»

Prosto dostopne ocene indijske mature na spletu kažejo nepravilnosti

Hack A Day - Eden najpomembnejših izpitov v Indiji je ISC, ki se tam opravlja po zaključeni srednji šoli. Od njega je odvisno, na katero univerzo se bo kdo lahko vpisal. Zato dijaki težko pričakujejo rezultate in včasih uberejo kakšno bližnjico. Redko pa se zgodi, da ta razkrije velike malomarnosti in nepravilnosti.

Debarghya Das je želel ugotoviti, kako sta njegova prijatelja odpisala test, zato je pogledal, ali je mogoče priti na strežnik z rezultati. Ta je narejen tako, da lahko vsakdo pogleda svoje rezultate, a brez vsakršne zaščite. Ker je prijavni podatek zgolj šifra šole in zaporedna številka kandidata, je Das napisal kratko skripto, ki je z interneta snela podatke o vseh 65.000 maturantih, ki so test reševali, skupaj z imeni. To kaže na malomarnost sestavljavcev računalniškega sistema in je svojevrsten problem.

Bistveno...

24 komentarjev

Zaprtje Megauploada malenkostno znižalo prihodke založnikov

TorrentFreak - Raziskovalca z münchenske fakultete za menedžment (LMU) in københavnske poslovne fakultete (CBS) sta objavila članek, v katerem ugotavljata, da je imelo zaprtje strani Megaupload januarja letos negativen vpliv na prihodke založnikov.

Podatki so skopi, a iz dosegljivih podatkov sta s svojo metodologijo dokazala, da je v povprečju vpliv negativen. Analizirala sta 1344 filmov v 40 državah iz zadnjih petih let in prihodke, ki so jih prinesli svojim založnikom. Pri tem sta primerjala, kako se je trend spremenil po januarju letos, ko so Megaupload zaprli. Ugotovitve so zanimive.

Za tiste najbolj uspešne filme (blockbusters) bistvene spremembe ni;...

16 komentarjev

Hewlett-Packard žrtev prevare in z milijardno izgubo

The Wall Street Journal - Hewlett-Packard je razkril poslovne rezultate za fiskalno leto 2012, ki se je končalo konec oktobra. V zadnjih 12 mesecih so ustvarili ogromnih 13 milijard dolarjev izgube ob prometu 120 milijard dolarjev. Od tega so samo v zadnjem četrtletju pridelali sedem milijard dolarjev izgube. Zanjo pa je odgovoren lanski prevzem podjetja Autonomy, za katerega se je izkazalo, da je ponarejal finančne izkaze in se šel vseh vrst kreativnega računovodstva.

Lani so za podjetje Autonomy odšteli 12 milijard dolarjev. Letos pa je Hewlett-Packard izvedel 8,8 milijard dolarjev velik odpis, ker Autonomy ni vreden toliko, kot so verjeli. Pri tem...

18 komentarjev

Facebookov IPO povzročil vihar tožb in preiskav

Los Angeles Times - Facebookova javna ponudba delnic (IPO) in petkov začetek kotacije postajata vedno bolj tragikomična, saj se niso uresničila pričakovanja investitorjev o visokih poletih in večdesetodstotnih dobičkih. Namesto tega je delnica prve tri trgovalne dni polzela vse do 31 dolarjev, včeraj pa je prvikrat nekoliko pridobila in končala pri 32 dolarjih, kar je še vedno 15 odstotkov pod ceno iz IPO. Če so sprva investitorji le začudeno gledali in...

9 komentarjev

Recenzije na Amazonu enako zanesljive kot profesionalne

Guardian - Praktično vsaka večja spletna prodajalna ima možnost komentiranja in recenziranja izdelkov, kjer lahko vsakdo, navadno pa seveda kupci, priobči svoje mnenje o izdelku. Ob tem so novi potencialni kupci venomer v precepu, ali gre tem ocenam verjeti. Rezultati študije (članek), ki so jo izvedli na Harvardu, kažejo, da v povprečju zelo - vsaj ko gre za knjige.

Primerjali so 100 recenzij leposlovnih del, ki so jih napisali profesionalni kritiki za The New York Times, Guardian, Post in ostale uveljavljene medijske hiše, ter kritike istih del na Amazonu, ki so jih napisali brezimni amaterski ocenjevalci. Rezultati so pokazali, da je ujemanje med obema skupinama podatkov veliko. Čeprav recenzij na Amazonu vsebinsko in kakovostno nihče ne preverja, so...

11 komentarjev

Domišljijska statistika BSA

Slo-Tech - Organizacija BSA (Business Software Alliance) vsako leto maja izda poročilo o stopnji piratstva programske opreme v svetu, v katerem tudi ovrednotijo oportunitetno izgubo proizvajalcev programske opreme zaradi nelegalnega kopiranja. Obsežno študijo BSA naroči pri podjetju IDC, ki ga poznamo po različnih tržnih raziskavah. Oceno stopnje piratstva IDC izračuna na podlagi četrtletnih podatkov o prodaji osebnih računalnikov, tržnih indikatorjev in prodaje programske opreme. Nadrobnejši pogled metodologije pa pokaže, da so številke za večino držav zelo domišljijske.

BSA je ocenila, da je v Južnoafriški republiki 35 odstotkov programske opreme nelegalne. Rezultat, ob katerem ne bi dvignili obrvi, če ne bi pristavili, da BSA sploh ni pogledala Južnoafriške republike. Ocena temelji na podatkih za druge države. Študijo so izvedli v 28 državah, med njimi Indiji, Pakistanu, Vietnamu, Poljski, Rusiji, Nemčiji, Italiji, na Kitajskem, Tajskem, Tajvanu in Madžarskem. Podatke iz teh držav so nato...

97 komentarjev