»

Half Life je star četrt stoletja!

Slo-Tech - Pred 25 leti še ni bilo Steama, Google pa je bil star nekaj mesecev. Bil pa je Half-Life, ki je izšel 19. novembra 1998. Razvil ga je Valve, založil pa Sierra Studios. Igra je bila na voljo za Windows, na PlayStation 2 je prispela šele tri leta pozneje. Ob tej častitljivi obletnici se je Valve spomnil na zveste igralce, saj je izdal vrsto novih vsebin za originalni Half-Life, ki še danes velja za eno najboljših iger vseh časov, brez dvoma pa je bila ena najbolj vplivnih.

Originalni Half-Life je sedaj na platformi Steam Deck na voljo kot Verified. Hkrati je igra dobila precej vsebin, ki doslej na pretočni platformi niso bile na voljo. To je Half-Life Uplink (originalni demo, ki ga sedaj lahko igramo), štiri nove mape za igre več igralcev (multiplayer), nove nastavitve, grafične izboljšave, boljše delovanje na Linuxu itd.

Prenovljena verzija bo odslej glavna verzija, kjer se bo nadaljeval "razvoj". Half-Life: Source iz leta 2004 bo sicer ostala na voljo, a ne bo več aktivno vzdrževana. Osveženi Half-Life bo do konca tedna na voljo brezplačno. Kdor ga bo prenesel, ga bo lahko obdržal. Tudi drugi naslovi iz te franšize pa bodo izdatno znižani (vse do 90 odstotkov).

7 komentarjev

Nov Steam Play za Linux podpira igre z Windows

Slo-Tech - Steam za Linux obstaja že nekaj let, a smo bili doslej pri izbiri iger precej omejeni, saj so morale biti napisane za Linux. Kot se je špekuliralo v minulih tednih, je Valve temu napravil konec. Odslej bo Steam Play za Linux s prilagojeno verzijo Wina (emulatorja Windows) z imenom Proton omogočal igranje iger za Windows.

Kdor je del programa Steam Client Beta, lahko nov Steam za Linux dobi že sedaj. To z drugimi besedami pomeni, da lahko na Linux poganjamo igre, ki obstajajo le v verziji za Windows, skupaj s podporo za Steamworks in OpenVR. DirectX 11 in 12 za Linux sta narejena na DXVK in Vulkanu, za združljivost z Direct3D pa skrbi vkd3d, kar prinaša več hitrosti in združljivosti....

29 komentarjev

Steamov brezplačni vikend

vir: Steam
Steam - Ta vikend na trgovini Steam poteka akcija brezplačnega igranja kar desetih iger, med katerimi so tudi dobro znani, veliki naslovi. Akcija se je začela že v četrtek in poteka do nedelje popoldne po ameriškem času (do 10. ure zvečer po našem času), igrati pa je mogoče lep nabor iger. Brezplačni so PAYDAY 2, Company of Heroes 2, Awesomenauts, Don't Starve, Trine 2: Complete Story, GRID 2, Killing Floor, Blade Symphony, XCOM: Enemy Unknown in Injustice: Gods Among Us Ultimate Edition. Vsi, ki želite katero od iger preizkusiti, jo že lahko najdete v svojem odjemalcu Steam (če je seveda podprta na vseh platformah), potrebno je le prenesti datoteke in igro namestiti.

Izmed deseterice so jasno vse igre na voljo za operacijske sisteme Windows, šesterica prihaja tudi v izdaji za OS X, to so Awesomenauts, Don't Starve, Trine 2, GRID 2, Killing Floor in XCOM, kjer od naštetih samo GRID 2 ni na...

23 komentarjev

Steam za Linux ni več beta, veliko znižanje cen

Slo-Tech - Steam za Linux, ki je lani decembra postal odprta beta, kar pomeni, da ga je lahko preizkušal vsakdo, je dosegel še eno pomembno prelomnico. Od včeraj naprej je odjemalce za Steam v Linuxu na voljo kot stabilna verzija, torej brez oznake beta. Odjemalec za Steam je seveda na voljo brezplačno, priporočajo pa uporabo Linuxove distribucije Ubuntu, za katero dobite odjemalca kar na njihovem strežniku. Uporabniki ostalih distribucij boste morali malo pogledati po internetu.

