»

Ameriška vladna služba zaradi majhne okužbe računalnike preprosto vrgla v smeti

Slika je simbolična.

Slo-Tech - Pred nekaj meseci smo pisali o nemškem reševanju okužbe računalniških sistemov, ko so 170 z virusi okuženih računalnikov preprosto zalučali v smeti, ne da bi jih poskusili očistiti. Še precej bolj radikalno so se tega lotili Američani, ki so v smeti pometali za milijon dolarjev računalniške opreme, ker je bil neznaten del sistemov okužen z zlonamerno programsko opremo.

Zgodba je tako absurdna, da ji brez uradnega poročila sploh ne bi verjeli, temveč bi jo odpisali kot tipično novinarsko raco. A primer je preiskalo ameriško ministrstvo za gospodarstvo oziroma njihov revizorski oddelek. Zgodba sega v leti 2011 in 2012.

Ameriški CERT je decembra 2011 zaznal nenavadno aktivnost na...

23 komentarjev

Nemško deželno ministrstvo okužene računalnike vrglo preprosto stran

vir: Heise
Heise - Nemci veljajo za varčne in preudarne, a tudi oni niso imuni na občasno razmetavanje davkoplačevalskega denarja. Zato je tale zgodba zelo zabavna. Deželno računsko sodišče v zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjanska je namreč ugotovilo (poročilo), da je deželno ministrstvo za izobraževanje, znanost in kulturo neracionalno trošilo davkoplačevalski denar, ko so 170 z virusom okuženih računalnikov preprosto vrgli stran in kupili nove.

Septembra 2010 je 170 računalnikov Inštituta za dodatno izobraževanje učiteljev (Lehrerfortbildungsinstitut) okužil stari znanec Conficker. Gre za precej vztrajnega in trdovratnega črva, ki pa se ga da odstraniti. Orodja za to so na voljo brezplačno, potrebujete le sposobno IT-službo, ki vam to uredi. Če ta odstranitvi ne zaupa popolnoma, pa lahko...

55 komentarjev

Evropska komisija začela postopek proti Sloveniji zaradi neuveljavitve telekomunikacijskih direktiv

Europa.eu - Evropska komisija je včeraj sprejela odločitev, da bo na Sodišču EU sprožila postopek proti Sloveniji in še štirim državam članicam, ker v nacionalno zakonodajo še niso prenesle novih predpisov EU o telekomunikacijah. Komisija sodišču predlaga, da za vsako članico odredi globo, ki bo tekla od dneva odločitve sodišča do priglasitve ustreznih nacionalnih ukrepov. Predlagana globa, ki je odvisna od velikosti članice in resnosti kršitev, za Slovenijo znaša 13.064 evrov na dan. Še vedno se ji lahko izognemo, če bo država pravočasno sprejela novo zakonodajo, to pomeni pred dokončno odločitvijo sodišča.

Gre za leta 2009 sprejete revidirane predpise o telekomunikacijskih...

15 komentarjev

Nemški deželni informacijski poverjenik ne všečka Facebookovih storitev

Slo-Tech - Informacijski poverjenik (ustreznik naše informacijske pooblaščenke) nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein je včeraj lokalne upravljavce spletnih strani pozval k odstranitvi vtičnikov za povezovanje s sistemom facebook, kakršna stra npr. gumb like in strani za oboževanje podjetij in blagovnih znamk (fan pages) - pod pretnjo globe do 50.000 EUR.

Poverjenik po poglobljeni pravni in tehnični analizi meni, da sporne storitve kršijo nemško zvezno in deželno zakonodajo o elektronskem poslovanju in varstvu osebnih podatkov. Za delovanje spornih storitev spletna stran posreduje dostopne podatke o obiskovalcu na ozemlje ZDA, od koder povratno pridobi statistiko uporabe spletne strani. Kdorkoli uporablja storitev Facebooka neposredno preko spletišča (facebook.com) ali z uporabo vtičnikov na drugih straneh, lahko pričakuje, da bo Facebook njegove podatke hranil dve leti. Facebook tako gradi obsežno kartoteko obiskovalcev spleta, pri svojih uporabnikih pa celo personaliziran profil....

22 komentarjev

Velika večina podjetij z okuženimi računalniki

Ars Technica - Revija Forbes vsako leto objavi seznam Fortune 500, ki razvrsti petsto ameriških podjetjih po prihodkov. Letošnji prvak je Wal-Mart, prvo računalniško podjetje pa je na sedmem mestu AT&T, med prvo deseterico pa najdemo še Hewlett-Packard. Pričakovali bi, da imajo ta ogromna podjetja urejeno IT-službo in počiščene računalniške sisteme, a to še zdaleč ni tako. Rezultati raziskave RSA kažejo, da ima kar 88 odstotkov podjetij s seznama na sistemih zlobno kodo, tako da vsaj nekaj njihovih računalnikov sodi v botnet Zeus.

Zeus so prvikrat identificirali leta 2007 in je do danes še vedno pošteno živ, saj naj bi obvladoval več milijonov računalnikov, predvsem tistih z Windows XP. Z okuženih računalnikov se upravljavcem botneta pošiljajo ukradeni podatki (zbrani s snemanjem pritiskov tipk oz. keyloggingom), ki lahko služijo za krajo identitete. Z analizo elektronskih naslovov in IP-naslovov na Zeusovih strežnikih so ugotovili, da je Zeus skorajda v vseh podjetjih. Manjša podjetja imajo...

12 komentarjev

V Evropo prihaja prvi petaflopsni supperračunalnik

Heise - Evropa bo dobila svoj prvi superračunalnik, kateremu se bo zmogljivost merila v petaflopsih. Gre za IBM-ov BlueGene/P, ki ga je kupil nemški raziskovalni center Jülich v Stuttgartu za neznano vsoto, nekaj pa bosta zraven primaknila tudi nemško zvezno ministrstvo za izobraževanje in raziskave (Bundesministerium für Bildung und Forschung) ter deželno ministrstvo za inovacije v Severnem Porenju-Vestfaliji. Zanimivo je, da bo to prvi vodno hlajeni računalnik iz serije BlueGene/P, s čimer bodo zmanjšali potrebo po uporabi klimatskih naprav. Sistem bo sicer poganjalo 73.728 procesorjev PowerPC s 294.912 jedri (štiri na procesor torej) in 144 TB pomnilnika, za kar bo potrebno zagotoviti 2,2 MW električne energije.

13 komentarjev

Nemški deželni pravosodni minister se boji anonimizacijskih sistemov

Slo-Tech - Pravosodni minister nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein, je pred kratkim izrazil mnenje, da bi bilo potrebno omejiti anonimizacijske sisteme na internetu. Seveda le zaradi učinkovitega boja proti terorizmu.

Ministra Uweta Döringa je zmotil neodvisni organ za varstvo osebnih podatkov zvezne dežele Schleswig-Holstein, ki je na svoji spletni strani ponudil brezplačni JAP anonimizacijski sistem.

Ministra je namreč zaskrbelo, da od politike neodvisni nadzorni organ zapravlja davkoplačevalski denar za projekte, ki bi lahko pomagali teroristom. Seveda je ob tem spregledal, da je anonimizacija namenjena predvsem običajnim posameznikom, ki si ne želijo da jim država, politiki ali zasebna podjetja kukajo v njihov računalnik.

Morda pa dejstvo, da se politiki bojijo anonimizacijskih sistemov pomeni, da ti sistemi le dosegajo svoj namen - onemogočanje vseobsežnega nadzora...

34 komentarjev