»

Iran zaradi protestov ugasnil internet

Slo-Tech - Zaradi protestov, ki Iran pretresajo od minulega petka zaradi smrti Mahse Amini, ki jo je bila aretirala moralna policija, so v državi izključili internet. Dostop se je začel krčiti že v ponedeljek, ko so Netblocks, Cloudflare in drugi opazili poslabševanje povezljivosti. Več ponudnikov dostopa do interneta in mobilnih operaterjev je bilo tudi do 12 ur dnevno odrezanih od mednarodnih povezav. Tudi sporočila sms niso potovala normalno, če so vsebovala prepovedane pojme.

V sredo so začeli selektivno onemogočati tudi dostop do platform za komunikacijo Instagram in WhatsApp. Facebook, Twitter in YouTube so nedostopni že leta, zato je ljudem počasi začelo zmanjkovati platform za neovirano komunikacijo. Kmalu zatem so izključili tudi dostop do interneta prek mobilnih omrežij. Vmes se je interneta povezljivost občasno spet pojavila, a tudi včeraj je bil mobilni internet večidel nedosegljiv. Trenutno so redukcije dostopa do interneta občasne, medtem ko je dostop do zahodnih platform za...

21 komentarjev

Tehnološki velikani obljubljajo več varnosti pred državo

Slo-Tech - Več kot 30 podjetij, med katerimi so tudi ABB, Arm, Cisco, Facebook, HP, HPE, Microsoft, Nokia, Oracle, in Trend Micro, je podpisalo tako imenovan tehnični sporazum o računalniški varnosti (Cybersecurity Tech Accord), v katerem so se zavzela za boj proti zlorabi tehnologije. V sporazumu, ki vključuje vse večje proizvajalce in operaterje tehnologije, se podjetja opredeljujejo za boj proti zlorabam in zaščito uporabnikov ne glede na nacionalnost, lokacijo in interese. Podjetja s tem vsaj na načelni ravni trdijo, da ne bodo pomagala nobeni državi pri izvajanju internetni napadov na civiliste in podjetja kjerkoli na svetu.

Podjetja izpostavljajo štiri področja: boljšo obrambo, zavezanost nenapadanju, izboljševanje tehnologije in skupni pristop. V prvi točki podjetja obljubljajo...

39 komentarjev

Venezuela izdala svojo kriptovaluto

Slo-Tech - Venezuelski predsednik Maduro se decembra ni šalil, ko je napovedal, da bo Venezuela v boju zoper inflacijo izdala lastno kriptovaluto. Venezuela je sedaj res izdala kriptovaluto z imenom petro, za katero domnevno jamčijo z naftnimi rezervami. Skupaj naj bi izdali 100 milijonov petrov, kar predstavlja šest milijard dolarjev, na začetku pa jih bodo v obtok sprostili 82 milijonov. Vrednost 60 dolarjev za petro je določena glede na povprečno ceno sodčka venezuelske nafte januarja letos.

To je prva kriptovaluta, ki jo je izdala kakšna suverena država. Venezuela želi s petrom zbrati čim več trdne valute, saj je venezuelski zunanji dolg presegel 150 milijard dolarjev, država pa ga ne more več servisirati. Hkrati želijo z...

46 komentarjev

V Budimpešti protesti proti davku na internet

vir: AFP
AFP - V Budimpešti se je včeraj pred ministrstvom za gospodarstvo zbralo več kot deset tisoč ljudi, ki so protestirali proti napovedani obdavčitvi internetnega prometa.

Vladajoča stranka Fidesz je namreč prejšnji teden predstavila osnutek proračuna za prihodnje leto, ki predvideva davek v višini 150 forintov (pol evra) za vsak prenesen gigabajt. Ko je postalo jasno, da se ta številka po nobenem scenariju ne bo izšla, so pristavili, da bo davek navzgor omejen na mesečno 700 forintov (2,3 evra) za fizične osebe in 5000 forintov (16,2 evra) za podjetja. Vlada je tudi zatrdila, da bodo davek plačevali le ISP-ji in telekomunikacijski operaterji, a pričakovati je, da bodo ti davek prevalili na končne uporabnike.

Nasprotniki so na družabnih omrežjih za nedeljo...

162 komentarjev

Zaradi protestov cenzura interneta in medijev v Venezueli

Slo-Tech - V Venezueli od januarja potekajo protesti in demonstracije proti trenutnemu režimu, ki ga predstavlja predsednik Nicolás Maduro. Protestniki si zaradi korupcije, težke gospodarske situacije z visoko inflacijo in represije prizadevajo za predčasne volitve. Venezuelske oblasti so se v boju zoper protestnike zatekle tudi k prekinjanju telekomunikacij, med drugim so izključili internetno povezavo v delu države.

Najprej so v svet prispele novice, da je Venezuela blokirala dostop do fotografij na Twitterju. Tiskovni predstavnik Twitterja je to potrdil, medtem ko je nacionalni operater in ponudnik dostopa do interneta CANTV to zanikal. Twitter je potem pripravil navodila, kako je blokado mogoče obiti. Kasneje pa je postalo jasno, da so v nekaterih...

