»

Gmail širi potrebo po 2FA

Slo-Tech - Dostop do elektronskega predala in njegove nastavitve so ključi za dostop do velike večine vseh digitalnih storitev, ki jih uporabljamo. Google v Gmailu za zaščito skrbi z dvostopenjsko avtentikacijo, ki jo potrebujemo pri novi prijavi, nato pa lahko v napravi ostanemo prijavljeni več tednov. Google je sedaj napovedal, da bo dodatno preverjanje (2FA) pogostejše, četudi smo v napravi že prijavljeni.

Prvi nasvet je seveda vključiti 2FA, saj tega še vedno niso storili vsi uporabniki. Uporaba Gmaila brez 2FA je zelo nevarna in se odsvetuje, saj kljub Googlovim poizkusom čim bolje zaščititi uporabnike ostaja ranljiva za hekerske prevzeme. Google pa nas obvešča še, da bo po novem 2FA potreben pri spreminjanju občutljivih nastavitev Gmaila, četudi smo prijavljeni. To so na primer novi filtri, nastavitve avtomatičnega posredovanja pošte, dostop prek protokola IMAP ipd. Google bo v takih primerih preveril, ali je treba dodatno potrditi istovetnost uporabnika, četudi je ta prijavljen.

...

5 komentarjev

Google videoposnetke uporabnikov pomotoma poslal neznancem

Slo-Tech - Google je začel obveščati uporabnike, ki so uporabili storitev Takeout, da so njihove videoposnetke morda posredovali naključnim uporabnikom. Incident se je zgodil lani med 21. in 25. novembrom, a uporabnike obveščajo šele sedaj. Prizadetih naj bi bilo 0,01 odstotka uporabnikov Takeouta, medtem ko druge storitve niso imele težav. Napaka je bila omejena le na videoposnetke in ni prizadela fotografij ali drugih vsebin.

Takeout je storitev, ki omogoča izvoz vseh osebnih podatkov in vsebin, ki jih imamo pri Googlu, da naredimo varnostno kopijo ali jih uvozimo kam drugam. Iz javnosti neznanih razlogov pa se je novembra v teh arhivih, ki jih prenesemo z Googlovih strežnikov, znašel tudi kakšen videoposnetek neznancev (in obratno, kakšen je tudi manjkal, ker so ga namesto lastnika dobili neznanci). Google je težav odkril in odpravil, so še zapisali.

Tovrstni spodrsljaji, dasiravno redki, so lahko zelo problematični. Prav tako je bil Google pri razkritju težave zelo redkobeseden,...

7 komentarjev

Gmail za 15. rojstni dan dobiva štoparico

Slo-Tech - Pred natanko petnajstimi leti je Google predstavil storitev, ki ni bila prvoaprilska potegavščina, temveč je postala njegov drugi najprepoznavnejši izdelek. Najpopularnejši brezplačni elektronski predal Gmail je z nami od leta 2003, ko je naredil revolucijo z 1 GB prostora, ki ga je nudil. Konkurenca je tedaj ponujala zgolj nekaj megabajtov. Še pomembnejše pa je bilo izjemno zmogljivo iskanje, zaradi česar smo se povsem odvadili sortirati elektronsko pošto ali brisati stara sporočila.

V tem času je Gmail rasel (do danes na 15 GB in 1,5 milijarde uporabnikov) in se razvijal (spam je večinoma preteklost), a ključnega problema elektronske pošte mu vseeno ni uspelo odpraviti. Google je poizkušal na primer s storitvijo Inbox, a urejeni kaos, ki ga večidel predstavlja elektronska pošta, je ostal. Inbox pa je medtem umrl.

...

50 komentarjev

Nič več elektronskih naslovov @facebook.com

BBC - Se spomnite, ko je pred poldrugim letom Facebook elektronske privzete naslove vseh svojih uporabnikov spremenil na domeno @facebook.com? To je pomenilo, da kar na enkrat v Facebooku niste več videli pravega elektronskega naslova svojih prijateljev, ampak le uporabniško ime na domeni facebook.com. Pošiljanje pošte na račun je pomenilo, da se bo ta znašla v pomenkih v Facebooku, kar je lahko problem, če vaš sogovornik Facebook bolj redko uporablja.

Storitev je v resnici še nekoliko starejša, saj jo je Facebook vpeljal že leta 2010, a je veliko prahu dvignila šele ob prisilni spremembi leta 2012. Ideja je bil združenje vseh načinov komunikacije, tako da bi lahko v Facebookov...

25 komentarjev

Google+ omogoča pošiljanje e-pošte neznancem

Slo-Tech - Google je predstavil novost pri integraciji elektronskega predala Gmail in družabnega omrežja Google+, ki bo omogočala pošiljanje elektronske pošte tudi ljudem, katerih elektronskega naslova ne poznamo.

V bližnji prihodnosti bo Gmail v spletnem vmesniku ponujal tudi pošiljanje elektronskih sporočil vsem uporabnikom storitve Google+, četudi njihovega e-naslova nimamo niti ga niso javno objavili (Google je začetno nejasnost odpravil s pojasnilom, da to velja za vse uporabnike storitve, ne le za naše prijatelje). Sporočilo, ki jim ga pošljemo, ne bo pristalo v glavnem delu mape Prejeto, ampak pod zavihkom Social. Na ta način bo vseeno poskrbljeno za preglednost, a kdor do pošte dostopa prek odjemalcev IMAP ali POP3, teh zavihkov ne vidi in vso pošto dobiva v mapo Prejeto.