To priložnost se je Valve odločil proslaviti tako, da so vse igre za Linux na Steamu znižane za 50 do 75 odstotkov. Znižanje bo veljalo do 21. februarja do 18.00 ure zvečer po slovenskem času. Več kot dovolj časa je še, da pregledate ponudbo in si izberete igre, ki vas zanimajo. Med njimi najdemo Team Fortress 2,...

68 komentarjev

Steam za Linux na voljo vsem

engadget - Valve je z dananšnjim dnem postavil GNU/Linux različico svojega klienta Stream v odprto beto, tako da je na voljo vsem. .deb paket za Ubuntu, Mint in sorodne sisteme dobite na njihovem strežniku, uporabniki ostalih distribucij pa morate malo pobrskati po googlu. Podrobnejša navodila za namestitev so tule.

Istočasno so predstavili nov način za prijavo napak, in sicer kot issue-te na njihovem (praznem) GitHub repotu. V samo nekaj urah se jih je pojavilo že 150, nekaj pa so jih že tudi zaprli.

Med podprtimi naslovi se najdejo Team Fortress 2, Amnesia, Killing Floor, Superbrothers: Sword and Sworcery, Trine 2 in World of Goo.

48 komentarjev

Valve je predstavil Steam Big Picture

The Verge - Ljubitelji konzol radi povedo, da le-te po prodajnih številkah tako stroje opreme kot iger samih vedno bolj režejo del PC-jev na področju igranja iger, a čas je pokazal, da se računalnikom ni potrebno bati. Čeprav se nekateri založniki trudijo temu nasprotovati (ekskluzive zgolj za konzole, zakasnjeni izidi PC verzij, obupne na hitro narejene predelave verzij za konzole, itd.), računalniki še vedno vztrajajo v domovih igričarjev. Vedno bolj pomembna je tudi digitalna distribucija iger, tukaj pa je nesporni vodja Valve s svojim servisom Steam, ki je nedavno presegel 6 milijonov uporabnikov, hkrati povezanih na splet.

Že nekaj časa se govori, da Valve pripravlja svojo konzolo, s čimer bi računalniške igre ponesel v dnevno sobo, na velik zaslon. Iskali so že inženirje, vešče zasnove strojne opreme, na veliko so kritizirali Windows 8 (predvsem zaradi vključene trgovine z aplikacijami, ki je jasno konkurent Steamu), nedavno so predstavili prve verzije Steama za Linux, vse to pa je...

9 komentarjev

Steam za Linux potrjen, prva igra bo Left4Dead 2

Phoronix - Valve je te dni uradno odprl svoj Linux blog in s tem dokončno potrdil prihod Steama in (upajmo) čim večjega števila njihovih iger na GNU/Linux. Z idejo so se nazadnje igrali pred dvemi leti, ko je sicer padla odločitev, da bo treba še malo počakati, tokrat pa kot kaže mislijo zares. Potrditve pa so po tihem deževale že vse od pomladi. Predvsem Phoronix je redno pisal, da mora nekaj biti na tem, ker so v svoje vrste pridobili nekatere najbolj ugledne razvijalce na področju Linux iger.

Za začetek bodo podprli distribucijo Ubuntu 12.04, s katero imajo dobre izkušnje predvsem na strežniški strani, sam Steam klient, ki je že skoraj nared in ki naj bi kmalu štartal v zaprti beti, ter igro...

245 komentarjev

Steam za Mace prispel!

Tudi na Macih

vir: engadget
engadget - Steam je bil za jabolčne računalnike napovedan že za april, a je prišlo do manjše zamude, zaradi česar so pri Valveu datum izida prestavili na 12. maj. Slednji je bil včeraj, Steam pa je zdaj na voljo tudi za OS X. Mnogi so se spraševali, kako bo z izbiro iger, saj je bil sprva potrjen le Valveov pogon Source, na katerem temelji Half Life 2, Counter-Strike:Source, Portal, itd., a težav z izbiro ne bo, čeprav je neprimerno bolj skopa, kot za Windows.

Že ob izidu je namreč na Steamu mogoče kupiti 57 iger. Oziroma kupiti 56, namestiti pa 57. V znamenje praznovanja izdaje za OS X ter velikega števila naslovov igre leta je namreč do 24. maja Portal popolnoma brezplačen, ne le za uporabnike Applovih računalnikov,...

38 komentarjev