»

Izšel PHP 5.4

Slo-Tech - Ta teden je izšla nova verzija skriptnega jezika PHP 5.4 za pisanje dinamičnih spletnih strani. Novosti je kar nekaj, med glavnimi pa naštejmo izboljšano upravljanje s pomnilnikom, ki po ocenah prinese od 10- do 20-odstotni pospešek v npr. Wordpressu in Drupalu, in vgrajen spletni strežnik za testiranje. Sprva so to dvoje načrtovali šele za PHP 6, a so se odločili za implementacijo že v tej verziji, saj se je PHP 6 zaradi obilice dela s...

21 komentarjev

Hammerja ne bo - prihaja Opteron

Tom's Hardware - AMD je oznanil nov roadmap - v katerem ni Hammer procesorjev. Dobili so namreč nova imena. ClawHammer se bo imenoval kar Athlon in bo namenjen domačim sistemom, medtem ko je strežnikom namenjeni SledgeHammer dobil novi super-duper naziv: Opteron. Osebno sumim, da AMD mogoče le ne bo nehal izdelovati Duron serije kot se je govorilo, ampak bodo to ime dobili Athloni na Thoroughbred jedru in prihajajoči Barton. Si predstavljate kakšna konkurenca bi bili novemu P4 Celeronu? Klik!

2 komentarja

Nekaj za razmislit

Overclockers.com - Že kar nekaj časa se veliko govori o AMD-jevih prihajajočih Hammer procesorjih, ki naj bi končno brezkompromisno pometli z Intelom. Saj veste kaj mislim. 32/64 bitni hibridni procesor, grajen v 0.13 mikronski tehnologiji, SOI, vgrajen spominski kontrolnik,... No, do tu vse lepo in prav, zdaj pa pride tisti del, ki je potreben razmisleka.

Kaj pa če ljudje, ki niso prav veliko računalniško razgledani, ne bojo razumeli, da gre za boljši procesor. Pomislite malo. Prileti en laik v trgovino in hoče en "full dober" računalnik.

Kaj ima na izbiro? Ker so Mac-i tako ali tako brezveze (brez zamere), se morajo kot prvo odločiti med AMD-jem in Intel-om. Intel ima že takoj na začetku ogromno prednost, ker ga vsi poznajo kot zanesljivega, stabilnega,... še iz časov prvih Pentiumov, da ne govorim o 3/486-tkah. Komercialist mu ponudi najnovejši Pentium IV 3 GHz na nekem "super duper" RD RAM-u s 533 MHz FSB-jem ter RAM-om in še cel kup stvari, ki sploh ne ve kaj so, ampak se slišijo blazno dobro in...

19 komentarjev

PR miti in legende

Design Technica - Zadnje čase lahko opazujemo AMD-jeve poizkuse, da bi se kar najbolj približali Pentium4 procesorjem. Zmogljivostno jim je to sicer uspelo, vendar pa je ljudi težko prepričati, da so 2 GHz Penetiumi4 enakovredni AMD-jevim 1.4 GHz Athlonom. Da bi AMD-jevci kar najbolj zmanjšali frekvenčno vrzel, so se odločili, da uporabijo staro in osovraženo metodo označevanja, ki se imenuje PR ali "performance rating". Ker ljudje enostavno ne morejo pozabiti svinjarij, ki so jih z označbami PR delala podjetja (primerljivost samo v pisarniških programih...), je bil AMD pri označevanju malce bolj previden, saj je vse svoje Athlon XP procesorje označil malce bolj skromno. Da pa ne boste mislili, da je AMD novinec pri označevanju procesorjev s PR, si preberite ta članek, kjer so opisani vsi proizvajalci, ki so se polastili te metode označevanja. Skupna lastnost vsem proizvajalcem, ki so se polaščali teh označb je bila, da so vsi po vrsti propadli ali pa so jih kupila druga podjetja. Ali se tudi AMD-ju...

0 komentarjev

Standardiziranje MHz?

The inquirer - Oznaka MHz je do nedavnega dokazovala, kako zmogljiv je procesor, vendar pa je le-ta ob predstavitvi procesorjev Pentium4 izgubila na zaupanju, saj Intel s svojimi P4 frekvencami goljufa na veliko, saj lahko 1.4 GHz Athloni še kolikor toliko tekmujejo z 2 GHz Pentiumi4. Položaj do nedavnega še ni bil tako kritičen, vendar pa je nekaterim ob AMD-jevi najavi, da bodo svoje procesorje odslej označevali s "Pentium4 rating" frekvencami enostavno prekipelo. In to povsem upravičeno, saj bodo najbolj nasrkali uporabniki. In to ne samo pri Intelu, ki jih slepi s svojimi frekvencami blizu in do 2 GHz, ampak tudi pri AMD-ju, saj so bila označevanja procesorjev z nalepkami, da je primerljiv s toliko in toliko MHz procesorjem, vedno precej sumljivo opravilo. Problem je v tem, da si lahko pod besedo "primerljiv" predstavljamo marsikaj. Nek procesor je lahko primerljiv z nekaterim samo v pisarniških programih, medtem ko mu v FPU programih ne seže niti do kolen. Če ne verjamete, malce pokukajte v...

