»

Diski prilezli do 22 TB

Slo-Tech - Medtem ko so bili doslej največji diski s kapaciteto 20 TB, je Seagate začel prodajati tudi 22-TB izvedenke. Na novinarski konferenci o poslovnih rezultatih je podjetje potrdilo, da nekatere stranke že lahko dobijo diske s kapaciteto 22 TB. Tolikšno kapaciteto dosežejo zaradi uporabe tehnologije SMR.

SMR (shingled magnetic recording) ni več nov izum, saj jo poznamo že nekaj let. Na diskih s SMR se sledi deloma prekrivajo, zato je nanje moč zapisati več podatkov. Negativna posledica te tehnologije je nižja hitrost, zaradi česar ti diski niso najprimernejši za uporabo v sistemih, kjer je veliko branja in pisanja. Nekateri proizvajalci so prikrivali uporabo te tehnologije, zaradi česar so si nakopali tožbe.

Novi Seagatovi diski so jasno deklarirani kot SMR, saj bi brez tega nanje težko stlačili 22 TB podatkov. Njihovi klasični diski (CMR) zmorejo 16 in 20 TB. Seagate še vedno dela tudi na diskih HAMR, ki naj bi prihodnje leto prinesli 30 TB, do konca desetletja pa 100 TB. Konkurenca...

14 komentarjev

Proizvajalci diskov zaloteni pri zavajanju s SMR tehnologijo

Ars Technica - Pred časom se je na spletu pojavila razprava o tem ali ponudniki trdih diskov potihem prodajajo manj zmogljive SMR (Shingled Magnetic Recording) diske kot CMR (Conventional Magnetic Recording). SMR diski so manj zmogljivi, za proizvajalce pa nekoliko bolj profitabilni. Na enako število magnetnih plošč zapisujejo podatke bolj gosto in sicer tako, da vsak naslednji magnetni zapis deloma prekrije prejšnjega. Skratka, več terabajtov na enaki količini materiala. Slednje precej zakomplicira zapisovanje, zaradi česar so SMR diski primerni za bolj zaledne vloge, denimo pri arhiviranju. Početja so osumljeni Western Digital, Seagate in Toshiba.

Šlo naj bi zato, da so proizvajalci SMR diske - ne da bi to omenili - začeli vgrajevati v namizne računalnike, spet drugi so trdili, da so se znašli tudi v nekaterih shrambah NAS, kar je povzročalo težave pri njihovem delovanju v RAID polju. SMR disk namreč podatke pred pisanjem shranjuje v predpomnilnik, ki je del samega diska in jih šele na to...

84 komentarjev

Zanesljivost diskov tretjič: 4 TB najbolje, Seagate Barracuda katastrofalno

Slo-Tech - Ponudnik oblačnih storitev Backblaze je pred časom objavil novo statistiko zanesljivosti diskov, ki so jo začeli objavljati predlani in lani. Vzorec diskov se je od leta 2013 podvojil in sedaj obsega 41.213 enot, kar omogoča statistično analizo. Večina diskov ima kapaciteto 4 TB, približno četrtina pa jih sodi v strežniške oziroma poslovne serije, ki naj bi bile zanesljivejše, pa so že lani demantirali.

Štiriterabajtneži sodijo med najzanesljivejše diske, so ugotovili. Največ imajo Seagatovih diskov, in sicer okoli 12.000, ki so imeli letno stopnjo pokvarljivosti 2,6 odstotka. To je malo, a še...

106 komentarjev

Seagatov poceni osemterabajtnež je tu

Seagate - Poceni diski s kapaciteto 8 TB so končno tu. Seagate je izpolnil avgustovsko obljubo in bo konec meseca pričel prodajo 8 TB diska, ki bo v Evropi stal okrog 250 evrov. Osemterabajtni disk iz družine Archive HDD bo imel tudi manjše brate s kapacitetami 5 TB oziroma 6 TB.

To ni prvi disk s kapaciteto 8 TB, bo pa gotovo najcenejši. Podobne cene danes namreč dosegajo diski s kapacitetami 6 TB, medtem ko so 8 TB vredni okrog tisočaka. Najšibkejša točka prihajajočega diska bo hitrost, ki jo bo omejevala tehnologija SMR. Pri slednji se sledi nekoliko prekrivajo, kar zviša kapaciteto posamezne...

