»

Ruski jedrski fiziki aretirani zaradi rudarjenja bitcoinov

Slo-Tech - Ruske oblasti so pridržale več znanstvenikov v vodilnem državnem jedrskem raziskovalnem centru v mestu Sarov, ker so poizkušali izrabljati tamkajšnji superračunalnik za privatno rudarjenje bitcoinov. Tiskovna predstavnika centra Tatjana Zaleskaja je povedala, da so jih pravočasno odkrili in ustavili, sedaj pa bodo proti njim vložene kazenske ovadbe. V uradni izjavi za javnost piše, "da je šlo za neodobren poizkus uporabe računalniških zmogljivosti v zasebne namene, vključno s tako imenovanim rudarjenjem".

Sarov se nahaja v pokrajini Nižnji Novgorod. V njem je vodilni ruski center za jedrske raziskave in razvoj nuklearnega orožja, ki pripada ruski jedrski agenciji Rosatom. V Sarovu so med hladno vojno izdelali prvo rusko...

28 komentarjev

ESEA za prvi april svoje uporabnike spremenila v bitcoin rudarje

Slo-Tech - Ameriški igričarski portal ESEA, znan predvsem po svojem anti-cheat klientu, si je za prvi april privoščil zanimivo šalo: v omenjeni klient so vstavili vtičnik, ki je računalo v prostem (idle) času zaposlil z rudarjenjem bitcoinov. Ker imajo blizu pol milijona članov in ker večina le-teh poseduje kar zmogljive grafične kartice (rudarjenje z GPU-ji je namreč še posebej učinkovito), so se kovančki začeli kar lepo nabirati. V dveh tednih operacije so jih našli 29, oziroma za slabe 4 dolarske tisočake.

Reč bi se pravzaprav morala zaključiti takoj s sklenitvijo prvega aprila, vendar so se administratorji odločili "zadeve potestirati še nekaj dni". Potem naj bi plugin izklopili, vendar so ga "zaradi administrativne napake" namesto tega pravzaprav vklopili za vse uporabnike. Pravijo, da nevede, čeravno so dnevni pripad iz sodelovanja v poolu redno in takoj prodajali.

Seveda vse to ni moglo dolgo ostati neopaženo. Na njihovem forumu so se začele nabirati pritožbe uporabnikov zavoljo...

10 komentarjev

Sinoči težave z rudarjenjem bitcoin kovančkov

Bitcoin.it - Včeraj pozno zvečer je skupina bitcoin rudarjev, združena v Slushev mining pool, naletela na zagonetno težavo v tehnični izvedbi bitcoina.

Izkaže se namreč, da najnovejša različica bitcoin klienta, v0.8 (19. februar) podpira tudi shranjevanje bitcoin blokov v velikosti nad 512KB, medtem ko prejšnje različice zaradi nesrečne izbire podatkovne baze - Berkley DB (zdaj v lasti Oracla) - ne zmorejo varno sprocesirati blokov v velikosti nad omenjenega pol megabajta. Ko so Slushevi fantje sinoči našli en tak blok - velik nekaj čez 900 kilobajtov in vreden standardnih nagradnih 25 kovancev oziroma nekaj čez 1100 dolarjev po sedanjih cenah! - ga pač niso uspeli umestiti v omrežje, v bitcoinov Block Chain, tj....

34 komentarjev

Evropska centralna banka budno spremlja bitcoin

Slo-Tech - Ko smo prvikrat pisali o anonimni, decentralizirani, virtualni valuti bitcoin, še ni bilo povsem jasno, ali gre za muho enodnevnico ali pa se bo valuta prijela. Sčasoma se je pokazalo, da je zamisel Japonca Satoshi Nakamoto (za kar se je izkazalo, da gre za psevdonim, saj njegova identiteta ni znano) genialna. Valuta bitcoin je pseudo anonimna, tako da lastnika računa oziroma obeh strani transakcij ni mogoče zlahka identificirati, hkrati pa povsem decentralizirana, kar onemogoča manipulacije. Vse transakcije se poravnavajo takoj in so neizpodbojne, emisija valute pa se vrši z rudarjenjem (izračunavanjem zgoščevalne funkcije, hash). Denarni agregat valute je navzgor omejen na približno 21 milijonov bitcoin in se mu z rudarjenjem približujemo z geometričnim zaporedjem.

Valuta je dobro konvertibilna, saj na internetu najdemo...

61 komentarjev

FBI zaskrbljen zaradi bitcoina

vir: Heise
Wired News - Na splet je prijadral interni dokument ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI), v katerem analizirajo grožnje za pregon organiziranega kriminala, ki jih zaradi nekaterih svojih edinstvenih značilnosti predstavlja bitcoin.

O bitcoinu smo na naših straneh že večkrat pisali. Gre za elektronsko valuto, ki se ustvarja z izračunavanjem zgoščevalne funkcije, njena količina pa je z matematičnim algoritmom navzgor omejena na 21 milijonov enot. To pomeni, da valute ni mogoče ponarejati. Valuta je lahko s pravilno uporabo anonimna. Vse transakcije so javne in se oznanjajo preko P2P omrežja, po...

50 komentarjev

Odkrit trojanec za rudarjenje bitcoinov

Sophos - Računalniška zalega, kamor uvrščamo viruse, črve, trojanske konje in podobno nesnago, že dolgo ni več sama sebi namen. Če so prve viruse avtorji pisali, ker so to pač mogli, so sedaj v ospredju ekonomske koristi. Bodisi neposredno kradejo osebne in bančne podatke uporabnikov bodisi omogočajo pridobitev nadzora nad računalnikom in preprodajo le-tega (v paketu botnetov), avtorji s tem v vsakem primeru precej zaslužijo. V zadnjih dneh pa so na internetu odkrili trojanskega konja za Mac OS X, ki k omenjenim načinom dodaja še novega - izkorišča računsko moč grafičnega procesorja za rudarjenje bitcoinov.

O bitcoinu smo pisali že večkrat, a ne škodi na kratko povzeti. Gre za virtualno valuto, ki jo je osnoval Japonec Satoshi Nakamoto leta 2009. Valuta temelji na kriptografskih...

13 komentarjev

Botnet Miner začel z valom DDOS napadov na nemške strežnike

Z dovolj okuženimi računalniki je mogoče izračunati tudi za več deset tisoč dolarjev kovancev na mesec.

vir: The H
The H - Po močnem povečanju zanimanja za p2p valuto bitcoin letos spomladi je Symantec izdal opozorilo zaradi pojava botnetov, specializiranih za rudarjenje bitcoinov. Te virtualne kovančke je mogoče ustvariti z izvršitvijo zadostnega števila matematičnih operacij in jih potem zamenjati za trdno valuto (EUR, US$, YEN), vse skupaj pa gre veliko hitreje in ceneje, če imaš na voljo zastonj CPU/GPU čas. Med prvimi primeri najdemo podjetnega administratorja pri avstralski nacionalni televiziji ABC, ki je računanje pognal kar čez noč na službenih strežnikih, kmalu zatem pa se je pojavil tudi prvi specializirani botnet, imenovan Trojan.Win32.Miner.h (ali krajše kar miner oz. rudar). In kot poroča Heise, naj bi ga kolovodje ta teden začele uporabljati tudi za bolj klasične naloge, npr. DDOS napade.

V začetku tedna so okuženi...

2 komentarja