznake držav, je v pristojnosti vsake države posebej. Posledica je zelo različna mera strogosti. Nadzor je bil doslej v Rusiji še posebej slab, tako da je domeno .ru lahko registriral vsakdo, ki je imel nekaj deset dolarjev odveč. Posledice so predvidljive; ruska vrhnja domena je že več let v samem vrhu na seznamu najnevarnejših domen na svetu (lani so bili na 9. mestu po odstotku zlih strani, Slovenija je 79.). V Moskvi so se odločili na področju registracije napraviti red.

Od 1. aprila bo za registracijo ruskih domen potrebno predložiti potni list za fizične osebe ali ustanovne listine za pravne osebe, s čimer želijo zajeziti gnezdenje prevarantov na ruskih straneh. Doslej so...

3 komentarji

Je med Rusijo in Gruzijo potekala tudi kibervojna?

Razobličena spletna stran gruzijskega parlamenta.

vir: New York Times
New York Times - Kot poročajo na New York Times, se je na Gruzijo nekaj tednov pred pravim vojaškim napadom zgodil kibernapad.

Varnostni strokovnjaki so tako že 20. julija zaznali več DDoS napadov na Gruzijske strežnike, med drugim tudi na strežnik pedsednika Mihaila Šakašvilija, sledila pa so tudi razobličenja spletnih strani. Kmalu po vojaškem napadu so bile napadene tudi komunikacije gruzijskih medijskih hiš in transportnih podjetij.

Kljub temu, da je Rusija zanikala, da stoji za napadi, pa ameriški varnostni strokovnjaki trdijo, da imajo jasne dokaze, da za napadi stoji ruska hekersko-kriminalna skupina Russian Business Network. Obstajali naj bi tudi dokazi, da naj bi bil gruzijski internetni promet preusmerjen preko vozlišč ruskih telekomunikacijskih...

18 komentarjev