»

Pasivni Wi-Fi bi potreboval desettisočkrat manj energije

Slo-Tech - Ena izmed glavnih pomanjkljivosti uporabe brezžičnega omrežja v mobilnih napravah je visoka poraba električne energije, zaradi česar med pomembnejše nasvete za varčevanje z baterijo sodi izklapljanje Wi-Fi na telefonu. Ker to predstavlja tudi znatno prepreko pri razvoju pametnih naprav, ki bodo ves čas povezane v internet (IoT), je dobrodošla iznajdba tehnologije z Univerze v Washingtonu, ki jo imenujejo pasivni Wi-Fi in porablja večtisočkrat manj električne energije kot klasični Wi-Fi.

Podrobnosti bodo predstavili na simpoziju USENIX 13. marca, že sedaj pa si jih lahko pogledamo v članku. Pasivni Wi-Fi naj bi (merjeno na mobilnih napravah) porabljal desettisočkrat manj električne energije kot Wi-Fi in tisočkrat manj kot Bluetooth. Pri tem bo še vedno dosegal povsem spodobne hitrosti, in...

21 komentarjev

Google Sunroof izračuna, ali se vam splača streho pokriti s sončnimi celicami

Google - Vgradnja sončnih celic načeloma prispeva k zmanjšanju računa za električno energijo ali celo zaslužka, če so izpolnjeni ustrezni pogoji. Ni namreč vseeno, koliko stanejo sončne celice, kolikšna je njihova življenjska doba, koliko sonca posije nanje ter koliko znaša odkupna cena elektrike. Google se je odločil, da bo pomagal odgovoriti na ta vprašanja in ljudem tako poizkušal približati sončno energijo. Projekt Sunroof, ki je nastal v okviru 20 odstotkov časa, ki ga lahko inženirji porabijo za razvoj zanimivih projektov po lastni izbiri, je za zdaj omejen na San Francisco, Boston in Fresno, a naj bi v prihodnosti zaobjel cele ZDA, Google pa se spogleduje tudi z razširitvijo na...

29 komentarjev

Premikanje delčkov na metrski skali s pomočjo svetlobe

PhysOrg.com - Že 40 let je odkar je znanstvenikom znano kako nadzorovano premikati delčke s pomočjo svetlobe (optična pinceta), a do sedaj so bili premiki možni le na skalah nekaj desetink milimetra, večinoma v kapljevinah. Novo študija, ki je bila objavljena v Physical Review Letters, pa je pokazala kako je mogoče premikati delčke velikosti 100 mikrometrov do razdalje 1 meter z natančnostjo 10 mikrometrov.

Ko na delček posvetimo s svetlobo, se ta segreje neenakomerno, zato se okoljske molekule od toplejše strani odbijejo hitreje kot od hladnejše, zato se delček premakne stran od svetila (zelo znan primer je svetlobni mlinček).

S pomočjo vrtinčenja snopov svetlobe je raziskovalcem uspelo narediti past s toroidnim presekom, v katero so, kot v cev,...

15 komentarjev

Odkrili samosestavljive fotocelice

Slo-Tech - Raziskovalci Michael Strano, Charles Roddney in Hilda Roddey z ameriškega MIT-a so svojo skupino podiplomskih študentov v začetku tega meseca v reviji Nature Chemistry objavili odkritje samosestavljive tehnologije fotovoltaikov. Reševali so problem preperevanja materialov na direktni sončni svetlobi, ki sčasoma zmanjša učinkovitost sončnih celic in njihov izkoristek. Kot pravi Strano, je idejo dobil pri rastlinah, kjer reaktivni kisikovi intermediati (superoksidni, peroksidni anioni, nascentni kisik) povzročajo škodo v proteinih, a jih rastline sproti vsak dan znova popravljajo.

...

15 komentarjev

Ameriško tožilstvo od avtorja knjige o CIA zahteva razkritje virov

Slo-Tech - Konec aprila je ameriško tožilstvo od Jamesa Risena, novinarja in avtorja knjige State of War: The Secret History of the C.I.A. and the Bush Administration, sodno zahtevalo razkritje novinarskih virov.

Tožilstvo zahteva razkritje virov, ki jih je avtor uporabil za pisanje devetega poglavja o operaciji Merlin. Šlo je za tajno operacijo obveščevalne službe CIA, s pomočjo katere so ZDA februarja 2000 s pomočjo v ZDA prebeglega ruskega znanstvenika Iranu poslale načrte za enega ključnih delov za jedrsko bombo.

Načrti so sicer vsebovali nekatere tehnične napake, zaradi katerih naj bi Iran jedrske bombe ne uspel izdelati, vendar se je kasneje izkazalo, da so bile napake preveč očitne, poleg tega pa se je celotna operacija zasukala nekoliko nepričakovano. Zato obstaja bojazen, da trik, s pomočjo katerega naj bi ZDA Iran pri gradnji jedrske bombe "speljale" na napačno pot, ni uspel, Iran pa je celo uspel pridobiti precej uporabne informacije, s pomočjo katerih bo njegova gradnja jedrske...

13 komentarjev

Osmotska elektrarna

vir: TG Daily
TG Daily - Prva elektrarna, ki elektriko ustvarja s pomočjo v naravi dobro poznanega procesa osmoze, je pravkar odprla svoja vrata na Norveškem. Elektrarno je postavilo norveško energetsko podjetje Statkraft, ki je idejo raziskovalo že od leta 1997. Pri tem tipu elektrarne je potrebno mešanje sladke in slane vode, ki se na primer dogaja pri izlivih rek v morje. Namesto da bi vodo pustili, da se premeša sama, sladko vodo speljejo v tanke, ki so s polprepustnimi membranami ločeni od tankov, v katerih se nahaja slana voda. Sladka voda ima bistveno manj delcev topljenca (različnih soli), zaradi česar je njen kemijski potencial višji od slane vode z veliko topljenci. Ker skozi membrano sol ne...

