»

Francija pripravlja digitalno identiteto s prepoznavanjem obraza

Slo-Tech - Še pred koncem leta, po najnovejših napovedih pa že kar novembra, bo v Franciji stekel program Alicem. Ta bo vsem državljanom prinesel digitalno identiteto, ki bo povezana s prepoznavanjem obraza. Ker alternative digitalna identiteta za zdaj ne predvideva, so se številne organizacije za varovanje zasebnosti in tudi informacijski pooblaščenec CNIL že oglasile z nasprotovanjem. La Quadrature du Net je celo vložila tožbo proti državi, s katero želi ustaviti projekt Alicem, kar se zagotovo en bo zgodilo.

Digitalne identitete postajajo po vsem svetu čedalje pomembnejše, saj z njimi vlade državljanom po elektronskih poteh omogočajo dostop do potrebnih podatkov in poslovanje z državo. V Sloveniji se največkrat uporabljajo digitalna potrdila, na Kitajskem pa imajo na primer sistem s prepoznavanjem obrazov, ki je povezan z državnimi bazami in vodi natančno statistiko o obnašanju državljanov. V Franciji zagotavljajo, da tako obsežnega sistema, ki bi bil povezan z ostalimi bazami, ne bo.

V...

15 komentarjev

Kako sta Reddit in Twitter 'odkrila' napačna storilca bostonskega napada

Washington Post - Ameriška policija in zvezni preiskovalni urad sta zelo hitro ne le ugotovila identiteto osumljencev za bombni napad na bostonskem maratonu, temveč ju tudi izsledila. Eden je med begom umrl, drugi pa je bil huje poškodovan, a kaže, da bo preživel. Osumljenca sta brata Džohar (poškodovan) in Tamerlan Carnajev (ubit). A še nekaj ur pred uradno objavo njune identitete, so se sprva spletni, potem pa tudi klasični mediji razpisali o veliki zmagi novodobne tehnologije nad starimi policijskimi enotami. Razglasili so, da sta za napad kriva marca izginuli študent Univerze Brown Sunil Tripathi in Mike Mulugeta. Nekaj ur pozneje so se vsi skupaj posipali s pepelom in opravičevali svojcem. Kaj se je zgodilo? Tole.

Kako se je ime Sunil Tripathi znašlo na Redditu, ni znano....

36 komentarjev

Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje (3)

Marjan Fank, pomočnik direktorja uprave kriminalistične službe, znan tudi kot "prvi operativec v državi".

vir: Dnevnik
Slo-Tech - Kot smo pisali novembra lani, si slovenska policija intenzivno prizadeva vzpostaviti lastno prisluškovalno infrastrukturo, ki bi jim omogočala lociranje, sledenje in prisluškovanje telefonskim pogovorom tudi brez sodelovanja operaterjev. Gre za t.i. IMSI catcherje (tudi imsi lovilce), tj. male prenosne lažne bazne postaje mobilne telefonije, ki - odvisno od cene - omogočajo vse od pridobitve seznama in identitete telefonskih priključkov v njeni neposredni bližini, natančnejšega lociranja mobilnega priključka po tehniki lova na lisico, pritajenega prisluškovanja klicev, pa do aktivnih napadov na omrežje s pošiljanjem sporočil in terminiranjem klicev v imenu napadene osebe.

Lovilci torej predstavljajo, glede na zgoraj opisane...

188 komentarjev

Prikaz nasprotnih dejstev: Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje (2)

Marjan Fank, pomočnik direktorja uprave kriminalistične službe, znan tudi kot "prvi operativec v državi".

vir: Dnevnik
Večer - Objavili smo komentar slovenske policije na našo novembrsko novico o njihovih načrtih za nakup 240.000 evrov vredne telekomunikacijske opreme. Sporočili so, da je bil nakup zavoljo varčevalnih ukrepov odpovedan, ter da četudi bi bil šel skozi, ne bi zajemal opreme po imenu imsi catcher, ampak samo zelo zelo drago napravo za varnostno preverjanje prostorov, ki je precej bolj zmogljiva od navadnega imsi catcherja, saj po besedah predstavnika policije željena naprava podpira tudi posege v komunikacijo in ne samo spremljanja. Glede na nemalo serijo tako preteklih kot svežih izjav in dejstev si poglejmo nekaj podrobnosti.

IMSI catcher je, preprosto povedano, lažna prenosna bazna postaja GSM mobilne telefonije. Kot taka bi se...

34 komentarjev

Meje zbiranja bioloških sledi

Center za forenzične preiskave na Vodovodni c. v Ljubljani, dom slovenskih forenzikov.

vir: Zurnal24
Slo-Tech - Veliko smo že rekli o obsežnem zbiranju in rabi digitalnih sledi (telefončkarji, internetarji, taki ljudje), zdaj pa še malo o bioloških sledeh, to je teh, ki jih tudi brez telefona v žepu vedno nosimo s sabo.

O tem smo nazadnje pisali julija, v novici o sveži noveli zakona o kazenskem postopku, ZKP-L. Takrat smo ob branju predloga Ministrstva za pravosodje in javno upravo izrazili pomisleke nad več vprašljivimi "administrativnimi poenostavitvami" v škodo osumljenca, predvsem pa negodovali nad kvečjemu površinsko omejitvijo policijskega pooblastila za odvzem brisa ustne sluznice, iz katerega se potem izdela DNK profil (2. in 3. odst. 149. čl. veljavnega ZKP; v povezavi s členi 60 - 64. ZPol). Po trenutno veljavni...

146 komentarjev

Napadi na pravico do anonimnega komuniciranja

Sad Internet is sad.

vir: Telegraph News
Wikipedia - Ne da bi podcenjevali resnosti boja proti kriminalu oziroma terorizmu, moramo vendarle izpostaviti eno skrajno zaskrbljujočo misel: politiki širom oble se (ponovno? preprosto?) ne čutijo več dolžne kaj posebej utemeljevati posegov v človekovo pravico do miru pri svojem vsakodnevnem življenju in delu (zasebnost). Nova policijska pooblastila so kar sama od sebe "sorazmerna" in "nujna", škodljive posledice iz njih "zanemarljive", nasprotovanje njim pa "čudno" in "nedržavotvorno", če ne kar "sumljivo". Sorazmernost ukrepov se domneva ali domišlja, naj se slučajno že znajde na mizi.

Zgodovina cenzure je dolga, trnova ter lep opomnik na pomen in nevarnost, ki so jo...

68 komentarjev