Da bi omejili zlorabe,...

3 komentarji

Naslednik Hotmaila je Outlook.com

Microsoft - Microsoft je predstavil naslednika popularne storitve Hotmail.com, ki je bil eden izmed prvih brezplačnih elektronskih predalov in še danes skupaj z Googlom in Yahoojem ostaja v skupini velikih treh. Imenuje se Outlook.com.

Čeprav združuje funkcionalnosti Hotmaila in Exchangea, bo namenjen domačim uporabnikom, medtem ko bo za poslovne ostal čistokrvni Outlook. Prva novost, ki jo pri registraciji v Outlook.com opazimo, je spremenjen videz. Ta je že prilagojen Windows 8, in sicer se sklada z uporabniškim vmesnikom Metro. Rokovanje s sporočili je lažje, saj enostavno gledamo predoglede pripetih slik in videoposnetkov, odznačujemo spam in dostopamo do spletnih aplikacij Office, saj je poskrbljeno za integracijo s spletnimi Wordom, Excelom,...

51 komentarjev

Srd uporabnikov zaradi Facebookovih e-naslovov

CNet - Če še niste opazili spremembe v kontaktnih podatkih na svojem profilu v Facebooku, pokukajte vanj. Ta teden je namreč Facebook vsem uporabnikom spremenil prikazani elektronski naslov v takega, ki ima na koncu domeno @facebook.com. Prvi elektronski naslov je v profilu ostal, a po privzetih nastavitvah se obiskovalcem prikazuje le Facebookov naslov. Kdor tega ne želi, mora v profilu ročno popraviti nastavitve elektronskega naslova.

Facebook trdi, da so to storili z namenom poenotenja komunikacij. Elektronska pošta, ki jo uporabnik prejme na naslov @facebook.com, se namreč znajde med njegovimi sporočili na Facebooku. To drži, a uporabniki so nad potezo Facebooka vseeno besni. Poleg tega da je nastavitve spremenil...

21 komentarjev

Hotmail uvaja aliase

CNet - Ker je deljenje pravega, to je službenega ali domačega elektronskega naslova, naokoli po straneh, ki za registracijo terjajo e-naslov, nespametno početje, ima veliko ljudi več postranskih e-naslovov. Za registracije na razne forume in podobno ustvarjeni naslovi so pripravna reč, a kaj ko si je treba zapomniti nove pare prijavnih podatkov. Pri Microsoftu so staknili glave in iznašli storitev Hotmail Aliases, ki rešuje ta problem.

Uporabnik lahko v svojem elektronskem predalu generira do pet alternativnih e-naslovov, tako imenovanih aliasov, ki so povezani s podmapo v predalu. Tako lahko te aliase razkrije na spletnih straneh, sporočila nanje pa letijo v posebno mapo znotraj e-predala, ne da bi pošiljatelj poznal pravi naslov. Na ta način si ni potrebno zapomniti novih prijavnih podatkov, poleg tega pa lahko aliase...

55 komentarjev

Facebook predstavil nov način komuniciranja

Takole je Zuckerberg novembra 2010 predstavljal nove načine komunikacije po Facebooku.

CNet - Mark Zuckerberg je na težko pričakovani tiskovni konferenci predstavil nov način komuniciranja, kot si ga je zamislil Facebook in so ga časniki prejšnji teden najavljali kot ubijalca e-pošte. Pri razvoju sistema, ki je trajal 15 mesecev, se je Zuckerberg zanesel na pogovore s srednješolci, ki so tekstovna sporočila, elektronsko pošto in obvestila prek Facebooka označili za prepočasne in preveč formalne. Facebook je zato razvil nov sistem, ki je konglomerat obstoječih tehnologij.

Sistem vključuje elektronsko pošto, Facebookova sporočila, Facebookov klepet, tekstovna sporočila na mobilnikih in druge protokole za hipno sporočanje. Novost so poimenovali tekoče sporočanje (seamless...

43 komentarjev

Gmail zna pošiljati SMS

Google - Googlovi inženirji nas tako pridno razvajajo z vedno novimi in novimi storitvami in izboljšavami obstoječih, da jih včasih niti ne opazimo. Nova spretnost, katere so naučili Gmail, je pošiljanje SMS-sporočil. Prvikrat se je ta možnost bežno pojavila v spletnem vmesniku Gmaila pred mesecem dni, a so jo zaradi hroščatosti po hitrem postopku umaknili. Po razgibavanju sivih celic sedaj pri Googlu pravijo, da je funkcija pripravljena.

V razdelku Labs spletnega klienta za Gmail si uporabniki lahko vključijo funkcijo Text Messaging (SMS) in Chat. Nato lahko v polju chat na levi strani osnovnega okna izberejo kontakt, s katerim se želijo pomenkovati, vpišejo njegovo telefonsko številko in sestavijo sporočilce. Še klik na gumb pošlji in voilà, prejemniku zapoje mobilni telefon. Drobni tisk opozarja, de je storitev mogoča le za ameriške številke in da utegne operater prejemniku prejem sporočila zaračunati. Na tako prejeta sporočila je mogoče odgovarjati s telefona, Google pa poskrbi, da...

29 komentarjev