»

Ubuntu 22.10 izšel

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija najpopularnejše distribucije Linuxa, ki jo pripravlja Canonical. Ubuntu 22.10 z delovnim imenom Kinetic Kudu je na voljo v vseh inačicah (Kubuntu 22.10, Xubuntu 22.10, Lubuntu 22.10, Ubuntu Unity 22.10, Ubuntu Studio 22.10, Ubuntu MATE 22.10, Ubuntu Budgie 22.10, Ubuntu Kylin 22.1). Glavna novost je nedvomno verzija Unity 22.10, medtem ko imata Kubuntu in Studio novo okolje KDE Plasma 5.25.5, Xubuntu ima Xfce 4.17, Lubuntu LXQt 1.1.0, MATE pa MATE 1.26. Snamemo jih lahko z uradne strani ali pa v obstoječi namestitvi sprožimo sudo do-release-upgrade. V novem Ubuntu je jedro 5.19.

Privzeto grafično okolje ostaja GNOME 43 (z GTK4), ki omogoča vklop in izklop Wi-Fi, VPN, Bluetooth ipd. z enim klikom. Prenovljen je dostop do sistemskih nastavitev, olajšano je tudi rokovanje z okni in datotekami (novi Nautilus). Novi sistem Pipewire skrbi za zvok, končno so podprte tudi slike v formatu WebP. Kot je že običaj, so posodobljeni tudi vsi pomembni programi,...

21 komentarjev

Iščete znanje in izkušnje? To so brezplačni tech dogodki tega tedna

Slo-Tech - Kaj: WebCamp 2017
Kdaj: 22. april
Kje: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko
Več o dogodku: Največji dogodek v Sloveniji za spletne razvijalce. En dan, od 8h zjutraj do 22h zvečer (z žurom). 31 predavanj, 9 workshopov, 6 IoT projektov in 5 zaposlovalcev. HoloLens in VR igrače. 450+ obiskovalcev.



Kaj: NewFinance Inaugural FinTech Open Mic Night
Kdaj: Četrtek, 20. april, od 19. ure do 21. ure
Kje: Hekovnik, Tobačna ulica 5, 1000 Ljubljana
Več o dogodku: Na dogodku bo govora o FinTech sceni v Sloveniji, predstavljene pa bodo tudi dobre prakse.

Kaj: 1. Healthday.si Meetup 2017
Kdaj: Četrtek, 20. april, od 17. ure naprej
Kje: Bistro FTP, Tehnološki park 22s/Stavba F, Ljubljana, Ljubljana
Več o dogodku: Na...

12 komentarjev

Internet Week Ljubljana - Naslednji teden

Internet Week Ljubljana 2013

Slo-Tech - Če budno spremljate medije, potem veste, da je Slovenija na smrtni postelji, da jo bodo raznorodne interesne skupine zdaj zdaj raztrgale. Vendar ne glede na splošno prepričanje politika nima monopola nad dogajanjem v naši deželi. Obstajajo podjetja, ki na globalnem trgu tekmujejo s konkurenco in so kljub negotovi prihodnosti ambiciozna, delovna in zrejo v prihodnost z dvignjeno glavo. Obstajajo študentje in profesionalci, ki se združujejo v skupnosti za pridobivanje znanj, ki bodo uporabna za preboj iz te krize. Obstaja torej tudi delujoča Slovenija.

En kos delujoče Slovenije lahko najdete v Ljubljanski spletni skupnosti - množica podjetij in posameznikov se trudi, da bi z medsebojno pomočjo, vzpodbujanjem in inspiracijo presegla okvire domačih razprtij in naredila nekaj več.



V Ljubljani bo od 22.10 do 30.10 potekal Internet...

7 komentarjev

TV: Kriminal se zanima za ljudi, ne tehnologijo

Slo-Tech - KŠK odpira novo sezono Tehnoloških večerov s predavanjem Kriminal se zanima za ljudi, ne tehnologijo.

Beseda bo tekla o informacijski varnosti v socialnih omrežjih s konkretnim prikazom napada na socialno omrežje FaceBook. Tokratni gost bo strokovnjak s področja informacijske varnosti Matej Saksida iz podjetja S&T Slovenija.



