»

Microsoft nadomešča novinarje z umetno inteligenco

vir: Needpix

vir: theguardian.com
theguardian.com - Kakih 50 novinarjev oz. urednikov, zaposlenih prek agencij, bo v naslednjih tednih ob službo pri Microsoftu. Njihovo delo bo namreč prevzela umetna inteligenca. Kot so povedali v podjetju, pri tem ne gre za posledice pandemije COVID-19, pač pa za rezultat rednega preverjanja in optimiziranja njihovih delovnih procesov.

Pri Microsoftu so novice za njihovo spletno stran MSN in brskalnik Edge doslej večinoma oblikovali človeški novinarji, pri tem je šlo pretežno za objave novic partnerskih medijev, ki so jih malenkostno preoblikovali, jim izboljšali naslove in po potrebi zamenjali priložene slike. Zdaj bodo vsa ta opravila poskusili opraviti algoritmi. Kot je povedal eden od odhajajočih novinarjev, je delo v njihovi redakciji že doslej teklo nekako polavtomatizirano, umetna inteligenca je recimo pomagala izbrati najzanimivejše, med 100.000 vsakodnevno prispelimi novicami. Mimogrede, med lanskimi parlamentarnimi volitvami v Veliki Britaniji so še nekoliko bolj robotsko novinarstvo...

21 komentarjev

Britanska vlada ostro pritisnila na Guardian in njegove sodelavce

Greenwald in njegov partner David Miranda (pomenljiv priimek, vsekakor).

vir: Guardian
Guardian - Včeraj sta se v sagi o žvižgači Snowdenu zgodila dva incidenta, ki pa imata več opraviti z novinarsko svobodo kot samimi razkritji.

Novinarski partner Glenna Greenwalda, 28-letni brazilski državljan David Miranda, je bil na povratku domov zadržan na londonskem letališču, in to kar na podlagi poglavja protiterorističnega zakona, ki carinikom omogoča do 9 urno zadržanje osebe, da lahko preverijo, ali imajo pred sabo terorista. Mirando so seveda spraševali predvsem o njegovem novinarskem delu, mu zasegli vso njegovo elektroniko, ter ga končno izpustili ravno ob izteku omenjenega deveturnega roka, brez dostopa do odvetnika. Greenwald je bil o pridržanju obveščen nekje 3 ure po začetku in je takoj kontaktiral Guardianovo pravno službo...

67 komentarjev

Prisluškovanje v zasebnem sektorju: Murdochov NOTW le vrh ledene gore

Guardian - Prisluškovanje je "in". Kot so nam razložili Snowden in njegovi predhodniki, tako NSA kot tudi britanska GCHQ in nemška BND sedijo na vseh večjih optičnih kablih in prisluškujejo vsemu internetnemu prometu, česar se pa ne da dobiti na ta način, pa dobijo direktno od ponudnikov telekomunikacijskih servisov (Prism). Dobljene podatke potem še veselo delijo med sabo. Američani naj bi to počeli tam od 2003/2004, Britanci zadnja tri ali štiri leta, Nemci dve. Kako daleč so s tem naši na glavnem ljubljanskem vozlišču v kleti pod Telekomovo stavbo v centru Ljubljane, še ne vemo. Ampak to so samo vlade. Prisluškuje si tudi zasebni sektor, v takšne ali drugačne namene.

Dve leti nazaj je v Veliki...

9 komentarjev

Vlada ZDA ne bo odgovarjala za večletno nezakonito prisluškovanje

Asim Ghafoor in Wendell Belew, odvetnika savdske dobrodelne organizacije, očitata vladi ZDA, da je nezakonito prisluškovala njunim pogovorom.

vir: The New York Times
Wired News - Zvezno pritožbeno sodišče za 9. okrožje (zahodni del države) je pravkar razveljavilo dve leti staro sodbo nižjega sodišča, ki je dvema ameriškima odvetnikoma (na sliki) dodelilo 20 tisoč dolarjev odškodnine zaradi nezakonitega prisluškovanja njunih telefonskih pogovorov s stranko iz Savdske Arabije, rekoč, da je vlada ZDA zaščitena s suvereno imuniteto.

Prisluškovanje je bilo del širšega in nezakonitega nadzora ljudi na ameriških tleh, ki ga je avtorizirala naročila vlada nekdanjega predsednika Busha kot odgovor na teroristične napade 11. septembra 2001, v javnost pa je prišlo štiri leta kasneje v članku v NY Times (Bush Lets U.S. Spy on Callers Without Courts). Zahteva za sodno avtorizacijo prisluškovanja izvira iz...

13 komentarjev

Začetek sodnega postopka v hekerskem škandalu v Veliki Britaniji

Dnevnik - Kot poročajo številni britanski mediji in pri nas Dnevnik, se je v Britaniji včeraj začel sodni postopek proti britanskemu tedniku News of the World, ki je v lasti znanega medijskega mogotca Ruperta Murdocha. Sodni postopek poteka zaradi obtožb, da so novinarji omenjenega časnika od leta 2004 do 2006 vdrli v telefonske poštne predale znanih britancev in prisluškovali njihovim zvočnim sporočilom.

Proti časopisu je do sedaj tožbo vložilo več kot dvajset znanih Britancev, med njimi nekdanja laburistična ministrica za kulturo Tessa Jowell in nekdanji pomočnik namestnika predsednika vlade John Prescott, prisluškovali pa naj bi celo do 5000 osebam.

Hekerski škandal, kot ga poimenujejo, dodatno zapleta še dejstvo, da želi Murdoch izvesti prevzem TV postaje BskyB. Ker mu sodni postopek pri poskusu prevzema škodi, je Murdoch žrtvam prisluškovanja ponudil visoke odškodnine (20 milijonov funtov).

Policija je sicer aretirala že tri novinarje, časopis pa se je žrtvam prisluškovanja...

5 komentarjev

Schneier: Napad na Google omogočile ZDA

Bruce Schneier

CNN - Prah po kitajskem velenapadu na zahodna podjetja konec lanskega leta se še zdaleč ni polegel. Podjetja intenzivno preiskujejo, kdo in kako je zakrivil vdore, Kitajci zanikajo vpletenost, Američani svarijo svoja podjetja. Aktivisti na področju zasebnosti pa svarijo nas.

Svetovni varnostni guru Bruce Schneier v prispevku za CNN pravi, da je kitajskim hekerjem nevede pomagala tudi ameriška vlada. Google je namreč v Gmail vgradil stranska vrata, da bi lahko izpolnjeval vladne náloge, in prav te so Kitajci izrabili. Schneier pojasnjuje, da podobne prakse udejanjajo tudi druge vlade, denimo švedska,...

18 komentarjev