»

GoDaddy več let tarča hekerjev

Slo-Tech - GoDaddy, ki je z 21 milijoni strank in letnim prometom štiri milijarde dolarjev eden največjih registrarjev domen in ponudnikov gostovanja, je včeraj razkril, da so imeli hekerji več let dostop do njegovih sistemov. V tem času so odtujili izvorno kodo, podatke o uporabnikih, prijavne podatke zaposlenih in na spletne strani strank podtikali zlonamerno programsko opremo (malware). V poročilu SEC so pojasnili, da prvi vdori segajo v leto 2020 in da so trajali vse do danes. Preiskava še poteka, so dodali.

Zadnji vdor se je zgodil decembra 2022, ko so hekerji vdrli v cPanel. V GoDaddyju so zapisali, da za vdori stoji organizirana skupina, ki je izvajala phishing, širjenje malwara in podobno. Celotno poročilo se bere kot seznam nepooblaščenih dostopov, med katerimi so dostop do računov zaposlenih marca 2020, dostop do izvorne kode novembra 2021, dostop do prijavnih podatkov strank, dostop do FTP-strežnikov, kraja 1,2 milijona elektronskih naslovov strank itd. Malomarnost pri GoDaddy pa...

0 komentarjev

Največ zlonamerne programske opreme gostuje v ZDA

Slo-Tech - Rezultati sveže raziskave Security Engineering Research Team (SERT) za zadnje četrtletje (Q4 2013) kažejo, da je največ zlonamerne programske opreme (malware) najdemo na ameriških strežnikih. Kar 44 odstotkov malwara je v ZDA, na drugem mestu pa je Nemčija s petkrat nižjim deležem oziroma 9 odstotki. To pomeni, da tudi za nas geografsko filtriranje ni posebej učinkovito, saj si ameriških naslovov ne moremo privoščiti blokirati.

Zlikovci so z odprtimi rokami sprejeli razvoj oblačnih storitev. Te jim koristijo, ker omogočajo enostavno postavitev strani, legitimen vir za promet, ki ne bo na črnih seznamih (recimo Amazon, Google), ter nizke stroške. Amazon in GoDaddy sta največja vira spletne umazanije. Kar 16 odstotkov vsega spletnega malwara je na straneh, ki imajo gostovanje urejeno prek Amazona, 14...

5 komentarjev

NSA namerno okužila 50.000 računalnikov

nrc.nl - Nizozemski časnik NRC Handelsblad piše, da novi dokumenti, ki jih je razkril žvižgač Edward Snowden, dokazujejo, da je NSA v več kot 50.000 računalnikov po svetu namenoma namestila zlonamerno programsko opremo z namenom kraje podatkov.

Gre za izvleček iz predstavitve iz leta 2012, v kateri NSA orisuje zbiranje podatkov po svetu. Ena izmed metod se imenuje CNE (Computer Network Exploitation) in označuje namestitev malwara na dobrih 50.000 po svetu. O posameznih primerih smo že pisali, recimo o napadu na vozlišča belgijskega telekoma, ki ga je izvedla britanska obveščevalna agencija GCHQ, da so lahko prestrezali promet prek te infrastrukture. Belgija je pomembna tarča, saj so v Bruslju...

13 komentarjev

Tudi Apple žrtev istih napadalcev kakor Facebook

vir: Reuters
Reuters - Apple je včeraj zvečer javno priznal, da so bili tudi oni tarče napadov, ki so, kot kaže, delo izpod rok istih ljudi kot napadi na Facebook (ni pa jasno, ali so tudi napadalci na Twitter in ameriške časnike isti ter ali so napadi povezani s kitajsko Enoto 61398) Tudi v tem primeru je bil vektor napada isti, in sicer so napadalci izkoristili ranljivost v Javi, če so zaposleni obiskali okuženo spletno stran. Šlo je za spletno stran, navidezno namenjeno razvijalcem mobilnih aplikacij. Na tak način so pridobili nepooblaščen dostop do nekaj računalnikov zaposlenih, a večje škode po Applovem zatrjevanju niso povzročili. Prav tako naj ne bi bili ukradli nobenih podatkov, saj so vdor pravočasno zaznali.

Apple je zato že včeraj...

3 komentarji

Pisci malwara vedno bolj domiselni, skrivališče tudi miška

Symantec - Pisci virusov so našli še eno mesto, kam lahko skrijejo svojo kodo v upanju, da jih protivirusni programi ne bodo odkrili. Symantec poroča o zanimivi zamisli, ki je bila mimogrede že tudi udejanjena, skrivanja zlobne kode v API-funkcije za računalniško miško. Ker se med avtomatično analizo in iskanjem zlobne kode miška običajno ne premika, ostane kode skrita in neaktivna.

Kot piše Symantec, je količina zlobne kode neverjetna. V svojem poročilu poročajo, da so lani odkrili 400 milijonov novih variant škodljive programske opreme (malware) oziroma več kot milijon dnevno. Te množice se ne da pregledati na roke, zato se zanašajo na računalniško obdelavo (automated threat analysis). Vso kodo, ki pride na pregled, poženejo v navideznih strojih (virtual machine) in preverijo njeno delovanje. Če računalniški sistem zazna nenavadno ali sumljivo vedenje, šele v...

58 komentarjev

Decembra v Indiji konferenca MalCon

Slo-Tech - Večina nas pozna večje konference s področja računalniške varnosti, kot sta denimo Black Hat in Defcon, dosti manj pa konferenco, ki je namenjena debati posebej o škodljivi programski opremi malware. Prve dni v decembru bo v indijskem Bombaju potekala konferenca MalCon, ki jo prireditelji oglašujejo kot prvo svetovno platformo, kjer se bodo zbrali raziskovalci malwara, njegovi pisci in varnostni strokovnjaki. Na konferenci bodo lahko pisci malwara predstavili svoje članke in delujoče primerke svojih zvarkov, da bi osvestili tiste, ki zagotavljajo varnost, slednji pa orodja za boj proti njim.

Brian Krebs je bil nad konferenco sprva začuden, a mu je koordinator konference Rajshekhar Murthy zagotovil, da bo 3. decembra v Bombaju in dva dni...

5 komentarjev

Internet je umazano mesto

Slashdot - Pri Websense Security Labs so izdali rezultate svoje polletne študije stanja na internetu. Pri pregledu stanja v drugi polovici lanskega leta so ugotovili, da je internet v resnici večidel res smetišče neuporabnih podatkov. Tako na primer 13,7 odstotka vseh poizvedb po modernih iskalnih frazah na internetnih iskalnikih vodi na strani z malwarom. Na splošno je število zlobnih spletnih strani poraslo za 225 odstotkov, kar pripisujejo vedno večjemu uveljavljanju Weba 2.0.

Velika večina, kar 71 odstotkov strani z zlobno kodo je v resnici povsem legitimnih strani, ki so bile napadene in kompromitirane. Polovica se jih nahaja v ZDA, na drugem mestu je s 17 odstotki Kitajska. Kar 86 odstotkov vseh poslanih elektronskih sporočil je predstavljal spam in kar 81 odstotkov vseh e-poštnih sporočil vsebuje povezave na zlobne strani, medtem ko je situacija na spletu še slabša - kar 95 odstotkov vsebin, ki jih ustvarijo uporabniki, je bodisi spam bodisi zlobne kode. Več o tem.

9 komentarjev