Vabljeni v sredo 10. novembra 2010 ob 17. uri v OpenLab-u (rumen trojček poleg Gimnazije Kranj, Koroška c. 17, Kranj).

3 komentarji

Nova anketa: Barcamp

Slo-Tech - Po tem, ko smo vas nazadnje spraševali o vaši zainteresiranosti za zaposlitvene oglase in se je vaše pozitivno mnenje že vzelo na znanje, vas tokrat sprašujemo, če bi se udeležili ali celo sodelovali pri dogodku, kot je Barcamp.

Na Slo-Techu bi želel videti zaposlitvene oglase?
da58%
(551)
ne22%
(208)
morda20%
(195)
Skupaj glasov: 954


Barcamp je NE-konferenca, katerega namen je, da namesto stroge korporativne narave mednarodnih konferenc spodbuja sodelovanje vseh udeležencev. Takšna narava konference ima zelo zanimive posledice.

Če vam lahko običajni organizatorji zagotovijo vsaj nekaj visoko kvalitetnih predavateljev (in temu primerno visoke cene, ki se lahko gibljejo v rangu tri do pet tisoč evrov), vam pri Barcampu nihče ne zagotavlja, da boste poslušali svetovno priznane predavatelje. Tako boste sicer na običajnem Barcamp dogodku spoznali ljudi iz svoje skupnosti, a kaj verjetno je, da boste na bolje obiskanih Barcamp dogodkih v Londonu, San Franciscu ali New Yorku srečali zelo...

0 komentarjev

Kiberpipin program v tem tednu

O'Reilly Web 2.0 Expo

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta teden je program v Kiberpipi v znamenju Web 2.0. V torek Pipinem odprtem terminu bo Domen Savič, ki je nedavno prestopil v oglaševalske vode, o spletnih skupnostih in spletu 2.0 pa predava že več let, predstavil oglaševanje 2.0. Kakšne spremembe so se zgodile na področju spletnega oglaševanja, kako dobro so podjetja v Sloveniji pripravljena na novo dobo spletnega oglaševanja in kaj se lahko naučimo iz tujine?

Na Spletnih uricah v sredo pa bo Jure čuhalev predstavil pomembnejše novosti konference O'Reilly Web 2.0 Expo, ki je ena največjih konferenc na področju spletnih tehnologij. Kot se za takšen dogodek spodobi, je bila tudi letos predstavljena vrsta novosti. Najbolj odmevni med njimi sta bila Microsoftov odgovor na splet: LiveMesh in Yahoo Search Monkey - semantični splet v vašem iskalniku.
Vabljeni!

0 komentarjev

Pipin odprti termin in Spletne urice v tem tednu

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kako dobiti boljše delo v IT-ju? Na trgu obstaja množica podjetij in vsako od teh išče IT-jevce. Boljši položaji v IT-ju navadno niso objavljeni v časopisih ali na internetu. Ta delovna mesta zapolnijo kandidati, ki jih podjetja sama najdejo in kandidati, ki so dovolj proaktivni, da sami kontaktirajo podjetje. Ko ima podjetje primerno mesto zanje, jih običajno tudi zaposli. Na Pipinem odprtem terminu v torek, 22. aprila ob 19h v Kiberpipi boste izvedeli, kako lahko stopite v stik z najbolj zaželenimi delodajalci, tako da se boste lahko potegovali za tista boljša delovna mesta, še preden bodo javno objavljena in se bo zanje zagreblo pol slovenskih IT-jevcev. Predava Gorazd Prah, strokovni sodelavec v marketingu podjetja Moje delo d.o.o.

Na Spletnih uricah v sredo, 23.4. ob 19h bo beseda tekla o konferenci Future of Web Design (FWOD), ki...

1 komentar

MySpace in Skype združila moči

Delo - Priljubljena večjezična spletna stran namenjena socialnem omreževanju uporabnikov
MySpace se je povezala z internetnim telefonskim podjetjem Skype. MySpace bo tako svojim uporabnikom konec novembra ponudila tudi klicne storitve. V podjetjih so prepričani, da bodo s to storitvijo ustvarili največjo spletno govorno-povezano skupnost na svetu.

Poročata BBC in Delo.

Kot da uporabniki majspejsa dosedaj niso mogli klicati preko skajpa

2 komentarja