»

Google Avstraliji zažugal z umikom

Slo-Tech - Google je - ne vemo še, kako resno mislijo - zagrozil Avstraliji, da bi lahko prenehal nuditi svoje iskalne storitve v državi, če bodo sprejeli zakon, ki Googlu in sorodnim agregatorjem novic nalaga plačilo ustrezne pristojbine primarnim virom, torej novinarskim hišam. Omenjeni zakon se nanaša v glavnem na Facebook in Google, ki bosta morala plačevati pošteno nadomestilo, ki bi ga določili v pogajanjih z mediji. Če pri tem ne bi bili uspešni, bi nadomestilo brezprizivno določil neodvisni arbiter.

Že ob najavi tega zakon je Google sporočil, da bo v Avstraliji preprosto blokiral deljenje novic na svoji platformi in namignil, da bi utegnilo to pomeni konec brezplačnosti nekaterih storitev. Google še vedno vztraja, da je neomejeno povezovanje med različnimi spletnimi stranmi temelj svetovnega spleta in iskalnikov. To drži, a Google izpisuje tudi kratke izvlečke novic. Vseeno so zagrozili, da bodo v primeru sprejema zakona nehali ponujati iskalnik v Avstraliji.

Nova zakonodaja ne...

17 komentarjev

Google bo preverjal resničnost fotografij v Google Images

Slo-Tech - Že dlje časa ni noben problem ustvariti lažne fotografije, dandanes pa tudi lažni videoposnetki in zvočni posnetki niso več velika težava. Razkrinkati jih je na podlagi tehničnih karakteristik mogoče, a to terja znanje in opremo. Ker so takšni posnetki lahko zlorabljeni za zavajanje, se bo Google boril proti njim. Odslej bodo preverjali njihovo verodostojnost (fact-checking).

Iz Googla namreč sporočajo, da bodo storitev Fact Check, ki trenutno pregleduje zadetke navadnega iskanja in iskanja po novicah (Search, News) razširili še na fotografije (Google Images). V nekaterih državah, med drugim v Braziliji, Indiji in ZDA, na podoben način označujejo tudi objave na YouTubu.

Pri pregledu posamezne fotografije v Google Images, torej ob kliku nanjo, se bo spodaj med njenimi karakteristikami pri nekaterih odslej izpisalo tudi poročilo, ali so glede na preveritev verodostojne ali ne. Primer je priložena fotografija, ki prikazuje morskega psa, ki plava po ulici v Houstonu - Google zapiše,...

6 komentarjev

Googlov iskalnik kot orodje Trumpovih nasprotnikov

The Verge - Spletni aktivisti so zadnje dni s pridom uporabili algoritem Googlovega iskalnika, ki vam, če v iskalnik slik vpišete besedico "idiot", vrne pretežno zadetke fotografij Donalda Trumpa. Akcija se je začela z demonstracijami, ki so potekale med Trumpovim obiskom Londona prejšnji teden in na katerih so si protestniki za svojo himno izbrali pesem American idiot skupine Green Day.

Iniciativo so nato prevzeli na Redditu, in sicer z množičnim glasovanjem za objavo, ki je povezovala besedo idiot s fotografijo ameriškega predsednika. Reddit uporablja sistem glasovanja, da bi tako izpostavil najbolj priljubljene zapise pri njih, Google pa tako glasovanje upošteva pri svojih zadetkih v iskalniku.

Kot so predstavniki Googla že nekajkrat poudarili, njihovi algoritmi delujejo samodejno, pri razvrščanju uporabljajo ogromno različnih dejavnikov, v podjetju...

31 komentarjev

"Žal mi je Dave"* - kako regulirati algoritme?

HAL 9000 (Cryteria, Wikipedija)

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Ljudje so danes z odprtimi rokami sprejeli udobje tehnologije ne da bi zares razumeli, kako ta deluje ter kakšen abnormalen potencial kopičenja podatkov imajo naše naprave, katere praktično vedo, kdo smo, kje smo in kaj počnemo (ter še na tisoče drugih zadev). To dosežejo s pomočjo "pametnih" ter vedno bolj kompleksnih algoritmov, ki lahko v delčku sekunde najdejo, sortirajo, določijo, kontrolirajo in ukrepajo na podlagi množice podatkov, da nam tako pomagajo pri vsakdanjih življenjskih opravilih; v nasprotnem primeru bi se ljudje najbrž izgubili v preobilici informacij.

Za večino ljudi...

20 komentarjev

Nemško sodišče od Googla zahteva umik žaljivih autocompletov

Izkaže se, da gre za citat iz serije Lost.

vir: The Internets
ITworld.com - Nemčija jemlje spoštovanje osebnostnih pravic in zasebnosti precej resno, in prav to se kaže v nedavni odločitvi zveznega sodišča v Frankfurtu, ki od Googla zahteva umik določenih žaljivih predlogov za samodokončanje iskalnega gesla (Autocomplete) iz svojega iskalnika. K sreči ne vseh, ampak samo tiste, ki jih od njega preko sodišča izrecno zahtevajo nemški državljani.

