»

Microsoft mora Fincu plačati odškodnino zaradi samodejne nadgradnje na Windows 10

Slo-Tech - Agresivno reklamiranje Windows 10 in celo samodejne nadgradnje starejših operacijskih sistemov, čemur se je Microsoft sicer že odpovedal, še vedno puščajo posledice. Finski odbor za zaščito potrošnikov od Microsofta zahteva, da uporabniku Windows 8.1 plača 1100 evrov odškodnine, ker se je njegov računalnik avtomatično nadgradil na Windows 10, pri čemer so nastopile težave, poroče YLE.

Finski uporabnik se je pritožil, ker se je na njegov računalnik marca 2016 samodejno namestil Windows 10. Šlo je za kontroverzno prakso, ko je Microsoft nadgradnjo na Windows 10 označil kot priporočeno, zato so računalniki ob ponovnem zagonu začeli nameščati nadgradnjo, če tega nismo izrecno preprečili.

Pritožnik je zahteval 3000 evrov...

9 komentarjev

BSA poroča, mi pa na drevo

vir: BSA
BSA - Globalna organizacija za zaščito poslovne programske opreme oz. Business Software Alliance je objavila najnovejše poročilo o nelegalni uporabi programske opreme po svetu. Dokument, ki so ga pripravili skupaj z analitično hišo IDC, nosi s sabo dobro novico, namreč, uporaba nelicenčnega programja po svetu zlagoma upada. Trenutno je po svetu v povprečju nameščenega 37 % takih programov, kar predstavlja dvoodstotni padec glede na leto 2016. Slaba plat poročila pa se nanaša na prizadevanja BSA, saj ankete med šefi informatike kažejo, da gre omenjeno upadanje v večji meri pripisati strahu podjetij pred zlonamerno programsko opremo (54 %), kot pa prizadevnim grožnjam advokatov združenja, kar je kot razlog za nakup licenc navedlo 43 %...

10 komentarjev

Največja poravnava zaradi nelegalne programske opreme v Sloveniji vredna 30.000 evrov

Slo-Tech - Organizacija BSA (The Software Alliance) in podjetje Menart konstruiranje in proizvodnja orodij d.o.o. iz Slovenskih Konjic sta sklenila najvišjo poravnavo zaradi kršitev avtorskih pravic in nameščene nelegalne programske opreme v Sloveniji, piše Žurnal. Podjetje bo moralo plačati 30.000 evrov odškodnine, medtem ko je BSA sprva zahtevala skoraj 100.000 ervov (zahtevajo lahko do trikratno vrednost ilegalno nameščenih programov). Nadzor nad rabo legalne programske opreme v podjetjih v Sloveniji opravlja Tržni inšpektorat Republike Slovenije (TIRS), saj imajo njegovi inšpektorji pravico vstopiti v prostore podjetja in pregledati tudi službene računalnike. Ta je v konkretnem primeru pred meseci obiskal omenjeno podjetje in ga...

102 komentarja

BSA: stopnja piratstva lani zrasla na več kot polovico

TechWeek Europe - Nova pomlad, nova študija združenja proizvajalcev poslovne programske opreme (BSA) o obsegu piratstva po svetu. Letos je stanje še posebej zaskrbljujoče, saj je kar 57 % od približno 15.000 uporabnikov iz 33 različnih držav v anketi Global Software Piracy Survey priznalo, da uporabljajo vsaj en kos piratske programske opreme. Lani je bila ta številka 43 %.

Poročilo je predstavila Londonska pisarna BSA, skupaj z nekaj dodatnimi podatki specifično za Združeno kraljestvo. Kot pravijo, je stopnja piratstva na Otoku sicer sorazmerno nizka (27 % anketiranih), a vseeno prinese vsaj 1,2 milijardi funtov izgube na letni ravni. Velika večina (79 %) teh piratov je moškega spola; najbolj "aktivna" skupina pa so tisti, stari do 34 let.

Globalno gledano pravijo, da je piratstvo bistveno bolj razširjeno v državah v razvoju (68 %) kot pa v že razvitih državah (24 %). Največji problem naj bi bila Kitajska, kjer je bil po njihovih podatkih trg ponarejene programske opreme vreden 5,5 milijard...