93 komentarjev

Krogla na sončni pogon

CrunchGear - Roboti, ki delujejo na sončni pogon so še nekaj desetletij stran od splošne razširjenosti. Toda to ni oviralo Robomaniaca, ki je na Instructables objavil navodila kako si lahko vsak sam doma naredi samo-hodečo se kroglo na sončni pogon. Sistem kolesc v sami strukturi zagotavlja, da je sončna celica vedno obrnjena navzgor in tako zagotavlja energijo za vsak premik.



Cena komponent je pod 50 dolarjev, tako da je ta projekt dosegljiv praktično vsem.

Koliko še do prve domače živali v krogli?

4 komentarji

Kameleoni na strehah

Demonstracija s toplotno pištolo

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Iz laboratorijev MIT-a pogosto slišimo o razni inovacijah, ki imajo večinoma vsaj dobro idejo, zelo pogosto pa tudi izvedbo le-te. Tokrat so se znanstveniki lotili ploščic za kritino strehe, ki spreminja barvo. Ideja (ki je dobra ;)) za kritino, poimenovano Thermelon, je, da v visokih temperaturah ploščice postanejo svetle oz. bele, s čimer bi odbijale sončno svetlobo in tako zmanjšale potrebno energijo in stroške za hlajenje stanovanja. Pri nižjih temperaturah bi ploščice počrnele in tako vsrkavale več sončnega sevanja in deloma pripomogle k ogrevanju stanovanja. Tudi to bi pripomoglo k...

27 komentarjev

Samopolnilni mobilni telefoni

bit-tech.net - Žal ne gre za samodejno polnjenje mesečnega računa, temveč za polnjenje baterij v mobilnih telefonih, a se marsikateri uporabnik ne bi branil tudi prve opcije. Samodejno polnjenje baterij razvijajo v Nokiinem raziskovalnem centru, ki se nahaja v britanskem Cambridge-u. Idejo so dobili pri pasivnih RFID karticah, ki energijo za svoje delovanje dobijo iz elektromagnetnih valovanj, katerih je zrak dandanes itak poln. Slednji so seveda vir oz. prenašalci energije, zadoščajo pa za minimalne energijske potrebe RFID čipa pri oddajanju informacij.

...

51 komentarjev

Okoljevarstvenim načrtom se pridružuje tudi Google

Slo-Tech - Google, ki je nedvomno eden izmed največjih porabnikov električne energije na svetu in mu koncepti učinkovitosti porabe električne energije niso ravno španska vas, se v nasprotju z večino podjetij ne skriva pred problemi in svojo odgovornosto, se je namesto čakanja raje odločil, da bo podal svojih pet centov za hitrejšo rešitev problema z lastnim predlogom.

Njihov predlog, imenovan "Clean Energy 2030", se osredotoča ne samo na ekološke vidike (zmanjšanje emisij) pač pa tudi na ekonomske vidike, saj predvideva velikanske prihranke (predvidena invisticija je 4,4 tisoč milijard dolarjev, dolgoročni prihranki pa so ocenjeni na 5,4 tisoč milijard dolarjev). Dvaindvajsetletni načrt, katerega začetna naloga je predvsem spodbuditi debato, tako predlaga poleg "zmanjšanja porabe" in nadaljnega razvoja in aplikaciranja novih tehnologij, ki bi nadomestile premog kot surovino, iz katere (ZDA) pridobijo 50 odstotkov električne energije tudi razvoj nove, "pametne" električne infrastrukture, ki...

53 komentarjev

Konec sončenga zajčka

Wired News - Znanstveniki so nas presenetili še z enim odkritjem, ki nam bo čez mnoga leta zelo olajšal bivanje. Pametna okna znajo sama skrbeti za naklon okna tako, da lahko mi udobno delamo, brez potrebe po zatemnjevanju oz. obračanju zaslona zaradi sonca. Fotovoltaična okna prav tako zbirajo odvečno svetlobo in jo usmerjajo v majhne silikonske čipe, ki jim pravijo sončni čipi, ti pa nato to svetlobo pretvorijo v električno energijo in jo posredujejo v hišno...

6 komentarjev

Tipkovnica, ki sveti v temi

SubZero Tech - Moram priznati, da so tipkovnice, kar se novic tiče, zadnje čase kar malce zapostavljene, vendar upravičeno, saj proizvajalci že dolgo časa niso ponudili nič revolucionarnega. No, če si preberemo test tipkovnice Bytec Zippy El-610, se utegne v prihodnosti še marsikaj spremeniti. Na prvi pogled povsem običajna tipkovnica, je nekaj posebnega, saj je elektroluminescentna, kar pomeni, da električno energijo pretvarja v svetlobno in posledično prav lepo žari v temi.

Še en dokaz, kako tehnologija, ki je bila razvita za potrebe vojske, postaja vse bolj dostopna tudi drugim.

17 komentarjev

Optične povezave med čipi

Australian IT - Avstralski znanstveniki so iznašli tehnologijo, s pomočjo katere se bodo čipi lahko namesto po 'klasični' napeljavi sporazumevali s pomočjo svetlobe.

Dolgo pričakovano tehnologijo jim je uspelo iznajti z obratnim inženiringom na sončni celici - namesto pretvarjanja svetlobe v električno energijo, bo tako električno energijo pretvorila v svetlobo, dosežek pa ponuja 100-krat večjo pasovno širino med čipi. Thanks, slycer! Klik!

6 komentarjev