Nemški poslovnež, identificiran samo s kraticami R.S., je že leta 2010 ugotovil, da Google ob vpisu njegovega imena predlaga še besedi "scientologija" in "prevara", četudi naj s tem ne bi imel nič. Nastajala pa naj bi mu znatna osebna in poslovna škoda. Seveda je najprej Google prosil za umik...

7 komentarjev

Google popustil kitajski cenzuri

Guardian - Google se je očitno sprijaznil, da bo internet na Kitajskem še nekaj časa cenzuriran, saj so s svojega iskalnika potihoma umaknili opozorilo uporabnikom, da so iskalni rezultati cenzurirani. Spomnimo, da je Google leta 2011 nehal upoštevati zahteve kitajskih oblasti po cenzuri iskalnih rezultatov, ampak je strežnike raje premaknil v Hongkong. Partije to ni zmotilo, saj so cenzuro pač začeli izvajati interno z velikimi kitajskim požarnim zidom. Uporabnikom se je pri iskanju nezaželenih pojmov za kakšno minuto prekinila povezava do Googla. Ta se je oblastem postavil po robu in maja začel uporabnike pred iskanjem po teh ključnih besedah obveščati, da utegnejo doživeti izklop povezave, na kar Google nima vpliva.

Po poldrugem letu bitk in sporov s kitajskimi oblastmi je Google obupal. Brez kakršnegakoli...

15 komentarjev

Milansko prizivno sodišče oprostilo Googlove zaposlene v kontroverznem primeru Google Video

The New York Times - V Italiji se je z oprostilno sodbo končal sporni sodni proces, v katerem so bili leta 2010 trije Googlovi zaposleni obsojeni kršitev italijanske zakonodaje o zasebnosti. Proces je bil izjemno sporen, ker je šlo za posnetek, ki so ga leta 2006 na Google Video naložili neki italijanski šolarji iz Torina. V posnetku se norčujejo iz avtističnega sošolca, zato ga je Google le nekaj ur po obvestilu italijanske policije izbrisal. Prepočasi.

Google in ostale strani, ki objavljajo uporabniško vsebino, te ne pregledujejo in odobravajo pred objavo, ker to zaradi količine materiala ni praktično izvedljivo (že nekoliko star podatek je, da se na YouTube vsako minuto naloži 72 ur materiala). Namesto tega velja doktrina varnega...

2 komentarja

Google izgubil spor s Trkuljo

Google imena hitro poveže s slikami, ter drugimi povezanimi osebami. Te asociacije niso vedno zaželene.

Australian IT - Vrhovno sodišče avstralske zvezne države Viktorija je dokončno potrdilo, da je Google deloval kot izdajatelj, ne zgolj posrednik, ko je v rezultatih iskanja za imenom Milorada "Michaela" Trkulje, avstralskega državljana srbskega porekla, prikazal očitne asociacije z melbournskim kriminalnim podzemljem. Posledično bo Google za prikazano odgovarjal kot bi vsak avtor, torej bo moral Trkulji plačati 200.000 avstralskih dolarjev odškodnine zaradi žaljive obdolžitve, ter še vse pravne stroške.

Trkulja je bil l. 2004 po spletu nesrečnih okoliščin kot nedolžni opazovalec poškodovan med streljanjem v restavraciji St. Albans v Melbournu. Lokalna (zdaj že propadla) spletna...

18 komentarjev

Italijansko sodišče: Google mora odstraniti žaljive predloge iz funkcije samodokončaj

Tudi v Sloveniji bi se lahko kdo obregnil ob predloge.

vir: ZDNet
ZDNet - Milansko sodišče je potrdilo predhodno razsodbo, da mora Google iz predlogov, ki se ob uporabi funkcije Samodokončaj (Autocomplete) pri iskanju uporabniku ponudijo kot možnosti za dokončanje vnosa iskalnega niza, odstraniti žaljive. Odvetnik Carlo Piana pojasnjuje, da sta se ob vpisu imena njegove stranke (ki ostaja anonimna) v Googlu ponudili kot možnosti za dokončanje niza truffatore (prevarant) in truffa (prevara).

Google se je skliceval na doktrino varnega pristana, saj so po njihovih besedah zgolj servirali vsebino uporabnikov interneta. Funkcija Samodokončaj namreč iskalne nize dopolnjuje z najpogostejšimi frazami predhodnih iskanj. Piana je uspel dokazati, da Google vsebino ustvarja in ne zgolj servira, pri čemer mu je bilo v pomoč dejstvo, da Google z avtomatskimi metodami že

9 komentarjev