»

A1 draži mobilne pakete

Slo-Tech - Ko je začetku leta Telekom podražil mobilno telefonijo, čemur je Telemach sledil z mesečnim zamikom, je Simobil (A1) zatrjeval, da se njihovi mobilni paketi še ne bodo podražili (so se pa podražile druge storitve). To je veljalo tri mesece, saj se 3. aprila obetajo podražitve vseh mobilnih paketov A1. Večina paketov bo dražja za en evro, Orto Tripster+ za dva evra, prav toliko bo dražji tudi zakup dodatnega gigabajta prenosa podatkov (pet evrov namesto treh).

V A1 pojasnjujejo, da je razlog odprava plačljivega gostovanja. Odkar v EU veljajo enotne cene mobilnih storitev ne glede na državo, v kateri se uporabnik nahaja, se je količina prenesenih podatkov v gostovanju povečala za šestkrat, so dejali v A1. Ker se bo trend očitno nadaljeval,...

84 komentarjev

Telekom Slovenije draži mobilne naročniške pakete

Telekom Slovenije - V četrtek, torej z decembrom, bo Telekom Slovenije podražil naročnino za veliko večino svojih mobilnih naročniških paketov. Če se vam zdi novica znana, se ne motite, saj so tudi lani 1. decembra podražili večino mobilnih paketov za enak znesek. Paketi se bodo namreč podražili za 0,95-1,00 evra (končna cena z DDV), le paketi Drugo številka, Enotni paket in Telemetrija bodo obdržali svojo ceno. Evro se ne sliši veliko, a pri cenejših paketih to pomeni tudi 10-odstotno podražitev, za večino pa 3-5 odstotkov več. To je precej več od inflacije na letni ravni, ki je oktobra znašala 0,6 odstotka....

207 komentarjev

Radikalna transparentnost po slovensko, del 2

Slo-Tech - Kot kaže, je trenutni teden kot naročen za večanje transparentnosti v slovenski družbi. Poleg javnega razkritja transparentnega delovanja poštnega strežnika podjetja Telemach smo se tako v torek zvečer lahko seznanili tudi z bazo naročnikov digitalnega paketa Dela.

Časopisna družba Delo je v okviru svojega testiranja nadgradenj informacijskega sistema po nesreči uspela poslati 1420 elektronskih sporočil svojim naročnikom na način, ki je vključeval navajanje vseh ostalih prejemnikov v polju prejemnik.

Po besedah tiskovne predstavnice Dela Dolores Plemeniti je šlo za hudo tehnično...

14 komentarjev

Telekom Slovenije draži stare pakete

Slo-Tech - Telekom Slovenije je sporočil, da bo jeseni podražil praktično vse starejše pakete dostopa do interneta in spremenil cene nekaterih drugih storitev. Od 1. septembra 2016 se bo za 1,50 evra dvignila cena starejših fiksnih in konvergenčnih širokopasovnih paketov. Gre za pakete, ki jih ni mogoče več kupiti, vseeno pa je na njih še vedno veliko naročnikov. To so paketi Fiksni Solo, Fiksni Duo, Fiksni Trio, stari Modri, družinski A, B in C.

Poleg tega se bo za 0,95 evra podražilo naročniško razmerje Druga številka. Cene klicev iz Telekomovega fiksnega omrežja so odslej poenotene, in sicer znašajo 4,98 centa na minuto (z DDV) ne glede na to, kam kličemo, razen brezplačnih znotraj Telekomovega VoIP-a.

Kot je običaj, lahko naročniki prizadetih paketov brez odpovednega roka in...

67 komentarjev

Simobil draži kratka sporočila na tuje številke

Finance - Drugi največji slovenski operater mobilne telefonije Simobil je sporočil, da se njihovim uporabnikom obetajo podražitve. Podražili bodo pošiljanje kratkih sporočil (SMS, MMS) na telefonske številke neslovenskih operaterjev. Doslej je bilo pošiljanje sporočil obračunano po enotni ceni, ne glede na ciljno številko. Odslej bo drugače.

Cena za pošiljanje sporočil na tuje številke bo znašala 0,15 evra na sporočilo, medtem ko cena za slovenske številke ostaja enaka, torej odvisna od paketa. V številnih paketih je v osnovni mesečni pavšal vključena določena količina kratkih sporočil. Sporočila na tuje številke bodo odslej izvzeta iz teh pavšalov in se bodo plačevala po dejanski porabi, bo pa na voljo nova...