128 komentarjev

Osem terabajtov brez helija iz Seagata

Seagate - Seagate nadaljuje postavljanje rekordov v gostoti zapisa podatkov. Predstavili so disk, ki zmore shraniti 8 TB podatkov, kar je tretjino več od njihovega dosedanjega rekorderja. Pri tem povejmo, da so se izognili uporabi helija, ki jo je vpeljal Western Digital, ampak so raje uporabili SMR.

Bližanje fizikalnim omejitvam pri gostoti zapisa podatkov na magnetne nosilce terja uporabo trikov, da lahko na enako velike plošče stlačimo več. Konkurenca se je tega lotila s polnjenem diskov s helijem, ki je pravzaprav precej okoren način. Ker je helij lažji in povzroča manj upora, je mogoče v enako prostornino stlačiti več magnetnih plošč za zapis podatkov, medtem ko sama gostota ni kaj večja. Western Digital je tako uspel izdelati 3,5-palčne diske s kapaciteto 6 TB.

V Seagatu so vmes raje izpopolnjevali zapis podatkov SMR, s čimer so letos...

33 komentarjev

Iz Seagata šest terabajtov brez helija

Extremetech - Novembra lani je Western Digital začel prodajati 3,5-palčne trde diske, ki zmorejo shraniti 6 TB podatkov. V ohišje so stlačili sedem plošč, bistvena inovacija pa je uporaba helija, s katerim je napolnjeno ohišje, ki mora biti ustrezno zatesnjeno. Helij je lažji od zraka, povzroča manj upora, hkrati pa ima višjo toplotno prevodnost. Sedaj je na potezi Seagate, ki je prav tako izdal disk s kapaciteto 6 TB, le da sploh niso potrebovali helija.

To pomeni, da bržkone porabi nekoliko več energije in se bolj greje. Disk ima najverjetneje šest plošč, ni pa jasno, kaj je Seagate spremenil, da jih je uspel stlačiti v ohišje brez uporabe helija. Prav tako disk uporablja klasično pravokotno zapisovanje podatkov (PMR) in ne SMR, ki ga pričakujemo šele pozneje letos. SMR je pri...

36 komentarjev

Seagate razvil tehnologijo gostejšega zapisa podatkov na diske

Extremetech - Kapacitete diskov že nekaj časa ostajajo pribite ob mejo 4 TB, kar proizvajalci dosežejo s štirimi terabajtnimi ploščami. Zadnja večja revolucija se je zgodila leta 2006, ko je vzdolžni (longitudinalni) način zapisa podatkov na disk zamenjal pravokotni (PMR). Magnetizacija domen v disku sedaj namreč kaže navzgor ali navzdol (pravokotno na ravnino plošče in vzporedno z osjo vrtenja), s čimer je mogoče na enak prostor stlačiti več podatkov. A tudi ta tehnologija se zaletava ob fizikalne omejitve, saj je širina sledi (track), kot imenujemo koncentrične krožnice za zapis podatkov, že izjemno majhnih 75 nanometrov. Seagate je razvil tehnologijo, ki bo mejo gostote zapisa premaknila više. Imenuje se SMR (shingled magnetic recording oziroma strešniški magnetni zapis).

Ime je dobil, ker se podatki zapisujejo podobno, kot se na strehe zlagajo...

37 komentarjev

Seagate dosegel rekordno gostoto zapisa

Primerjava pravokotnega (trenutnega) in toplotnega magnetnega zapisa

Seagate - Seagate je kot prvi proizvajalec trdih diskov dosegel gostoto zapisa podatkov 1 Tb na kvadratni palec, s čimer se obeta povečanje kapacitete prihodnjih trdih diskov, so zapisali v izjavi za javnost. V Seagatu obljubljajo, da se bo takoj po uvedbi nove tehnologije kapaciteta diskov v primerjavi z današnjimi podvojila, da konca desetletja pa naj bi na 3,5-palčne diske stlačili do 60 TB podatkov. Trenutno najprostornejši 3,5-pačni trdi diski merijo 3 TB in prinašajo gostoto zapisa okoli 620 Gb na kvadratni palec.

