»

FURS stopil korak nazaj pri predlogu o obdavčitvi kriptovalut

Slo-Tech - Po burnem odzivu javnosti na predlog, da bi se pri unovčenju kriptovalut plačeval davek v višini 10 odstotkov od glavnice, je FURS stopil korak nazaj in predstavil kompromisen predlog. Sedaj predlagajo, da bi bila meja za obdavčitev 15.000 evrov unovčene kriptovalute v koledarskem letu. Šele nad tem zneskom bi nastala davčna obveznost.

Obdavčitev pa bi potem lahko izvedli na dva načina, odvisno od izbire zavezanca. Lahko bi obdavčili glavnico z 10 odstotki, kar bi bilo ugodneje za tiste, ki so ustvarili izjemno visoke donose ali pa morda nimajo evidentiranih vseh poslov. Druga možnost pa bi bila obdavčitev dejanskega dobička, ki bi ga zavezane moral dokazati, in sicer s 25 odstotki. Zavezanec bi sam izbral, katero možnost bo uveljavljal.

Do kakršnihkoli sprememb je sicer še dolga pot, saj mora na koncu zakonski predlog potrditi parlament.

103 komentarji

HTC je zaključil z nadgrajevanjem One S

HTC One S

vir: Android Central
Android Central - Pred dobrim letom dni je HTC začel z novim poimenovanjem mobilnih telefonov, osnovanem na besedi One. Takrat so predstavili One X, One S in One V, kakor so bili rangirani po ceni in zmogljivostih. One S je uporabljal zgolj dvojedrni procesor (a je bil eden izmed prvih mobilnih telefonov s svežim Qualcommovim procesorjem Krait) ter 4,3-palčni zaslon z ločljivostjo 960 x 540 pik (v tehniki AMOLED), za razliko od štirijedrne Tegre 3 in 4,7-palčnega LCD-ja z ločljivostjo 1280 x 720 pik v One X. Navdušil je še z ohišjem, ki je bilo aluminijasto (One X je uporabljal debelo plastiko iz enega kosa), a je bil cenovno blizu One X.

...

26 komentarjev

Microsoft stopil korak nazaj, Xbox One z manj omejitvami

Microsoft - Microsoft je včeraj zvečer napovedal, da režim glede povezovanja nove konzole Xbox One z internetom, izposojanjem in prodajo rabljenih iger ne bo tako strog, kot je kazalo na začetku. Zamisli o obveznem povezovanju na splet vsakih 24 ur za igranje iger, omejeni preprodaji in skoraj nemogočem izposojanju iger so naletele na buren odziv pri uporabnikih, zato so v Redmondu stopili korak nazaj. Režim bo svobodnejši.

Povezava do interneta ne bo več obvezna za igranje iger. Še vedno se bo treba povezati na internet pri namestitvi konzole (in ne igre), potem pa bo mogoče igrati katerokoli igro brez ponovne povezave do interneta. V tem pogledu bo Xbox One enak Xbox 360. Prav tako ne bo nobenih omejitev glede...

79 komentarjev

PlayStation 4 se prodaja bolje od Xbox One

Bo PS4 res toliko uspešnejši od Xbox One?

vir: Forbes
Forbes - Že kmalu po predstavitvi dodatnih podrobnosti obeh konzol na E3 smo dobili prve smernice, kako bo potekala prodaja Microsoftove in Sonyjeve predstavnice 8. generacije konzol. Microsoftovi predstavitvi je sledilo negodovanje nad močno omejenim posojanjem in preprodajanjem iger za Xbox One, na kar so odlično odgovorili pri Sonyju, saj njihov PlayStation 4 teh omejitev nima. Začele so se prve napovedi, da je tokratno bitko že dobil Sony, kar je podkrepila še kar 20 % nižja cena PlayStation 4 (400 dolarjev oz. evrov) od Xbox One (500 dolarjev oz. evrov).

Skupaj s temi podatki je nekaj trgovcev že začelo s prednaročili, pri Amazonu sta npr. na voljo PlayStation 4 Launch Edition (cena je prej omenjenih 400 dolarjev, datum...

49 komentarjev

Xbox One bo stal pol tisočaka, pride novembra

vir: The Verge
BBC - Končno smo dočakali še najpomembnejše informacije, ki se tičejo nove Microsoftove konzole Xbox One. Naprodaj bo od novembra, prodajala pa se bo po 500 evrov (ali 500 dolarjev, če ste v ZDA), je razkril Microsoft na E3 v Los Angelesu. To je bistveno več od 300 evrov za predhodnik Xbox 360 (bo pa imel priložen Kinect), dodatno pa žolčne odzive v Evropi dodaja 30 odstotkov višja glede na ameriško. Resda je slednja brez prometnega davka, a ta ni tako visok, da bi upravičil razliko. Pa saj smo tega že navajeni.

Poglejmo h konkurenci. Ta ne počiva, ampak pripravlja svoje odgovore. PlayStation 4 pride takisto novembra (nekaj govoric sicer omenja oktober), tako da bo bitka težka. Po navadi pa ne odloča tehnična odličnost izdelka (osemjedrnik, 8 GB pomnilnika, Blu-ray, 802.11n Wi-Fi), ampak igre, ki so na voljo. Prvi Xbox je,...

103 komentarji

Oteženo izposojanje in preprodaja iger za Xbox One

Kotaku - O Microsoftovi prihajajoči konzoli Xbox One smo se razpisali že precej na široko. Nismo pa še pogledali, kako bo z nakupom, prodajo in posojanjem iger, ker Microsoft tega tedaj še ni razkril. Sedaj je znanega že precej več in zdi se, da se od časov poceni rabljenih iger in posojanja naokoli nezadržno poslavljamo.

Kot je znano, bo fizični medij, ki ga prejmemo pri nakupu iger za Xbox One, obrobnega pomena. Na njem bodo resda datoteke za namestitev, a bistven bo nakup licence, ki se bo preverjal prek interneta. Kaj to pomeni? Dobra novica je prenosljivost igre, saj jo bomo lahko igrali na vseh konzolah, ki jih imamo v lasti ali do katerih imamo dostop. Zadostovala bo zgolj prijava v osebni račun in kupljene igre bodo na voljo, ne glede...

73 komentarjev