»

Leto dni zapora za zlorabo e-volitev v študentsko vlado

threatpost - Matthew Weaver, danes 22-letni nekdanji študent kalifornijske univerze v San Marcosu (severno od San Diega) je bil skupaj s še enim pajdašem obsojen na leto dni zapora zavoljo njunega poskusa zlorabe lanskih volitev v univerzino študentsko vlado. Weaver je bil eden od dveh kandidatov za predsednika vlade, zmago pa si je skušal zagotoviti tako, da je kupil nekaj keyloggerjev in jih namestil na tipkovnice na devetnajstih javno dostopnih računalih na univerzi.

Na ta način je uspel zbrati nekaj čez 700 uporabniških imen in gesel za študentski informacijski sistem, preko katerega so so se izvajale tudi omenjene volitve. Na dan volitev se je potem osebno usedel za enega od računalnikov in...

6 komentarjev

Estonija javno razkriva izvorno kodo programa e-volitev

Slo-Tech - Estonija je poleg Velike Britanije, Švice in ZDA ena izmed držav, ki najbolj podpirajo in tudi v praksi izvajajo volitve tudi prek elektronskih metod. Leta 2005 so prvikrat izvedli e-volitve, in sicer je šlo za volitve na občinski ravni. Od tedaj so to prakso prenesli tudi na parlamentarne volitve in leta 2011 je bila na njih že četrtina vseh glasov oddanih elektronsko. Z možnostjo elektronske oddaje glasov bodo nadaljevali tudi na prihajajočih volitvah v oktobru.

Elektronske volitve pa porajajo tudi številna vprašanja glede možnosti zlorab in nadzora, čeprav v Estoniji teh očitkov še ni bilo in za zdaj projekt velja za velik uspeh. Da bi tako tudi ostalo in da bi povečali varnost ter transparentnost e-volitev, so se Estonci odločili za popolno razkritje...

75 komentarjev

Nemčija dobila prvega poslanca iz Piratske stranke

Prvi nemški pirat

Slashdot - Poročali smo, da so Švedi na evropskih volitvah kot prva nacija v Evropi dodelili eno poslansko mesto Piratski strani. Sledi jim Nemčija, ki pa je svojega prvega poslanca iz vrst Piratske stranke v Zveznem parlamentu dobila nekoliko drugače. Joerg Tauss, ki je bil doslej član Socialdemokratske stranke (SPD), je namreč prestopil v Piratsko stranko. Ujezil ga je predvsem sprejem novega zakona o cenzuri na internetu, kjer je njegova stranka skoraj enoglasno glasovala za. Čeprav je peticijo proti uveljavitvi novega zakona podpisalo več kot 130.000 ljudi, sta poleg njega le dva člana SPD-ja glasovala proti, s čimer je njihova stranka omogočila sprejem zakona. Kot pravi, se ne strinja s počasnim krčenjem pravic in svobode, h...

117 komentarjev

Nemško ustavno sodišče presodilo, da so elektronske volitve neustavne

Slo-Tech - Po tem, ko je oktobra 2007 nizozemsko okrožno sodišče v Amsterdamu prepovedalo uporabo volilnih naprav oz. volilnih računalnikov, maja 2008 pa se je nizozemska vlada odločila, da bodo v bodoče na Nizozemskem volitve potekale zgolj na klasičen način, so podobno odločitev sprejeli tudi v Nemčiji.

Nemško ustavno sodišče je namreč 3. marca letos presodilo, da je uporaba elektronskih volilnih naprav na splošnih volitvah neustavna.

Odločitev ne pomeni, da nekoč v prihodnosti ne bo mogoče uporabljati elektronskih volilnih naprav, je pa bilo sodišče mnenja, da ima sedanja tehnologija preveč pomanjkljivosti, da bi ji smeli kar slepo zaupati.

Pritožbo sta na volitvah leta 2005 sprožila oče in sin Joachim in Ulrich Wiesner, ki sta v pritožbi zapisala, da je omenjena tehnologija netransparentna. Volivec namreč samo pritisne na gumb in ne more dejansko videti, kaj se v računalniku zares zgodi z njegovo glasovnico, pač pa mora slepo zaupati tehnologiji (in trditvam proizvajalca). Pred tem,...

22 komentarjev

SanDisk predstavil WORM (Write-Once Read-Many) kartice

Schneier.com - SanDisk je pred kratkim predstavil WORM (Write-Once Read-Many) kartice, namenjene forenzičnim aplikacijam, shranjevanju policijskih fotografij, elektronskim volitvam in podobnim opravilom, ki zahtevajo strogo zagotavljanje integritete podatkov.

Podatki so namreč na takšno kartico lahko zapisani le enkrat, brati pa jih je mogoče poljubnokrat - pri SanDisku pravijo da do 100 let in to v vsakem standardnem čitalcu SD kartic.

Za začetek bodo na voljo v kapaciteti 128 MB, večje kapacitete pa lahko pričakujemo konec leta. Cena trenutno še ni znana.

In kako bomo sedaj ponarejali elektronske volitve?

31 komentarjev

Kako varne so e-volitve?

Slashdot - Verjetno nima smisla poudarjati, da nas v torek čaka dolgo pričakovana končna odločitev, kdo bo vodil Združene države v prihodnjih štirih letih.

Glede na slabe izkušnje prejšnjih volitev, se na Slashdotu sprašujejo, kako je na novo uveden sistem elektronskega glasovanja varen in kaj lahko sprememba enega samega glasu pomeni za rezultate. Kot so pokazali študentje univerze Yale, bi sprememba samo enega rezultata na glasovalno napravo spremenila elektorske glasove, pri dveh pa bi se spremenili rezultati v štirih zveznih državah.

Sodeč po povedanem, znajo biti volitve še predmet precej polemik.

Mogoče pa je predsednik Bush poleg ekipe pravnikov najel še kakšen ducat hekerjev...

12 komentarjev