10 komentarjev

Kladivo že okoli?

Van's hardwere - Zadnje čase se na Internetu vse pogosteje pojavljajo novice, da bo AMD-jev 64bit-ni procesor, Hammer, izšel veliko prej, kot so predvidevali. Je AMD s svojim potnim načrtom (road map) želel le naplahtati konkureno, ki je zato upočasnila svoj razvoj (Intel)?
AMD naj bi na tihem že razpošiljal vzorce (sample) Hammer procesorjev. Če je to res, potem je velika verjetnost, da bomo Kladiva lahko kupili že v prvi četrtini prihodnjega leta! To je velikanski skok v načrtu, ker je uradno AMD izdajo teh procesorjev načrtoval šele v drugi polovici 2002.
Glede same moči: en AMD Sledgehammer 2 GHz naj bi bil po moči ekvivalenten trem 1GHz Athlonom. Če upoštevamo nov način AMD-jevega označevanja procesorjev se bo Sledgehammer 2GHz imenoval Sledgehammer 3000+.

0 komentarjev

ASUS-ova cenena plošča

Dan's DATA - Ker se je moja ARNES povezava danes odločila za stavko in nikakor noče prikazati želenih strani, se boste morali zadovoljiti bolj z drugorazrednimi novicami. Med take spada tudi članek o ASUS-ovemu integriranemu čudu, ki se imenuje A7VL-VM in niti slučajno ni namenjen overclockerjem. Zanimivo, ASUS je sicer podjetje, ki dela plošče za navijalce, vendar izgleda, da ga je pritegnil tudi OEM trg. A7VL-VM je MicroATX formata, kar pomeni, da na njej ne boste samo 3 PCI reže, AGP režo pa boste iskali zaman. Slednjo zadovoljivo nadomesti integrirana grafika v Viinem KL133 naboru, ki temelji na Savage4 jedru in je namenjeno bolj 2D grafiki, kot pa pospeševanju najnovejših iger. Temu priča tudi precej boren rezultat v 3D Mark 2000, ki je pokazal na 1 GHz Athlonu (!) samo 800 (!!!) točk. Vendar poleg revne grafike ne smemo pozabiti tudi na to, da plošča podpira samo 100 MHz vodilo (ki ga lahko navijemo na 110 MHz), kar pomeni, da bodo AMD-jevi procesorji, ki delujejo na 133 MHz vodilu...

1 komentar

Kladivo

Van's hardwere - Novice so se pojavile tukaj, da je AMD že začel s proizvodnjo svojega 64-bit -nega procesorja Hammer (dve verziji sta; SladgeHammer in ClawHammer). Hammer-ji bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji, s SOI postopkom izdelave. Tovarna v Dresdenu, Nemčija je namreč začela izdelovati prve primerke Hammer procesorjev. To je zelo zanimivo, ker bodo po AMD-jevem roadmap-u Hammer-ji načrtovani šele v drugi polovici prihodnjega leta (H2 '02). Še bolj čudno pa je, da so začeli s proizvodnjo Kladiv, ko še niso začeli masovne produkcije 0.18 mikronskih Palominov.
Zakaj se AMD-ju kar naenkrat tako mudi mi ni jasno. Verjetno hoče vstopiti na trg pravočasno, preden mu Intel odje velik del tržišča 64-bit nih procesorjev. Bomo videli...

1 komentar

AMD Athlon 1.6 Ghz zadnji Athlon procesor to leto

The Register - Sodeč po podatkih na The Registerju, to leto AMD ne bo predstavil hitrejših procesorjev, kot 1,6 Ghz Athlon. To pa je samo voda na mlin Intelu, ki bo že naslednjo četrtino predstavil 2 Ghz Pentium 4. Najmočnejši procesor, ki ga AMD trenutno lahko ponudi je 1,4 Ghz Athlon. Od AMD-ja lahko pričakujemo v Q3 še 1,5 in 1,53 Ghz različici Athlona. Najmočnejšo različico to leto, pa bomo dočakali nekje v Q4. Šele v prvi četrtini leta 2002, bo AMD poslal v proizvodnjo procesorje Athlon s frekvencami do 1,73 Ghz.
Ko smo že pri AMD-jevih procesorjih, si lahko ogledamo, kakšnih frekvenc bodo deležni Duroni. Novi Duroni (Morgan) nas bodo razveselili že prihodnjo četrtino. Najprej bomo videli 950 in 1000 Mhz Durona, v Q4 pa bo v trgovinah tudi 1.1 Ghz različica. 1,2 Ghz Duron naj bi šel v proizvodnjo v Q1 leta 2002.
Kakor pravijo na The Registerju, se podatki lahko izkažejo za ne preveč natančne, zato jih vzemite malce z rezervo.
Pa še nekaj: čeprav imajo Intelovi procesorji višje frekvence...