24 komentarjev

Britanska vlada razmišlja o blokadi socialnih in mobilnih omrežih v primerih množičnih neredov

David Cameron se je v zadnjim mesecih moral že večkrat braniti pred ostrimi vprašanji parlamentarcev, med drugim tudi v zadevi telefonskega prisluškovanja časopisne hiše News of The World.

Slo-Tech - V odziv na nedavne nemire na ulicah Londona in drugih angleških mest je predsednik vlade David Cameron vpoklical poslance nazaj s poletnega dopusta in za danes sklical izredno sejo parlamenta, na kateri so razpravljali o vzrokih in možnih ukrepih za preprečitev novih nemirov. Cilj zasedanja je, poleg pomenjenega, ponuditi britanski javnosti zagotovilo, da ima vlada kontrolo nad situacijo. Istočasno so tudi potrojili število policistov na ulicah; samo v Londonu jih vsako noč dežura 16 tisoč.

Tekom današnje parlamentarne debate je Cameron namignil, da bi vlada utegnila v prihodnje utegnila blokirati socialna omrežja, kot sta Facebook in Twitter, če bi bilo to potrebno za preprečitev organizacije nemirov (prev. in op. p.).


Vsakdo, ki je spremljal ta grozna dejanja...

36 komentarjev

Zaradi protestov tudi Libija onemogoča dostop do interneta

ComputerWorld - Kakor se protivladni protesti kakor požar širijo po arabskem svetu, se veča tudi število držav, ki so omejile ali povsem onemogočile dostop do interneta. Egiptu in Bahrajnu se je pridružila tudi Libija, kjer so v petek potekali siloviti protesti. Libija ni odgovorila le s strelnim orožjem, ampak tudi z omejitvijo dostopa do interneta.

Njihov glavni ponudnik dostopa do interneta General Post and Telecommunications Company je v včeraj ob 1.18 uri po lokalnem času začel prekinjati povezave z mednarodnimi omrežji. Iz Libije poročajo, da je nedosegljiva velika večina spletnih strani. Internet je dostopen občasno, pri čemer je Facebook blokiran ves čas, Twitter pa bojda ne....

0 komentarjev

Internet v Egiptu spet dostopen

BBC - Medtem ko so razmere na egiptovskih ulicah vsak dan bolj kaotične, se na internetu situacija normalizira. Včeraj ob 11.34 uri po lokalnem času so namreč v Egiptu vnovič vzpostavili predhodno prekinjene internetne povezave, tako da so vsi štirje veliki ponudniki dostopa do interneta spet dosegljivi iz mednarodnega naslovnega prostora, hkrati pa imajo tudi prebivalci dostop do interneta. Prav tako so ukinili blokadi Facebooka in Twitterja, s katerima se je omejevanje interneta pred popolno blokado sploh začelo. Dostopne so egiptovska borza, banke, univerze, veleposlaništva, podjetja itn.

Uradnega obvestila ali izjave iz Egipta ni. Mediji špekulirajo, da gre bodisi za ukrep, ki bo...

2 komentarja

Egipt v celoti odrezan od interneta

vir: BBC
BBC - Včeraj smo poročali, da je Egipt blokiral dostop do Facebooka in Twitterja, da bi preprečil organizacijo in podpihovanje uporov, ki so se v državi razplamteli proti voditelju Hosniju Mubaraku. Na prvi pogled se je zdelo, da so blokade začasne narave, saj je bilo vmes moč dostopati do strani, a se je z naraščajočo jakostjo protestov okrepila tudi blokada interneta. Od danes je v Egiptu blokiran praktično ves dostop do interneta.

Kot poročajo podjetja, ki se ukvarjajo s spremljanjem internetnih povezav, so danes ob 23.34 uri po srednjeevropskem času ugasnili vse usmerjevalnike pri egiptovskih ponudnikih dostopa do interneta, tako da je država informacijsko odrezana od sveta. V Egiptu so...

573 komentarjev

Kuba dobiva širokopasovni dostop do interneta

Čeprav so računalniki na Kubi legalni, posebej razširjeni niso. Povprečna plača namreč znaša 20 dolarjev, računalnik pa stane 800 dolarjev.

Guardian - Kuba je ena zadnjih držav na svetu, kjer širokopasovnega dostopa do interneta še ni. A to se bo kmalu spremenilo, saj se je začelo polaganje podmorskega kabla do Venezuele, s katerim se bodo Kubanci pridružili internetno povezanim državam sveta.

Med vikendom je iz bližine venezuelskega pristanišča La Guaira proti Kubi izplula ladja Ile de Batz za polaganje podmorskih kablov francoskega podjetja Alcatel-Lucent. Na ta način bo Kuba obšla 50 let star ameriški embargo in povečala svojo internetno povezljivost za 3000-krat. Trenutno je med Kubanci le 14 odstotkov uporabnikov interneta, ki do medmrežja dostopajo predvsem iz vladnih računalnikov, univerz, tujih podjetij in hotelov. Zaradi embarga se namreč Kuba ne more povezati v mrežo podmorskih...

38 komentarjev