Nova tehnologija se imenuje HAMR, kar pomeni magnetno zapisovanje s toploto (heat-assisted magnetic recording). Izumil jo je Fujitsu leta 2006, o njem pa smo obširneje pisali predlani. Za delovanje...

21 komentarjev

Seagate predstavil najtanjši zunanji trdi disk

engadget - Seagate je včeraj predstavil najtanjši zunanji 2,5-palčni trdi disk, ki so ga bili napovedali že na letošnjem sejmu CES. Seagate GoFlex Slim meri 12,5 x 7,8 x 0,9 cm, kar pomeni, da je za tretjino tanjši od trenutnih prenosnih diskov GoFlex. Vsebuje 2,5-palčni sedemmilimetrski trdi disk s kapaciteto 320 GB in hitrostjo vrtenja plošč 7200 obratov na minuto. Na naprave se priključuje prek vmesnika USB 3.0 (kabel je nekoliko poseben, a ga Seagate prilaga k izdelku), podatki na njem pa so šifrirani s 192-bitnim trojnim DES-om. Tehta zgolj 160 gramov. Na Engadgetu so ga preizkusili in ugotovili, da dosega hitrosti prenosa podatkov od 40 MB/s navzgor.

Cena za disk, ki je že naprodaj, znaša 100 dolarjev.

11 komentarjev

Novi diski in SSD iz Seagate

Pulsar

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Seagate je zavihal rokave in pripravil novosti na vseh področjih nosilcev podatkov. Včeraj so predstavili tako nove trde diske kot tudi SSD-je. Obojim so povečali tako hitrost kot tudi kapaciteto.

Med trdimi diski novinca prihajata iz razreda Savvio. Najzmogljivejši je Savvio15K.3, ki je na voljo v različi s 146 in 300 GB. Uporablja povezavo SAS (6 Gbit/s), Seagate pa obljublja zanesljivost 99,56 odstotka (toliko diskov bo preživelo garancijsko dobo). Povprečen čas med napakami (MTBF) znaša dva milijona ura. Ker se...

20 komentarjev

Seagate napovedal triterabajtni disk

Slashdot - Seagate je potrdil, kar se je potihoma pričakovalo že več tednov: iz njihovega proizvodnega oddelka prihaja trdi disk s kapaciteto 3 TB. Na voljo naj bi bil še letos. Pri tem so morali poleg gostote zapisa rešiti še nekaj drugih programskih problemov, saj je svoje zobe ponovno pokazal mrtvi DOS.

V dosovskih časih se je postavil standard naslavljanja LBA tako, da je uporabljal 32-bitne naslove in 512-kilobajtne sektorje. Skupno to pomeni, da je zgornja omejitev velikosti diska 2,1 TB, kar se je pred tridesetimi leti zdelo nezaslišano. Ker smo vse nove programe pisali na vrh stare krame, je Seagate ta prastara omejitev sedaj ugriznila nazaj.

Da so jo zaobšli, so uporabili naslavljanje z Long LBA, ki prostor opiše z več biti in lahko obvladuje večje diske. Tega mora podpirati tudi operacijski sistem. Takšna sta za zdaj 64-bitna Windows Vista in Windows 7, vse skupaj deluje tudi na predelanem Linuxu, medtem ko testi proizvajalca kažejo, da Windows XP lahko pokažejo tudi samo 990 MB...

11 komentarjev

Seagatovi diski z avtomatsko enkripcijo

Seagate - Seagate je včeraj naznanil, da bo začel razpošiljati novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov z imenom Momentus FDE. Posebna novost je funkcija samodejne enkripcije, ki jo je Seagate implementiral v sodelovanju z McAffejem, ki je poskrbel za programsko plat. Trenutno so na razpolago štirje modeli s kapacitetami 160 in 320 GB in hitrostmi vrtenja 5400 in 7200 obratov na minuto.

Omeniti velja sodelovanje z Dellom, ki bo nove diske vgrajeval v svoje računalnike Optiplex 960 in prenosnike Latitude in Precision, kjer je njihova uporaba še smiselnejša, saj se prenosniki pogosteje izgubijo ali odtujijo. Seagate obljublja, da bodo drugo leto sledili večji modeli in uporabnike svari, naj si podatkov ne zaklenejo sami pred seboj.

13 komentarjev