7 komentarjev

Itanium zunaj

X-Bit Labs - Intelov 64bit-ni procesor, Itanium, je v prodaji. Samo ne prosti, seveda. Intel je danes začel s prodajo tega procesorja proizvajalcem strežnikov in delovnih postaj. Intel predvideva, da se bodo prvi strežniki in delovne postaje z Itanium procesorji začeli prodajati v juniju. Procesor je že kupilo 25 podjetij, ki bo do konca leta izdalo (vsaj) 35 različnih verzij računalnikov z Itaniumi.
Itanium je prvi 64bit-ni procesor za splošno uporabo. Izšel bo v dveh verzijah, z 2MB ali 4MB tretjestopenjskega predpomnilnika, in pri dveh frekvencah, 733MHz in 800MHz. Cena procesorja se giblje ob $1,177 do $4,227. Itanium podpira tudi sinhrono delovanje 4 procesorjev. V resnici pa Intel računa predvsem na naslednika Itaniuma, McKinleya, ki bo imel veliko več funkcij kot Itanium. Naprimer: izdelan bo v 0.13 mikronski tehnologiji (manjše segravanje), podpiral bo sinhrono delovanje 8 procesorjev in še vrsta drugih izboljšav. McKinley je pričakovan v drugi ali tretji četrtini prihodnjega leta....

1 komentar

Cestni načrt

X-Bit Labs - AMD je posodobil svoj cestni načrt (roadmap). Prvega sem vam predstavil pred okoli enim mesecem. Zdaj, ko je posodobljen, vam ga bom spet. Torej AMD namerava v prihodnje narediti to:
  • Athlon 1.4GHz (Thunderbird) naj bi izšel junija letos
  • Namizni Athlon 4 (Palomino) procesorji naj bi prišli v prodajo avgusta in septembra letos. Izšli bodo v 1.3GHz (200MHz FSB), 1.33GHz (266MHz FSB), 1.4GHz (266MHz FSB), 1.53GHz (266MHz FSB) verzijah.
  • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.6GHz (266MHz FSB) bo izšel oktobra ali novembra letos.
  • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.73GHz (266MHz FSB) bo izšel v začetku prihodnjega leta.
  • Athlon v 0.13 mikronski tehnologiji (Thoroughbred) bo izšel febrauarja ali marca 2002.
  • V tretji četrtini prihodnjega leta (Q3 2002) bo AMD izdal procesor v 0.13 mikronski velikosti, narejen s SOI tehnologijo. Procesorju bo ime Barton.
  • Duron (Spitfire) s frekvenco 950MHz bo izšel naslednji mesec.
  • Duron (Spitfire) s frekvenco 1GHz bo izšel julija ali avgusta letos.
  • Avgusta ali...

5 komentarjev

AMD-jeva prihodnost (na kratko)

X-Bit Labs - V zadnjem času se je na Internetu pojavila cela vrsta vodičev po AMD-jevem načrtu za prihodnost (roadmap). Problem pri teh vodičih je, vsaj zame, da so predolgi in dolgočasni. Zato so fantje (in mogoče kakšna punca) pri x-bit labs pripravili kratek pregled AMD-jevih načrtov.
Namizni procesorji:
  • Athlon 1.4GHz (Thunderbird) in Athlon 1.5 (Palomino) - v tej četrtini leta (Q2)
  • Athlon 1.7 GHz (Palomino) - v drugi polovici tega leta
  • Duron 950MHz - v tej četrtini (Q2)
  • Duron 1GHz (Morgan) - v tretji četrtini leta (Q3)
  • V letu 2002 bo AMD predstavil nov 64bit-ni procesor Hammer s frekvenco od 2GHz in višje
Mobilni procesorji:
  • Mobilni Athlon-i (Palomino) in mobilni duron-i (Morgan) bodo oznanjeni v bližnji prihodnosti. Imeli bodo nižjo napetost Vcore (mogoče 1,4V?) in bodo podpirali PowerNow! tehnologijo
  • Mobilni Athlon (Palomino) s frekvenco 1GHz bo zahteval povprečno 22-24W energije
Čipovje:
  • AMD-760MP (podpora dvema Athlon procesorjema). To čipovje bo uradno podpiralo le Athlon procesorje na Palomino...

5 komentarjev