»

Codeweek v Računalniškem muzeju

Slo-Tech - Prihodnji teden je spet Codeweek! To je teden, ko se geeki po vsej Evropi posvetijo programiranju, računalniškemu izobraževanju in ozaveščanju in v tovrstna ravnanja vabijo tudi druge.

Če vam je doma karantensko-dolgčas, tokrat računalniški muzej vabi na virtualne sprehode in delavnice:
v torek, 20.10. ob 18:00 virtualni sprehod po vrhunskih dosežkih Slovencev v svetu in hitrim uvodom v šifriranje informacij
v četrtek, 22.10. ob 18:00 virtualni sprehod po zgodovini računalniških iger, konzol in osnove računalniške grafike
v soboto, 24.10. ob 18:00 začetna delavnica načrtovanja elektronskih vezij.

Če želite izvedeti zakaj se je v zgodovino zapisal kalukator HP-35 in kako je povezan s Slovenijo, če vas zanimajo prazgodovinski Nintendi in Sege ali če vas mikajo flip-flopi, je to teden za vas! Vse kar sodelujoči potrebujejo je Zoom in veselje do spoznavanja novih področij. Vabljeni!

0 komentarjev

British Museum ponudil 1,9 milijona fotografij pod licenco CC4

Posnetek iz baze. Slika: British Museum

Slo-Tech - British Museum je sporočil, da bo odslej 1,9 milijona fotografij iz njihovih zbirk za nekomercialno rabo prosto dostopnih na spletu. Uporabniki ne bodo potrebovali nobene registracije, temveč bodo fotografije preprosto pretočili s spleta. Tam so odslej objavljene pod licenco Creative Commons 4.0, ki dovoljuje deljenje v vseh oblikah in medijih ter predelovanje fotografij v nekomercialne namene. Pri tem je treba navesti vir fotografij, ki je British Museum.

Muzej je imel že doslej obširno bazo fotografij na spletu, a se je bilo treba za prenos registrirati. Prvo verziji so na splet postavili leta 2007 (Collection Online), odtlej pa se je razširila. Zadnjo prenovo so dlje časa načrtovali, a so jo zaradi epidemije virusa korona nekoliko pospešili. V njej je 280.000 novih fotografij in 85.000 novih objektov, ki doslej niso bili fotografirani. Med fotografiji najdemo na primer Rosetto Stone in skulpture iz Partenona. Nekatere objekte si je odslej možno pogledati zelo od blizu.

6 komentarjev

Google Street View tudi po Sloveniji!

Prešernov trg v Ljubljani

Slo-Tech - Googlova storitev Street View, ki omogoča virtualni sprehod po zemljevidu, je začela delovati tudi za slovenske kraje. Lani poleti je Google začel fotografirati in snemati slovenske ulice in trge, danes pa je Google Slovenija na novinarski konferenci uradno predstavil rezultate tega projekta. Na Googlovih zemljevidih si lahko odslej ogledate tudi slovenske kraje.

Ulični pogled vključite tako, da v Googlovih zemljevidih rumenega možička iz levega kota potegnete na zemljevid, kjer bi si želeli ogledati okolico. Odpre se vam 360-stopinjski pogled. Z miško lahko vrtite pogled v vse smeri, ali pa se premaknete naprej ali nazaj.

Za varovanje zasebnosti, kar je bil eden izmed glavnih pomislekov in razlog, da je Street View v Slovenijo prišel šele sedaj, je dobro poskrbljeno....

145 komentarjev

Google omogoča izdelavo virtualnih sprehodov

Google - Slikovni material za Googlovo storitev Street View je doslej zbiral Google. To so počeli s posebnimi kamerami, ki so jih običajno namestili na avtomobile, včasih pa tudi kam drugam. Benetke so na primer prehodili. Sedaj pa je Google ponudil priložnost uporabnikom, da sami ustvarijo svoje posnetke za Street View.

V funkciji Views je mogoče na splet naložiti panoramske (360-stopinjske) fotografije lokacije in potem označiti, kje so bile posnete. Aplikacijo za zajem panoramskih fotografij imajo Androidne naprave že nameščeno, naprednejši pa lahko namesto kompaktnih uporabijo tudi fotoaparate DSLR. Ko enkrat te panoramske fotografije imamo, jih je treba povezati in prenesti na splet. Potem jih je mogoče deliti tudi z ostalimi uporabniki.

Čim več...

