»

Domače branje: Chris Anderson: Izdelovalci (2013)

Slo-Tech - Pred tridesetimi leti se je začelo svetovno gospodarstvo seliti iz sveta atomov v svet bitov. Osebni računalniki, povezani v univerzalno internetno omrežje, so omogočili nov način razvoja, izdelave in prodaje nematerialnih dobrin. Vsak je lahko postal založnik, spletni prodajalec, enciklopedist ali medij. Trg je postal globalen, mreženje je zamenjalo nekdanje hierarhije.

Kmalu nas čaka podobna, morda še večja revolucija, je prepričan ameriški podjetnik in publicist Chris Anderson. Trirazsežni tiskalniki – malce nerodna nadpomenka za različne tehnologije izdelovanja fizičnih predmetov – so danes na ravni prvih tiskalnikov iz sedemdesetih let, ki so znali natisniti preprost besedilni dokument. Vendar lahko že čez nekaj let pričakujemo dostopne naprave, ki bodo lahkotnost izmenjevanja datotek prenesle tudi v svet predmetov. Na spletu bomo poiskali računalniški model želenega izdelka in kliknili tipko – izdelaj. Zakonitosti sveta bitov so začele vstopati v svet atomov.

Anderson se...

5 komentarjev

Prva natisnjena 3D-pištola

Forbes - V zadnjem času je najhitreje razvijajoča se tehnologija 3D-tisk. Tovrstni tiskalniki omogočajo uporabo najrazličnejših materialov, ki jih lahko natisnejo v razne oblike. Prednosti so ogromne, saj lahko namesto dejanskih predmetov po svetu nosimo le načrte, predmet pa natisnemo v pisarni. Druga velika prednost je možnost tiska predmetov, ki jih s klasičnim ulivanjem v enem kosu sploh ne moremo sestaviti. In natisnemo lahko tudi orožje.

Današnja zamisel ni prva, je pa doslej najbolj dodelana. Na Univerzi v Teksasu je 25-letni študent prava uspel natisniti pravo pravcato pištolo, ki jo pomenljivo imenuje Liberator. Podrobnosti so na voljo na spleti strani Defense Distributed. Pištolo je natisnil iz običajne ABS-plastike...

72 komentarjev

Kje so enotni polnilci mobilnih telefonov?

vir: Heise
Heise - Na Mobile World Congressu 2009 so izdelovalci mobilnih telefonov složno najavili, da so se dogovorili o izdelavi enega univerzalnega polnilca, ki naj bi do leta 2012 postal prevladujoč polnilec za mobilne telefone. Pol leta pozneje so podpisali še memorandum, ki je predvidel micro-USB kot priključek za pametne mobilne telefone. Priključila se je še birokracija EU, ki je konec leta 2010 oblikovala standard, na katerega se bodo lahko Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, RIM, Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL), Texas Instruments in Atmel, ki so podpisali medsebojni...

108 komentarjev

Chrome OS predstavljen, prvi prenosnik

Štirje koraki za namestitev - izbira povezave, sprejetje pogojev, vpis v račun ter zajem profilne slike z vgrajeno kamero

vir: engadget
engadget - V drugem delu prireditve posvečene Chromeu so pri Googlu posvetili operacijskemu sistemu. Kot je bilo napovedano le-ta ne bo splavljen letos, vsaj ne obsežno. Prvi prenosniki s tem operacijskim sistemom bodo v trgovine prišli šele v sredini prihodnjega leta, sprva bodo to Samsungovi in Acerjevi prenosniki, katerim bodo kasneje sledili še drugi proizvajalci. Splavitev bosta vodila glavna strojna partnerja Samsung in Intel, to pa pomeni, da bo na prenosnike s procesorji ARM potrebno počakati še dlje, kot na same prenosnike s Chrome OS.

Udeleženci prireditve so bili deležni namestitve celotnega operacijskega sistema Chrome OS, ki je trajala vsega minuto in zahteva le štiri korake. Vse bistvene nastavitve za uporabnike...

11 komentarjev

Kiberpipina ponudba Vol.|

IPv6

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V tem tednu bomo na Pipinem odprtem terminu govorili o tem, kakšen bo prehod internet omrežja na protokol IPv6 po izčrpanju IPv4 naslovov. Tema legendarnih sredinih Spletnih uric je kot običajno v tem času še skrivnost, zato spremljajte referenčne spletne strani. Mesec je naokoli in ponovno čas za VIP večer, tokrat sedmi po vrsti v tej sezoni, ko bomo gostili podjetnika in inovatorja, ki se "nikoli ni zadovoljil s povprečjem" - Igorja Akrapoviča.

Več o tem spodaj, vstop kot vedno prost. Če ste pozabljive sorte, nas spremljajte tudi po Twitterju, če se vam ne da v večernih urah od doma, pa nas spremljajte v živo ali si oglejte pretekla predavanja v Kiberpipinem videoarhivu.



torek, 7.4. ob 19:00 Pipin odprti termin: Ali bo prehod internet omrežja na IPv6...

6 komentarjev