»

AMD odprtokodni linux gonilnik dobil podporo za varčevanje z energijo

Phoronix - AMD je včeraj prijetno presenetil z izdajo kompleta 165 obližev za svoj odprtokodni gonilnik za grafične kartice za operacijski sistem Linux . Spremembe prinašajo podporo za varčevanje s porabo pri manjši obremenitvi grafične kartice (APM in ASPM), ki je v zaprtem gonilniku Catalyst sicer na voljo že nekaj časa. Skupaj z aprila dodano podporo za strojno dekodiranje videa (UVD) bi to znalo opazno zvišati avtonomijo prenosnikov z AMD-jevimi grafičnimi čipi.

Oboje je na voljo za vse modele od R600 (Radeon HD 2000 ali več, cca 2008) naprej. Obenem so izboljšali gonilnik za sveže Sea Islands (HD 8000) čipe, o čemer smo prvič pisali letos februarja. To je nasploh dobra novica, ker kaže, da si želi AMD v prihodnje bolj ažurno...

6 komentarjev

Operacijski sistem za PS4 bo FreeBSD

vir: VGLeaks
VGLeaks - Sony je nedavno med razvijalce razdelil drugo verzijo razvojnega kita za PS4 (prva je bila na voljo lani jeseni) in kot kaže, na sistemu teče derivat FreeBSD-ja 9.0 (pod imenom Orbis).

BSD je vsekakor prijetna izbira. Nedavno je obrnil 20 let, je dobro znan po svoji stabilnosti, ima zelo prostodušno licenco, ter dobro podporo za arhitekturo x86_64 (ki zamenjuje Cell iz PS3). Seveda pomaga tudi, da je zastonj. Phoronix sicer komentira, da je imel do sedaj zelo slabo podporo za AMD-jeve grafične kartice v obliki zgodnjega porta odprtokodnega gonilnika za Linux. AMD je bržkone moral pripraviti nov gonilnik ali vsaj prilagoditi svoj Catalyst gonilnik za Linux. Žel še ni znano, ali bodo tako...

15 komentarjev

Izšel FreeBSD 7.1

Slashdot - Po skoraj letu dni od izida zadnje večje verzije operacijskega sistema FreeBSD, takrat je bila tu inačica 7.0, smo dočakali naslednjo revizijo. Gre za FreeBSD 7.1, ki je uradno izšel v ponedeljek. Kot se spodobi, nam prinaša kar nekaj novosti in izboljšav, ki si jih lahko preberete na uradnih straneh, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. FreeBSD 7.1 je na voljo za platforme amd64, i386, ia64, pc98, powerpc in sparc64. KDE je posodobljen na 3.5.10, GNOME na 2.22.3, izboljšan je klient NLM (NFS Lock Manager), zagon sistema je mogoč tudi z USB-naprav in še nekaj sprememb je.

4 komentarji

FreeBSD logo

FreeBSD - Kot smo na naši strani že poročali, so se ustvarjalci sistema FreeBSD letos februarja odločili, da se želijo svetu predstavljati z logotipom, ter celostno podobo, ki spada zraven. Zanj so razpisali natečaj, na katerega je bilo prijavljenih, če me spomin ne vara, okrog 650 logotipov.

Logotip je bil sicer izbran že sredi oktobra, danes pa so se ga odločili pokazati tudi javnosti. Zmagovalec natečaja je Anton K. Gural, njegov izdelek pa si lahko ogledate tule:



Prenova spletne strani v skladu z logotipom je že načrtovana, glede na zgornjo sliko pa lahko pričakujemo spremembe tudi drugje.

Če se morda sprašujete, kaj se je zgodilo z hudičkom, bodite brez skrbi,...

56 komentarjev

Primerjava operacijskih sistemov *BSD

OSNews - Organizacije in podjetja, ki želijo uporabljati prosti Unix, imajo danes na voljo dve rešitvi: bolje propagiran Linux ali starejši BSD. Naslednji članek nam predstavi vse glavne različice BSD-ja, ki se ponašajo vsaka s svojo specifičnostjo: FreeBSD (hitrost), NetBSD (prenosljivost med platformami), OpenBSD (varnost) ter Darwin (Mac OS X).

Domače strani vseh BSD-jev:
FreeBSD
NetBSD
OpenBSD
OpenDarwin
DragonFly BSD (ni omenjen v članku)

0 komentarjev