58 komentarjev

SURS: Elektronska komunikacija v Sloveniji raste

Slo-Tech - Statistični urad je objavil podatke o uporabi elektronskih komunikacijskih storitev v Sloveniji v tretjem letošnjem četrtletju, iz katerih je vidna visoka elektronska pismenost v državi.

V teh treh mesecih je bilo poslanih 423 milijonov kratkih sporočil SMS in 8,5 milijona večpredstavnostnih sporočil MMS, pri čemer so jih 90 odstotkov poslale fizične osebe. V primerjavi z enakim obdobjem lani sta številki višji za 24 oziroma 23 odstotkov. Prav tako se je povečala tudi uporaba glasovnih storitev mobilne telefonije, saj so uporabniki z mobilnih telefonov v tem času ustvarili 897 milijonov minut odhodnih klicev, kar je za tri odstotke več kot lani. Obseg klicev v tujino se je zmanjšal za 17 odstotkov, čeprav so cene nižje, narasel pa je obseg...

12 komentarjev

SMS star 20 let

Slo-Tech - Pred 20 leti, natančneje 3. decembra 1992, je Neil Papworth s svojega računalnika prek omrežja Vodafone v Veliki Britaniji svojemu kolegu Richardu Jarvisu na dvokilogramski prenosni Orbitel 901 telefon poslal 15 črk, ki so spremenile način komunikacije. Na telefonu se mu je izpisalo Merry Christmas (vesel božič), s čimer je poslal prvo kratko sporočilo oziroma SMS. Danes vsako sekundo pošljemo več kot 200.000 kratkih sporočil, trend pa še vedno narašča.

O smsih so se pogovarjali že precej pred tem. Leta 1984, ko GSM sploh še ni bil evropski standard, ampak zgolj skandinavska implementacija, se je finski inženir Matti Makkonen v Københavnu v neki piceriji s sodelavci pogovarjal, kako bi lahko protokol GSM uporabili tudi...

8 komentarjev

Luknja v iOS omogoča pošiljanje lažnih SMS-ov

vir: ZDNet
threatpost - Raziskovalec z vzdevkom pod2g je odkril ranljivost v vseh verzijah iOS od prvih iphonov do zadnjih izdaj, ki omogoča prikaz lažne številke pošiljatelja kratkega sporočila (SMS). Z izkoriščanjem te ranljivosti lahko napadalec pošlje sporočilo, ki se zdi, kot da je prišlo z druge številke. Ker se žetoni in kode prek SMS-ov izkoriščajo za nekatere vrste identifikacije, tudi v nekaterih izvedbah...

15 komentarjev

Evropski parlament potrdil nadaljevanje nižanja cen mobilnega gostovanja

Evropski parlament - Evropski parlament je v četrtek na rednem majskem plenarnem zasedanju potrdil dogovor, ki nadaljuje nižanje stroškov cen za mobilno gostovanje v državah EU. Projekt je EU začela že leta 2009 in od tedaj vsako leto progresivno znižala najvišje dovoljene cene za klice, pošiljanje sporočil in prenos podatkov pri gostovanju v tujih omrežjih. Direktiva se je iztekla letos, zato je EU pripravila in v četrtek sprejela njeno nadaljevanje.

Za sprejetje uredbe je glasovalo 578 poslancev, proti jih je bilo 10, prav toliko se jih je vzdržalo. S potrditvijo v Parlamentu je uredba preskočila že zadnjo pravno oviro in je sedaj obvezujoča za vse države članice.

Kakor je...

14 komentarjev

EU predlaga nadaljevanje nižanja cen mobilnega gostovanja

The New York Times - Letos 1. julija se izteče evropska uredba, ki predpisuje najvišje dovoljene cene za klice, pošiljanje sporočil in prenos podatkov, ko mobilni uporabniki gostujejo v drugi državi v drugem mobilnem omrežju. EU je uspela precej znižati oderuške cene, in sicer jih je zbila na 35 centov na minuto za odhodne klice, 11 centov na minuto za dohodne klice, 11 centov za poslano sporočilo in 50 centov za prenos 1 MB podatkov (cene so brez vključenega DDV). Poleg tega so omejili mesečno porabo na 50 evrov, da bi preprečili visoke račune uporabnikov zaradi nepazljivosti, za višje limite pa je treba operaterja posebej obvestiti.

Evropska komisarka za digitalno agendo...

81 komentarjev