7 komentarjev

Kako Google gradi svoje zemljevide

The Atlantic - Ko je Google Maps šele nastajal, smo lahko opazovali, kako so ameriška mesta podrobno poslikana s satelitov in letal, medtem ko je bila Slovenija ena precej na zemljevidu še neostra packa; le okrog Ljubljane je bil nekoliko bolj podroben del. Danes, skoraj deset let pozneje, je Google Maps zrasel v strahospoštovanja vredno storitev, ki vas lahko na slepo prepelje iz enega konca Evrope na drugega, vmes pa upošteva še vremenske podatke, razmere na cestah in drugo. Kako neki Google to počne?

Nedeljske popoldneve in dolge večere si lahko popestrimo z branjem o sistemu, ki vse to omogoča. The Atlantic se je pogovoril z ljudmi v Googlu, ki delajo na malo znanem projektu Ground Truth. Google namreč ne skriva, da je njegova ambicija organizirati in urediti...

97 komentarjev

Google Street View začenja pot po Sloveniji

RTV Slovenija - Končno smo dočakali prihod Googlove storitve Street View v Slovenijo. Že maja smo poročali, da je Google dosegel načelen dogovor z informacijsko pooblaščenko, sedaj pa vse nared za pričetek fotografiranja slovenskih mest. To se bo začelo prihodnji torek, torej 9. julija 2013.

Google bo svoja vozila sprva poslal v Ljubljano, Maribor, Celje, Kranj in druga velika mesta, kasneje pa se bodo popeljali tudi po manjših krajih in okolici. Potek snemanja in lokacijo Googlovih avtomobilov si lahko ogledate na njihovih straneh, kjer so dostopne tudi podrobne informacije o uporabljeni tehnologiji in odgovori na vprašanja glede zasebnosti.

Google Street View je na voljo že v več kot 50 državah, tudi v vseh slovenskih sosedah....

142 komentarjev

Google Street View prihaja v Slovenijo

Finance - Googlova storitev Street View končno prihaja tudi v Slovenijo. Prvikrat se je o tem začelo govoriti leta 2010, a takrat informacijski pooblaščenec in Google nista našla skupnega jezika. Nataša Pirc Musar je tedaj od Googla zahtevala, da zbriše obraze in opravi drugo potrebno anonimizacijo (odstranitev registrskih oznak, kočljivih posnetkov itn.) na podatkih v Sloveniji takoj po zajemu pred nadaljnjo obdelavo, Google pa je vztrajal, da iz tehničnih razlogov to ne gre. In ker ti podatki niso smeli zapustiti Slovenije, Google Street Viewa pač ni bilo.

Septembra lani se je premaknilo. Informacijska pooblaščenka je na Twitterju objavila, da se je Google spet oglasil in da usklajevanja potekajo, tako da...

121 komentarjev

Googlove težave s Street Viewom v Švici

vir: Heise
Heise - Švicarsko zvezno sodišče v Bernu je pretekli mesec v tožbi zoper Google pritrdilo švicarskemu informacijskemu pooblaščencu, ki je zahteval strogo anonimizacijo posnetkov pred objavo na spletu. Tako mora Google pred objavo posnetkov zakriti obraze oseb, registrske tablice vozil in pred občutljivimi zgradbami, kot so zapori, bolnišnice, varne hiše, tudi oblačila in polt oseb. Google je pojasnil, da zmorejo največ 98- do 99-odstotno anonimizacijo, zato so vložili pritožbo. Če jim spodleti, grozijo z izklopom storitve Street View v Švici.

Googlov švicarski direktor Patrick Warnking pojasnjuje, da 100-odstotna anonimizacija iz tehničnih razlogov ni mogoča. Zato naredijo najbolj, kar morejo,...

63 komentarjev

Google Street View osvojil Antarktiko

Google News - Google je dosegel cilj, ki si ga je zadal leta 2007 ob predstavitvi Street Viewa - da bi si lahko vsakdo pogledal katerokoli ulico na kateremkoli kontinentu. Če smo povsem natančni, so uresničili del o kateremkoli kontinentu. Vanj so namreč vključili tudi posnetke z Antarktike, s čimer so pokrili vseh sedem kontinentov. Poleg te celine so danes dodali še posnetke iz Brazilije in Irske. Dasiravno je pokritost Antarktike nekoliko slabša od ostalih kontinentov, saj je le nekaj mest, kjer je na voljo panoramski 360-stopinjski pogled, je treba vzeti v obzir, da tam ulic in cest v pravem smislu seveda ni.

22 komentarjev