»

Za Activison Blizzard računalniki pomembnejši od konzol

Slo-Tech - Activision Blizzard, ki je zadnje mesece polnil novice zaradi neuspele poroke z Microsoftom, je v poslovnih rezultatih razkril pomemben obrat. Spet se je zgodilo, da so z igrami za osebne računalnike zaslužili več kot z igrami za konzole. V prvem letošnjem kvartalu so osebni računalniki prinesli 666 milijonov evrov, konzole pa 639 milijonov dolarjev. Vse od vrha v prvih letih tega tisočletja so konzole prednjačile, v drugi polovici minulega leta pa se je trend obrnil.

V celotnem letu 2022 so bile konzole še zmagovalke, a leto 2023 bo očitno drugačno. Ob tem velja poudariti, da so posamezna četrtletja že kazala obrnjeno sliko tudi v preteklosti, a to pot gre za prvo daljše obdobje, ko se trend ne spreminja. Glavni prispevek odpade na Blizzard, ki na primer prinese manj kot polovico toliko kot Call of Duty, a več kot 72 odstotkov na osebnih računalnikih in le 8 odstotkov na konzolah. Call of Duty je bolj uravnotežen, z 59 odstotki na konzolah in 26 odstotkih na osebnih računalnikih,...

2 komentarja

Šestnajst let pozneje: World of Warcraft

Slo-Tech - Že šestnajst let se milijoni igralcev - trenutno jih je skoraj pet milijonov - spopadajo v množični spletni igri vlog (MMORPG) World of Warcraft. Na današnji dan leta 2004 je Blizzard Entertainment izdal igro, ki je revolucionirala igranje in založniku prenesla več kot 10 milijard dolarjev. Popularnost je v veliki meri posledica tudi rednih razširitev, med katerimi bo naslednja izšla jutri (World of Warcraft: Shadowlands).

World of Warcraft je resda izšel leta 2004, a začetki segajo še desetletje v preteklost. Leta 1994 je izšla strategija v realnem času Warcraft: Orcs & Humans, ki se je igrala še v DOS-u (in na Macih). Sledila so nadaljevanja: Warcraft II: Tides of Darknes leta 1995, Warcraft III: Reign of Chaos leta 2002 (in razširitev Warcraft III: The Frozen Throne) in potem končno World of Warcraft, ki je do danes dobila sedem razširitev, jutri pa bo osmo. Vse navedene igre sodijo v kanon (torej vesolje) Warcraft.

World of Warcraft ni prva igra MMORPG, saj so se prve...

22 komentarjev

World of Warcraft je ostal brez naslednika

Ko ljudje pomislijo na MMORPG, masovno večigralske domišljijske igre, pogosto pomislijo prav na WoW

vir: Polygon
Polygon - Iz Blizzarda je odjeknila novica, da so ukinili razvoj naslednika igre World of Warcraft. WoW je daleč najbolj znana igra v žanru masovnih domišljijskih iger in je tekom svojega razvoja podrla tudi nekaj rekordov. A vsaki stvari se izteče rok uporabe, zato so pri Blizzardu že dlje načrtovali naslednika. Zdaj so sporočili, da projekt s kodnim imenom Titan ukinjajo. Projekt so začeli že pred sedmimi leti, ves čas so o njem govorili bolj potiho in popolnoma neuradno, spopadali pa so se z obilico težav. Lani so npr. povedali, da končni rezultat ne bo izšel pred letom 2016. Glavna težava, s katero so se spopadali, je bilo kako narediti igro zanimivo.

Za povrhu je Chris Metzen, eden od vodilnih mož oddelka, ki se ukvarja z razvojem franšiz in njihovih zgodb, navedel...

29 komentarjev

World of Warcraft v zadnjem četrtletju izgubil sedmino igralcev

BBC - World of Warcraft je najpriljubljenejša večigralska spletna igra vlog, ki je imela skoraj deset milijonov naročnikov in aktivnih igralcev. Toda v zadnjem četrtletju so začeli pospešeno izgubljati igralce, saj je založnik Activision Blizzard v prvem letošnjem četrtletju izgubil kar 1,3 milijona oziroma 14 odstotkov naročnikov. To je daleč največji padec doslej, ugotavljajo v analizi poslovnih rezultatov. V prihodnosti pričakujejo, da se bo padec še nadaljeval, so povedali. Razlog naj bi bila čedalje večja priljubljenost brezplačnih ali freemium iger, dodajajo. V najboljših časih, to je leta 2010, je imel World of Warcraft kar 12 milijonov naročnikov, k čemur je pripomogla tudi izdaja novega dodatka Mists of Pandaria. Dve leti pozneje smo tretjino niže.

Kljub...