29 komentarjev

Tržni inšpektorji o piratiziranju v 2010

Slo-Tech - Tržni inšpektorat RS je v svojem letnem poročilu za lani razgrnil podatke v zvezi z uporabo nelegalne programske opreme. Kot povedo možje (inšpektorja si ja vendar vsi predstavljamo z brki) s TIRS-a, vsako leto izvedejo dve akciji. V prvi se usmerijo na ciljne skupine (denimo arhitekti, projektna podjetja, časopisne, radijske in televizijske hiše), v drugi pa na tiste subjekte, za katere prejmejo prijavo ali pa jih izberejo naključno.

Tako so v letu 2010 opravili 179 inšpekcijskih pregledov in pregledali 742, oziroma 64 % vseh računalnikov, ki so bili v času nadzora najdeni pri preiskovancih. Na njih je bilo nameščenih 3744 programov, od katerih jih za 421 - ali 11,2% - uporabniki niso našli dokazila o zakoniti uporabi. Pri 92, ali dobri polovici pregledanih subjektov ,so tako našli vsaj en program, ki je bil nameščen nezakonito.

48-tim subjektom so izdali odločbo o odpravi kršitve, torej da program odstranijo ali plačajo licenčnino, 17 so jih opozorili, proti ostalim pa...

21 komentarjev

Kitajska bo brzdala piratstvo

The New York Times - Kitajska velja za državo, kjer se avtorske in sorodne pravice najhuje teptajo, tako da ima država eno najvišji stopenj nelegalne programske opreme. BSA ugotavlja, da se stanje zelo počasi vendarle izboljšuje, a je kitajska vlada za letos napovedala neizprosen boj zoper računalniške pirate.

Njihova državna agencija za intelektualno lastnino je napovedala, da bodo vpeljali nove računovodske standarde, kako mora javna uprava vrednotiti kupljeno programsko opremo. Poleg tega bodo ekipe inšpektorjev v enem mesecu pregledale vse računalnike v vladnih agencijah, do junija pa prav vsak računalnik vsakega javnega uslužbenca.

Protipiratske zaveze so posledica ameriško-kitajskega vrha decembra, na katerem se je Kitajska...

17 komentarjev

BSA izdala letno poročilo

Reuters - Prejšnji teden je organizacija BSA, ki preganja uporabnike nelegalne programske opreme, izdala svoje letno poročilo (PDF) o globalnem piratstvu. V njem ugotavljajo, da se je stopnja piratstva zvišala, saj naj bi bilo 41 odstotkov vse nameščene programske opreme nelicenčne. Leto prej je ta delež znašal le 38 odstotkov. Škodo, ki naj bi jo razvijalci imeli zaradi tega, ocenjujejo na 53 milijard dolarjev. Rasla pa je tudi prodaja programske opreme, ki se je okrepila za 14 odstotkov in v letu 2008 dosegla vrednost 88 milijard dolarjev, tako da jim posebej hudo že ni.

Stopnja piratstva naj bi bila najnižja v ZDA, kjer se vrti okrog 20 odstotkov, povsem drugače pa je naprimer na Kitajskem, kjer je kar 80-odstotna. Tudi Rusija ne blesti prav posebej, saj ima črne verzije programov 68 odstotkov računalnikov. Najslabše je v Gruziji, Bangladešu, Armeniji, Zimbabveju, Šri Lanki, Azerbajdžanu in Moldaviji (merjenje stopnje piratstva v državah, kjer niti fizična lastnina ni kaj posebej sveta...

127 komentarjev

Uspehi BSA

CNet - V Sloveniji kar nekako tarnamo nad nesposobnostjo oz. neučinkovitostjo BSA, organizacije, ki preganja krištelje avtorskih pravic na področju programske opreme.

Zadnji dosežek BSA pa je vsekakor zaprtje strani Warez.at. Stran je obiskovalce usmerjala na 20 drugih strani z nelegalno vsebino. Stran naj bi bila eno pomembnejših evropskih stičišč za spletne gusarje. Klik!

5 komentarjev