»

Prodaja Apple naprav bo še letos presegla Okensko

Gates didn't like it

vir: estudio.com
Financial Times - Sodeč po napovedih znane analitske hiše Gartner bo 2013 leto Appla; namreč, prvič doslej naj bi skupna naročila iNaprav (iPhonov, iPodov, iPadov, Mac računal in prenosnikov) presegla tista od naprav z Okni (predvsem namiznih računalnikov in prenosnikov, glede na to, da se telefoni in tablice ne prodajajo najbolje). Lani so številke še bile v prid Oken - 175 milijonov prodanih Windows naprav proti 159 z iOS/OSX, letos naj bi bilo malo v prid Appla, prihodnja leta pa sploh, zlasti na račun prenosnih naprav.

Trend prehoda z namiznega na prenosno računalništvo se sicer omenja že nekaj časa, in Apple (ter Google) sta ga znala bistveno bolje izkoristiti kot nekdanji velikan Microsoft. Številke v mobilnem sektorju so zares vrtoglave - do 2015 naj bi se letno prodalo kar...

33 komentarjev

Padanje Facebooka se nadaljuje, Apple postal najdražje podjetje vseh časov

Slo-Tech - Kar se borznega parketa tiče, sta Apple in Facebooka tisoče kilometrov vsaksebi. Medtem ko je Facebook prvi in najbolj napihnjen socialni balonček v spuščanju, Apple za zdaj še intenzivno raste. Od sredinega komentarja je Facebook še naprej izgubljal in v petek, ko je bilo pričakovati povečan prodajni pritisk, pristal pri rekordno nizki ceni 19 dolarjev - ali natanko polovici vrednosti iz javne ponudbe delnic. V petek so namreč delnice lahko prodali nekateri veliki institucionalni vlagatelji, ki so jih pridobili med IPO-jem, kar je povečalo ponudbo in tečaj dodatno zbilo. Danes se je Facebook sicer nekoliko odbil in pridobil pet odstotkov, tako da kotira okoli 20 dolarjev.

Apple pa je danes presegel tečaj 660 dolarjev,...

254 komentarjev

iTunes Match na voljo tudi v Sloveniji

Primerjava oblačnih glasbenih storitev

vir: engadget
jabuk.si - Jabolčni so z začetkom meseca vklopili storitev iTunes Match tudi za imetnike slovenskega iTunes računa. Za 25 evrov letno lahko izvedete sinhronizacijo vaše iTunes knjižnice z Applovimi strežniki (traja do 3 ure, za res velike kolekcije), nakar vam bodo vse skladbe na voljo za streaming ali download na do deset različnih iNapravah.

iTunes bo med sinhronizacijo skušal upariti datoteke v vaši knjižnici s ponudbo v iTunes trgovini; če mu uspe, datoteke ne bo potrebno prenesti, ampak se bo vzela kar obstoječa kopija iz trgovine, kar je bistveno hitreje. Sinhronizacija deluje tudi za glasbo, ki je niste kupili skozi iTunes trgovino, ampak zakonito dobili kje drugje. Dodatni bonus je brezplačna nadgradnja vseh skladb na 256...

24 komentarjev

Apple edini z rastjo prodaje v zahodni Evropi

Zadnje prodajne številke niso vzpodbudne.

vir: TechCrunch
TechCrunch - Računalniška oprema se zadnje čase ne prodaja najbolje, oz. če je verjeti zadnjim ocenam analitske hiše Gartner za zahodnoevropski trg, drugo letošnje četrtletje (Q2 2011), celo odkrito pada. Glede na drugo četrtletje lani so vodilni proizvajalci HP, Acer, Dell, Asus in Apple prodali za 18.9% manj kosov opreme, Acer celo za 44.6% manj (glej tabelo). Edini pozitivni na lestvici je Apple, z 0.5% rastjo prodajnih številk, kar jih ob visoki marži še toliko bolj postavi v prednost. Nič čudnega torej ni, da so pred dnevi postali največ vredno svetovno podjetje in za petami pustili naftnega giganta ExxonMobile.

Veliki met je Applu uspel zlasti z iPadom - 3 milijone kosov originala v še ne treh mesecih po lanski predstavitvi, oz. 2 milijona dvojk...

23 komentarjev

Apple najvrednejše podjetje na svetu

Primerjava letošnje rasti delnic Appla (AAPL) in ExxonMobila (XOM)

Heise - Vse od leta 2005 je podjetje z največjo tržno kapitalizacijo na svetu naftni gigant ExxonMobil, ki mu je v tem času ves čas za petami kitajski PetroChina in ga včasih za kratek čas celo prehiti (leta 2008 je za hip najvrednejše podjetje postal Volkswagen, ko je Porsche s premeteno tržno manipulacijo pognal njegov tečaj kvišku). V zadnjem času pa mu preti nova nevarnost v obliki Appla, ki je na začetku leta postal drugo največje podjetje na svetu. Včeraj je med trgovanjem na ameriški borzi Applova delnica pridobila skoraj šest odstotkov, medtem ko je ExxonMobil izgubil dva, s čimer je Apple postal največje podjetje na svetu, s katerim se javno trguje.

Tržna kapitalizacija Appla je ob koncu trgovanja sicer dosegla vrednost 346 milijard dolarjev,...

28 komentarjev

Apple največ vredna blagovna znamka na svetu

Podatki za Evropo brez Velike Britanije in Irske.

vir: Bloomberg
Bloomberg - Blagovna znamka podjetja Apple je najbolj vredna znamka na svetu, so izračunali v podjetju WPP plc. Njena vrednost se je v zadnjem letu povzpela za 84 odstotkov in dosegla vrednost 153,3 milijarde dolarjev. Prejšnji vodilni Google je izgubil dva odstotka in z 111,5 milijarde dolarjev vredno blagovno znamko pristal na drugem mestu po štiriletnem vodstvu. Tretje mesto po novem drži IBM, četrti je McDonald's, peti pa Microsoft.

Med zanimivimi sta še Facebook, ki je vrednost svoje znamke povečal za 246 odstotkov in z 19,1 milijarde dolarjev zasedel 35. mesto, in kitajski iskalnik Baidu na 29. mestu s 141-odstotno rastjo. Največ so izgubili BlackBerry (-20 odstotkov), British Petroleum (-27 odstotkov),...

56 komentarjev