»

Krimska kriza tudi na internetu

Slo-Tech - Vse moderne vojne so bijejo tudi na internetu in zadnji incidenti med ruskimi in ukrajinskimi silami niso nič drugačni. Vse od začetka kopičenja ruskih vojakov na Krimu na internetu in drugih telekomunikacijskih možnostih potekajo srditi boji.

Že v petek so ruske sile prevzele nadzor nad več središči s telekomunikacijsko opremo, ki so v lasti ukrajinskega operaterja Ukrtelecom. Namestili so opremo, ki omogoča nadzor nad komunikacijami pred mobilnih telefonov, s naj bi preprečili uporabo mobilnih telefonov članov parlamenta in drugim pomembnim posameznikom, zatrjuje Valentin Nalivajčenko, vodja ukrajinske varnostne službe SBU. Ukrtelecom in varnostna služba se trudita ponovno vzpostaviti normalno komunikacije v tem delu države. Povezave med Krimom in...

23 komentarjev

Ruski rootkit Uroburos

Slo-Tech - Nemško podjetje G-Data je odkrilo kos zlonamerne programske opreme za prestrezanje podatkov, ki so ga najverjetneje napisali v ruskih obveščevalnih agencijah. Imenuje se Uroburos in neopaženo deluje že vsaj tri leta.

Kot je razvidno iz podrobnega poročila, gre za zelo dovršen kos programske opreme oziroma rootkit, ki ga sestavljata gonilnik in šifriran virtualni datotečni sistem. Ime je dobil po besedi, ki se pojavlja v njegovi kodi, in pomeni kačo, ki grize lasten rep.

Uroburos je sposoben okužiti računalnike, na katerih teče kakšna izmed različic sistema Windows. Ko ga okuži, začne...

13 komentarjev

Ruski matematični čarovnik zavrnil nagrado

Washington Post - Marca smo pisali o matematičnem geniju iz Rusije Grigoriju Jakovljeviču Pereljmanu, ki je leta 2003 predložil dokaz Poincaréjeve domneve. Rešitev se je po natančni preveritvi izkazala za korektno in ker sodi med sedem matematičnih problemov tisočletja, kot jih je opredelil Clay Mathematics Institute of Cambridge, pripada Pereljmanu nagrada v vrednosti milijon dolarjev. Svojo ekscentričnost je Pereljman dokazal že večkrat, saj na primer ni sprejel Fieldsove medalje...

48 komentarjev

Pentagon prepovedal in zaplenil USB-ključe

Daily Tech - V Pentagonu, obrambnem ministrstvu in vojaških bazah ZDA so do nadaljnjega prepovedali uporabo zunanjih podatkovnih nosilcev, kamor sodijo tudi USB-ključi, iPodi in MP3-predvajalniki, zatem ko se je "globalni virus", kasneje prepoznan kot črv Agent.btz, na tak način razširil po omrežjih SIPRNet in NIPRNet. Razumljivo so pristojni skopi in še vedno ne dajejo izjav, čeprav se je to zgodilo že pred tednom dni. Omenimo, da v Pentagonu deluje sedem milijonov računalnikov, ki jih zdaj intenzivno pregledujejo in razkužujejo. Za zdaj so tudi zaplenili vse USB-ključe, ali jih bodo na koncu preiskave vrnili lastnikom, pa še preudarjajo.

25 komentarjev

Microsoft kupuje varnost

Slo-Tech - Matt Miller aka Skape, eden izmed razvijalcev aplikacij Metasploit Framework in WehnTrust ter avtor številnih naprednih člankov s področja varnosti Windows sistemov je pristal v Redmondu. Vsekakor bo v eminenti družbi, saj so bili pred njim asimilirani že, Crispin Cowan linux security guru in avtor aplikacije AppArmor, ter ruski heker EP_X0FF, eminenca na svetovni Windows rootkit sceni in avtor orodja Rootkit Unhooker.

So long Skape, and thanx for all shellcodes.

63 komentarjev

X-bit labs popeljal na test 4 najnovejše procesorske hladilnike!

X-Bit Labs - Kolegi iz ruske strani X-bit labs so na test popeljali štiri najnovejše zračne hladilnike za procesorje na podnožju 939 - Titan Vanessa S- ter L-Type, Thermaltakeov Big Typhoon in Zalmanov CNPS-9500 LED. Uporabili so t.i. burn-in program S&M ter izmerili, kateri procesorski hladilnik se je najbolje odrezal v hlajenju na 2700MHz navitega procesorja AMD Athlon64 3000+ z jedrom Venice E3. Testirali so tako v zaprtem ohišju kakor brez njega, tako da so rezultati pričujočega testa karseda objektivni. Če vas zanima, kako se je obnesel zloglasen Zalmanov gorostas in ali je Thermaltakeov Veliki Tajfun za svojo ceno res najboljši hladilnik, vam branje testa toplo priporočam.

7 komentarjev

Orodja za odkrivanje rootkitov v Oknih

Microsoft - Microsoft je napovedal, da bodo javnosti kmalu ponudili program Strider GhostBuster, namenjen odkrivanju skritih datotek in programov v operacijskem sistemu Microsoft Windows. Tako imenovani rootkiti so bili doslej znani predvsem v okoljih Linux (kjer jih odkriva chkrootkit). Delujejo tako, da skrijejo datoteke ali procese, tako da jih uporabnik z običajnimi orodji in obstoječimi protivirusni programi ne vidi oziroma zazna. To tehniko so v zadnjih mesecih že pričeli uporabljati programi za beleženje tipk, prikazovanje oglasov in nadzor računalnikov na daljavo.

Če ne želite čakati na Microsoftove razvijalce, lahko že sedaj uporabite orodji SysInternals RootkitRevealer, ki izpiše vse skrite datoteke (tudi sistemske dodelitve), ter F-Secure BlackLight (pozor: beta), ki izpiše samo datoteke, ki so dejansko sumljive in omogoča tudi njihovo preimenovanje.

Še zanimivost s sejma CEBIT: v živo lahko spremljate, kako pri podjetju Kaspersky odkrivajo nove škodljive programe.

6 komentarjev