33 komentarjev

World of Warcraft opremlja vse zaslonske posnetke z izdajajočimi vodnimi žigi

Slashdot - Igralci najbolj priljubljene masivno-večigralske spletne igre domišljijskih vlog (MMORPG) World of Warcraft so ugotovili, da uradni odjemalec za igro ob zajemanju posnetkov iz igre le-te hkrati skrivoma opremi z vodnim žigom (watermark). Podrobna analiza je pokazala, da ta skriva veliko podatkov o igralcu, ki je posnetek napravil, in njegovih dosežkih v igri. Praksa je sporna, ker je Blizzard ni nikoli razkril.

Blizzard to počne že vsaj od leta 2008, ko jih je prevzel Activision, a je javnost to odkrila šele sedaj. Pojav se s sprostim očesom vidi le, če uspemo zajeti zaslonsko sliko, ki je skoraj v celoti bela. Vzorec, ki se pojavi na sliki, meri 88 bajtov in se ponovi večkrat, odvisno od ločljivosti. V njem so zakodirani podatki o imenu uporabniškega računa,...

12 komentarjev

Call of Duty: Black Ops prek milijarde dolarjev

vir: CNet
CNet - Vsak nov del iz serije iger Call of Duty zadnje čase ruši rekorde, kar je lepo pokazal najnovejši naslov Black Ops. Založnik ActivisionBlizzard je namreč od splavitve pred šestimi tedni nagrabil že milijardo ameriških dolarjev od prodaje igre, za kar je predhodnik Call of Duty: Modern Warfare 2 potreboval 2 meseca, številko z desetimi mesti so namreč presegli šele v letošnjem januarju po izidu 9. novembra 2009 -točno leto dni pred izidom Black Ops.

Tretjino mejnika so založniki presegli že prvi dan, ko Call of Duty: Black Ops prinesel kar 360 milijonov ameriških dolarjev, 50 milijonov več od prejšnjega rekorda, ki je pripadal Modern Warfare 2. Zgodba se ponovi še po prvih petih dneh na prodajnih policah, ko je Black Ops pridelal 650 milijonov dolarjev v...

23 komentarjev

Rekordni World of Warcraft

Ilustracija izpred izida razširitve

vir: Ars Technica
Ars Technica - Najnovejša razširitev najbolj znane masovne večigralske igre, World of Warcraft Cataclysm, podira rekorde v prodajnih številkah. S 3,3 milijoni prodanih izvodov v le 24 urah od začetka prodaje so za kar pol milijona kosov prehiteli prejšnjega rekorderja, ki je predhodnik Cataclysma, druga razširitev za World of Warcraft z naslovom Wrath of the Lich King. Slednjo so splavili pred dvema letoma, novembra 2008. Predstavnik Gamespota je povedal, da so v prvem dnevu tudi oni zabeležili rekordne številke prodaje, ki so presegle julijski izid Starcraft II: Wings of Liberty. S Call of Duty: Black Ops je bilo leto združenemu podjetju Activision Blizzard izjemno naklonjeno. World of Warcraft: Cataclysm je...

19 komentarjev

Blizzardova naslednja masovka še bolj masovna

Zgolj peščica uporabnikov

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Blizzard je s svojimi 11 milijoni naročniki, ki vsak mesec plačajo za igranje World of Warcrafta, brez težav alfa in omega sveta masovno-večigralskih spletnih iger. A tudi tako velike množice, kot jih ima WoW, Blizzardu očitno niso dovolj, saj so povedali, da bo njegov naslednik bolj zanimiv za širšo javnost. Kako bodo to dosegli še ni znano, a že dolgo je potrjeno, da naslednik ne bo uporabljal franšize, podobne World of Warcraftu. To pomeni, da odpadejo magična bitja vseh velikosti in oblik ter da bo nova masovka mnogo bolj vsakodnevna, torej bodo namesto škratov, orkov, palčkov in podobnih aktualni predvsem običajni ljudje. A po drugi strani je popolnoma mogoče tudi, da bodo ljudje le...

41 komentarjev

Activision in Blizzard se združujeta

BBC - Giganta industrije računalniških iger - Activision in Blizzard sta najavila dobrih 18 milijard dolarjev vredno združitev. Krmilo podjetja bo prevzel obstoječi direktor Activisiona, Bobby Kotick. Največji delež v novo nastalem podjetju, Activision Blizzard, pa bo imel trenutni Blizzardov lastnik - družba Vivendi.

Blizzard je sicer trenutno najbolj znan po World of Warcraft s katerim zaslužijo več kot 100 milijonov dolarjev mesečno. Activision pa po svoji serijah za konzole kot sta Guitar Hero in Tony Hawk Pro Skater. Kljub vseemu pa sta skupaj še vedno občutno manjša kot največji na trgu - Electronic Arts.

Glavna obljuba združitve je, da se vsakodnevne operacije v Blizzardu ne bodo spremenile. Toda ali ne bi bilo vredno žrtvovati nekaj Starcraft 2 programerjev za še boljši Guitar Hero 4?

25 komentarjev